Ezek a legjobb robotporszívók.

A legjobb robotporszívó – vélemények és tesztek

Kevés utálatosabb dolog van a porszívózásnál. Strapás, zajos és cseppet sem derékbarát munka. Nem sok örömet találni benne. És mégis, ha nem szeretnénk, hogy megegyen minket a kosz, alkalomadtán erőt kell venni magunkon és ki kell porszívóznunk. Vagy mégsem?

Ha szeretnénk megszabadítani magunkat a fáradtságos házi robottól, vásároljunk egy robotporszívót. Rendben, de milyet? És egyáltalán, milyen robotporszívók léteznek és hogyan működnek? Itt és most igyekszünk megválaszolni ezeket a kérdéseket és segítünk megtalálni a legjobb robotporszívót!

A cikk saját tapasztalatok, igazolt vásárlói visszajelszések és nemzetközi tesztek alapján készült!

TARTALOM

A robotporszívók előnyei

Egyszerű használat

Egyre több „bosszantóan okos” digitális kütyüvel élünk együtt a mindennapokban, így felmerülhet a kérdés, szeretnénk-e még egy bonyolult elektromos masinát az otthonunkba. Jó hír, hogy a robotporszívók esetében nincs mitől tartanunk, nem kell mérnöki tudás vagy más speciális szakértelem a működtetésükhöz. Még a professzionális, multifunkciós robotporszívók kezelése is pofon egyszerű. Bekapcsoljuk a gépet és végzi a dolgát. Nekünk csak élvezni kell a szépen feltakarított szobát.

Csendes működés

Kevés idegesítőbb hang van a fülsüketítő porszívózúgásnál. Hangtalan porszívó persze nem létezik, bármilyen takarítógépeket is veszünk a működtetése óhatatlanul zajjal jár, de annyi bizonyos, hogy a hagyományos háztartási porszívókhoz képest a legjobb robotporszívók jóval csendesebbek. (Adott esetben akár 20-30 decibellel is.)

Automatikus működés

Nincs két egyforma robotporszívó, a piacon működő tucatnyi cég több száz terméke közt számtalan különbséget találhatunk, de bármelyik szerkezetet is választjuk, a derékpróbáló, fáradságos hajlongásnak végleg búcsút inthetünk. Ezek a guruló porfalók egytől egyig maguktól, emberi beavatkozás nélkül, automatikusan teszik a dolgukat. Csak bekapcsoljuk őket és porszívóznak. Otthon sem kell lennünk, amíg takarítanak, a távollétünkben is végrehajtják a feladatukat.

Bármilyen felületen használható

Tévhit, miszerint a robotporszívók csak kemény és egyenletesen sík felületeken hatékonyak. Sok közép- és felső kategóriás gép a szalagparketta, a laminált padló és csempelap mellett a durvább és egyenetlenebb terepeken, sőt, az alacsonyabb szálmagasságú szőnyegeken is jelesre vizsgázik, a csúcstechnikás robotokat pedig a hosszabb szálú szövetekre is bátran ráereszthetjük.

Vezeték nélküli működés

Ha robotporszívóra váltunk, elfelejthetjük az egymásba kötött elosztókat és hosszabbítókat, valamint a szobákon áttekergő gubancos kábeleket. Bármilyen márkáról vagy típusról is legyen szó, a robotporszívók egytől egyig akkumulátorról működnek, így szabadon „kötöttségek nélkül” cirkálhatnak a lakás zegzugos részein is.

Automatikus tájékozódás

Az első generációs robot porevők még lényegében „vakon” kóboroltak a lakáspadlón, véletlenszerűen gurultak ide-oda. Nem tudták, merre jártak már és a szoba mely részeit hagyták érintetlenül, így elkerülhetetlenül kihagytak bizonyos helyeket, míg a lakás más részein a kelleténél többször is végig mentek.

A legjobb robotporszívók már rendkívül kifinomult tájékozódási rendszerekkel vannak felszerelve. Képesek feltérképezni a takarításra váró helyiséget, ütemezetten és szisztematikusan végzik a dolgukat, elkerülik a lépcsőket, a falakat és a bútorokat. Pontosan tudják, hogy merre jártak már és hol van még tennivalójuk. (A robotporszívókban használt intelligens navigációs technikákat a későbbiekben részletesen is bemutatjuk.)

A robotporszívók hátrányai

Gyengébb szívóerő

Tagadhatatlan tény, hogy a hagyományos, 700-900 wattos porszívók teljesítménye messze meghaladja a robotizált társaikét. Nem is beszélve a régi 1200-2000 wattos háztartási gépszörnyekről. Ha igazán masszív, nagy szívóerejű gépet szeretnénk magunknak, maradjunk a jól megszokott masináknál.

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy a fizikai teljesítmény csak egy, az eszközünk által végzett munka minőségét meghatározó paraméterek közül. A porszívógépek szívóteljesítménye nagyban függ a szerkezet kialakításától, a gépre illesztett és a készülékben futó csövek hosszától és alakjától, a szívófejek formájától és méretétől, vagy épp a szívómotor fordulatszámától.

A legjobb robotporszívók, az alacsonyabb teljesítmény ellenére is felveszi a versenyt a tradicionális vezetékes porszívókkal. (És még a villanyórát sem pörgeti úgy meg.)

Kisebb tartály

A porszívózás egyik legutálatosabb része a porzsákcsere. Sajnálatos módon ezt a kellemetlen munkafolyamatot a robotporszívók esetében sem tudjuk megúszni. Sőt! Ez a robotok igazi gyenge pontja, Achilles sarka.

A kompaktabb robotkütyükbe szerelt kisebb porgyűjtő edényeket jóval gyakrabban kell üríteni. Szerencsére erre is született megoldás: ha szeretnénk minimálisra csökkenti a portartályürítések számát, olyan eszközt kell vásárolnunk, amihez a töltőállomásba integrált automatikus hulladékürítő-rendszer is tartozik.

Ezek a szerkezetek rögtön a porszívózás után áttöltik a szeméttank tartalmát egy méretesebb (adott esetben 10-szer, 20-szor nagyobb) portartályba, így csak ezt kell kiüríteni, ha megtelik. Ez kétségtelenül egy hasznos kiegészítő, igaz a kényelmet keményen meg kell fizetni, az ilyen robotporszívók ára lényegesen magasabb.

