Legjobb okosóra tesztek és vélemények

A legjobb okosóra 2024-ben – tesztek és vélemények

Az okoseszközök lassanként teljesen áthatják a mindennapokat. Okos az otthonunk, a TV-nk, a telefonunk és egyre több csuklón virítanak az okosórák. Ezek a csuklón hordható eszközök nem csupán okosfunkcióik miatt örvendenek nagy népszerűségnek, hanem a dizájnos megjelenésük miatt is, hiszen divatkiegészítő gyanánt is megállják a helyüket.

Az okosóra sportoláshoz és a mindennapi tevékenységek során is nagyon hasznos. A hatalmas kínálatnak köszönhetően pedig mindenki megtalálja az elvárásainak megfelelő típust. Tesztünkben keressük a legjobb okosórát!

Tartalom

Mire jó egy okosóra?

Mire nem? – Tehetnénk fel a kérdést. Manapság egy minőségi okosóra kis túlzással felér egy okostelefonnal. Több oka is van, hogy miért érdemes beszerezni egy okosórát:

 • A két készülék, az okosóra és az okostelefon folyamatos összeköttetésben állnak egymással. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a telefonnal történik valami, akkor azt azonnal látni fogjuk. Az okostelefon jelzi, ha valaki hív, üzenetünk érkezik vagy a közösségi oldalakról érkezik értesítés.
 • A kapcsolat kétirányú, tehát arról is tudni fogunk, ha esetleg valami történik a telefonnal, hiszen az okosóra azonnal jelez, ha nem érzékeli a közelben a telefont.
 • Ha a telefon rezegni kezd a táska mélyén, esetleg vezetés közben vagy a villamoson állva, akkor problémás, sőt akár balesetveszélyes is lehet a telefon után kutakodni. Az okosórára viszont könnyedén rá lehet pillantani.
 • A leggyakrabban használt okosóra funkciók pedig a sport módok és az aktivitás mérő funkciók.
 • Az okosórák ma már a sportolók legjobb barátai. Az okosóra számos olyan funkcióval rendelkezik, mely segíthet még hatékonyabbá tenni az edzést, ráadásul a teljesítmény is folyamatosan monitorozható.

Hogyan válasszunk okosórát?

Az intelligens órák, ahogy minden más okos technika elképesztően magas szinten van és nincs megállás, napjainkban is folyamatosan fejlődik a technológia. Annak érdekében, hogy a számunkra ideális legjobb okosórát tudjuk kiválasztani, kritériumok egész sorát kell mérlegelni.

Az egyéni elvárások és igények is nagyon fontosak. Néhány egyszerű példa:

 • Sportolók számára a sport okosórák előnyösebbek, hiszen sokkal ellenállóbbak és a sportteljesítmény monitorozására is tökéletesen alkalmas.
 • Akinek a megjelenés a legfontosabb, annak inkább a divatos okosórák közül érdemes választani.
 • Gyakori utazás vagy pezsgő életmód mellett fontos szempont, hogy az okosóra hosszú üzemidejű akkumulátorral rendelkezzen.
 • Ha a technológia szerelmesei vagyunk, akkor a funkciókat és az operációs rendszert érdemes górcső alá venni a választás során.

Az okosóra formája

Nem csak az okosórára, hanem a hagyományos karórára is igaz, hogy nem csak a funkciója miatt hordjuk, hiszen mint divatkiegészítő is megállja a helyét. A legjobb okosóra kiválasztásakor nem csupán a műszaki paraméterek és a funkcionalitás fontos, hanem a dizájn is.

Érdemes több szempontot is alapul venni a választás során. Hiába a korszerű, hibátlanul működő okosóra, ha nem passzol a stílusunkhoz vagy egyszerűen nem találjuk szépnek. Természetesen ne a dizájn legyen a fő szempont, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül sem.

Szerencsére bőven van miből válogatni, hiszen széleskörű kínálat áll rendelkezésre.

Az okosórák többféle dizájnnal elérhetők:

 • Kerek design: Ezek az okosórák nagyon hasonlítanak hagyományos társaikhoz. Első pillantásra nem is feltétlenül lehet megmondani, hogy hagyományos karóráról vagy okosóráról van szó.
 • Ovális design: Sportos megjelenést kölcsönöz az okosórának, így leginkább a sport okosórák esetében lehet találkozni az ovális dizájnnal.
 • Négyszögletes design: A négyszögletes, tehát négyzet vagy téglalap alakú okosórák vonzzák a figyelmet. Olyanok, akár egy kicsinyített mobil kijelző.

Az okosóra anyaga

Az okosóra ház megalkotása több különböző anyag kombinálásával jön létre. Ennek nem igazán a megjelenésre van hatása, sokkal inkább az okosóra tartósságát segíti elő. Az okosóra tartóssága az óratesten múlik leginkább. A dizájnt pedig az óratesthez használt órapánt adja.

Az óratest a következő anyagokból épül fel:

 • Rozsdamentes acél, orvosi acél, titán: Rendkívül erős, tartós anyagok, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem kell rájuk vigyázni, hiszen könnyen megkarcolódnak. Egy kis odafigyeléssel viszont élvezhetjük az általuk nyújtott luxus érzést.
 • Műanyag: puha és könnyű anyag, így sportoláshoz kiváló választás lehet, viszont nem nem túl elegáns ezért üzleti megjelenéshez kevésbé ajánlott.
 • Szilikon: Tökéletes anyag sportoláshoz, ráadásul kényelmes viselet.

Az szíj nagy mértékben befolyásolja az okosóra kinézetét. Az adott anyag nem csupán az okosóra megjelenésére, hanem az árra is hatással van.

Az okosóra szíja lehet:

 • Gumi vagy szilikon: főleg a sport okosórák esetében használják őket. Ezek az anyagok nem ragadnak, nem csípik be a bőrt és kellőképp rugalmasak.
 • Textil: A textil nem túl esztétikus, azonban nagy előnye, hogy kiválóan szellőzik és a karcolásoknak is ellenáll.
 • Fém: Elegáns és drága benyomást kelt, ezért sokan kedvelik ezt az anyagot. Hátránya, hogy könnyen becsípheti a bőrt vagy a csuklón lévő szőrszálakat. Ráadásul viszonylag nehéz.
 • Műbőr vagy bőr: Rendkívül elegáns megjelenést kölcsönös az okosórának, ezáltal esztétikus megoldás. Nagy melegben viszonyt könnyen a bőrhöz ragad, ami kellemetlen lehet.

Az okosóra kijelzője

Az okoseszközök esetében a kijelző az egyik kulcs paraméter. A kijelző az okosóra azon része, amellyel az óra rendszere kommunikál velünk. Az okosórát jellemzően érintőképernyő használatával lehet irányítani, ezért a kijelző egyben a vezérlés módja is.

