Legjobb mosógépek, tesztek és vélemények

Ezek a legjobb mosógépek 2024-ben – tesztek és vélemények

Napjainkban a legjobb mosógépek nélkül ma már elképzelhetetlen az élet, így ezek a készülékek az alapvető háztartási gépek közé tartoznak. Belegondolni is rossz, mennyivel nehezebb volna az életünk, ha még mindig kézzel kellene mosnunk a ruhákat.

A legjobb mosógépek egyszerűbbé teszik az életünket, az emberiség egyik leghasznosabb találmányai közé tartozik. Ma már hatalmas kínálatból lehet választani, aminek megvannak az előnyei, ugyanakkor rendkívül nehéz megtalálni azt a modellt, amely minden szempontból megfelel igényeinknek.

Megvásárolni a mosógépet egy viszonylag nagy befektetés, ezért alaposan át kell gondolnunk, hogy mire adunk ki pénzt, annak érdekében, hogy hosszú távon is elégedettek legyünk döntésünkkel.

Tartalom

Mosógép típusok

Érdemes megismerni a legjobb mosógép típusokat, ugyanis nagyon sokat segíthet a választásban, ha le tudjuk szűkíteni a kínálatot. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az egyes típusokat.

Automata mosógép

Napjainkban az automata mosógépek jellemzők, melyek esetében nincs szükség felügyeletre, a teljes mosási folyamat magától megy végbe, nem kell közbe avatkozni. Mindössze arra van szükség, hogy betöltsük a mosószert és az öblítőt, kiválasztjuk, hogy melyik programot szeretnénk futtatni, majd egy gombnyomás után a mosógép elvégzi a dolgát.

Félautomata mosógép

A félautomata mosógépek ma már nem jellemzőek, inkább nagyanyáink mostak velük egykor. A félautomata készülékek jellemzője, hogy folyamatosan közbe kell avatkozni, hogy a gép tovább tudjon dolgozni az egyes mosási szakaszokban, például saját kezűleg kell leengedni a vizet.

Mivel nem olyan komplex gépek, mint az automata készülékek, ezért kedvezőbb áron megvásárolhatók, azonban, ahogy említettük, gyakorlatilag a teljes mosási folyamat alatt a mosógép mellett kell állni. Így nem csoda, hogy ma már nem igazán keresik ezeket a készülékeket, az automata mosógépek kétségkívül átvették a félautomata mosógépek helyét.

Felültöltős mosógép

Ennél a típusnál a töltőnyílás és az ajtó is egyaránt a mosógép felső részén található. Ennek előnye, hogy helytakarékos gépek lévén kevesebb helyet foglalnak el, valamint nem kell minden egyes használat során lehajolni. A hátrány viszont az, hogy a mosógép feletti tér kihasználatlan marad, továbbá a nyílás is viszonylag kis méretű.

Elöltöltős mosógép

Az elöltöltős mosógépek általában nagyobb töltőnyílással rendelkeznek, mint a felültöltős társaik. Jellemzően a technológiájuk is fejlettebb, így magasabb árfekvésű termékek. Emellett viszonylag nagy helyet foglalnak a fürdőszobában, azonban ki lehet használni a készülék feletti területet, például akár egy szárítógépet is lehet rájuk helyezni.

Tárcsás mosógép-keverőtárcsás

A forgótárcsás mosógép ma már nem igazán elterjedtek, helyüket átvették a forgódobos készülékek. A tárcsás mosógép hátránya, hogy rengeteg vizet használnak fel a mosáshoz, így mindennek nevezhetők, csak takarékosnak nem, továbbá a ruhák szempontjából sem a legjobb választás. A keverőtárcsás készülékekben a ruhák anyaga idővel elvékonyodik, sőt el is szakad az erős igénybevétel következtében.

Keskeny mosógép

A keskeny mosógép megnevezést nagyon könnyű félreérteni, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy a keskeny jelző a mosógép szélességére értendő, azonban ez egyáltalán nem így van. A keskeny a mosógép mélységére értendő. Az úgy nevezett keskeny mosógépek egytől-egyig elöltöltős készülékek.

Mélységük jellemzően 45 centiméter alatt van, de némely modellek 40 centiméteres mélységgel is kaphatók. Ez természetesen azzal jár, hogy töltőkapacitásuk is kevesebb egy-két kilogrammal. Ha helyhiány miatt kisebb mélységű mosógépre van szükség, akkor a keskeny mosógép mindenképp jó választásnak bizonyul.

Beépíthető mosógép

A beépíthető mosógépeket akár a fürdőszoba szekrénybe is be lehet építeni, így a kiváncsi szemek elől rejtve marad a készülék, ráadásul a helység dizájnját sem rontják, ezért mindenképp jó választásnak bizonyulnak. A készülék saját burkolata és a szekrény dupla szigetelést biztosít.

Viszont a beépíthető mosógépek terén nem nagy a választék, így előfordulhat, hogy nem egészen olyan típust találunk, mint amit elképzeltünk magunknak, tehát kompromisszumot kell kötni.

Ipari mosógép

Az ipari mosógépek jóval masszívabbak, mint a háztartásokba kifejlesztett darabok. Emellett sokkal nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek, hiszen akár napi szinten többször is használva vannak. Ezenkívül felépítésükben is különböznek a hagyományos típusokhoz képest. Természetesen jóval magasabb áron lehet megvásárolni az ipari készülékeket, mint a háztartásban használatos, hagyományos mosógépeket.

Inverteres mosógép

Az inverteres mosógépek előnye, hogy csendesebbek és hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a klasszikus automata mosógépek. Ennek oka, hogy a motor nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Ráadásul az inverteres mosógépek rövidebb mosási programok futtatására is alkalmasak.

Jellemzően energiatakarékos készülékekről van szó, továbbá nagy fordulatszámú centrifugálásra is képesek. Mindezek miatt az inverteres mosógépek sok esetben jó választásnak bizonyulnak.

Szárítós mosógép

A szárítós mosógépek előnye, hogy nem csak mosásra alkalmasak, hanem a ruhák szárítására is. Ugyanakkor azt is számításba kell venni, hogy ezek a gépek nem csupán szárítás céljából készülnek, ezért a ruhák szárítása sokkal több időt vesz igénybe, mint egy hagyományos szárítógépben.

Ennek következtében energiahatékonyságuk is jóval kedvezőtlenebb, így jellemzően az alap A kategóriába tartoznak ezek a készülékek.

Gőzfunkciós mosógép

A gőzfunkciós mosógépeket sokan a jövő készülékeinek tartják, ugyanis sokkal kíméletesebb mosás érhető el általuk, mint a hagyományos készülékekkel. Ezenkívül a gőzfunkciós mosógépek sokkal halkabbak és gazdaságosabb működés jellemzi őket.

A gőzfunkciós mosógép esetében a mosás nem víz, hanem gőz segítségével történik. A gőzfejlesztő gőzzé alakítja a vizet amely behatol a ruhák szálai közé, ezáltal az allergének jelentős részét elpusztítva és a legmakacsabb foltokat is eltüntetve.