Korlátozott működési idő

A porszívórobotok közvetlen hálózati csatlakozás nélkül, akkumulátorról működnek, ami lehatárolja az üzemidejüket. A legjobb robotporszívók, a készülék típusától függően 120-180 percig képesek egy töltéssel porszívózni.

Ez bőven elég, ha egy-két szobát, esetleg egy kisebb lakást szeretnénk feltakarítani, de egy alaposabb nagytakarításhoz kevés lehet. A töltési idő szintén márka (és persze ár) függő. A gyorsabb, csúcskategóriás szerkezetek két három óra alatt feltöltenek, de a készülékek többségének ez akár öt-hat órába is beletelhet.

A szőnyeg az ellenség

Rengeteget fejlődtek a robotporszívókat gyártó cégek ezen a téren, de vitathatatlan tény, hogy a hagyományos kézierős szerkezetek még mindig – a különböző összehasonlító tesztek akár 50-70 százalékkal – jobban teljesítenek a sűrűbben szőt, nagy szálmagasságú padlótextíliákon.

A vastag, bolyhos, dús szövésű shaggy szőnyegek tisztítására a robotok gyakorlatilag alkalmatlanok. (Igaz persze, hogy ezekkel a klasszikus takarítógépeknek is gyakran meggyűlik a bajuk.) Sok önjáró masina fel se megy a shaggy szőnyegekre és ha mégis, megpróbál mihamarabb lekecmeregni róla.

Furcsa mód az egyszerűbb, olcsóbb robotporszívóknak a kemény és sima hajópadlóra vagy parkettára leterített vékonyabb rongyszőnyegek is problémát jelenthetnek: felszippantják a sarkaikat, vagy maguk alá gyűrik az anyagot és egyszerűen elakadnak bennük.

Robotporszívó felmosó funkcióval

Sok más műszaki termékhez hasonlóan a robotporszívóknál sem álltak meg a gyártócégek az egy funkciós készülékeknél. Évről-évre újabb és újabb extrákkal szerelik fel az önjáró takarítógépeiket. Ezek közül is a legvonzóbb és -hangzatosabb kiegészítők a felmosó robotporszívók.

Ezek a robotporszívókra szerelt „felmosórendszerek” lényegében egy 2-3 deciliteres víztartályból, egy elektromos vízpumpából és egy, a porszívó aljára erősíthető mopból (kvázi egy felmosórongyból) állnak. A tartályból a pumpa kiszívja a vizet, majd benedvesíti vele a törlőkendőt, amit aztán a porszívó végig húz a padlón.

A legjobb robotporszívóknál a felhasznált vízmennyiség szabályozható. Beállíthatjuk, hogy a strapabíróbb anyagoknál több, az érzékenyebb felületeknél kevesebb vizet spricceljen a törlőrongyra. A drágább csúcsmodellek rászorítják a mopot a padlóra, az olcsóbb darabok csak lazán átsiklatják rajta.

Összességében elmondható, hogy a felmosással egybekötött porszívózás végeredménye leginkább egy nedves portörléssel ér fel. Túlontúl nagy elvárásaink tehát ne legyenek: a földre csöppent festéket vagy ragasztót, a parkettára száradt vörösborpacákat és kávéfoltokat a „felmosós” robotporszívók se fogják felvakarni, de szebb munkát végeznek, mint az egy funkciós készülékek.

Robotporszívó szőnyegre

Említettük már, hogy a vastag puha szőnyegek a robotporszívók legnagyobb ellenségei. Kétségtelen, a padlószöveteken rosszabbul teljesítenek ezek a gépek, mint az azonos árban mozgó vezetékes készülékek, mégis hiba lenne legyintve azt mondani, a robotok eredendően alkalmatlanok a szőnyegtakarításra.

Úgy tűnik, jelenleg is ez a fejlesztési irányok egyik fősodra. A nagy gyártók egymással versengve igyekeznek megoldásokat találni a problémára. Egyebek közt új típusú sörtékkel és gumikefékkel kísérleteznek, de az is lehet, hogy a takarítókefék elhelyezkedésében rejlik a megfejtés kulcsa. (Tapasztalatok szerint a szőnyegeken azok a porszívók hatékonyabbak, amelyeknél az egyik főkefe pont a gép közepén van.)

Medence robotporszívó

A robotporszívókéhoz hasonló célokat szolgálnak az önjáró medencetisztítógépek: emberi beavatkozás nélkül kell összeszedniük a koszt – csak épp nem a lakásban, a padlóról, hanem a víz alatt, medence aljáról.

További fontos különbség, hogy ezeknek a „búvár” robotoknak rendszerint nagyobb és makacsabb szennyeződéseket (például faleveleket és bogarakat) kell felszedegetnie, így erősebb motorok hajtják őket. A navigációval viszont kevesebb problémájuk akad. Az úszó- és kerti medencék rendszerint szabályos alakzatúak és nincs bennük semmilyen tereptárgy, amit a hernyótalpas robotmasinának ki kellene kerülnie.

Mire figyelj robotporszívó vásárlásakor

Akkumulátor teljesítménye

Legyen szó bármilyen akkumulátorról működő elektromos berendezésről az eszköz várható teljesítményének megállapításához két tényezőt kell alaposan szemügyre vennünk a műszaki adatok között.

Elsőként – értelemszerűen – a névleges teljesítményt, azaz a felhasználható elektromos energia mennyiségét számszerűsítő watt (W) értéket, másodszor az akku elektromos tárolókapacitását. Utóbbi azt mutatja meg, hogy az akkumulátor meghatározott áramerősségnél (Amper, A), adott idő (óra, h) alatt mennyi elektromos energiát képes leadni.

A mértékegysége amperóra, rövidítve Ah. Kisebb teljesítményű eszközöknél jellemzően milliamper-órában (mAh) szokták feltüntetni ezt a mutatót (1 amperóra = 1000 milliamper-óra). Ha a készülékünk az átlagosnál hosszabb ideig tud nagyobb teljesítménnyel dolgozni, jól választottunk.