A kijelző kapcsán fontos, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy minden elférjen rajta és a szöveg kellőképp olvasható legyen, ugyanakkor az is fontos, hogy túl nagy se legyen, mert az zavaró lehet továbbá minél nagyobb egy kijelző annál több energiát fogyaszt és hamarabb lemerül. A kijelző mérete fontos szempont.

Az okosórát nem csak beltéren, hanem kint is viseljük, ezért lényeges, hogy az erős napsütés se jelentsen problémát a kijelző olvasása során.

Az okosóra kijelző technológiák az alábbiak:

IPS kijelző

Ez az olcsóbb, régebbi típus. A színeket egész jól jelenítik meg, viszont a fekete színt kevésbé. Élettartamukat tekintve viszont nem lehet rájuk panasz.

OLED vagy AMOLED kijelző

Újabbak, praktikusabbak, de drágábbak is. A színeket kiválón megjelenítik, a feketét is beleértve, ezért fényben is kiválóan látható a kijelző. A látószög némiképp nagyobb, mint az IPS kijelzők esetében A nagy mértékű fogyasztás azonban komoly korlátozást jelent.

Gorilla Glass védelem

A kijelző védelmére kifejlesztett legáltalánosabb technológia a Gorilla Glass, vagyis az úgy nevezett gorilla üveg, amely egy olyan speciálisan fejlesztett üveg, amely elképesztően strapabíró a külső mechanikai hatásokkal szemben.

A Gorilla Glassnak köszönhetően az érintőképernyő képes ellenállni a karcolásoknak, sőt akár az ütéseknek is. A gorilla üveg szilikonból, alumíniumból és oxigénből kerül előállításra. Az erőteljes üvegszerű anyag a Corning fejlesztése.

A tesztek rendkívül meggyőzőek, így ma már a prémium minőségű legjobb okosórák egytől-egyig Gorilla Glass védelemmel vannak felszerelve.

Az okosóra akkumulátora

Igazán kellemetlen, amikor az okosóra minden szempontból megfelelő lenne számunkra, de olyan hamar lemerül, hogy használata élvezhetetlenné válik. Emiatt az üzemidőt is figyelembe kell venni a választás során, mert komoly bosszúságot okozhat az elhamarkodott döntés.

Az okosórák jellemzően egy-öt napon keresztül bírják ki töltés nélkül. Talán ellentmondásosnak tűnhet, de az olcsóbb darabok jellemzően sokkal hosszabb üzemidővel bírják, mint a drágább típusok. Ennek oka, hogy kevesebb funkcióval és kisebb teljesítménnyel rendelkeznek.

Régebben a rövid üzemidejű akkumulátorok sok bosszúságot okoztak, azonban mára kiküszöbölték ezt a problémát.

Összességében kijelenthető, hogy a hosszabb üzemidő a minőség romlását eredményezi.

Abban az esetben, ha esetleg a gyártó nem adta meg a várható üzemidőt, akkor az akkumulátor kapacitását célszerű megnézni, mely milliamper órában van megadva. Átlagos értéke 350 és 400 mAh között van. 

A töltési mód is lehet egy szempont az okosóra kiválasztásakor. A legjobb okosórák modern és kényelmes módon vezeték nélkül tölthetők. A legtöbb esetben viszont az okosóra USB kábelen keresztül tölthető.

Operációs rendszer és kompatibilitás

A kompatibilitás fontosabb, mint sokan gondolnák. A teljeskörű és megfelelő használhatóság érdekében fontos, hogy az okosóra és az okostelefon össze tudjanak kapcsolódni, tehát kompatibilisek legyenek egymással. Ez nem a telefon típusán, hanem az operációs rendszeren múlik.

Mi van akkor, ha a két eszköz nem kompatibilis egymással? A legegyszerűbb megoldás venni egy új okostelefont vagy okosórát. Emiatt fontos ellenőrizni a készülék vásárlásakor, hogy milyen operációs rendszerrel rendelkezik az okosóra.

A három legnépszerűbb operációs rendszer az Android Wear, a WatchOs és a Tizen.

Android Wear

Ez a verzió az okostelefonok számára lett kialakítva. A rendszer az Android operációs rendszerrel rendelkező okostelefonokkal kompatibilis. Nagy népszerűségének köszönhetően számos letölthető applikáció közül lehet válogatni.

WatchOS

Ez az operációs rendszer az Apple vállalat okosóráiban található meg. Az Apple órák meglehetősen drágának számítanak, viszont kiváló minőségűek. A WatchOS operációs rendszerhez szintén rengeteg applikáció tartozik, ráadásul stabil és megbízható működés jellemzi.

Ami hátrány, hogy ehhez operációs rendszerhez is viszonylag alacsony üzemidejű akkumulátor tartozik.

Tizen

A Tizen operációs rendszer kifejlesztése a Samsunghoz köthető, illetve a márka okosóráiban található meg. Az ilyen okos órák könnyen csatlakoztathatók más Samsung eszközökkel. Ráadásul ezek az okosórák kedvezményes áron kaphatók és akkumulátorra sem lehet panasz.

A probléma az applikációk számával és a kompatibilitással van. A Tizen operációs rendszert csak kevés készülék használja, ezért az applikációs piaca is meglehetősen szűk. Sajnos emiatt veszít népszerűségéből ez az operációs rendszer, holott nagy lehetőségeket rejt.

Vízálló okosóra, IP67 és IP68

Az ellenállóság  nagyon fontos tulajdonság a legjobb okosórák esetében. Erre nem szabad sajnálni a pénzt, különösen abban az esetben, ha gyakran utazik, tartózkodik kültéren, esetleg hajlamos beütni a csuklóját, leejteni az okosórát.

Az okosóra, illetve az okos készülékek esetében az ellenállóságot a lefedettség fokozatában fejezik ki. Az IP védettség a környezeti hatásokkal szembeni védettség fokát mutatja. Pontosabban fogalmazva, hogy a készülék milyen mértékben képes ellenállni a szilárd részecskéknek és a folyadékoknak.

Az IP védelmi besorolás táblázatát az IEC 60529 nemzetközi szabványban az európai jogszabályok határozzák meg. Az okosóra védettségi szintjét két számjegy határozza meg. Az első jelzi a szilárd részecskék, például a por elleni behatolás mértékét. A második pedig a víz vagy az egyéb folyadékok behatolás elleni mértékét mutatja meg.