Okos mosógép-wifis mosógép

Az okos mosógép a wifihálózaton csatlakoztatható más okoseszközökhöz, például a táblagéphez vagy az okostelefonhoz. Az ilyen készülékek esetében a távvezérlés alapvető funkció. Tehát akkor is ki tudjuk választani a mosási programot és el tudjuk indítani a mosógépet okoskészülékünkről, ha éppen nem tartózkodunk otthon.

Ezenkívül az applikáció segítségével akár mosási programokat is le lehet tölteni, valamint az egyes programokról bővebb információkat tudhatunk meg. A telefon segítségével akár kommunikálni is lehet a mosógéppel, mely üzenetet küld, például, ha a mosási ciklus véget ért. Sőt, a fellépő hibákról, meghibásodásról is tájékoztat minket a gép.

Hordozható mosógép

A hordozható mosógép elsősorban akkor előnyös, ha sokat utazunk vagy olyan helyre megyünk, ahol huzamosabb időt fogunk eltölteni, viszont tudjuk, hogy nincs mosógép. Kempingben, kollégiumban vagy egy hajón nagy hasznát vehetjük.

A hordozható mosógépet nem kell vízhálózathoz csatlakoztatni, a működéshez elég, ha vízzel megtöltjük. Hordozhatósága mellett nagy előnye, hogy alacsony víz és energiafogyasztással rendelkezik. Viszont hátránya, hogy csak kis mennyiségű ruha kimosására alkalmas.

Hogyan válasszunk mosógépet

A legjobb mosógép kiválasztása során számos szempontot kell mérlegelni, ahhoz, hogy valóban olyan készüléket tudjunk választani, amely hosszú távon megfelel igényeinknek. Az alábbiakat mindenképp érdemes figyelembe venni, ahhoz, hogy jó döntést hozzunk!

A mosógép helye

Már a kínálat megtekintése előtt felmerül, hogy a készülék hova fog kerülni. Általában a fürdőszobában kap helyet a mosógép, ritkább esetben a konyhában vagy a különálló mosókonyhában. Bármelyik opció mellett döntünk, alaposan át kell gondolni, hogy mekkora helyre lesz szükség.

Nagyon sokan részesítik előnyben a felültöltős mosógépeket, mivel ezek esetében kevesebb helyre van szükség, hiszen nem kell az ajtónyitást figyelembe venni. Főleg a fürdőszobába érdemes ezeket a készüléket választani.

Ha a konyhában szeretnénk elhelyezni a mosógépet, akkor az elöltöltős mosógépek bizonyulnak jó választásnak, mivel általában ezek a gépek beépítésre kerülnek. Itt arra is figyelni kell, hogy a mosógép alacsonyabb legyen, mint a konyhapult.

Mosógép méretek

A mosógép méreteit is érdemes figyelembe vennünk a választás során, különösen abban az esetben, ha korlátozott hely áll rendelkezésre a mosógép számára. A mosógép méreteinek jelölése során a gyártó három számot ad meg. Ezek a mosógép magassága x szélessége és mélysége. Jellemzően ez a sorrend, de ez némely gyártónál változhat.

A mosógép magassága az aljától a tetejéig értendő, a szélessége pedig a készülék oldala balról jobbra mérve. A mélység a dobajtó szélétől a mosógép hátsó faláig tart. Alapvetően háromféle méret közül tudunk választani.

Ha nagyon kevés hely áll rendelkezésre, akkor a legjobb döntés, ha a legkisebb méretű mosógépek közül választunk. Például egy felültöltős készülék jó választás lehet, ha csak kevés hely áll rendelkezésre. Így a mosógép előtt nem kell helyet hagyni az ajtónyitásnak, mint például az elöltöltős modellek esetében.

A következő típus a keskeny mosógép, amelynek általában a legkisebb a szélessége, körülbelül 50-60 centiméter körüli. Viszont ezeknek a típusoknak a mélysége és a magassága nem adja meg a készülék teljes méretét, ennek alapján nem lehet kiszámítani.

A keskeny mosógép elsősorban akkor lehet jó választás, ha a fürdőszobában minden egyes szabad négyzetméter számít. Viszont az fontos, hogy ne mindenáron a legkeskenyebb típust válasszuk, ugyanis a keskeny mosógép kisebb mosási kapacitást is jelent egyben.

Ha viszont bőven rendelkezésre áll elegendő terület, akkor egész nyugodtan válogathatunk a standard méretű mosógépek közül. Ezek a készülékek kellőképp nagy kapacitással rendelkeznek, hogy egy több tagú család szennyesét tisztára mossák.

Célszerű egy kombinált készüléket választani, amely mosógép és szárítógép egyben, így praktikus megoldással lehetünk gazdagabb, ráadásul sok helyet takaríthatunk meg. Azt is figyelembe kell venni, hogy a hagyományos elöltöltős mosógépek esetében az ajtó nyitásnak is kell a hely.

Mosógép fogyasztás és energetikai besorolás

A legjobb mosógép kiválasztása során mindenképp figyelembe kell venni az energetikai címkét, melyen a készülék legfontosabb jellemzői vannak felsorolva. Az energetikai címke nem csupán a mosógép, hanem más háztartási készülékek kiválasztásakor is nagy segítséget jelent.

A mosógép energetikai címkéje alapján megállapítható, hogy a készülék melyik energetikai hatásfokba sorolható be, tehát mekkora a gép energia kihasználásának hatásfoka, vagyis az energiafogyasztás a kapacitáshoz viszonyítva.

Emellett az évi energiafogyasztásról és az éves vízigényről is bővebb információkat tudhatunk meg. Ezek a adatok rendkívül árulkodóak, hiszen nagyjából azt is ki lehet számolni, hogy a mosógép üzemeltetése mennyibe fog kerülni egy évre levetítve.

A számadatok évi 220 mosási ciklusnak felelnek meg. Az energetikai címke alapján olyan információkat is megtudhatunk, mint a mosógépbe tölthető szennyes ruhák mennyisége, tehát, hogy mekkora a gép kapacitása.

Mosógép teljesítmény

A mosógép teljesítményéről szintén az energiacímkéből nyerhetünk információkat. Az energiaosztály árulkodik arról, hogy az adott mosógép mekkora teljesítménnyel rendelkezik. Minél magasabb energiaosztályba tartozik a készülék, annál jobban megéri megvásárolni.

A mai legjobb mosógépek többsége jellemzően a két legjobb osztályba, tehát az A+++ és az A++ osztályokba tartoznak.Ez azt jelenti, hogy nagyon takarékos és egyben kíméletes mosásra képesek. Az A+ kategóriában is találni készülékeket, ennél rosszabb energiaosztályba tartozó gépet nem érdemes vásárolni, ugyanis Az “A”, “B”, “C” és “D” osztályba tartozó készülékek komoly üzemeltetési költséggel járnak együtt.