Akku típusa

Rendszerint két akkumulátor típussal találkozhatunk az elektromos eszközök technikai paramétereit bemutató termékkatalógusokban. A régebbi, egyszerűbb és olcsóbb kütyük úgynevezett Ni-MH, azaz nikkel-metál-hidrid akkumulátorokkal működnek.

Ezek kapacitása 20-40 százalékkal nagyobb, mint a régi nikkel-kadmiumos energiaforrásoké, viszonylag jó és egyenletes teljesítményt nyújtanak a teljes üzemidő alatt, de a modernebb társaiknál lassabban töltenek fel és az élettartamuk is jóval rövidebb. Fontos megjegyezni még, hogy a Ni-MH akkumulátorokat csak akkor szabad töltőre tenni, ha már teljesen lemerültek.

Ezzel szemben a modernebb elektromos készülékek túlnyomó többségét (így a jobb robotporszívókat is) litium-ionos akkuk hajtják. A Li-Ion akkumulátorok számottevően könnyebbek és kisebbek, mint a nikkel-hibridek, de ezzel együtt is erősebbek. Gyorsan feltöltenek és jóval tovább bírják, nem beszélve arról, hogy kevésbé terhelik a környezetet. Hátrányuk, hogy a fagypont alatti hideget rosszabbul viselik, de ez aligha szempont egy beltéri porszívó akkumulátoránál.

Akku töltési idő

Fontos kritérium lehet – különösen az alacsonyabb üzemidővel dolgozó robotporszívók esetében – hogy mennyi idő alatt tölt fel újra a szerkezet akkumulátora. Az egyszerűbb, belépőszintű készülékeknek négy-hat órára is szüksége lehet a teljes feltöltődéshez, de a legjobb robotporszívóknak már két-három óra is elég a hálózaton.

Egyedi igények és egyéni mérlegelés kérdése (mekkora a lakásunk, milyen gyakran szeretnénk takarítani és így tovább), hogy a gyorsabb töltési idő megér-e nekünk némi extra ráfordítást.

Üzemidő

Egy-másfél óra házimunka a robotporszívók többségének meg se kottyan, de a legszorgalmasabb robotporszívók két-három órát is képesek ledolgozni egy huzamban. Egy kisebb garzonlakáshoz vagy víkendházhoz elég lehet egy közepes üzemidejű gép, de egy sokszobás családi házhoz szükség lehet egy nagyobb munkabírású szerkezetre, különösképpen akkor, ha nehezebb terepen (például szőnyegpadlón) kell dolgoznia.

Szerencsére akkor sincs probléma, ha egy menetben nem tud mindent felporszívózni. A mai modern robotporszívó-gépek megjegyzik, hogy hol hagyták abba a takarítást és következő beüzemelésnél ott folytatják tovább.

Szívóteljesítmény

Kulcsfontosságú, hogy porszívó-vásárláskor nézzük meg a kinézett gép szívóteljesítményét. Ez sok szempontból a névleges teljesítménynél is fontosabb mutató, azt mondja meg nekünk, hogy a szerkezet mekkora szívóerőt fejt ki munka közben. (Lényegében azt, hogy milyen hatékony.) Mint arról korábban írtuk a porszívógépek szívóteljesítményét több tényező adja össze. Függ az eszköz külső és belső kialakításától, alkatrészeitől és persze motor tulajdonságaitól.

A porszívók szívóteljesítményét pascalban (Pa) mérik. A piacon ma kapható berendezések szívóereje körülbelül 1000 és 3000 pascal között mozog. Egy kisebb (1000-1200 pascal) teljesítményű robotketyere mellett a hagyományos porszívót is érdemes elől hagyni, a komolyabb szennyeződésekhez még kelleni fog, de egy 1500-2000 pascalos géppel az otthonunkban már jó eséllyel csak a tavaszi nagytakarítás idején fog előkerülni a régi masina.

Hatótávolság és a lakás mérete

Lényeges kérdés, hogy a robotporszívó milyen gyorsan reagál az útjába kerülő akadályokra. Ezt a készülékre szerelt szenzorok hatótávolsága határozza meg. Minél nagyobb ez a szám, annál hamarabb észreveszi az előtte álló bútorokat, így annál több ideje lesz lassítani vagy irányt változtatni.

Robotporszívó-vásárlásnál mindenképp figyelembe kell venni a lakásunk méreteit és kialakítását, hol, mennyi helye lesz a gépnek dolgozni. Ha nagy és szellős, szinte üres helyiségekben fogjuk használni, nem fontos, hogy milyen „reakcióidővel” működik. Zsúfoltabb terekben viszont kardinális kérdés.

Súly és méret, magasság

Korántsem lényegtelen, hogy a fizikai méreteit tekintve mekkora robotporszívót választunk. Egy nehezebb gép lassabban és nehézkesebben mozog, egy szélesebb és magasabb szerkezet pedig nem (vagy csak nagy nehézségek árán) jut be a kisebb sarkokba, illetve az alacsonyabb ágyak, fotelek és kanapék alá.

A mostanság kapható robotporszívók tömege átlagosan 2 és 4 kilogramm között van, az átmérőjük rendszerint 355 milliméter. Igazán nagy különbségeket a robotmasinák magassága mutat.

Léteznek nagyobb 100-110 mm-nél is magasabb, valamint egészen lapos 50-70 milliméteres szerkezetek is, célszerű tehát megmérni a bútorokat, mielőtt levesszük az első, nekünk tetsző porszívót a műszaki üzlet polcáról.

Zajszint

Sokan a hagyományos porszívók idegtépő zúgása miatt váltanak robotra, érdemes tehát megnézni, hogy milyen zajszinttel dolgoznak ezek a szerkezetek. Elmondhatjuk, hogy a legzajosabb masinák hangja sem lépi át a kritikus 80-90 decibelt (a napi zajexpozíció alsó határa 87), így ebben a mutatóban szinte kivétel nélkül lepipálják a klasszikus porszívókat.

A lármásabb robotok hangja körülbelül 70-75 decibel, de vannak 55-60 decibeles készülékek is piacon. (Összehasonlításképpen, a beszélgető emberek vagy a csicsergő madarak hangja is nagyjából ebbe a tartományba esik.)