Első számjegy, vagyis védelem a szilárd anyagokkal szemben:

 • IPX0: Nincs speciális védelem
 • IP1X: Védelem a nagy méretű, 50 milliméternél nagyobb átmérőjű szilárd tárgyakkal szemben
 • IP2X: Védelem a kisebb méretű, 12 milliméteres átmérőjű szilárd tárgyak ellen
 • IP3X: Védelem az apró, 2,5 milliméteres átmérőjű tárgyakkal szemben
 • IP4X: Védelem az igazán apró, 1 milliméteres-nél nagyobb átmérővel rendelkező tárgyakkal szemben
 • IP5X: Védelem a por behatolása ellen, amely a készülék működését megakadályozná
 • IP6X: Teljeskörű védelem a porral szemben

Második számjegy, mely a folyadékokkal szembeni védelmet mutatja:

 • IPX0: Nincs speciális védelem
 • IPX1: Védelem a függőlegesen csepegő vízzel szemben, legfeljebbb 10 percig
 • IPX2: Védelem a 15 fokos szögben csepegő víz ellen maximum 10 percig
 • IPX3: Védelem a 60 fokos szögben permetezett víz ellen
 • IPX4: Védelem a minden irányból fröccsenő vízzel szemben
 • IPX5: Védelem a fröccsenő vízzel szemben, 3 méterről 3 percig
 • IPX6: Védelem az erős vízsugárral szemben, 3 méterről 3 percen keresztül
 • IPX7: Rövid ideig tartó vízbe merítés vagy erős vízsugárral szembeni ellenállás
 • IPX8: Folyamatos víz alatti használat, legfeljebb 1 órán keresztül, öt méter mélységig

Egy egyszerű példával szemléltetve az ellenállást, ha az okosóra IP43 védelemmel rendelkezik, akkor a részecskékkel szemben 4-es, a folyadékokkal szemben pedig 3-as védelmi szinttel rendelkezik a készülék.

Előfordulhat, hogy a jelölés mindössze annyi, hogy IP2X. Ez azt jelenti, hogy a szilárd részecskékkel szemben van némi védelem, azonban az okosóra a folyadékokkal szemben teljesen védtelen.

Okosóra funkciók

Az okosóra funkciók elősegítik, hogy jobban megismerjük a testünket, hatékonyabbá váljon az edzésünk, egyszerűbbek legyenek a mindennapjaink. Van néhány okosóra funkció, melyek igazán hasznosak. Ezek az alábbiak:

Sport módok, edzés funkciók

A mai okosórák nem csupán a lépésszámot képesek mérni, hanem ennél jóval nagyobb tudással rendelkeznek. A sport okosórák gyakorlatilag olyanok, mint egy edzőtárs vagy edző. Rengeteg hasznos adatot nyújtanak számunkra.

Viszont, ha épp úszunk vagy kerékpározunk, akkor az olyan funkció, mint a lépésszám nem számít relevánsnak. Éppen ezért az okosórák különféle sport módokat és edzés funkciókat tartalmaznak. A listából ki kell választani az adott mozgásformát és a készülék az annak megfelelő méréseket végzi.

Egy egyszerű példával élve, ha futni megyünk, akkor a listából ki kell választani a futás programot és az óra rögzíti az olyan adatokat, mint a lépésszám, pulzus, megtett távolság, emelkedés szintje és sebesség.

Lépésszámláló

A kutatások egybehangzóan arra mutattak rá, hogy körülbelül napi 7500 lépést kellene megtenni az egészség érdekében. Na, de honnan lehet tudni, hogy összesen hány lépést tettünk meg? A fejben való számolásnak nem sok értelme van, ráadásul könnyű belekeveredni.

A megoldást az okosóra jelenti, pontosabban a lépésszámláló funkció, amely folyamatosan monitorozza a lépésszámot. Így napról-napra láthatjuk, hogy milyen eredményeket értünk el, megvan-e a napi lépésszám.

A legjobb okosórákban lévő modern szoftver a testmagasság alapján megbecsüli a lépés hosszát, méri a megtett távolságot, így kijön a végső eredmény.

Kalória mérés

Sokakat foglalkoztat, hogy az adott mozgás formával hány kalóriát égettek el. Az okosóra ezt is képes mérni. Életmódváltók számára ez egy különösen hasznos funkció.

Pulzusmérés

A pulzusmérés több szempontból is hasznos funkció. A minél pontosabb mérés érdekében az okosórát szorosan a csuklóra kell szíjazni, úgy, hogy ne lötyögjön. Természetesen nem kell túl szorosan nem az a cél, hogy elszorítsuk a vérnyomást, hanem, hogy mérjük azt.

EKG mérés

Az EKG mérésre a magasabb szintet képviselő legjobb okosórák képesek. Ha az okosóra rendellenességre figyelmezett, akkor nem kell rögtön pánikba esni, hiszen az okosóra nem minősített orvosi mérőműszer. Viszont nem is szabad félvállról venni a problémát, többszöri figyelmeztetés esetén célszerű orvoshoz fordulni.

Vérnyomásmérés

A legjobb okosórák vérnyomás mérésre is alkalmasak. A készülék folyamatosan monitorozza a vérnyomást, azonban az okosóra nem hitelesített orvosi eszköz és nem is tévedhetetlen, ezt nem szabad elfelejteni.

Véroxigénszint mérés

Némely okosórák a véroxigénszint, vagyis az oxigénszaturáció mérésére is alkalmas. A véroxigén szint azt jelzi, hogy a vörösvérsejtekben hány százalékban van jelen a hemoglobin. A szervezet optimális működése érdekében ennek az értéknek 95-100% között kell lennie.

Alvásfigyelés

Sokan szkeptikusak annak kapcsán, hogy az okosóra honnan tudja, hogy mikor alszunk. A kutatások során a kar mozgását egy háromtengelyű gyorsulásmérő beépítésével figyelték. Az algoritmus képes lefordítani a mozgásokat ébrenléti és alvási mintákká.

A mai legjobb okosórák a technika fejlettségének köszönhetően nagyon pontosan meg tudják mondani, hogy viselőjük mikor alszik, sőt azt is, hogy milyen alvási fázisokon megy keresztül. Az egészséges életmód egyik alappillére a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Az okosóra nagy segítséget jelent az alvás monitorozásában.

Stressz figyelés, légzési tréning

Amikor stresszesek vagyunk, annak konkrét fizikai jelei vannak. Ilyen az izzadás vagy a vérnyomás növekvő értéke. Az okosóra képes felismerni a stresszt és ezt jelzi viselőjének. A legjobb okosórák ilyenkor riasztják a viselőjét és különböző légzőgyakorlatokat javasolnak számára.

Mozgásemlékeztető

Kifejezetten az irodai munkát végzők számára hasznos funkció. Ha túl sokat ülünk, vagy vagyunk mozdulatlanul éber állapotban, akkor az okosóra jelzi számunkra, hogy ideje lenne mozognunk kicsit. Vannak okosórák, amik konkrét gyakorlatokat is javasolnak számunkra.

