Legjobb gyerek okosóra - tesztek, vélemények

Legjobb gyerek okosóra – tesztek, vélemények

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy miért jó egy okosóra a gyereknek, mire figyeljünk az okosóra vásárlás során és hogy jelenleg melyik a legjobb gyerek okosóra a széles kínálatban. Kezdjünk is bele!

Mire jó a gyerek okosóra

Nem könnyű elengedni a gyerek kezét és végig nézni, ahogy egyre önállóbbá válik. Rengeteg rémhírt lehet hallani arról, hogy manapság mennyi szörnyűség leselkedik a gyermekekre, így érthető a szülők szorongása, aggodalma. Az önállósodás folyamatát nagymértékben segítheti egy gyerek okosóra.

Az okosóra a szülő és a gyerek szempontjából is előnyös választás lehet. Képes kielégíteni a gyerek kütyük iránti érdeklődését és segít a szülőnek, hogy nyugodtabb lehessen a külön töltött időben, hogy gyermekével minden rendben.

A gyerek okosórákat kifejezetten úgy készítik a gyártók, hogy a szülő akkor is tudja mi van csemetéjével, ha épp nincs mellette. A rengeteg hasznos funkciónak köszönhetően bátran kijelenthető, hogy az okosórák elképesztően hasznosak és megkönnyítik a gyerek önállósodását.

Sok szülő nem szívesen vesz gyermekének okostelefont, mert nem szeretné, hogy a kicsit idő előtt beszippantsa az online világ. Az okosóra ebből a szempontból is előnyös választás, ugyanis az okos kütyük közé sorolható, azonban korlátozható használati ideje és amellett, hogy szórakoztatja a gyereket, egyben biztonságához is hozzájárulhat. A szülő úgy tud folyamatosan információhoz jutni gyermekéről, hogy nem kell a nyomában koslatni vagy percenként hívogatni.

Hogyan válasszunk gyerek okosórát

Nem egyszerű kiválasztani a tökéletes gyerek okosórát, amely a szülő és a gyermek igényeit is tökéletesen kielégíti. Érdemes lehet gyermekünkkel együtt kiválasztani az okosórát, viszont azt mindvégig szem előtt kell tartani, hogy az okosórát elsősorban a gyermek biztonsága miatt vásárolunk, így ne a szín és a dizájn legyenek az elsődleges szempontok, hanem a funkciók.

A legjobb gyerek okosóra kiválasztása során az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

Nem és szín szerint

A gyártók kifejezetten ügyelnek arra, hogy az okosóra tetszen a gyereknek. Éppen ezért színes szíjat használnak, és mesehősökkel teszik barátságossá a kütyüt. A lányos gyerek okosórák kifejezetten rózsaszínben vagy világosabb színekben készülnek, hogy a kislányok is örömmel hordják az okosórát. A fiús gyerek okosórák pedig inkább sötétebb, vagy akár camouflage színekben érhetők el.

Kor szerint (óvodás, iskolás, diák)

Könnyen belátható, hogy a különféle korosztályok másként tekintenek az okosórára. Az óvodás számára leginkább játék, valami, amit lehet mutogatni a barátainak. Főleg abban az esetben, ha az okosóra még tartalmaz is néhány játékot. Ezek az okosórák jellemzően egyszerűbb darabok.

A funkciók kevésbé fontosak rajta, elvégre ebben a korban még nem egyedül jár a gyerek, hanem a szülő kíséri, így például nincs szükség helymeghatározó funkcióra, emiatt ezeknek a típusoknak az ára is meglehetősen barátságos.

Az iskoláskorúaknak kifejlesztett okosórák már jóval több funkcióval rendelkeznek, így például GPS-szel is el vannak látva, sőt a SIM-kártyás típusok az üzenetküldésre és a telefonálásra is alkalmasak. Ezek a típusok már hasonlítanak az okostelefonokra, így ha a szülő mobilt még nem szeretne vásárolni gyermekének, azonban szeretné tartani vele a kapcsolatot, akkor a gyerek okosóra kiváló opció.

A gyerek az órát az idő megtekintésére, számolásra, lépésszámlálásra és egyéb tevékenységekre tudja használni. Ezeket az okosórákat a legtöbb gyártó úgy készíti, hogy a szülőnek és a gyereknek egyaránt hasznos legyen, de lehetőleg ne vonja el a gyermek figyelmét a tanóráról.

Az idősebb diákok, például középiskolások esetében az okosóra az okostelefon mellett egy fontos kiegészítővé válik. A komolyabb darabok elsősorban azok számára előnyösek, akik a fizikai aktivitásukat szeretnék komolyabban követni. 

Ebben az életkorban már kevésbé van szerepe az okosóra általi szülői felügyeletnek, azonban bizonyos helyzetekben mégis hasznos lehet, viszont erről a gyerekkel is egyeztetni kell.