Telefonos irányíthatóság

Az okostelefonos távvezérlés még nem alapszolgáltatás, de alighanem hamarosan az lesz, ugyanis rendkívül népszerű a robotporszívó-tulajdonosok körében. Nem véletlenül! A mobilalkalmazással működtethető robotkészülékeket nem csak a gép mellett állva és a karosszékből, de a munkahelyünkről, a villamoson ülve, vagy a családi nyaralásról útban hazafelé is beüzemelhetjük, időzíthetjük, leállíthatjuk vagy a töltődokkba küldhetjük.

Megnézhetjük, hogy eddig merre járt, hol fog még takarítani, vagy azt, hogy mennyit bír még az akksija. Az okostelefonunkon keresztül lényegében bármit beállíthatunk rajtuk, ráadásul egy letisztult grafikus felületen keresztül, sokkal egyszerűbben, mint a gép távirányítójával vagy a porszívó saját kezelőfelületén. Noha a mobilos robotok általában többe kerülnek, jobbára megszolgálják az extra ráfordítást.

Hangvezérlés

Hazánkba is megérkeztek a hangvezérlésű virtuális személyi asszisztensek, egyre több az okosotthon, ahol egyszerű parancsszavakkal utasítani tudjuk a háztartási gépeinket. Természetesen ma már számos robotporszívó is engedelmeskedik nekik, a nagy gyártócégek új termékei többnyire kompatibilisek a népszerűbb (Amazon Alexa, Google Assistant, Siri) hangvezérlő rendszerekkel.

Ha okos a lakásunk, vagy tervezünk ilyen irányú fejlesztéseket, válasszunk hangsegédről is vezérelhető robotporszívógépet.

Funkció: felmosó funkció vagy szőnyeg

Manapság szinte minden gyártó és üzlet az „alapos szőnyegtisztítás” ígéretével árulja a robotporszívóit, de mint már említettük, érdemes a hangzatos vállalásokat fenntartásokkal kezelni. A szőnyegtisztító funkcióval árusított takarítórobotoknak a vékony szálú, lazább szövésű textíliákkal nem lesz gondjuk, (felszívják a szálakról a koszt, nem szakítják el vagy tekerik fel a rojtokat), de a vastag, bolyhos, pihe-puha (kétségtelenül szép, de nehezen takarítható) szőnyegeken a drága, extra funkciókkal felszerelt gépek sem fognak tökéletes munkát végezni.

Hasonló a helyzet a felmosó eszközökkel felszerelt robotporszívókkal is. Számos kifejezetten ötletes és hatékony megoldás létezik, de a kézi felmosókkal és a gőztisztítókkal szembe még alulmaradnak. Mindenesetre a gyártók törekvései ezen a téren kétségtelenül előremutatóak és üdvözlendők.

Porgyűjtő tartály és/vagy víztartály mérete

Jó, ha tudjuk, ha a robotporszívó portartálya megtelik, a gép leáll, nem folytatja tovább a munkát. Épp ezért egy 200-250 milliliteres porgyűjtő tégely rossz választásnak tűnik akkor, ha a távollétünkben is szeretnénk munkára fogni a készüléket.

Gondoljunk csak bele, elindítunk egy takarítást reggel, de a gép délutánra sem végzi el a kiadott munkát, mert nap közben megtelt a portár és leállt. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében válasszunk nagyobb portartállyal felszerelt gépet. Egy 300-400 milliliteres gyűjtő edény már elég egy közepes méretű lakáshoz, de 200 négyzetméter felett szükség lehet egy méretesebb, 500-600 millis portankra is.

A víztartályok mérete is változó, de összességében elmondható, hogy egy 300 milliliteres ballon elég az alapos munkához. Sokkal fontosabb, hogy állítható vízpumpa és adagoló is legyen a porszívógéphez. Enélkül csak végig csöpögteti a vizet a padlón.

Szűrőrendszer, HEPA

Legyen szó hagyományos vagy épp robotporszívókról, a szerkezetből kiáramló levegőt, különböző légszűrő-rendszerekkel fel kell fogniuk, hogy az egészen apró, néhány mikrométeres szennyeződések se kerüljenek vissza a lakás légterébe.

Erre szolgálnak a porszívógépekbe szerelt nagy hatásfokú részecske-elnyelő (High-Efficiency Particulate Absorbing) filterek, azaz a HEPA-szűrők. Ezt a technológiát sokáig csak kórházak, gyógyszergyári laboratóriumok és más hasonló intézmények légtisztító berendezéseiben használtak, de mára ott vannak jobb háztartási takarítógépek „motorháza” alatt is és a legjobb robotporszívókból sem hiányozhat.

Ezek a szintetikus anyagokból szőtt légsziták képesek összegyűjteni a 0,3 mikronos részecskék legalább 99,97 százalékát. Csökkentik a háztartási por légkoncentrációját, megfogják a poratkákat és a penészrészecskéket, kiszűrik a levegőből a spórákat és a finomabb porszemcséket. Asztmásoknak és pollenallergiásoknak bátran és jó szívvel ajánlott kiegészítők. A termékleírásokban minél nagyobb számot látunk a HEPA-szűrók mellett, annál hatékonyabbak.

Kezdetben a robotporszívók semmilyen navigációs rendszerrel nem rendelkeztek. Vagy egy gyárilag, előre beprogramozott útvonalat követtek vagy véletlenszerűen korzóztak a lakásban. Később felszerelték őket különböző ütközésérzékelőkkel, így, ha egy falhoz vagy bútorhoz értek lelassítottak és szükség esetén irányt változtattak. (Később, a gép talpára szerelt szenzorok már azt is jelezték, ha egy lépcsőhöz érve elfogyott a padló alattuk, így már nem bukfenceztek le a lépcsőfokokon.)

A fentebb már felvázolt alapprobléma persze megmaradt: a robotok össze-vissza mászkáltak, így bizonyos helyeket időről-időre kihagytak.

A legjobb robotporszívó ma már kifinomult vizuális navigációt, úgynevezett vSLAM (visual Simultaneous Location and Mapping) technológiát használ: az eszközre szerelt optikai szenzorok feltérképezik a szobát, felmérik az útvonalak hosszát, bemérik a potenciális akadályokat, miközben a kerekek mellé épített fordulatszámmérők jelzik a vezérlőegységnek, hogy mekkora távolságot tettek meg a kiindulási ponthoz képest.