Testhőmérséklet mérés

Az okosóra a testhőmérséklet mérésére is alkalmas lehet, tehát jelezni tudja, ha a bőr túlmelegszik, mert viselője lázas vagy a nyári kánikula miatt kimelegedett. Az okosóra ekkor jelzést küld, hogy hűtsük le magunk.

4G videóhívás

Különösen a gyerek okosórákban található funkció. A 4G videóhívásnak köszönhetően a szülő nem csupán hallani, de látni is tudja gyermekét, így megnyugodhat, hogy minden rendben van vele.

Elesés érzékelés

Bizonyos okosórák, jellemzően a senior okosórák elesés érzékelővel is fel vannak szerelve. Ez különösen az idős emberek számára hasznos, mivel elesés esetén az óra hívást vagy üzenetet indít az értesítendő személy számára.

Baleset érzékelés

A legfejlettebb legjobb okosórák igen hasznos funkciója az automatikus baleset érzékelés. Ez a funkció a háttérben működik és a balesetek során fellépő hirtelen, nem szokványos mozgásra kapcsol be. Ilyen nem hétköznapi hirtelen mozgást okozhat például egy autóbelest. Ilyenkor az okosóra automatikusan hívja a vészhívót.

Anti-lost, elvesztés vagy lopás elleni védelem

A legtöbb okosóra folyamatos kapcsolatban van a telefonunkkal. Ha ez a kapcsolat megszakad, akkor az eszközök jeleznek számunkra, hogy valamelyik eszköz túl messzire került így nem képesek kommunikációra.

Ez a funkció kifejezetten hasznos lehet ha éppen elveszítenénk az okosóránkat vagy például el akarnák lopni tőlünk.

Telefon megkeresés

Ha nem találjuk otthon a telefonunkat, de az okosóra még kapcsolatban van vele, akkor az okosóra telefon kereső funkciójával megcsörgethetjük a telefont.

Fénykép készítés okosórával

Nagyon hasznos funkció ha csoportképet szeretnénk készíteni, amin mi is szerepelni akarunk. Ilyenkor a telefon elég letteni egy távoli pontra és a kameráját az okosórán keresztül tudjuk aktiválni, így távolról indíthatjuk a fényképezés funkciót.

Hangrögzítő

Hangrögzítő funkcióval a legtöbb okostelefon rendelkezik. Ezt a funkciót viszont az okosóránkkal is be tudjuk kapcsolni, így a hangrögzítéshez nem kell a telefonunkkal babrálni, feltűnés nélkül elindíthatjuk azt az okosóránkkal.

Időjárás kijelzés

A legtöbb okosóra képes az időjárás kijelzésére, mivel az okostelefonnal kommunikálva ezek a információk átadásra kerülnek az órának.

SIM/eSIM kártya, telefonálás és SMS

A magasabb minőséget képviselő okosórák képesek önálló eszközként funkcionálni, ha Sim kártya kerül beléjük. Ez azért hasznos, mert az okosóra önmagában véve alkalmas lesz a kapcsolattartásra, telefonálni és SMS-t küldeni egyaránt lehet vele.

GPS helymeghatározás

A GPS az egyik legpontosabb és a legnépszerűbb helymeghatározó rendszer. Az okosórák többsége GPS segítségével határozza meg a lokációt. Körülbelül 5-10 méter pontosságú.

A GPS helymeghatározás működéséhez az okosórának legalább négy műholddal közvetlen kapcsolatot kell létesíteni. Ha ez valamilyen okból kifolyólag nem valósul meg, mert például zárt térben tartózkodunk, akkor a GPS helymeghatározás megszűnik.

WIFI funkció

A legtöbb okosórával egyszerűen a WIFI hálózathoz lehet csatlakozni, aminek köszönhetően az okosórát úgy lehet használni, akár egy kis méretű okostelefont. A WIFI funkciónak a beltéri helymeghatározásnál is nagy szerepe van. Segítségével az óra képes csatlakozni a közelben lévő WIFI hálózatokra és ezzel a helyzetét is képes elküldeni beltéren.

Zenelejátszó

A zenelejátszó funkciónak köszönhetően kedvünkre válogathatunk a zenék között. Ez a sportolás során különösen előnyös lehet, mert nem kell a telefont magunkkal vinni az edzéshez, az okosórával is használható a zenelejátszó.

NFC fizetés

Az NFC, vagyis Near-Field Communication az okos eszközök számára biztosítja a biztonságos és gyors vezeték nélküli adatcserét. Az NFC technológia leggyakoribb alkalmazási területe a kártya nélküli fizetés.

Okosórák esetében NFC alapú fizetéshez Apple Pay, Google Pay vagy Garmin Pay szükséges. A funkció használatához regisztrálnunk kell a bankkártyánkat a fenti alkalmazások valamelyikében és ezután bárhol fizethetünk a csuklónkon található okosórával.

SOS gomb

Az SOS gomb különösen a gyerek okosórákban és senior okosórákban hasznos funkció. Az SOS gomb megnyomásával az okosóra riaszt egy kiválasztott személyt. Vannak olyan okosórák, melyek kifejezetten gyermekek számára lettek kifejlesztve, így a szülő diszkréten figyelemmel tudja követni gyermeke tevékenységét, útvonalát is.

Értesítések

Ha az okosóra az okostelefonnal összeköttetésben áll, akkor nem szükséges minden jelzésnél ellenőrizni az okostelefont, bőven elegendő rápillantani az okosórára, amely mutatja az értesítéseket. Ez a funkció számos esetben hasznos lehet.

Számtalan helyzetben illetlenség volna elővenni a telefont, például egy családi vacsorán vagy tárgyaláson. Esetleg vezetés közben jelez a telefon, de a hátsó ülésen vagy a táska mélyén van. Ebben az esetben balesetveszélyes lehet a telefon után kutatni.

Az okosóra viszont kéznél van és nem jelent problémát gyorsan és diszkréten rápillantani Így egyszerűen megtudhatjuk, hogy milyen értesítés érkezett a telefonra.

Legnépszerűbb okosóra alkalmazások

Ha nem volnának elegendőek az okosóra funkciók, vagy csak szeretnénk még inkább személyre szabni a készüléket, megtehetjük ezt további alkalmazások letöltésével.

Az Android esetében a Google Play áruházból tölthetők le a kinézett alkalmazások.

