Legjobb ingyenes vírusírtók

Legjobb ingyenes vírusírtók 2024-ben

Napjainkban az online biztonság szinte kulcsfontosságú tényező, különösen az olyan elektronikai eszközöknél mint a számítógép. Találni egy teljesen ingyenes vírusirtót nem egyszerű feladat. Gyakran azok a termékek, amelyeket ingyenesnek hirdetnek, csak a prémium (fizetős) változat butított kiadásai, ezáltal nem képesek hatékony védelmet biztosítani a kártékony szoftverek ellen.

TARTALOM:

Ráadásul sok online véleménynél az ingyenes próba időszakokat az ingyenes termékekhez sorolják, ezáltal ha lejár a próbaidőszak, akkor fizetni kell a szolgáltatásért.

Valójában még a legjobb ingyenes vírusirtó szoftverek sem mindig garantálják a teljes körű védelmet a kiberfenyegetések ellen. Néhány ingyenes vírusirtó azonban biztosíthat alapfokú védelmet abban az eseteben, ha nincs szükséged a legmagasabb szintű biztonságra. 

Én személy szerint nagyon sok fontos adatot tárolok a gépemen, ezért előnyben részesítem a megfizethető áron megvásárolható prémium vírusirtókat, ezáltal elkerülve az ingyenes változatok hátrányait.

Miért fontos a vírusvédelem?

A vírusvédelem kiemelten fontos, mivel megvédi a számítógépeket a kártékony szoftverekkel szemben, amelyek lehetnek vírusok, trójai programok, kémprogramok és zsarolóvírusok.

Ezek a kártékony programok olyan súlyos károkat okozhatnak, mint az adatvesztés, személyes és pénzügyi információk illetéktelen elérése, és a rendszer teljesítményének romlása.

Vírusvédelem nélkül a számítógépek könnyű célponttá válnak a hackerek számára, akik kihasználhatják a biztonsági réseket. Ezek a támadások nemcsak a közvetlenül érintett eszközöket fenyegetik, hanem az egész hálózatot is, beleértve a csatlakoztatott eszközöket és tárolt adatokat.

A vírusvédelem továbbá segít megelőzni az adatlopást és az adathalász támadásokat, amelyek célja a felhasználók jelszavainak, bankkártya adatainak és egyéb személyes információinak a megszerzése.

Ezenkívül segít megőrizni a vállalatok hírnevét és ügyfelei bizalmát, mivel a biztonsági incidensek károsíthatják a márkák reputációját és ügyfélkapcsolatait.

A vírusvédelem a rendszer integritásának fenntartásában is kulcsfontosságú. 

Megakadályozza, hogy a kártékony szoftverek módosítsák vagy töröljék a fontos fájlokat, és segít a rendszer stabil és zavartalan működésében. Ez különösen fontos a cégek számára, ahol a rendszerleállások jelentős anyagi veszteséget okozhatnak.

Hogyan válasszunk ingyenes vírusirtót?

Keresd meg azt a legjobb ingyenes vírusirtót, amely kiváló védelmet biztosít a kártékony programok ellen anélkül, hogy rejtett költségeket számolna fel, mint például díjat a rosszindulatú programok eltávolításáért.

A legjobb ingyenes vírusirtó programnak erőteljes vírus és malware felismerő képességekkel kell rendelkeznie, hogy megérje letölteni. Fontos kiemelni azt is, hogy egyszerű legyen a használata. 

A legjobb ingyenes vírusírtóknak könnyen kezelhetőnek kell lenniük a kevesebb technikai tudással rendelkező felhasználók számára is. Az olyan felhasználóbarát termékek, mint az Avira és a Bitdefender Antivirus, letisztult felülettel és könnyen kezelhető funkciókkal rendelkeznek. 

A ClamAV bár nehezebben használható, viszont a Linux felhasználók számára kiváló ingyenes lehetőséget biztosít, és a tapasztalt felhasználók könnyen tudják használni. 

Végül fontos szempont az is, hogy az ingyenes vírusirtó milyen hatást gyakorol a számítógép vagy más eszközök teljesítményére. Az ideális vírusirtó zökkenőmentesen működik különböző eszközökön és operációs rendszereken.

Mi a különbség a fizetős és az ingyenes verziók között?

A fizetős és az ingyenes vírusirtó programok közötti különbségek megértése fontos annak érdekében, hogy a felhasználók a számukra legmegfelelőbb védelmet tudják választani. 

Itt van néhány alapvető különbség, amit érdemes figyelembe venni:

Egyszerűen nem tudsz elérni olyan szintű védelmet egy ingyenes vírusirtóval, mint egy fizetős verzióval. Az ingyenes termékek közül például egyik sem tartalmaz szülői felügyeletet vagy dark web felügyeletet, a VPN-t kínáló opciók pedig szoros adatforgalmi korlátozásokat használnak.