Ezen felül ott vannak a vSLAM porszívók elvén működő, de azoknál pontosabb, lézeres távérzékelőket (Light Detection and Ranging, azaz LDR) használó eszközök, valamint a csúcskategóriás navigációs kamerákkal felszerelt intelligens készülékek. (A kameraképet az eszköz mobilalkalmazásán keresztül mi is megnézhetjük, így, ha takarítás közben máshol tartózkodunk, ellenőrizhetjük, hogy épp mi történik otthon.) Jelenleg a kamerás technológia leghatékonyabb, de sajnos az ára is jóval borsosabb.

Komolyabb navigációs rendszerre elsősorban nagyobb (minimum 200 négyzetméteres), sűrűbben bútorozott és összetettebb alaprajzú házakban lehet szükség. Minden más lakásba elég lehet egy egyszerűbb szerkezet is.

Távirányító

Minden robotporszívó rendelkezik egy egyszerű – a gép tetején kialakított – kézi kezelőpanellel. Ezen felül a gyártók többsége egy távirányítót is ad a készülékeihez. Itt a távkapcsoló hatótávolságát érdemes megvizsgálni.

Egy szerényebb teljesítményű távvezérlő csak 2-3 méterről találja meg a porszívót, így mellette kell állnunk, ha el akarjuk indítani, vagy le akarjuk állítani. Egy komolyabb kapcsolóval viszont már 5-7 méterről, akár egy másik szobából is utasíthatjuk a háztartási robotunkat.

Érzékelők száma, lépcsőérzékelés, akadályfelismerés

Rengeteg bonyolultnak hangzó angol szakkifejezéssel és mozaikszóval dobálóznak a robotporszívó-gyártócégek az érzékelőiket bemutató termékleírásokban, ami sokakat elrettenthet attól, hogy komolyabban elmerüljenek a témában. Mindazonáltal érdemes alapszinten tisztába lenni azzal, milyen technológiák léteznek, és mi az, amire szükségünk lehet.

A „kezdő” robotok a régi, számtalan helyen jól bevált ultrahangos technikát használják: a kibocsátott és visszavert hangjelek segítségével határozzák meg, hogy az útjukba kerülő tárgyak milyen messze vannak.

Ennél fejlettebb technológát képviselnek az optikai érzékelőkkel ellátott szerkezetek: ezek már infravörös vagy lézerfény-jelekkel tájékozódnak. Elődjeiknél jóval pontosabb mérik be az akadályokat – nem csak a távolságukat, de azok méreteit is.

A legjobb robotporszívók már kamerás rendszerrel vannak ellátva, de – mint már említettük – ezért a tudásért mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk.

Az érzékelő típusa mellett, fontos az is, hogy hány darab került fel a készülékre. Itt is érvényes az a szabály, miszerint minél több, annál jobb. (A legjobb, ha mindent lát, azaz, ha a gép teljes felületén, 360 fokos szögben vannak érzékelők.)

Végezetül, még egy kulcsfogalom, a „lépcsőfelismerés”. Ez ma már lényegében minden eszközben része az alapfelszerelésnek, de ha emeletes házban lakunk, nem árt ellenőrizni a meglétét.

UV lámpa

Egyre több robotporszívó termékleírásában tüntetnek fel extraként UV-lámpákat, de mire jó az ultaribolya fény egy porszívógépen? A kerekek mellé felszerelt apró világító testek a baktériumok és más mikroorganizmusok ellen nyújtanak plusz védelmet. Ezek a gépek tehát nem csak a port tüntetik el, de elpusztítják a szabad szemmel láthatatlan mikroszkópikus kórokozókat is. A HEPA-szűrőhöz hasonlóan a pollenallergiásoknak és az asztmás betegeknek lehet hasznos kiegészítő.

Kefe típusa

Sok szó esett már az akkumulátorokról, a navigációs rendszerekről és a motorok teljesítményéről, a kefékről viszont alig. Pedig ezek az alkatrészek végzik a munka nehezét.

Ha robotporszívót szeretnénk vásárolni, ezen a téren két fontos szempontot kell megvizsgálni: azt, hogy hány darab kefe van a készüléken és azt, hogy ezek hol helyezkednek el. Minden robotmasinát felvérteznek legalább egy nagyobb és masszívabb főkefével. Tapasztalatok szerint ezek a robotporszívó közepére illesztve teljesítenek a legjobban. Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy hol van a főkefe a kiszemelt gépen.

A főkefe (vagy főkefék) munkáját kettő, négy vagy hat oldalkefe segíti. Ezek szedik össze a port a sarkokból, a falakról, a szegőkről és a bútorok mellől. Finomabbak és ruganyosabbak, valamint a modernebb gépeken forgathatóak. Elérnek a nehezebben megközelíthető helyekre, továbbá képesek kitapogatni és lekövetni a töréspontokat, falhibákat és repedéseket. Minél több oldalkefe serénykedik a gépen, annál szebb lesz a végeredmény.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy miből készülnek ezek a kefék, és nem tesznek-e kárt az érzékenyebb padlófelületekben. Bár a kefekarok többnyire erős, ütésálló műanyagokból készülnek, a hozzájuk tartozó sörték puhák és selymesek. Ha lágyabb matériájú kefefejet választunk, nincs mitől tartatunk, a robotporszívónk biztos nem fogja felkarcolni a parkettát.

Programozhatóság, időzítés

Kétségtelenül ez a mai, korszerű robotporszívók legnépszerűbb kiegészítője. Ha nem szeretnénk hallgatni vagy kerülgetni a lakásban ide-oda mozgó robottakarítót, beprogramozhatjuk, hogy csak akkor álljon munkába, amikor épp senki nincs otthon.

A legjobb robotporszívók Wifi-kapcsolattal rendelkeznek, amiket ráadásul a világ másik végéről is távvezérelhetük. A munkahelyünkről vagy egy baráti összejövetelen is elindíthatjuk a masinát, és mire hazaérünk, tiszta a lakás. Szerintünk megér némi plusz ráfordítást.

Robotporszívó használati tippek

Első töltés

Rendszerint pontos termékspecifikus utasításokat találunk az első üzembehelyezésre vonatkozóan minden robotporszívó használati útmutatójában, de ezen felül is van néhány univerzális szabály, amit érdemes szem előtt tartani.