Van néhány igazán hasznos alkalmazás, amelyeket érdemes letölteni, legalábbis megismerni:

 • Google Keep – Ez az applikáció gyakorlatilag egy jegyzettömb, melybe emlékeztetőket, rövid jegyzeteket lehet írni.
 • Wear Messenger – Rendkívül hasznos applikáció, amely hangbemenetet és billentyűzetet is tartalmaz, így közvetlenül az okosóráról is írhatunk és küldhetünk üzeneteket.
 • Shazam – Népszerű dalfelismerő applikáció. Ha meghallunk egy nekünk tetsző zenét, akkor többé nem kell találgatni az előadó kilétét és a szám címét. Elég elindítani az alkalmazást és rögtön fény derül a keresett információkra.
 • CloudPlayer – A Google Drive és a OneDrive lemezünkön megtalálható zenéket lehet lejátszani az applikáció segítségével.
 • The Weather Channel – Időjárás előrejelző meteorológiai applikáció.
 • AudioRecorder – Hangfelvételek készítésére szolgáló applikáció
 • VLC – a híres média lejátszó alkalmazás segítségével akár okosóráról is vezérelhetjük a házi média tárunkat

Ez mindössze néhány példa, ezenkívül még több száz hasznos alkalmazás áll rendelkezésre, így semmi akadálya, hogy az okosóra rendelkezzen mindazokkal az applikációkkal, amikre nekünk szükségünk van.

Okosóra árak

Az okosórák ára elég széles skálán mozog. Ráadásul egy adott termék ára is sokat változhat, akár viszonylag rövid időn belül is. Amikor egy új típus jelenik meg a piacon, akkor könnyen lehet, hogy az egekben van az ára, azonban egy év múlva jóval olcsóbb lesz, mivel a legújabb modellekhez képest szinte elavultnak fog számítani.

Akinek mindössze az a lényeg, hogy elmondhassa magáról, hogy rendelkezik okosórával, az akár pár ezer forintért is beszerezhet egyet. Természetesen ezektől nem kell sokat várni, közel sem működnek úgy és rendelkeznek annyi funkcióval, mint drágább társaik.

Körülbelül 35.000 forintért és alatta már egész jó okosórákat lehet kapni, melyek azoknak a vásárlóknak tökéletesek, akik nem várnak el sokat az okosórától, mindössze pár funkcióval is beérik. Ezeknek a típusoknak nagy előnye, hogy az akkumulátor rendkívül hosszú üzemidővel rendelkezik, akár napokig is használható egyetlen töltéssel.

35.000 és 70.000 forint között beszélhetünk középkategóriáról. Ezen az áron nem csupán egy minőségi, funkcionálisan jól felszerelt okosórát lehet kapni, hanem egy olyan darabot, amely divatkiegészítő gyanánt is megállja a helyét. Az igényesebb vásárlóknak, akik nem feltétlenül csúcskategóriás termékeket keresnek, tökéletesek ezek az árfekvésű készülékek.

A csúcskategóriás legjobb okosórák 70.000 forinttól kezdődnek. Ezek a modellek már rengeteg funkcióval rendelkeznek, például lehet velük telefonálni, SMS-t fogadni, ráadásul további hasznos alkalmazások tölthetők le, így a készülék még inkább személyre szabható.

Ezek a legjobb okosórák 2024-ben

A legjobb okosóra összeállításunk saját tapasztalatok, igazolt vásárlói visszajelszések és nemzetközi tesztek alapján készült!

Xiaomi okosóra: Xiaomi Amazfit GTS

Xiaomi Amazfit GTS a legjobb Xiaomi okosóra
https://www.alza.hu/amazfit-gts/18891344.htm?idp=21455&banner_id=71090 – (Aff. link)

A Xiaomi Amazfit GTS egy kiváló ár-érték arányú okosóra, amely rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik, ráadásul küllemét tekintve nagyon hasonlít az Apple Watch okosórákhoz. Leginkább sportolóknak jó választás, de a mindennapokban is jól mutat. Jelenleg ez a legjobb Xiaomi okosóra.

Szilikon szíj és tartós fémház

A Xiaomi Amazfit GTS a megfizethető árkategóriába tartozik, azonban ez nem azt jelenti, hogy silány minőségű lenne, pont ellenkezőleg, magas minőséget képvisel. A szilikon szíj és a tartós fémház biztosítják a tartósságot és a könnyű össztömeget.

A biztonság érdekében az okosóra külseje minden oldalról lekerekített, így a mozgásban sem jelent akadályt.

Kijelző személyre szabva

A Xiaomi Amazfit GTS 1,65 hüvelykes, 340PPI felbontású AMOLED érintőpanellel rendelkezik. Ráadásul a képernyő Gorilla Glass 3 védelemmel is el van látva, így a karcolásoktól és sérülésektől sem kell tartani.

További előny, hogy negyven különböző Widget és téma körül lehet kiválasztani a stílusunkhoz legközelebb állót.

Magas szinten működő funkciók tárháza

A Xiaomi Amazfit GTS 12 különféle sportmódot tartalmaz, így a sportos életmódot folytatók számára kiváló társ lehet. Az okos eszköz akár a nap huszonnégy órájában képes követni az aktivitást.

Az okosóra funkciói közt megtalálható a lépésszámlálás, a pulzusmérés, az elégetett kalóriák mennyiségének rögzítése, valamint az alvási ciklus figyelése.

Kompatibilitás

A Xiaomi Amazfit GTS az iOS és az Android rendszerrel egyaránt kompatibilis.

Rendelkezésre állási idő

Az okosórába mAh-s LiPo akkumulátor van beépítve, így egyetlen töltéssel akár 14 napig is bírja. Az eszköz teljes feltöltése mágneses állványban akár 2 óra alatt megtörténhet.

Tetszik

 • Folyamatosan frissítik az óra rendszerét
 • Xiaomi telefonnal tökéletesen működik
 • remek készenléti és töltési idő

Nem tetszik

 • GPS jelet már víz alatt is elveszti
 • nagyon érzékeny a kijelző
 • időjárás kijelzés hiányzik

Samsung okosóra: Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch legjobb Samsung okosóra
https://www.alza.hu/samsung-okosora/18869426.htm?idp=21455&banner_id=71091 – (Aff. link)

A legjobb női okosóra tesztünkben megismerhetted a Samsung Galaxy Watch 5 okosórát, de a Samsung kínálatából további két prémium minőségű okosóra is kiemelkedik. Ezek a Samsung Galaxy Watch 3 és Active 2. Mindkettő kiváló választásnak bizonyul, azonban a Samsung Galaxy Watch Active 2 inkább a sportos életmódot folytatók számára előnyös, míg a Watch 3 elegáns megjelenésével a mindennapokban és az üzleti életben kiváló választás.

Prémium minőség, stílusos megjelenés

Akár megszállott sportolók vagyunk, akár üzletemberek vagy háziasszonyok, a Samsung mindenre tud megoldást kínálni.

A Samsung Galaxy Watch Active 2 minden részlete a sportos megjelenést és életmódot támogatja.

A Samsung Galaxy Watch 3 sokkal inkább a hagyományos órákra emlékeztet. Az okosóra választható 41- és 45 milliméteres kerettel kapható. A speciális kialakításnak hála egyszerűen lehet forgatni, amely a funkcióválasztás vagy irányítás során nagyon hasznos lehet.