Rengeteg olyan ingyenes vírusirtó érhető el, amely valójában semmit sem ér. Ezért én azt javaslom, hogy ha megteheted akkor áldozz rá pár ezer forintot, és vásárolj egy prémium vírusirtót.

Mindazonáltal az itt felsorolt ingyenes vírusirtók az elérhető legjobb ingyenes opciók közé tartoznak. Ezek a termékek kitűnő alapvető rosszindulatú programok elleni védelmet nyújtanak, és bizonyos esetekben még hasznos extrákat is, mint például a rendszeroptimalizáló eszközöket és a hatékony webes védelmet.

Legjobb ingyenes vírusirtók fajtái

Bitdefender (vírusirtó Windowsra)

BitDefener az egyik legjobb ingyenes vírusirtó Windowsra
BitDefener ingyenes vírusirtó Windowsra

A Bitdefender Antivirus 2024 egyik legjobb ingyenes vírusirtó programja Windows rendszerre. Az alkalmazás támogatja a magyar nyelvet, és a malware keresése rendkívül hatékony és gyors. Működése során tökéletesen észleli a rosszindulatú programokat, nem lassítja le a rendszert, és az akkumulátort sem fogyasztja túlságosan.

A Bitdefender tesztelésekor minden rosszindulatú programot azonosított a számítógépen, így bizonyult az elérhető egyik leghatékonyabb ingyenes vírusirtónak. Arról nem is beszélve, hogy a teljes körű keresés közben nem lassítja le a gépet.

Ezen felül a Bitdefender Antivirus számos kiegészítő funkciót is kínál, mint például valós idejű védelem és hatékony adathalászat elleni védelem. A felhasználóbarát felület és az egyszerű használata kiválóan megfelel mind a tapasztalt, mind a kevésbé jártas felhasználóknak.

A Bitdefender kiemelkedik a Windows Defenderrel szemben, és egyszerű, hatékony védelmet nyújt. Az ingyenes verzióban is megtalálható adathalászat elleni védelem kiválóan teljesített, blokkolta azokat az oldalakat, amelyeket más vírusirtók átengedtek.

Az ingyenes változat mellett a Bitdefender fizetős csomagjai is kiváló ár-érték arányt nyújtanak. Az éves díj mindössze 6 180 Ft-tól kezdődik, és akár 10 Windows eszközre kiterjed, biztosítva a kamera és mikrofon védelmét, szülői felügyeletet, eszközoptimalizálást, személyazonosság védelmet, valamint egy VPN-t.

TETSZIK

 • Valós idejű védelem  
 • Adathalászat elleni védelem
 • Malware keresés
 • Egyszerű használat

NEM TETSZIK

 • Hiányoznak az extra funkciók
 • Csak a prémium csomag tartalmaz extrákat

Avira (Vírusirtó Macre)

Avira ingyenes vírusirtó MAC-re
https://www.avira.com/en/free-security

Az Avira Free Antivirus for Mac egy hatékony malware keresővel és számos extra szolgáltatással büszkélkedhet. A Mac vizsgálata 90 percen belül befejeződik, ami meglehetősen gyorsnak számít.

Az Avira sikeresen azonosítja az összes fájlt, és nem engedi megnyitni a kártékony .dmg fájlokat, amelyeket azonnal karanténba is helyez. Kiemelkedő jellemzője, hogy az Avira Free for Mac valós idejű védelemmel rendelkezik, amit a Bitdefender Virus Scanner for Mac nem kínál. 

Az egyik hátulütője, hogy az USB kereséshez elő kell fizetni a prémium verzióra, ami extra költségekkel jár. Tehát a pendrive-od biztonságáról csak akkor tudsz gondoskodni, ha prémium csomagra fizetsz elő.

Az Avira Phantom VPN-je havonta 500 MB ingyenes adatforgalmat biztosít a Free verzióban. Ez a mennyiség nem elég egy hosszabb online tevékenységhez, de alkalomszerű használatra, különösen azoknak, akik nyilvános Wi-Fi hálózatot használnak, tökéletes. 

A VPN nem biztosít gyors sebességet, mint a Bitdefender VPN-je, és a szerver helyét sem választhatod ki. Bár nem a legkiemelkedőbb vírusirtó a piacon, cserébe viszont ingyenes és tökéletesen működik.

Az Avira ingyenes optimalizáló szoftvere különálló alkalmazásként érkezik, és remekül alkalmas a Mac tisztítására. Az alkalmazás első futtatása gyors és hatékony, több gigabájtnyi szükségtelen fájlt azonosítva, melyek könnyedén eltávolíthatók.