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az első használatba vétel előtt teljesen fel kell tölteni a gép akkumulátorát. Ez általában hosszabb időt vesz igénybe, mint a későbbi feltöltések fognak, de legyünk türelemmel, ha az első „hosszú töltés” elmarad, azt utóbb az akkumulátorunk bánhatja. (Általában is igaz, hogy ha odafigyeléssel, a leírt szabályok szerint töltjük a robotporszívónkat, akkor ezt gép akkuja hosszabb élettartammal hálálja meg.)

Hely előkészítése

A mai, fejlett navigációs rendszereknek köszönhetően minimálisra csökkent a veszélye annak, hogy a robotporszívónk kárt tegyen valamiben, de természetesen a legjobb robotporszívóknál sem árt az elővigyázatosság. Nem árt néhány előzetes óvintézkedést megtennünk, még mielőtt a porszívónkat útjára küldjük.

Takarítás előtt érdemes felhajtani a földig érő függönyöket, illetve eltávolítani a porszívó útjából a különböző kábeleket és vezetékeket (lehet, hogy csak fennakad rajtuk, de lehet, hogy szétcincálja őket). Ezen felül jobb, ha összeszedjük a földön hagyott ruhákat, zoknikat és játékokat, illetve biztonságba helyezzük az értékesebb vázákat és törékenyebb virágcserepeket. (Nem valószínű, hogy felborítja őket, de jobb félni, mint megijedni.)

Érdemes figyelni a küszöbökre is. A robotporszívók többségének egy 10-12 milliméteres ajtótalp nem okoz gondot, szinte az összes gép könnyedén átgurul rajta, de egy 15-20 milliméteres akadályon már az ügyesebb robotok is fennakadhatnak. Ha a gépezet maximális küszöbméretét meghaladó ajtókeretek is vannak az otthonunkban, okosan tesszük, ha egy-egy rögtönzött „rámpával” lefedjük azokat. (A porszívónk küszöbméretéről vagy akadálymászó képességéről a készülék műszaki adatlapján találunk információkat.)

Javasolt még, hogy az első éles bevetés előtt futtassunk néhány próbakört a masinával, hagyjuk, hogy bebarangolja a lakást, feltérképezze a munkaterületet, megtalálja a falakat, a bútorokat és a rejtett zegzugokat. A tesztmenetből mi is látni fogjuk, hogy az otthonunk mely részeivel lesznek problémái.

Rendszeres karbantartás

Mint minden műszaki eszköznél, a legjobb robotporszívók esetében is igaz, hogy a gondos és rendszeres karbantartás akár évekkel is meghosszabbíthatja a készülék életét. Elengedhetetlen tehát, hogy alaposan átolvassuk a robothoz kapott (vagy a gyártócég weboldaláról letölthető) segédleteket és útmutatókat, tudatosítsuk magunkban az ott leírt instrukciókat.

Fontos, hogy rendszeres időközönként (a kiválasztott típustól és a gép átlagos munkaidejétől függően akár néhány hetente vagy havonta) át kell takarítanunk a robotporszívónk érzékenyebb, nagyobb igénybevételnek kitett alkatrészeit. Tisztítsuk meg a fő- és oldalkeféket, egy kisebb csipesszel vagy kefével pucoljuk meg a kerekeit, töröljük tisztára a szenzorait, mindemellett figyeljünk a dokkolóállomás tisztaságára is.

Adja magát, hogy időnként a szűrőket is ki kellene mosni, de ezek az alkatrészek általában nem tisztíthatók. Ha túl koszos a filter, sajnos újat kell venni. (Általában két-három hónap vagy 150 üzemóra után kell ezt megtenni).

Talán soknak hangzik ennyi munka egy apró robotporszívóhoz, de valójában a fent leírtak, gyakorlatlan kézzel is 20-30 perc alatt letudhatók. A készülék karbantartását nagyban megkönnyítheti, ha olyan eszközt választunk, amely a felhasználói alkalmazáson keresztül jelzi nekünk, hol, melyik „testrésze” szorul takarításra vagy épp javításra, cserére.

Robotporszívó árak

Mondanunk sem kell, de a műszakicikk-piac más termékeihez hasonlóan a robotporszívó-árak is igen széles skálán mozognak. Már 30-40 ezer forintért is találunk egyszerűbb és olcsóbb készülékeket, ugyanakkor ebben az árkategóriában jócskán le kell adnunk az igényeinkből.

A megbízható, profi és legjobb robotporszívók 90-100 ezer forintnál kezdődnek. Itt már vannak kifejezeten nagy teljesítményű, viszonylag hosszú üzemidejű és jó kialakítású robotporszívó-gépek. Ettől kezdve a határ a csillagos ég.

Egy gyors böngészés után 500-700 ezer forintos csúcsmasinákat is lehet találni a műszaki webáruházak virtuális polcain. Itt is igaz, hogy a drágább nem feltétlenül jobb, de a gyanúsan olcsó gépeket kerüljük el!

Az 5 legjobb robotporszívó

Xiaomi robotporszívó

Xiaomi az MI Robot Vacuum Mop Pro az egyik legjobb robotporszívó

Remek ár-érték arányú robotporszívót kínál a Xiaomi az MI Robot Vacuum Mop Pro-val. A kategóriájában kifejezetten lapos, 96 milliméter törzsmagasságú masinát egy 3200 milliamper-órás tényleges kapacitású lítium-ion akkumulátor hajtja, ami közel két, két és fél órás üzemidőt biztosít a számára.

A doboz alatt egy közel 1800-2100 pascalra képes nagy szívóteljesítményű motor dolgozik. A fő lehúzóecset automatikusan igazodik a padló egyenetlenségeihez, így a nehezebben takarítható felületeken is alapos munkát végez. Ügyesen mozog a szőnyegeken. Nem marad utána se por, se haj, se állatszőr.

A porszívó SLAM technológiával térképezi fel a lakást. A távolságok behatárolására lézeres mérő szkennereket (LDR technológiát) használ. Tökéletes rajzot készít a lakásról és a berendezési tárgyakról. Szépen lavíroz a bútorok között, elkerüli a lépcsőket és a falakat, továbbá gyorsan és könnyen leköveti a környezet változásait. Amennyiben lemerül, a készülék automatikusan visszatér a töltőbázisra.