A kombinált mosógépek főleg az “A” és “B” osztályba tartoznak. Ennek oka, hogy ez esetben két gép tulajdonságait kombinálják, így nem igazán várható el, hogy minden téren tökéletesek legyenek.

Mosás és centrifugálás hatásfoka, fordulatszám

A mosás és a centrifugálás minőségét elsősorban a fordulatszám befolyásolja. A minimum fordulatszám, ami alá nem érdemes menni, a 800 fordulat/perc. Ez alatt egyáltalán nem hatékony a mosás és a centrifugálás. Az optimális érték 1000 és 1200 fordulat/perc között mozog. Egy átlagos felhasználónak ez teljesen megfelel.

A leggyakoribb érték az 1400 fordulat/perc, míg a legmagasabb az 1800 fordulat/perc. Azt viszont tudni kell, hogy a magas fordulatszám finoman szólva sem kíméletes a ruhákkal.

A mosás és centrifugálás hatásfokáról is árulkodik a címke. “A”-tól “G”-ig jelzik a besorolást. Az “A” a legjobb, míg a “G” a legrosszabb besorolás. A legjobb, vagyis az “A” besorolás azt jelzi, hogy a kifacsart szennyes maradék víztartalma kevesebb, mint 45 százalék. Ezenkívül az energetikai címke a mosás és a centrifugálás során kibocsátott zaj szintjét is jelzi.

Zajszint

A mosógép finoman szólva sem tartozik a legcsendesebb háztartási gépek közé, viszont jellemzően gyakran használjuk, akár napi szinten. Emiatt fontos volna, hogy a készülék kiválasztásakor a zajszintet is vegyük figyelembe, mint szempontot, sokan ugyanis elsiklanak efölött.

Holott egy csendesebb készülék minden szempontból jobb választás lehet, mint a zajos darabok. Az igazán korszerű legjobb mosógépek, esetében a zajszint a mosás során akár 50 decibel alatti is lehet viszont az olcsóbb, kevésbé jó minőségű mosógépek a 60 decibel értéket akár többszörösen is meghaladhatják.

Egy hangosabb gép használata idővel kész rémálom lehet, ezért a zajszintet mindenképp figyelembe kell venni a választás során.

Mosógép dob mérete, kapacitás

A mosógép dob kapacitása is fontos tényező a készülék kiválasztása során. Ha csak egy vagy két személyre kell mosni, akkor bőven elegendő egy körülbelül négy kilogramm kapacitással rendelkező mosógép. Viszont, ha nagy a család, akkor célszerű egy nagyobb, például hat kilogramm szennyes befogadására alkalmas mosógépet vásárolni.

Arra is célszerű gondolni, hogy olykor az olyan nagy méretű darabokat is ki kell mosni, mint például az ágynemű vagy a takaró. Emellett az olyan egyéni szempontokat is figyelembe kell venni, mint a munkaruhák mosása vagy kisgyermekes családok esetében a nagyobb mennyiségű szennyes.

Mosógép motor

A legjobb mosógépek általában háromféle motorral működhetnek. A mosógép motorja azért fontos szempont, mert befolyásolja az energiafogyasztást és a zajszintet.

Klasszikus

A klasszikus motor négyféle alkotóelemből épül fel, melyek a dob, a szíjtárcsa, a motor és az ékszíj. A klasszikus motor a dob tengelyén kívül található. A motor elektromos táplálása szénkeféken keresztül valósul meg.

Ez a motor típus a korszerűbb modellekkel szemben nagyobb energiafogyasztással rendelkezik és zajosabb is. Ezenkívül további hátrány, hogy a szénkeféket időnként le kell cserélni, amely további költségeket eredményez.

Inverteres mosógép

Az inverteres mosógép motor ugyanazokból az elemekből áll, mint a klasszikus típus, továbbá elhelyezkedése is azonos. Viszont fontos különbség köztük, hogy az inverteres motor elektronikus vezérléssel rendelkezik, ezért egyenletesebb működésre képes. Az inverteres meghajtás további előnye, hogy a gyártók gyakran akár tíz éves garanciát nyújtanak a technológiára.

Direct drive motor

A Direct driver motor leginkább a csúcsminőségű, magasabb árfekvésű mosógépekben található meg. A korábban említettekhez képest a direct drive meghajtás közvetlenül a dob tengelyén található. Ezáltal nincs szükség szíjtárcsára vagy ékszíjra.

A dob közvetlen meghajtású, így sokkal stabilabb, valamint jobban vezérelhető, mint más meghajtás típusok. Ezenkívül működés közben kisebb mértékű rezgés keletkezik, valamint magasabb hatékonyság és csendesebb működés jellemzi.

Vezérlés

A mosógép kényelmes használatához nagyon fontos, hogy a kezelés egyszerű legyen, valamint a gyártó egy könnyen érthető és követhető használati utasítást adjon a készülékhez. Ha van egy kijelző, amelyen látni lehet a mosással kapcsolatos legfőbb információkat, mint a mosás folyamata, ideje, valamint a lehetséges, fellépő hibák, az mindenképp előnyös.

Mosógép programok és funkciók

Ma már a gyártók különféle hasznos funkciókkal látják el a készülékeket, melyek sokkal kényelmesebbé és egyszerűbbé teszik a mosás folyamatát. Ezeket az alábbiakban részletezzük:

Gyerekzár

A gyerekzár jellemzően a legjobb mosógépek alapvető biztonsági elemei közé tartozik. A gyerekek rendkívül kíváncsiak, mindent szeretnének megnézni, megtapintani és akár kinyitni. Annak érdekében, hogy ne tudják működés közben kinyitni a mosógépet a gyártók gyerekzárral szerelik fel a készülékeket.

A másik dolog, melyet a gyerekek szeretnek, a különféle gombok nyomogatása. A gyerekzárral ellátott készülékek esetében ez sem jelent problémát, ugyanis a gép nem fog érdemben reagálni az apró ujjak gomb nyomkodására.

Gyors mosás

Ha szorít az idő, akkor a harminc, de akár tizenöt perc alatt is ki lehet mosni a szennyes ruhákat. Éppen ezért ez egy rendkívül népszerű funkció.

Dob világítás

Némely gyártók dobvilágítás funkciót is szerelnek a legjobb mosógépekbe, ami abban segít, hogy a mosást követően egyetlen ruhadarabot se felejtsünk a gépben.

Gőzölés

A gőzölés funkció lényege, hogy kisimítja a ruhán lévő gyűrődéseket, felfrissíti a ruhákat, továbbá semlegesíti a szagokat és az allergén anyagokat. A gőzben végzett tisztítás jóval hatékonyabb, kíméletesebb és nem utolsó sorban takarékosabb, mint a vizes mosás.

Késleltetett indítás

Ha épp indulunk valahová, azonban szeretnénk, ha a szennyes ruha ki lenne mosva, viszont ezt nem tudjuk megvárni, hogy kiteregessünk, akkor a késleltetett indítás jelenti a megoldást. Így nem kell attól tartanunk, hogy a vizes ruhák hosszú időn keresztül a gépben maradnak.