Az optimalizáló felhasználóbarát felülete letisztult és könnyen navigálható, kiváló kiegészítője az Avira ingyenes termékcsaládjának. Az Avira ingyenes változata széles körű funkciókkal rendelkezik, de a fizetős csomagok még több lehetőséget kínálnak, beleértve egy prémium jelszókezelőt és korlátlan adatforgalmú VPN-t. 

TETSZIK

 • Valós idejű macOS védelem
 • Teljesítményoptimalizáló 
 • Phantom VPN (500 MB/ havonta)
 • Felhasználóbarát felület                                  

NEM TETSZIK

 • Nincs USB keresés
 • Nem annyira jó VPN
 • Vizsgálatnál lassítja a gépet

Avira (Vírusirtó Androidra)

Avira ingyenes vírusirtó androidra
https://www.avira.com/en/free-antivirus-android

Az Avira ingyenes Android alkalmazása ugyanolyan hatékony, mint az asztali verziója, különösen a kártékony programok felismerésében és eltávolításában. Az app könnyen kezelhető, ezáltal kiválóan megfelel azoknak, akik nem annyira jártasak a számítástechnika világában. 

Könnyedén végezhető vele egy teljes körű ellenőrzés, amely nemcsak a rosszindulatú fájlokat keresi meg az eszközön, hanem a biztonsági réseket és a módosítandó adatvédelmi beállításokat is figyelembe veszi.

Az Avira alkalmazás engedélykezelő funkciója különösen tetszik, mivel gyorsan átvizsgálja az összes Androidra telepített alkalmazást, és láthatóvá teszi, melyik milyen adatokhoz fér hozzá, például a fotóimhoz vagy a böngészési előzményekhez. 

Ez hasznos információ, hiszen előfordulhat, hogy a régen használt alkalmazások szükségtelenül hozzáférnek az adataidhoz. Az Avira Antivirus Security alkalmazása egy VPN-t is tartalmaz, ami napi 100 MB adatforgalmat kínál, ellentétben a Windows vagy Mac változatok havi 500 MB-os limitjével szemben.

Ez a mennyiség bár nem túl nagy, elegendő lehet alapvető internetezési tevékenységekhez, és többet kínál, mint számos más szolgáltató, mint például a Trend Micro, amelyek nem biztosítanak VPN-t az ingyenes Android appjukkal.

Az Avira ingyenes csomagjának egyik hátránya, hogy nem biztosít védelmet adathalászati támadások ellen, illetve a mikrofon és kamera védelmére sem terjed ki. 

Azonban, az Avira prémium Android változatára váltva ezek a funkciók is elérhetővé válnak, amit külön vásárlásként egy eszközre, vagy az Avira Prime csomag részeként több eszközre is igénybe veheted.

TETSZIK

 • Engedélykezelő
 • Hálózatelemző
 • Adatszivárgás kereső
 • Alkalmazás engedélyezés kezelő
 • Eszközoptimalizáló
 • Egyszerű használat
 • Gyors keresés

NEM TETSZIK

 • Nincs adathalászat elleni védelem
 • Nincs mikrofon védelem
 • Nincs kamera védelem
 • VPN (100 MB-os napi korlát)

Avira (Vírusirtó iOS-re)

Avira ingyenes vírusirtó iOS-re
https://www.avira.com/en/free-antivirus-ios

Az Avira Free Mobile Security nem is vírusirtó alkalmazás, mivel az iOS eszközökön nem végez rosszindulatú programok keresését mert Apple szabályzata ezt nem teszi lehetővé. 

Viszont kiváló kiberbiztonsági eszközöket kínál iOS készülékedre, melyeket könnyen kezelhető, letisztult felületen érhetsz el, ahogy az Avira többi termékénél is megszokhattad.

Az egyik legjobban kedvelt funkciója az adatbiztonság kezelő. Ennek segítségével letölthettem egy profilt, ami gátolta a Siri hangutasítások és helymeghatározási adatainak az Apple szervereire történő továbbítását.

Mivel az adatvédelem kiemelten fontos, ezért ez a funkció nagyobb biztonságérzetet nyújtott a Siri használata során, amit korábban adatvédelmi okokból inkább elkerültem.

A lopásvédelmi szolgáltatás beállítása egyszerű és nagyra értékelem, hogy az Avira Connect online műszerfalán több eszköz helyzetét is nyomon követhetem. A hálózatelemző részletesen megmutatja, hogy ki csatlakozott a Wifi hálózatomra, és megnyugtatott, hogy azt senki sem használta az engedélyem nélkül.

Az Avira Mobile Security alkalmazása tartalmaz egy VPN-t is, napi 100 MB adatforgalmi korláttal. Ez a mennyiség nem elegendő például videók nézéséhez, de kisebb internetezési tevékenységekre, mint például egy kávézóban történő böngészésre, tökéletesen megfelel.