Az okosóra luxus megjelenését a kellemes, puha borjúbőr szíj biztosítja, amely amellett, hogy esztétikus, egyben kényelmes és tartós viselet. A speciális belső kialakításnak köszönhetően a szíj nem irritálja a bőrt, valamint az elszíneződéstől sem kell tartani.

Minőségi AMOLED kijelző Gorilla Glass védelemmel

Egy sport okosóra esetében a megfelelő védelem különösen fontos. A Samsung Galaxy Watch Active 2 és Samsung Galaxy Watch 3 egyaránt minőségi 1,4 hüvelykes AMOLED kijelzővel rendelkeznek, amelyek Gorilla Glass védelemmel vannak ellátva.

Funkciók

Mindkét okosóra nagy segítséget jelent az egészséges életmód elérésében, ugyanis az okos eszközök rengeteg hasznos funkcióval rendelkeznek. Például képesek mérni a vér oxigénszintjét, a pulzusszámot és az alvás is monitorozható velük.

Ráadásul a Samsung Watch Active 2 50 méterig vízálló, így úszáshoz, sőt búvárkodáshoz is használható, nem szükséges levenni. Az okosóra mindössze 30 gramm, így egyáltalán nem zavaró sportolás közben.

Kopatibilitás

A két okosóra érdekessége, hogy nem csupán az Android, hanem az iOS-alapú okostelefonokkal is kompatibilis WIFI vagy Bluetooth segítségével.

Rendelkezésre állási idő

A kijelzőn folyamatosan nyomon követhető az akkumulátor állapota. A Samsung Watch Active 2 beépített akkumulátora egy töltéssel akár hatvanegy órányi üzemidőt kínál.

Tetszik

 • hívás indítás és fogadás
 • fizetés az órával
 • elegáns és okos

Nem tetszik

 • Az akksi 4 hónap után már csak a 1,5 napot bír
 • vérnyomsmérés és EKG funkció kizárólag Samsung telefonnal működik

Huawei okosóra: Huawei Watch GT 2

Huawei Watch GT 2 legjobb Huawei okosóra
https://www.alza.hu/huawei-watch-gt/18882313.htm?idp=21455&banner_id=71094 – (Aff. link)

Ha fontos szempont, hogy egy látványos megjelenéssel és rengeteg funkcióval ellátott okosórát tudjunk magunkénak, amely elérhető áron kapható, akkor a Huawei Watch GT 2 jelenti az ideális megoldást. A mindennapokra és sportoláshoz egyaránt kiváló választás a Huawei legjobb okosórája.

Különleges megjelenés minden téren

A Huawei Watch GT 2 okosóra teljes megjelenését, tehát az óraház és a szíj kialakítását tekintve is a letisztultság és az elegancia jellemzi. Az okosóra húsz milliméteres rugósfülű szíjjal rendelkezik Első ránézésre olyan akár egy klasszikus karóra, azonban az eszköz nem a hagyományos számlapot tartalmazza, hanem egy kijelzőt.

Kijelző

A Huawei Watch GT 2 okosóra 1,2 hüvelykes AMOLED kijelzővel rendelkezik.

Funkciók

A Huawei Watch GT 2 okosóra amellett, hogy az azonos kategóriájú okosórák töredékébe kerül, rengeteg funkciót tudhat magáénak. Az okosórán keresztül irányítható a telefon, láthatók az értesítések és az idő, valamint a dátum is látható, akárcsak egy hagyományos óra esetében.

Az okosóra egy orvosi pontosságú oximéterrel is fel van szerelve, amely pontos képet ad a test működéséről és állapotáról. Emellett az okosóra giroszkópot, gyursulásmérőt és GPS-t is tartalmaz. Ezenkívül az okosóráról a telefon zenelejátszója is vezérelhető.

Kompatibilitás

A Huaweit leginkább az Android operációs rendszerekkel szokás együtt emlegetni, viszont a Huawei Watch GT 2 okosóra nem csupán az Android, hanem az iOS alapú eszközökkel is összehangolható.

Rendelkezésre állási idő

Az okosóra egyetlen töltéssel akár tizenöt órán keresztül rendelkezésünkre áll.

Tetszik

 • 14 napos akku idő
 • stabil, megbízható működés

Nem tetszik

 • NFC hiányzik
 • A viber, skype és messanger hívásokat nem tudja kezelni

Garmin okosóra: Garmin Venu Slate Black

Garmin Venue Slate Black legjobb Garmin okosóra
https://www.alza.hu/garmin-venu/18882311.htm?idp=21455&banner_id=71092 – (Aff. link)

A Garmin Venue Slate Black egy olyan speciális kialakítással rendelkező okosóra, melyet kifejezetten a sportos életmódot folytatók számára fejlesztettek ki. A mozgástevékenységek precíz monitorozása által a legjobb társ az egészséges életmód során. Tesztünkben őt választottuk a legjobb Garmin okosórának.

Hatalmas tudás klasszikus csomagolásban

A Garmin Venue Slate Black klasszikus óraformával rendelkezik, azonban a sportos jegyek is megjelennek rajta. A lekerekített éleknek és a szilikon óraszíjnak köszönhetően az óra viselése teljes mértékben biztonságos és kényelmes.

Tágas kijelző

A Garmin Venue Slate Black 1,2 hüvelykes kijelzőjének köszönhetően minden értesítés megjeleníthető. Nem kell aggódni amiatt sem, hogy a kijelző hamar megkarcolódik, ugyanis Gorilla Glass védelemmel van ellátva.

Innovatív funkciók sportos életmódra szabva

Akár nagy sportember hírében állunk, akár most szeretnénk életmódváltásra adni a fejünket, a Garmin Venue Slate Black tökéletes társ lesz sportos céljaink elérésében!

Az okosóra különféle funkciókkal rendelkezik, így többféle sporttevékenység monitorozására alkalmas. Nem csupán a megtett távolságot, hanem az elégetett kalóriákat és a sebességet is képes mérni.

Kompatibilitás

A Garmin Venue Slate Black Android és iOS alapú okostelefonokkal egyaránt kompatibilis.

Rendelkezésre állási idő

A minőségi alapanyagokból összeállított nagy tudású okosóra akkumulátora akár húsz órán keresztül is folyamatosan képes működni.