A késleltetett indításnak köszönhetően úgy tudjuk beállítani a mosás kezdetét, hogy a készülék akkor végezzen, amikor hazaérünk. Így a frissen mosott ruhát kivehetjük a gépből és kiteregethetjük.

Súlyautomatika

Gyakorlatilag minden mosógép el van látva ezzel a funkcióval, csak általában más elnevezést adnak neki, például hatodik érzék vagy FuzzyLogic. Bárhogy is nevezzük, a funkció lényege, hogy a mosógép leméri a behelyezett ruha mennyiséget, majd ennek alapján szabályozza az elektromos energiafogyasztást és a vízmennyiséget. Ezáltal vizet és áramot lehet megtakarítani.

NFC, Smart Check, WIFI

Ami egykor filmekbe illő sci-fi volt, az mára valósággá vált. Ezzel a funkcióval a mosógépet össze tudjuk párosítani az okostelefonunkkal és azon keresztül tudjuk működtetni. Olyan információkat tudhatunk meg, hogy hol tart a mosási ciklus, mennyi idő van még hátra, míg végez a készülék és fenn áll-e valamilyen meghibásodás.

A Smart technológiának köszönhetően telefonon keresztül diagnosztizálhatjuk a mosógépet. Ehhez mindössze le kell tölteni a gyártó applikációját, majd le kell játszani a hangjelzést és a telefon ismerteti velünk, hogy pontosan mi okozza a meghibásodást. Az NFC-vel pedig új programok tölthetők le és telepíthetők a mosógépbe.

Aquacontrol, Aquastop

Mindkét technológia a biztonsággal kapcsolatos és a balesetek megelőzése céljából lettek kifejlesztve. Ha baleset történne, akkor az AquaStop szelep leállítja a vízáramlást, míg az AquaControl érzékelő kezeli a szelepet. A legtöbb esetben a mosógép kádja egy úszóval van felszerelve, mely a vízszint átlépése esetén bekapcsolja a szivattyút, amely elszívja a vizet.

Eco Bubble

Ahogy a neve is mutatja az Eco Bubble egy buborékos technológia, amelynek alapja a levegő vízbe fecskendezése. Ennek a technológiának köszönhetően a mosópor erős habzásba kezd, így könnyebben be tud jutni a szövet szálaiba, valamint a foltokat is hatékonyan eltávolítja, akár meleg víz felhasználása nélkül is. A BubbleSoak technológia is hasonlóképp működik.

Addwash ajtó

Ez az mosógép ajtók speciális technológiája, melynek köszönhetően a mosási ciklus közben megállítható a készülék, az Addwash funkció kiszívja a vizet, olyannyira, hogy ki lehessen nyitni az ajtót és betenni a kifelejtett ruhadarabokat. Miután becsuktuk az ajtót, a mosási ciklus automatikusan elindul és ott folytatódik, ahol félbemaradt.

Last Memory Funkció

Túlságosan nagy magyarázatot nem igényel ez a funkció, gyakorlatilag az a lényege, hogy a legutoljára használt mosási ciklusra emlékszik a készülék és megtudja ismételni. Így nem kell újra és újra beállítani a programot, amivel időt lehet megspórolni.

Mosópor automatikus adagolása

A megfelelő mosás többek közt az optimális mennyiségű mosóporon is múlik. Meg kell találni az arany középutat, ugyanis a túlzottan kis adag nem elég az alapos tisztításhoz, de a túl nagy adag mosópor sem előnyös, mert megnöveli a fogyasztás mértékét, sőt akár a ruhában maradhat.

A mosópor automatikus adagolása azt jelenti, hogy a mosógép maga adagolja a dobba a mosóport. A tartályt időnként után kell tölteni, a mosógép pedig elveszi a szükséges mennyiséget.

Programok leírása

Pamut

A pamut program, ahogy a neve is mutatja, a pamut ruhák tisztítására szolgál, melyek átlagos szennyezettséggel rendelkeznek. A ruha anyagát a címkében tudjuk ellenőrizni és ennek alapján tudjuk összeválogatni a pamut ruhákat.

A pamut program jellemzően a pamutból és lenvászonból készült, közepesen, illetve erősen szennyezett alsóneműk, ingek, ágyneműk, törölközők és egyéb anyagok tisztítására szolgál körülbelül 95 fokon.

Műszál

A program, nevéhez híven a műszálból, mint például viszkóz, poliakril vagy poliészter anyagból készült ruhák körülbelül 60 fokon történő mosására szolgál, melyek átlagosan szennyezettek.

Vegyes ruházat

Ahogy a neve is mutatja, a vegyes összetétellel rendelkező ruhák kimosására alkalmas ez a program. A legtöbb anyaghoz bátran lehet használni, azonban vannak kivételek, mint például gyapjú, selyem, függöny, ágytakaró és különféle kényes anyagok.

Gyors program (a ruhanemű gyors kimosására)

A gyors mosás program a keveset hordott poliészterből, pamutból és egyéb anyagból készült, főleg fehérneműk rövid idejű mosására szolgál.

Gyerek program / BabyProtect /Allergia (mosás magas hőfokon, allergén anyagok és mikrobák eltávolítása)

A gyerekek és az allergiások számára különösen fontos, hogy a ruha a szó szoros értelmében tiszta legyen és mentes a különféle allergénektől. A mosógép gyártók is felismerték az igényt, hogy kifejlesszenek egy olyan programot, amely a magas hőfokon történő mosásnak köszönhetően elpusztítja a mikrobákat és az allergéneket.

Eco program (kevésbé szennyezett ruhák mosása, időt és energiát takarít meg)

Ha a ruhák alapvetően nem foltosak és alig szennyezettek, akkor nem feltétlenül kell hosszú mosási programot indítani, az Eco program is kiválóan megfelel, ha gyors és rövid mosás a cél. Ezzel időt és energiát lehet megtakarítani.

Foltok

Bizonyos foltok esetében előkezelésre van szükség. Némely mosógépek esetében erre a célra külön program áll rendelkezésre. Ha nincs a készülékbe ilyen program beintegrálva, akkor érdemes kézzel kezelni a meglévő foltokat, mielőtt a ruhadarab bekerülne a mosógépbe.

Finom fehérnemű

Ezt a programot a  finom fehérnemű és az egyéb finom anyagok melyek a mosás után nem igényelnek vasalást mosására fejlesztették ki, mint például poliészter vagy akril.

Drum Clean (program a dob tisztítására)

A legtöbb mosógép tulajdonos legfeljebb a szűrőt és a mosószer adagolót tisztítja meg, ugyanakkor vannak, akik még azt sem. A dob tisztításáról sokan elfeledkeznek, holott ez is hozzájárul a készülék hosszú élet tartamához és a hatékony mosáshoz.