Az Avira webvédelmi szolgáltatásai iOS-en csak a fizetős verzióban érhetők el. Ez kis csalódást okozott nekem, tekintve, hogy más ingyenes vírusirtók, mint a TotalAV és a Kaspersky is kínálnak hasonló eszközöket ingyen, vagy korlátozott formában.

TETSZIK

 • Lopás elleni védelem
 • Adatbiztonság kezelő
 • Hálózatelemző
 • Hívásblokkoló
 • Könnyű használat

NEM TETSZIK

 • VPN 100 MB-os napi korlát
 • Web védelmi eszközök csak prémium csomagban elérhetőek

Clam AV (Linux)

Clam AV ingyenes vírusirtó linuxra
https://www.clamav.net/

A ClamAV az egyik legjobb ingyenes vírusirtó program Linux rendszerekhez. Mivel nyílt forráskódú, ahogyan a Linux is, a nagy vírusadatbázisát a felhasználók folyamatosan fejlesztik. 

Tesztelések során a ClamAV minden rosszindulatú programot sikeresen azonosított. A ClamAV használata kezdetben kihívást jelenthet, de megéri belefektetni az időt a kezelésének elsajátítására.

Amennyiben nem vagy gyakorlott, akkor a ClamTk használatát ajánlom. Ez a ClamAV könnyen kezelhető változata, egyszerű felülettel, és kérésre indított kereséssel.

A haladó Linux felhasználóknak inkább a ClamAV parancssorkezelőjét ajánlanám. A rendelkezésre álló útmutatók segítségével sikerült beállítani az egyes mappák rendszeres ellenőrzését, biztonságosnak ítélt alkalmazásokat fehér listára tenni, és a gyanús fájlok automatikus törlését konfigurálni.

A ClamAV-t a levelezőszervered védelmére is beállíthatod, ami különösen hasznos lehet, ha Windows és Mac felhasználókkal együtt ugyanazt a hálózatot használod. E-mailekbe rejtett PC és Mac specifikus rosszindulatú programok elleni tesztelés során minden kockázatos fájlt sikeresen eltávolíthattam, még mielőtt azok a hálózat többi felhasználójára átterjedhettek volna.

Tulajdonképpen a ClamAV egy kiváló választás, ha hajlandó vagy rá időt áldozni. Ha viszont szívesebben fizetnél egy kicsit azért, hogy Linux rendszered intuitív és teljes körű védelmet kapjon, érdemes lehet megfontolni a Bitdefender GravityZone csomagjait.

Ezek üzleti célra vannak kialakítva, de rugalmas díjszabásuk miatt otthoni felhasználók számára is ideálisak lehetnek.

TETSZIK

 • Nyílt forráskódú
 • Jól azonosítja a kártékony programokat
 • Nagy vírusadatbázis         

NEM TETSZIK

 • Nem felhasználóbarát
 • Haladóknak ajánlott

Gyakori kérdések ingyenes vírusírtóval kapcsolatban

Mennyire biztonságosak az ingyenes vírusirtó programok?

Az ingyenes vírusirtók alapvető védelmet nyújtanak a számítógépek számára. Ezek a programok gyakran tartalmaznak valós idejű keresést és automatikus frissítéseket, de kevesebb további funkciót kínálnak, mint a fizetős társaik. Biztonságosságuk nagyban függ a szoftver frissítéseinek gyakoriságától és a felhasználók online szokásaitól.

Hogyan válasszak ingyenes vírusirtó programot?

Fontos, hogy olyan ingyenes vírusirtót válassz, amely rendszeresen frissül, hogy naprakész védelmet nyújtson az új fenyegetésekkel szemben. Olvass el felhasználói értékeléseket és szakértői véleményeket, és győződj meg arról, hogy a választott szoftver kompatibilis az operációs rendszereddel.

Milyen gyakran kell frissíteni az ingyenes vírusirtókat?

Az ingyenes vírusirtó programoknak ideális esetben automatikusan kell frissülniük. 

Szükséges-e fizetős vírusirtót vásárolni?

Ez függ az igényeidtől és az online tevékenységtől. Ha például gyakran végzel banki tranzakciókat az interneten, vagy további védelmi funkciókat szeretnél, érdemes lehet megfontolnod egy fizetős vírusirtó programra való váltást.

Létezik 100%-osan ingyenes vírusirtó program?

Igen, léteznek 100%-osan ingyenes vírusirtó programok. Azonban, bár a korrekt ingyenes vírusirtó szoftverek teljes körű vírusvédelmet képesek biztosítani, általában hiányoznak belőlük más fontos funkciók, melyeket a prémium vírusirtó termékek tartalmaznak.

Értékeld a cikket:

 • Rating