Tetszik

 • Az akkumulátor percek alatt feltöltődik
 • könnyű
 • NFC mobilos fizetés

Nem tetszik

 • pontatlan érzékelők
 • korlátozott értésetítések
 • lassú kijelző feléledési idő

Honor okosóra: Honor Watch Magic 2

Honor Watch Magic 2 legjobb Honor okosóra
https://www.hihonor.com/hu/wearables/honor-magic-watch2-46mm/

A Honor Watch Magic 2 okosóra kiváló megoldás azok számára, akik szeretnének egy igazán korszerű, nagy tudással rendelkező okosóra birtokosává válni, azonban mindezért cserébe nem szeretnének egy kisebb vagyont kiadni. Az okosóra kiemelkedő tartóssággal és számos innovatív megoldással rendelkezik, ami a legjobbak közé emeli. Ha a legjobb Honor okosórát keresed, megtaláltad!

Modern megjelenés, klasszikus formavilággal ötvözve

A Honor Watch Magic 2 okosóra rendkívül modern megjelenéssel rendelkezik, elképesztően dizájnos darab, mely sportolás és a mindennapok során is kiválóan megállja a helyét. A dizájn nem megy a tartósság kárára, ugyanis az okosóra 316L rozsdamentes acélból készült, melyet a repülőgépiparban is alkalmaznak.

Az okosóra rugósfüllel csatlakozik az óraházhoz, mely kényelmes viseletet biztosít, akár sportolás közben is.

Innovatív AMOLED kijelző

Az okosóra Always-On funkcióval ellátott AMOLED kijelzővel rendelkezik, amely folyamatosan mutatja, hogy mennyi az idő, milyen értesítések jönnek a telefonra, valamint milyen zenét hallgatunk.

Korszerű funkciók sportoláshoz és a mindennapokra

A Honor Watch Magic 2 okosóra tökéletesen kiegészíti az okostelefon funkcióit. Saját beépített futó alkalmazásának köszönhetően az edzés még hatékonyabbá válhat, mivel az okos készülék követi és kiértékeli a teljesítményt, illetve tanácsokat ad a futó edzésekhez.

Ráadásul a GLONASS és GPS navigációs rendszereknek köszönhetően a futás sebességét és a megtett útvonalat is rögzíteni lehet.

Az okosóra természetesen nem csupán a futás során jön jól, hanem egyéb sporttevékenységekhez is hasznos lehet, ugyanis tizenöt sportmódot tartalmaz. A testmozgás monitorozásán kívül az alvás minőség javításához is hozzájárulhat az okosóra, hála a TruSleep technológiának, amely az alvási szokásokon túl a légzést is rögzíti.

Ezenkívül a Honor Watch Magic 2 vízálló kialakítású, így úszáshoz, sőt búvárkodáshoz sem kell levenni.

A rengeteg funkciónak köszönhetően az okosóra mutatja a közösségi oldalakról érkező figyelmeztetéseket, a szívritmust, az elégetett kalóriaszámot, a bejövő hívásokat és üzeneteket, továbbá az időjárás is nyomon követhető rajta.

Kompatibilitás

A Honor Magic Watch 2 okosóra iOS és Android rendszerrel egyaránt kompatibilis.

Rendelkezésre állási idő

Az okosóra rendkívül jó üzemidővel rendelkezik, köszönhetően a beépített Li-ion akkumulátornak, illetve a Kirin lapkakészlet összehangolásának. Mindezek következtében az okosóra egyetlen töltés által akár hét napig is bírja.

Tetszik

 • 1 hetes akkku idő
 • elegáns, könnyű kezelhetőség
 • Magyar menü

Nem tetszik

 • problémás értesítés kezelés
 • NFC hiányzik
 • Iphone-nál nem mindenben kompatibilis

Iphone okosóra: Apple Watch

Apple Watch Series 6 legjobb okosóra
https://www.alza.hu/apple-watch/18858129.htm?idp=21455&banner_id=71095 – (Aff. link)

Az Apple Watch két okosórája is a legjobbak közt említhető. Az egyik az Apple Watch SE, míg a másik az Apple Watch Series 6.

Megjelenés Apple módra

Az Apple méltán említhető a legnagyobb márkanevek közt. Az Apple Watch SE és a Series 6 egyaránt figyelemfelkeltő, stílusos dizájnnal rendelkeznek. A látványos eselgancia kiemelkedő tartóssággal ötvöződik. Sportoláshoz és mindennapi használatra egyaránt kiválóak ezek az okosórák.

Speciális ion-x kijelző

Mindkét okosóra 1,78 hüvelykes kijelzővel van felszerelve, melyet speciális ion-x üveg véd a karcolásoktól és sérülésektől. A szilikon szíj pedig kényelmes és esztétikus viselet.

Funkciók széles köre

Mindkét okos készülék alkalmas a sporttevékenység monitorozására, de a mindennapokban is rengeteg extrát jelentenek. Az Apple Watch SE és a Series 6 egyaránt alkalmasak a telefonálásra, valamint az Apple Pay integrációnak hála a fizetés is lehetséges az okosórákkal.

Kompatibilitás

A két Apple okosóra iOS rendszerrel kompatibilis.

Rendelkezésre állási idő

Természetesen mindkét Apple okosóra jelzi a töltöttségi szintet. Mindössze egyetlen töltéssel akár 18 órát is kibír az okosóra akkumulátora.

Tetszik

 • Prémium okosóra rengeteg funkcióval
 • sokkal gyorsabb az androidnál
 • megbízható, stabil működés

Nem tetszik

 • 1 napos akku idő
 • csak Apple telefonnal működik tökéletesen
 • nagyon drága

Gyakori kérdések okosórákkal kapcsolatban

Hogyan működnek az okosórák?

Az okosórák működési elve teljes mértékben különbözik a hagyományos órákétól. Nem is igazán lehet a kettőt összehasonlítani, mivel az okosóra egy intelligens elektronikai termék, tehát működését tekintve inkább egy okostelefonhoz hasonlítható.

Az okosórák úgy mond agyát egy adatmemóriával rendelkező processzor adja. A teljes rendszer egy operációs rendszeren fut, melynek köszönhetően az okosórára különféle alkalmazások telepíthetők, melyek megkönnyítik a mindennapokat.

Miért hasznos egy okosóra?

Egy hagyományos órával szemben az okosóra nem csupán az időmérésre és megjelenítésre használható, hanem számos egyéb funkcióval rendelkezik, mely megkönnyíti, hatékonyabbá teszi a mindennapokat.

Az okosórával hívás kezdeményezhető, sms-t lehet küldeni, sőt akár fényképek is készíthetők általa. A különféle funkcióknak köszönhetően pedig teljes mértékben testreszabható a készülék.

A drágább okosóra jobb is?

Nem feltétlenül. A legfontosabb, hogy az igényeinknek megfelelő okosórát válasszunk. Ha pusztán annyi a cél, hogy az okosóra mérje a pulzusszámot futás közben, akkor felesleges a legextrább, legdrágább okosórát megvásárolni, mert az összes többi funkció kihasználatlan marad.

Pontos adatot mutat a vérnyomásmérő okosóra?