Emiatt némely gyártók úgy nevezett Drum Clean programot integrálnak a mosógépbe, a dob egyszerű megtisztítása érdekében. A programot mosószer hozzáadása nélkül, üres dobbal érdemes elindítani, annak érdekében, hogy a dob belsejében lévő baktériumoktól, valamint öblítő és mosószer maradványoktól megszabaduljon. Körülbelül két-három havonta érdemes elindítani a programot.

Centrifugálás

Ha nem szeretnénk a ruhákat kimosni, kizárólag centrifugát szeretnénk használni, akkor arra is van lehetőség, mivel a legtöbb gyártó külön programot készít a mosógépbe.

Öblítés

Az öblítés általában más mosási programok részét képezi. Ha nem egy komplett mosási programot szeretnénk indítani, csak egy gyors öblítésre van szükségünk, akkor érdemes ezt a programot választani.

Előmosás

Az előmosás általában más programok részeként alkalmazható. A nagyon szennyezett ruhákat célszerű előmosásnak is alávetni. Az előmosás, ahogy a neve is jól mutatja, mosás előtti mosás. Ennél a funkciónál az előmosás rekeszbe mindenképp érdemes mosószert tenni. Ha nincs ilyen rekesz, akkor a használati utasítást érdemes megtekinteni.

A következő programok előnyök a mosógépnél

Halk mosás

Ha csak este tud mosni vagy valamilyen okból kifolyólag fontos, hogy a mosás minél kisebb zajjal járjon, akkor érdemes olyan gépet keresni, melynek működése alacsony zajszinttel jár. A legjobb mosógépek rendelkeznek halk mosás programmal is, ami nagy segítséget jelent, ha fontos a minimális zaj.

Gőzölő mosás

A gőzölő mosás esetében a ruhák tisztítása nem vízzel, hanem gőzzel történik. Ennek több előnyei is van, hiszen a forró gőz behatol a szálak közé, aminek köszönhetően hatékonyan eltávolíthatók a szennyeződések, semlegesíthetők a szagok, illetve a gyűrődések is kisimulnak.

Pet (a szőr eltávolítására)

A kisállat tulajdonosok amennyire rajonganak négylábú kedvenceikért, annyira nem szeretik a mindenhol, így a ruhán is megtalálható szőrszálakat. A ruhákon lévő szőrrel még a mosógép is nehezen küzd meg, azonban az innovatív Pet programnak köszönhetően búcsút lehet inteni a nem kívánatos szőrszálaknak. Kisállat tulajdonosoknak érdemes ezzel a programmal rendelkező készüléket vásárolni!

Outdoor / Sport

A túraöltözet és a sportruházat egy külön kategóriát képez. Gyakran izzadságot, fűfoltokat, sarat és egyéb komoly szennyeződéseket kell kiszedni az anyagból. A sport program még az igazán piszkos ruhákat is képes megtisztítani.

Selyem

A selyem kényes anyag, ezért ajánlott kézzel kimosni. Azonban, ha a készülék rendelkezik selyem mosási programmal, akkor a gépben is lehet mosni. A selymet mosógépben kímélő programmal kell mosni 30 Celsius foknál semmiképp se magasabb hőmérsékleten.

Gyapjú

A gyapjú anyagokat a selyemhez hasonlóan általában ajánlott kézzel mosni, viszont, ha a mosógép rendelkezik gyapjú programmal, akkor egész nyugodtan betehetjük a gépbe.

Sötét

A sötét ruházat mosására kifejlesztett program alacsony hőmérsékleten és centrifuga fordulatszámon működik a ruhák hatékony, ám kíméletes tisztítása érdekében.

Mosógép alkatrészek és kiegészítők

A mosógép vásárlásakor arra is gondolni kell, hogy ha idővel a készülék meghibásodik és bizonyos alkatrészek tönkre mennek, akkor fontos, hogy a pótalkatrészeket be tudjuk szerezni. Ezek az alkatrészek és kiegészítők az alábbiak:

Mosógép alátét-mosógép rezgéscsillapító

A mosógép alátét gyakorlatilag egy gumiburkolat, amely csúszásmentes felületet biztosít. Továbbá anyaga miatt az ütés és a rezgés csillapítására is alkalmas.

Mosógép szifon

A szifon elengedhetetlen része a mosógépnek, ugyanis enélkül a mosdóba vagy a kádba kellene elvezetni a készülék által kipumpált vizet. Jellemzően műanyagból vagy krómozott műanyagból készül az alkatrész.

Ára ezer forinttól indul és több tízezer forintig terjedhet, de utóbbiak a speciális típusok, egy átlag felhasználónak egy egyszerűbb típus is megfelel. A mosógép szifonban lévő gumigolyó elmozdul a készülék szivattyúzó hatására, így távozni tud a szennyezett, koszos víz. A mosás végeztével viszont visszaáll nyugalmi helyzetbe és bűzelzáróként funkcionál.

Mosógép motor

Ha tönkre megy a mosógép motor, az több szempontból is problémát okoz. Először is érdemes szakember segítségével utána járni, hogy valóban a motor hibásodott meg, nem pedig valami más probléma miatt nem működik a mosógép. Ha a motor a ludas, akkor vagy egy új készüléket vásárolunk vagy kicseréltetjük a motort, de ez meglehetősen költséges.

Mosógép dob

A mosógép dob az üstben található. Úgy néz ki, akár a hangszer dob, nevét is innen kapta. Jellemzően fémből készül. A dobba kerülnek a szennyes ruhák, melyeket a dob forgatja a mosógép működése közben. Nemcsak a dob, hanem az üst is általában az adott mosógéptípusra jellemző kialakítással rendelkezik, ezért meghibásodás esetén sajnos nem cserélhetőek.

Mosógép csapágy

A csapágy a dob forgását segíti elő, míg a hozzátartozó szimering távol tartja tőle a vizet. Általában a gumi szimering elhasználódása jelent problémát, ugyanis átengedi a vizet, mely idővel a csapágy rozsdásodásához, majd töréséhez vezet.

Alapesetben két csapágy található a mosógépben. Ha ezek meghibásodnak, akkor érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis a mosógéppel kapcsolatos javítási munkálatok közül ez az egyik legkomplexebb. Nem ritkán a teljes gépet szét kell szedni, annak érdekében, hogy a hibát orvosolni lehessen.

A mosógép hátlapját leszerelve, a csiga mögött könnyen meg lehet találni a hátsó csapágyat. Ennek cseréje viszonylag egyszerű. Viszont az elöl lévő csapágy sokkal nehezebben hozzáférhető, szakember segítségére van hozzá szükség. A meghibásodott csapágy legjellemzőbb jele a zörgő, kattogó hang.

Mosógép szivattyú

Ha a mosógép nem ereszti le a vizet, akkor annak több oka is lehet. Például, hogy a szivattyú elromlott vagy eltörött. A szivattyú tok átlátszó, így a szakember hamar kiderítheti, hogy a szivattyúra tekeredett-e valami. Ha nem ez a gond, hanem például eltörött a szivattyú, akkor mindenképp cserélni kell.