A porszívó telefonról is működtethető és – a Wifi-kapcsolatnak köszönhetően – a világ bármelyik pontjáról vezérelhető. Felismeri az intelligens háztartási eszközökhöz fejlesztett Mi Home alkalmazás. A portartály 0,3 liter. Fehér és fekete színben is kapható.

Tetszik

 • egy huzamban 80-90m2 tud takarítani
 • halk és precíz

Nem tetszik

 • az app nem magyar nyelvű és néha megzavarodik
 • csak egy térképet kezel, így többszintes házban nem ajánlott

Rowenta robotporszívó

Rowenta RR7687WH Explorer Serie 75 Total Care robotporszívó

Egy igazi erőgép a Rowenta RR7687WH Explorer Serie 75 Total Care típusú porszívója. A maximális teljesítményfokozaton 2700 pascalra is képes takarítórobotnak a szőnyegek sem jelentenek akadályt. Felszívja a hajszálakat és az állatszőrt is.

Négy energiafogyasztási mód (Eco, Standard, High és Boost) közül választhatunk, így optimalizálhatjuk az energiafogyasztását.

Mobilapplikációval távolról is működtethető, valamint kompatibilis az összes népszerű hangvezérlésű háztartási asszisztenssel, így a Sirivel, a Google Assistant-tel és az Amazon Alexa-val is.

A portartályába 0,4 liter kosz fér el. Az üzemideje 120 perc.

Tetszik

 • 2 cm-es szőnyeg sem akadály neki
 • egyszerű WIFI csatlakozás
 • pontos térképet készít

Nem tetszik

 • kisebb helyekre nem fér be
 • küszöböket nehezen veszi
 • porgyűjtő lehetne nagyobb

Sencor robotporszívó

Sencor SRV 6250BK robotporszívó, az egyik legjobb választás parkettára.

Egyszerű és hatékony: röviden így lehetne jellemezni a Sencor SRV 6250BK típusú robotporszívóját. A készülék ideális választás parkettára, csempére és linóleumra, de szépen teljesít nehezebb terepen is. A robotban működő 40 wattos szívómotor főkeféjét két szélső forgókefe segíti, így a falak mellett is gondosan takarít.

Precíz infravörös érzékelőkkel, giroszkóppal és szenzorokkal navigál a lakásban. Elkerüli a lépcsőket és más akadályokat.

A 2600 milliamper-órás akkuja közel kétórás üzemidőt biztosít. Beprogramozhatjuk, hogy egy héten egyszer vagy többször (egy konkrét napon vagy napokon), csak munkanapokon, vagy csak hétvégén takarítson. A Sencor saját fejlesztésű alkalmazásán keresztül, az okostelefonunkról is működtethetjük.

Tetszik

 • könnyű használat, hosszú üzemidő
 • jó ár-érték arány
 • küszöb, szőnyeg nem akadály

Nem tetszik

 • nincs térképező funkciója
 • néha nehezen talál haza

Roborock robotporszívó

Xiaomi Roborock S6 MaxV egy igazi csúcskategóriás robotporszívó.

Xiaomi Roborock S6 MaxV egy igazi csúcskategóriás robotporszívó. A szerkezetet egy ikerkamera és a ReactiveAI mesterséges intelligencia segíti a tájékozódásban. Megadhatjuk, hogy hol, mikor, mekkora szívóteljesítménnyel és vízáramoltatással takarítson, továbbá kijelölhetünk a porszívónk számára tilalmi zónákat és virtuális falakat is.

Az alapos tisztításról a 66 wattos motor és a programozható felmosó mopok gondoskodnak. Az 5200 milliamper-órás kapacitású akkumulátor maximális üzemideje eléri a három órát. Egy etapban egy 2500 négyzetméteres lakást is fel tud takarítani.

Tetszik

 • könnyen használható app
 • a felmosás és a porszívózás erőssége szobánként állítható
 • családi ház több szintje is tárolható

Nem tetszik

 • a felmosó csak a port kezeli
 • borsos az ára
 • kissé hangos

iRobot porszívó

iRobot Roomba i7 robotporszívó.

Óvatos, mégis alapos szerkezet az iRobot Roomba i7 robotporszívója. Kifinomult kamerarendszerrel működik, lassan és körültekintően közelíti meg a falakat és a bútorokat, így garantáltan nem tesz kárt semmiben. Figyel a kábelekre és szőnyegrojtokra, nem teker és gubancol össze semmit. Megadhatunk a készüléknek egészen kicsi, már 60×60 centiméteres tilalmi zónákat is.

Az egymással szembe néző keféi előbb fellazítják a koszt, majd rögtön a porgyűjtő tálba lökik. A SPOT funkciónak köszönhetően gyorsan és könnyen feltakarít kisebb (akár 1 négyzetméteres) helyeket is. Ez rendkívül hasznos, ha kiborul a konyhában a cukor vagy liszt és nincs kedvünk söprögetni.

Tetszik

 • remek tájékozódás
 • kiváló térkép készítés
 • könnyű WIFI csatlakozás
 • észleli a szennyezettebb területeket

Nem tetszik

 • kissé zajos
 • nincs magyar nyelv az appban
 • viszonylag drága
 • sötétben nem tud tájékozódni

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a robotporszívó?

Fő feladatukat tekintve, a robotok pont ugyanúgy működnek, mint a hagyományos porszívógépek. A szerkezet aljára szerelt takarítókefék „összesöprik” a koszt, majd a gép motorja felszippantja, megszűri és egy gyűjtőedénybe tölti azt.

A különbség abban áll, hogy a robotporszívók maguktól, emberi beavatkozás nélkül végzik a feladatukat. Munka közben különböző érzékelők és navigációs eszközök segítségével tájékozódnak.

Nem karcolja össze a robotporszívó a falat vagy a bútorokat?

Nem! A mai korszerű robotporszívók fejlett érzékelőkkel és navigációs eszközökkel vannak felszerelve, így elkerülik a falakat és a bútorokat. Ha mégis összeütköznének valamivel, a gép dobozára erősített puha, gumírozott lökhárítók felfogják a koccanást.