Alapvetően igen. A mai napig van hova fejlődni, azonban összességében az elmúlt években komoly fejlődésen mentek keresztül az okos készülékek. A prémium minőségű okosórák egészen megbízhatóan mérnek, habár egyik készülék sem hitelesített orvosi mérőműszer.

A legpontosabb eredmény, amelyet az okosóra mér, az a pulzus. Minden más erre épül fel, például a véroxigén szint, EKG és vérnyomás. Éppen ezért egy orvosi műszerhez képest biztosan mutatnak eltéréseket a kapott eredmények, ugyanakkor még így is sokkal pontosabb eredményt ad az okosóra, mint azt sokan hiszik.

Milyen gyakran kell tölteni egy okosórát?

Ez teljes mértékben okosóra függő. A legtöbb okos készülék jelzi az akkumulátor töltöttségi szintjének állapotát, így időben értesülünk róla, ha az okosóra lemerülőben van és ideje feltölteni. Minél több funkció van az okosórában, annál gyorsabban lemerül és annál gyakrabban kell tölteni.

Tudok fizetni az okosórával?

Vannak típusok, melyekkel lehetséges a fizetés. Annak érdekében, hogy az okosórával fizetni lehessen integrált NFC funkcióval kell rendelkeznie, valamint támogatnia kell a virtuális bankkártyás fizetési funkciót is.

Többféle okosóra fizetési rendszer létezik, melyek az alábbiak:

 • Apple Pay

Az Apple Pay fizetési szolgáltatás az Apple és Apple watch felhasználók számára lett kifejlesztve. Hazánkban az Apple Pay a legrégebb óta elérhető okosfizetési megoldás, amely független a pénzintézetektől és bankoktól.

 • Google Pay

Az Android az egyik legnépszerűbb okos eszközökön alkalmazott operációs rendszer, melyhez a Google Pay fizetési megoldás tartozik. A Google Pay támogatja az NFC érintkezésmentes információ megosztást, melynek köszönhetően egyszerűen lehet okosórán keresztül is fizetni.

 • Garmin Pay

A Garmin Pay a Garmin okosórákba integrált fizetési megoldás, amely biztosítja az érintésmentes tranzakciók elvégzésést. A K&H Banknál 2021 szeptemberétől érhető el a Garmin Pay szolgáltatás.

Mit jelent a vízállóság egy okosóra esetében?

Az okosóra vízállóságát az IP kód második száma fejezi ki. Vannak okosórák, amelyek semmilyen víz és folyadék elleni védelemmel nem rendelkeznek, míg mások nagyon komoly védelemmel vannak ellátva, így úszáshoz, sportoláshoz is használhatók.

A sport okosórák sokkal ellenállóbbak, mint a hagyományos okos készülékek, ezért úszáshoz, búvárkodáshoz tökéletesek. Az igazán profi sport okosórákkal akár 50 méteres mélységbe is lehet merülni.

Tudok telefonálni egy okosórával?

Igen, abban az esetben, ha az okosóra alkalmas a SIM kártya fogadásra, akkor semmi akadálya, hogy az okostelefon nélkül is lehessen telefonálni vele. A hívás funkcióval kihangosítható épp úgy használható, mint az okostelefon. Ha nincs SIM kártya az órában, a bluetooth kapcsolatnak köszönhetően hívásokat tudunk fogadni az okosórával ha a telefonunk kéznél van.

Mennyire pontos az okosóra helymeghatározása?

A legismertebb és legpontosabb helymeghatározási rendszer a GPS, melynek pontossága 5-10 méteres. Annak érdekében, hogy működjön a GPS helymeghatározás az okosórának legalább négy műholddal kell közvetlen kapcsolatban állnia.

Zárt épületben vagy fémmel árnyékolt területen viszont az okosóra nem képes egyetlen műholddal sem kapcsolatot létesíteni. Ebben az esetben viszont a mobilszolgáltató adótornyai alapján meghatározható az okosóra helyzete, az úgy nevezett háromszögelés helymeghatározással. Ez a módszer 500-1000 méter pontosságú.

Ha az okosóra képes a WIFI helymeghatározásra, akkor akár zárt térben is működhet a helymeghatározás, mert az óra a WIFI segítségével képes a helyünket meghatározni.

Mit tehetek ha elvesztem az okosórámat, telefonomat?

A telefon állandó kapcsolatban van az okosórával. Ha jelvesztés történik, akkor jellemzően értesítés jelenik meg a két eszközön. Ebből tudhatjuk ha nagyon eltávolodott a két eszköz. Abban az esetben ha nem találjuk a telfont, de a két eszköz még csatlakozik, a telefon keresés funkcióval megcsörgethetjük azt.

Mi a különbség okosóra és okoskarkötő közt?

Az okosóra és az okoskarkötő között a legfőbb különbség az alkalmazási terület.

Az okoskarkötő elsősorban a viselője életfunkcióit és eredményeit monitorozza a mindennapokban és különösen sporttevékenység közben. A folyamatos mérések kiválóak az egészségi állapot meghatározására.

Az okosóra is képes ezeknek az adatoknak a monitorozására, de nem csupán a sporttevékenységek során hasznos, hanem a mindennapok során is. A legtöbb okosórával lehet telefonálni, megtekinteni a közösségi felületek értesítéseit, sms-t küldeni, valamint számos olyan funkciót le lehet tölteni, melyekkel az okosóra személyre szabható.

A különbség nem csupán a funkciók terén érhető tetten, hanem a megjelenésben is.Az okoskarkötők általában kicsi kijelzővel rendelkeznek, amely nem érintőképernyős. A szíj pedig egyszerű gumiszíj.

Ezzel szemben az okosóra megjelenése sokkal dizájnosabb, részletgazdagabb. Méretét tekintve is sokkal nagyobb az okosóra, mint az okoskarkötő. Előbbi szíja változó, vannak sportos típusok és a hétköznapokra szánt elegánsabb darabok is.

Hogyan köthető össze az okosóra a telefonnal?

Ezen a téren az összes okosóra egyedi, azonban a legtöbb esetben elegendő a Google Play vagy az App Store felületről letölteni a hordozható eszköz társalkalmazását az okostelefonra, majd a Bluetooth bekapcsolását követően követni kell a szoftver indítás után megjelenő utasításokat.

Használható az okosóra telefon nélkül?

Az okosóra rengeteg funkcióval rendelkezik, melyek önmagukban, telefon nélkül is kiválóan használhatók. Ilyen például az alvásmonitorozás vagy a lépésszámlálás. Viszont nagyon sok funkció csak az okostelefonnal együtt működik. Természetesen ez is okosóra függő. Például, ha az okosóra képes SIM kártyát fogadni, akkor akár telefonálni is lehet az okosórával az okostelefon nélkül is.