Mosógép fűtőszál

Ha a mosógép fűtőszála meghibásodott, annak legegyértelműbb jele, hogy az alkatrész nem képes felmelegíteni a vizet a mosógép üstjében, aminek következtében a mosás egyáltalán nem hatékony. A különféle márkák és modellek esetében a fűtőszál eltérő helye eltérő lehet. Alapvetően nem túl bonyolult az alkatrész cseréje, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor célszerű szakember segítségét kérni.

Mosógép kifolyócső-mosógép vízelvezetés

A vízelfolyást a mosógép kifolyócsöve biztosítja. A gép hátulján kell a vastag, szürke kifolyócsövet a szennyvízkivezető csatlakozáshoz vezetni. Ha a csővel történik valami, olcsón és egyszerűen beszerezhetünk egy újat.

Mosógép bekötőcső

A mosógép vízbekötőcsöve egy körülbelül 2,5-3 méter hosszúságú flexibilis cső, melynek vége sarokcsatlakozóval van ellátva. Abban az esetben, ha a csővel történik valami, például elszakad, akkor nem tudunk mosni a készülékkel, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb kicseréljük vagy szakembert hívjunk.

Mosógép csap

A mosógép csap a fali kiállásnál található. Erre a csőre kell rákötni a befolyócsövet.

Mosógép szárítógép összeépítő keret

Ha nem egy kombinált mosásra és szárításra is alkalmas készüléket vásárolunk, hanem külön gépként szerezzük be a kettőt, akkor érdemes beszereznünk egy összeépítő keretet, melynek segítségével biztonságosan rögzíteni tudjuk a mosógép tetejére a szárítógépet.

Erre azért van szükség, mert sem a mosógépet, sem a szárítógépet nem arra tervezték, hogy egymásra legyenek helyezve, így az alul lévő gép teteje akár be is szakadhat a nagy súly alatt.

A keret segítségével nem kell ettől tartanunk, illetve a két gép stabilan tud állni egymáson, nem kell attól tartani, hogy működés közben a felső gép egyszerűen leesik. A legjobb, ha változtatható szélességű keretet választunk, így bármely márkájú készülékeket össze lehet építeni.

Mosógép szekrény-mosógép állvány

A mosógép szekrény ideális választás kisebb méretű fürdőszobákba vagy ha szeretnénk minél több helyet praktikusan felhasználni.

Mosógép huzat

A mosógép huzat egy kedves kiegészítő, amely nem csupán stílust ad a fürdőszobának, hanem védelmet is nyújt a mosógép számára.

Mosógép sarokszelep

A sarokszelep egy viszonylag kis méretű szelep, amelynek segítségével a vízhálózatra kötött szerelvény, ez esetben mosógép vízellátását lehet nyitni és zárni. Idővel a sarokszelep eltörhet vagy egyszerűen csak elöregedhet, aminek következtében már nem tudja betölteni feladatát, mely komoly problémát jelent, így mindenképp cserére lesz szükség.

Mosógép tisztítása és karbantartása

Annak érdekében, hogy a mosógép hosszú ideig szolgáljon minket és akár évekig hatékonyan dolgozzon, nem feledkezhetünk meg a karbantartásáról és tisztításáról sem. Nem kell semmiféle bonyolult műveletre gondolni, havonta mindössze pár percet kell törődni a mosógéppel.

Érdemes előre látónak lenni és nem félvállról venni a mosógép tisztítását, különben annál nagyobb munka lesz a készüléket tisztítása. Ne csak akkor cselekedjünk, amikor már érezhetően nagy a baj és a mosógép nem úgy működik, mint kezdetben.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mocskos, szennyezett mosógép esetében idővel nem csak a készüléken, hanem a ruhákon is meg fog mutatkozni a szennyeződés. Jobb ezt nem megvárni, hanem időben lépni!

Akár felültöltős, akár elöltöltős mosógépről van szó, az ajtó körüli tömítéseknek érdemes rendszeresen figyelmet szentelni. Ha a tömítés felől kellemetlen bűz árad, akkor a rossz hír, hogy már nagy a baj. A probléma megelőzhető, ha a tömítést áttöröljük egy nedves ronggyal, majd egy másikkal szárazra töröljük.

A még hatékonyabb tisztás érdekében ecetet is használhatunk. A mosószer adagoló fiók idővel igazán szennyezetté válhat, ezért érdemes körülbelül havonta megtisztítani. Nem kell semmi bonyolult eljárásra gondolni, forró víz és egy rongy vagy kefe segítségével hatékonyan meg tudjuk tisztítani az adagolót.

Ezenkívül a szűrő tisztítását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Erről a mosógép használati utasításában pontos információkat találunk. A szűrő kivételénél ügyelni kell arra, hogy valamilyen rongy legyen alatta, nehogy szétfolyjon a víz. Ezután a szűrőt könnyen megtisztíthatjuk a különféle szennyeződésektől, majd egy öblítést követően vissza helyezhetjük a helyére.

Ha igazán precízek akarunk lenni, akkor a dobot is érdemes megtisztítani. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha egy rövid programot futtatunk az üres mosógéppel, illetve speciális mosógép tisztító szerrel.

Mosógép árak

A mosógépek ára általában 60 és 360 ezer forint között mozog. Ezt azért érdemes tudni, mert így tudhatjuk, hogy mikor gyanúsan alacsony vagy magas az adott készülék ára. A mosógépeket többféle kategóriába lehet sorolni áruk alapján, mely a döntést is megkönnyítheti.

128 ezer forintig lehet kapni felül és elöltöltős készülékeket egyaránt. Ebbe a kategóriába az egyszerűbb típusok tartalmaznak, melyek alapvető funkciókkal ugyan rendelkeznek, de semmiféle extra technológiával nincsenek felszerelve. Az alacsony árhoz kevésbé jó minőség, kisebb fordulatszám, rosszabb centrifugálási hatékonyság és magas zajszint jár.

128 ezer és 173 ezer forint között beszélhetünk középkategóriáról. Ebben az árfekvésben azok a vásárlók is megtalálhatják számításaikat, akik nem szeretnének egy kisebb vagyont kiadni a készülékért, viszont fontosnak tartják, hogy egy jó minőségű készüléket vásároljanak. Ezért az árért A osztályba tartozó centrifugálással ellátott mosógépeket is be lehet szerezni, melyek fogyasztás terén az A++ és A+++, vagyis a legmagasabb osztályba tartoznak.

Különösen elöltöltős mosógépeket lehet vásárolni ezen az áron, melyek némelyike szárítógéppel is kombinálva van. Ezenkívül olyan fejlett technológiákkal is fel vannak szerelve némely modellek, mint a súlyautomatika vagy a gőzölős mosás.