Mi történik, ha megtelik a robotporszívó porzsákja?

A robotporszívók többsége automatikusan leáll, ha megtelik a portartálya. Típustól függően rendszerint egy kis LED-lámpa is felvillan a gépen, jelezvén, hogy ki kell üríteni a porgyűjtő edényt. Ezért is fontos, hogy nagy tárolókapacitású készüléket válasszunk. Kellemetlen, ha arra érünk haza, hogy a takarítórobotunk ott áll a félkész szoba közepén, és arra vár, hogy valaki ürítse ki a portartályát.

Ha elmozdítjuk a bútorokat, újra tanul a robotporszívó?

A modern robotporszívók többsége kisebb-nagyobb korrekciókra, útvonalmódosításokra menet közben is képes. Nem esik pánikba, ha valaki átsétál előtte, egy házi kedvenc elé ugrik vagy elhúzunk mellette egy széket.

Ettől függetlenül, lehetőség szerint ne porszívózás közben rendezzük át a szobát, a nagyobb módosításokat nem tudják lekövetni. Ha két porszívózás között mozgatjuk át a bútorokat, vagy épp új helyre költözünk, a robotporszívónak frissítenie kell a belső virtuális térképét, de ezt követően ugyanúgy teszi a dolgát, mint előtte.

Mekkora szőnyegben akadnak el a robotporszívók?

Függ a szőnyeg szálvastagságától, szövésétől és persze a robotporszívó teljesítményétől is. Általánosságban elmondható, hogy az apró szálú (0,5 centiméternél rövidebb), ritkábban szőt padlótextilekkel a „kezdő” robotporszívók is úgy-ahogy elboldogulnak, de a sűrűbb, hosszabb szálú (1-1,5 centiméteres) anyagokhoz érdemes egy komolyabb gépet vásárolni. 5 centiméteres szálmagasság felett már a professzionális porszívók is csődöt mondanak.

Milyen gyorsan tölt fel egy robotporszívó?

A robotporszívók töltési idejét elsősorban az akkumulátor típusa és a töltőállomás paraméterei határozzák meg. Az egyszerűbb (és persze olcsóbb) készülék átlagosan négy-hat órát állnak a dokkban a csúcskategóriás eszközöknek viszont elég lehet két-három óra is.

Meddig képes működni egy robotporszívó?

A belépő szintű robotporszívó-gépek átlagos üzemideje egy-másfél óra, de a professzionális csúcsmodellek – a kiválasztott programtól függően – két-három órát is ledolgoznak egy menetben. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a porszívógép milyen terepen dolgozik, mennyi bútort kell kikerülnie, hányszor kell munka közben módosítania az útvonalat, illetve, hogy mennyi koszt kell felszednie.

Milyen gyakran kell üríteni a robotporszívó tartályát?

Fontos, hogy minden használat után ürítsük ki a robotporszívó portartályát és a használat gyakoriságától függően, havonta legalább egyszer, bő csapvízzel mossuk is el. (Ezt követően csak akkor tegyük vissza a masinába, ha már megszáradt.)

Ha szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, egyes modellekhez egy úgynevezett önürítő állomást is adnak. Ez a szerkezet átszivattyúzza a porgyűjtő edény tartalmát egy 10-20-szor nagyobb porzsákba, így csak ezt kell időnként kicserélni.

A felmosó funkciós robotporszívók tényleg működnek?

Hangzatos és kétségtelenül reménykeltő fejlesztés, de fontos, hogy mérsékelt elvárásaink legyenek a robotporszívókba szerelt felmosó eszközökkel szemben. Csak az igazán profi és drága gépek végeznek a hagyományos kézi felmosás eredményét megközelítő, szép munkát. Az egyszerűbb, pénztárca kímélőbb darabokban ez a funkció csak egy extra, nedves portörlésként szolgál.

Elzárhatók bizonyos területek a robotporszívó elől?

Igen, vannak olyan típusok, amelyeknek megadhatunk „tiltott zónákat”. Kvázi felhúzhatunk egy virtuális falat a robotporszívó digitális térképén, így, ha a gép az elzárt részhez ér, egész egyszerűen irányt változtat. Létezik egy másik megoldás is. Bizonyos robotporszívók mellé vásárolhatunk speciális mágneses szalagokat, amelyek a tiltott szoba ajtajánál kihúzva „elriasztják” a robotokat.

Le tud esni a lépcsőről a robotporszívó?

A robotizált háztartási eszközök iránt régebb óta érdeklődő emberek emlékezetében még élénken élhet a lépcsők tetején teszetoszán „bukdácsoló” és a magasból lebucskázó első generációs robotporszívók rémképe, de ez ma már a múlt. A mai berendezések túlnyomó többsége fejlett navigációs eszközökkel és a talpukra szerelt érzékelőkkel van ellátva, így képesek felismerni a lépcsőket és elkerülni azokat.

Hova tegyük a robotporszívó dokkolóját?

Fontos, hogy olyan helyre tegyük a robot dokkolóállomását, ahol szükség esetén megtalálja. (Ha nem tudja, hol keresse, könnyen lemerülhet mire visszatérhetne a töltőre.) Célszerű továbbá hagyni másfél-két méter szabad helyet a töltődokk körül jobbra, balra és előtte, nehogy fennakadjon valamin „hazafelé” menet. Nem árt, ha az állomás vezetékei sem közvetlenül az állomás előtt tekeregnek. Vezessük el inkább a fal mellett.

Elég csak egy robotporszívó, vagy kell igazi is a háznál?

Ha szeretnénk egy-egy szobát gyorsan és könnyen feltakarítani, illetve a lakást komolyabb erőfeszítések nélkül szép tisztán tartani, egy robotporszívó remek választás. Hatékony és kényelmes megoldás, ha csökkenteni akarjuk napi házimunkára fordított időt, ugyanakkor nem örülnénk, ha mindennap koszos-poros padló várna minket otthon, amikor hazaérünk.

Ezzel együtt is azt kell mondanunk, a nagy munkákhoz, az őszi és tavaszi nagytakarításhoz egy robotporszívó mellett is kelleni fog a hagyományos kézi vagy rúdporszívó-gép. Egy robot boldog tulajdonosaként se vessük őket a szemétre!