173 ezer forint felett a legjobb mosógépek vásárolhatók meg, melyek hosszú élettartammal és rengeteg funkcióval rendelkeznek, továbbá intelligensek. Ezek a gépek már olyannyira modernek, hogy egy átlag háztartás nem igazán tudja kihasználni őket, viszont, akinek fontos az igényes és rendkívül kényelmes mosás, annak jó választás lehet.

Ezért az árért szárítógépes kombinált, valamint elöltöltős mosógépek szerezhetők be. Amellett, hogy ezek a készülékek rengeteg technológiával és funkcióval vannak felszerelve, egyben csúcsfogyasztással is rendelkeznek.

Legjobb mosógép márkák

Mosógép vásárlás előtt jellemzően jobban megéri a nagyobb, ismertebb márkáknál maradni. Ezek a márkák ugyanis nagyon sok energiát és pénzt fektetnek a saját technológiájuk kutatásába és fejlesztésébe. Továbbá az ismert márkák nagy hangsúlyt fektetnek a kiváló minőségű anyagokra és alkatrészekre, a jó teljesítményre és a hosszú élettartamra.

Logikusan végig gondolva egy nagy márka nem engedheti meg magának, hogy silány minőségű termékeket dobjon a piacra. Mivel a mosógép komoly pénzkiadást jelent, ezért jobb biztosra menni és egy megbízható márkát előnyben részesíteni.

Bosch mosógép

A Bosch közismerten egy német gyártó, melyet 1886-ban alapított Robert Bosch. A cég kezdetben autó és elektronikai ipari termékeket gyártott, idővel azonban a termékportfólió kibővült egyéb alkatrészek és háztartási eszközök gyártásával. Különösen a hűtőszekrények, mosógépek és szárítógépek kerültek előtérbe.

A Bosch mosógépek elsősorban az alacsony zajszintnek és az energiatakarékosságnak köszönhetően tűnnek ki más márkák készülékei közül. A Bosch mosógép kínálatában az alábbiak találhatók meg:

 • Klasszikus elöltöltős mosógépek
 • Elöltöltős SlimLine mosógépek, melyek egészen különleges, minössze 47 centiméteres mélységgel rendelkeznek
 • Felültöltős mosógépek

AEG mosógép

Az AEG egy Németországban alapított vállalat, mely hosszú múltra tekint vissza, tekintve, hogy 1887-ben jött létre. Az AEG az első gyárak közt volt Európában, mely elektromossággal foglalkozott Edison mintájára.

2005-ben az AEG márkát az Electrolux vette át, így folytatódhatott az olyan elektromos gépek gyártása, mint a szárítógép, hűtőszekrény és mosógép. Főleg elöltöltős mosógépeket gyártanak. A gépek a lehető legmagasabb energetikai osztályba az A+++-ba tartoznak.

Ezenkívül a mosógépek fel vannak szerelve ÖKO inverter motorral és Öko Mix Technologyval, mely biztosítja az optimális mosási körülményeket. Az AEG mosógépek háromféle típust gyártanak:

 • Lavamat – Klasszikus, hagyományos mosógépek
 • ProSense – Ezek a modellek ProSense technológiával vannak felszerelve, így a ruhanemű mennyiségét képesek lemérni és ennek alapján beállítani az optimális ciklus tartamot
 • ProSteam – Ezek a mosógépek pára technológiával vannak felszerelve, aminek köszönhetően a vasalás kevésbé lesz szükséges.

Beko mosógép

A Beko eredetileg egy török vállalkozó által alapított márka volt, mely kezdetben csak a hazai piacon volt elérhető, azonban idővel átvette a német Grundig cég, melyet követően egyre inkább terjeszkedni kezdett a márka az európai piacokra is.

A Beko mosogatógépeket, hűtőszekrényeket, szárítógépeket és mosógépeket gyárt. Termékeiket igyekeznek elérhető árakon nyújtani a vásárlóknak, illetve filozófiájuk is említésre méltó, miszerint céljuk, hogy olyan háztartási gépeket gyártsanak, amelyek a vásárlóknak a lehető legnagyobb hasznot hozzák.

A Beko gépek előnyei közé tartoznak még a korszerű, modern programok. Ami viszont hátrány, az a kisebb kapacitás.

LG mosógép

Az LG egy koreai márka, mely a klasszikus mosógépek mellett speciális Slim modelleket is készít és piacra dob. Ugyanakkor kizárólag az elölről tölthető készülékeket helyezi előtérbe. Az LG mosógépek főleg dob kapacitásukkal tűnnek ki más márkák közül, ugyanis akár 12 kg ruha kimosására is alkalmasak. Emellett a legtöbb készülék A+++ energetikai besorolással rendelkezik, melynek köszönhetően nagyon takarékosak.

Samsung mosógép

A Samsung összességében nem egy cég, hanem nemzetközi cégek csoportja melyek társultak, annak érdekében, hogy a világ legerősebb gazdasági óriását alkossák. Kezdetben a cég mindössze egy kis elektronikai boltként kezdte Szöulban még 1938-ban.

A márka ma már nem csupán tableteket és okostelefonokat gyárt, hanem klasszikus háztartási gépeket is. Főleg elöltöltős mosógépeket vagy kettő az egyben mosógépet és szárítógépet gyárt a Samsung. A készülékek jól felszereltek a különféle technológiákkal, valamint fogyasztásukat tekintve is előnyös választásnak bizonyulnak. A cég eredeti szakterülete a mosógépek kapcsán is visszaköszön mivel a készülék és az okostelefon párosítására intelligens technológiát fejlesztettek ki.

Whirlpool mosógép

A Whirlpool alapításától, tehát egészen 1911-től kezdve mosógépek, valamint centrifugák gyártásával foglalkozik. Azóta a termékpaletta nagy mértékben bővült, például mikrohullámú sütőkkel, tűzhelyekkel és egyéb elektronikai gépekkel. Ma már a világ egyik legnagyobb háztartási gép gyártója.

A Whirlpool kínálatában egyaránt megtalálhatók a beépített és szabadonálló, valamint az elöltöltős és felültöltős mosógépek. Ezenkívül a választékban a speciális Slim modellek is megtalálhatók. Alapvetően jó fogyasztással rendelkeznek a márka modelljei, továbbá halk működés jellemzi őket.

Indesit mosógép

Az olasz Indesit márka főként klasszikus, szabadon álló, elölről tölthető mosógépeket gyárt. A készülékek öt-nyolc kilogramm szennyes ruha kimosására alkalmasak. A márka mosógépeinek legnagyobb előnye, hogy energiatakarékosak, ugyanis A+++ vagy A++ energiaosztályba tartoznak.

Electrolux mosógép

A svéd Electrolux háztartási gépei hazai és nemzetközi szinten is egyaránt nagy népszerűségnek örvendenek. A termékajánlat elsősorban az elölről tölthető mosógépekből áll, ugyanakkor megtalálhatók itt a Slim kivitelben kapható modellek, a felülről tölthető készülékek, a szárítógéppel kombinált darabok, továbbá a konyhablokkba integrálható típusok.

Az Electrolux mosógépek kapacitása körülbelül 7-10 kilogramm között mozog. Az energiafogyasztásuk pedig A+++, ezért igazán takarékos gépek.

A legjobb felültöltős mosógép

Whirlpool TDLR 70230 Zen felültöltős mosógép
https://www.alza.hu/felultoltos-mosogep/18852777.htm?evt=re&exps=felultoltos+mosogep#f&cst=1&cud=0&pg=1&prod=2380&sc=1500&idp=21455&banner_id=71107 – (Aff. link)

A Whirlpool TDLR 70230 ZEN több szempontból is ideális választás. Ahogy a megnevezés is jól mutatja egy nagyon csendes készülékről van szó. Az innovatív technológiának köszönhetően ultra csendes mosás és centrifugálás kivitelezhető a géppel. Ráadásul a dob nyitás is rendkívül csendes.

A mosógép kezelése rendkívül egyszerű a nagy méretű kijelzőnek köszönhetően. A nagy töltőnyíláson keresztül körülbelül hét kiló ruhát helyezhetünk a dobba. A késleltetett indítás funkció által a mosási ciklust előre lehet tervezni. 

Tetszik

 • szinte hangtalan
 • ár-érték arányban az egyik legjobb
 • Kis helyet foglal
 • magas centrifuga fordulatszám
 • rövid mosási program

Nem tetszik

 • centrifugálás közben kicsit hangos
 • mosószertartó tartály az ajtóban van
 • hiányolom a mosás végét jelző hangot

A Legjobb elöltöltős mosógép

Samsung WW90T554DAW/S6 legjobb elöltöltős mosógép
https://www.alza.hu/eloltoltos-mosogep/18852776.htm?evt=re&exps=eloltoltos+mosogep#f&cst=null&cud=0&pg=1&prod=1299&sc=400&idp=21455&banner_id=71108 – (Aff. link)

A Samsung WW90T554DAW/S6 elöltöltős mosógép, mely számos extra funkciójának köszönhetően megkönnyíti nem csak a mosást, hanem a mindennapokat is. A készülék 60 centiméter széles és 55 centiméter mélységgel rendelkezik. Akár 1400 fordulat/perc centrifugálási fordulatszámmal képes működni.

A mosógép nagy dobkapacitással rendelkezik, ugyanis akár kilenc ruha kimosására is képes egyidejűleg. Kisgyermekes családok számára is ideális választás a készülék, hiszen biztonsági gyermekzárral is el van látva.

Emellett olyan technológiákkal is el van látva a készülék, mint a SteamCare, az AddWash és az Eco Bubble funkció. Az inverteres motornak köszönhetően a mosógép rezgésmentesen és viszonylag halkan üzemel. Az elülső panelen rengeteg hasznos információt lehet látni a mosással kapcsolatban.

A Samsung WW90T554DAW/S6 az okos mosógépek közé tartozik, ezért Wi-Fi segítségével az okostelefonhoz lehet kapcsolni a készüléket.

Tetszik

 • Nem rövidíti le a programokat
 • Könnyen kezelhető
 • Sok funkció
 • Takarékos

Nem tetszik

 • Centrifugálásnál dobálja a dobot emiatt kicsit zajos
 • Ajtónyilás gumijában megáll a víz ezért mosás után mindig törölni kell

A Legjobb tárcsás mosógép

HAJDU 303.4 Z a legjobb tárcsás mosógép
https://hajdurt.hu/termek/hajdu-3034/78

A HAJDU 303.4 típusú keverőtárcsás mosógép rendkívül hatékony mosásra képes köszönhetően a ruha intenzív mozgatásának és az alacsony vízfogyasztásnak. Főleg az erősen szennyezett ruhák kimosására alkalmas. A mosógép rendkívül hosszú élettartammal rendelkezik, így nem egy hamar fog tönkre menni.

Tetszik

 • Egyszerűen használható
 • Kis helyen elfér
 • Víztakarékos

Nem tetszik

 • Hangos
 • A mosási ciklus lehetne hosszabb
 • Oldalán nincs fogantyú

A legjobb szárítós mosógép

Whirlpool FWDD 1071682 WBV EU N a legjobb szárítós mosógép
https://www.alza.hu/whirlpool-fwdd-1071682-wbv-eu-n-sleva-d7810495.htm?idp=21455&banner_id=71109 – (Aff. link)

A Whirlpool FWDD 1071682 WBV EU N szárítós mosógép elöltöltős kivitelben kapható. A készülék mosásra és szárításra egyaránt használható. A mosógép képes nagy pontossággal megmérni a ruhanemű nedvességtartalmát. A centrifugálás ideje ehhez az értékhez igazodik. A készülék gyermekzárral és gőzfunkcióval is el van látva.

Tetszik

 • Nagy mennyiségű ruha fér bele
 • Kedvező fogyasztás
 • Nagy kijelző
 • Egyszerre minden beprogramozható

Nem tetszik

 • Kicsit gyűr
 • Kicsit hangos centrifuga funkcióban

A legjobb keskeny mosógép

 Gorenji WNEI74SBS legjobb keskeny gőzmosógép
https://www.alza.hu/gorenje-wnei74sbs-steamtech-d6747638.htm?idp=21455&banner_id=71110 – (Aff. link)

A Gorenji WNEI74SBS SteamTech keskeny gőzmosógép elöltöltős kivitelben kapható. Egyszerre akár hét kiló ruhát is ki lehet mosni. A készülék maximális centrifugálási sebessége 1400 fordulat/perc. Ezenkívül olyan hasznos funkciókkal is fel van szerelve, mint a gyermekzár és a késleltetett indítás. Az inverteres motornak köszönhetően a készülék rendkívül csendes.

Tetszik

 • Energiahatékony
 • Kis mérete ellenére 7 kg ruhát is képes kimosni
 • 1400-as centrifuga
 • Halk

Nem tetszik

 • Nincs magyar nyelvű használati útmutató 

A legjobb ipari mosógép

Whirlpool AWG 912 S PRO a legjobb ipari mosógép
https://www.whirlpool-professional.com/a/awg-912-s-pro/859991545640

A Whirlpool AWG 912 S PRO félipari mosógép tökéletes választás intézmények, mosodák, iskolák, óvodák részére. A készülékben egyszerre kilenc kilogramm ruhát lehet kimosni. A mosógép AquaStop rendszerrel van felszerelve, így a vízkárok ellen garantált a biztonság. A készülék összesen tízféle programmal van felszerelve.

A Whirlpool AWG 912 S PRO félipari mosógép az A+++ energiaosztályba tartozik, így rendkívül energiatakarékos készülék. A mosógép SoftMove dobmozgással van ellátva, így a dob belsejében tökéletesen eloszlik a szennyes ruha.

Tetszik

 • Nagy strapabírás
 • 9 kg ruha mosására is alkalmas
 • Energiatakarékos

Nem tetszik

 • Kicsit zajos

Értékeld a cikket:

 • Rating