Gyerek okosóra márkák

A gyerek okosóra piac kínálatát megtekintve meglepve konstatálhatjuk, hogy az ismert, nagynevű márkák szinte alig vannak jelen. Holott a hagyományos okosórák világában nagyon is jelen vannak. Ennek igen egyszerű oka, hogy valamiért a nagy gyártók egyelőre nem erre a szegmensre koncentrálnak.

Szerencsére ez lehetőséget biztosít a kisebb márkák piacra törésének, akik viszont kifejezetten csak a gyerek okosórák fejlesztésére tudnak koncentrálni. Mivel ezek a gyártók csak erre a piacra fejlesztenek, így kiváló minőségű és funkciókban gazdag gyerek okosórák készülhetnek. 

Néhány gyerek okosóra márka:

Lamax

Cseh márka, mely mobil és szórakoztató elektronikai termékeket gyárt. Termékei megbízhatók és jól működnek, így nyugodtan választhatunk kínálatából.

WowMe

Egyedülálló dizájnja miatt a WowMe gyerek okosórák kitűnnek a többi közül. A márka többféle típust kínál, vannak igazán egyszerű és teljesen felszerelt darabok, így mindenki megtalálhatja a gyermekének leginkább megfelelő típust.

Wonlex

Kína vezető gyerek okosóra gyártója. A Wonlex arra törekszik, hogy GPS okosórát, okoskarkötőt és mini-telefon megoldásokat kínáljon az egész családnak – az iskolás gyerekektől az idősekig és az idősekig. 

Xiaomi

A Xiaomi okosórák közül jó választás lehet a Mi Watch okosóra, amely elsősorban az idősebb gyerekeknek, tinédzsereknek, középiskolásoknak jó választás.

Apple

A világhírű márka szintén nem gyárt kifejezetten gyereknek való okosórákat, azonban ha a középiskolás gyermekünknek szeretnénk a legjobb gyerek okosórát megvenni, akkor például az Apple Watch SE kitűnő választás.

Funkciók alapján

A gyerek okosórák számos olyan funkcióval vannak ellátva, amelyek elősegítik, hogy a szülő akkor is információkhoz jusson gyermeke kapcsán, ha épp távol vannak egymástól. A mai készülékek olyan funkciókkal rendelkeznek, mint a GPS helymeghatározás, az SOS gomb vagy a biztonságos zóna elhagyására figyelmeztető funkció.

A készülék megvásárlása előtt mindenképp figyelmet kell fordítani a különféle funkciókra. Szükség esetén célszerű egy kicsit többet rászánni az okosórára, hogy minden számunkra fontos funkcióval el legyen látva.

Gyerek okosóra funkciók

Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb gyerek okosóra funkciókat, melyek elengedhetetlenek a korszerű készülékekből. Ezenfelül a szülő és a gyermek számára is rendkívül hasznosak. Ha a legjobb gyerek okosórát szeretnénk gyermekünknek megvásárolni, akkor ezeket a funkciókat mindenképp ellenőrizzük a termék esetében.

GPS nyomkövető és helymeghatározás

Ez az egyik legkeresettebb és egyben legismertebb funkció. A szülő az okostelefonján keresztül tudja nyomon követni, hogy a gyermek merre jár. A GPS helymeghatározás körülbelül 5 méteres pontossággal tudja megmutatni a gyerek lokációját.

Figyeljünk a leírásban arra is, hogy az óra milyen helymeghatározási módokat ismer. Ugyanis a legjobb gyerek okosórák a WIFI helymeghatározással akár beltéren is képesek jelezni az óra pozícióját a szülőnek.

A GPS és WIFI helymeghatározáson kívül beszélhetünk még LBS, azaz bázisállomásokon alapuló helymeghatározásról, vagy AGPS (Assisted GPS) helymeghatározásról. 

SOS gomb, segélyhívás

Ez egy rendkívül hasznos funkció, mellyel a legtöbb gyermek okosóra rendelkezik. Veszély esetén a gyermek az SOS gomb megnyomásával értesíteni tudja a szülőt ha baj van. Ez jellemzően feltűnő helyen van, például az okosóra oldalán. 

Az SOS gomb megnyomását követően az okosóra üzenetet küld az előre beállított számokra vagy hívást kezdeményez.

Jellemzően nem lehet véletlenül rányomni, ugyanis három másodpercig nyomva kell tartani a gombot, így elkerülhető, hogy véletlenül jelezzen a készülék, ezzel frászt hozva a szülőre. Igazán megnyugtató a tudat, hogy a készülék el van látva egy ilyen gombbal és veszély esetén a gyerek könnyen tud jelezni.

Biztonságos zóna elhagyása figyelmeztető

Az úgynevezett Geofence funkció lényege, hogy a szülő digitális zónákat tud beállítani. Ha a gyerek elhagyja a kijelölt biztonsági zónát, akkor az okosóra riasztja a szülő telefonját, aki kapcsolatba tud lépni a gyerekkel, hogy megtudja miért tért el a megbeszélt hazavezető útvonaltól vagy épp kivel van.

Megtett útvonal, mozgástörténet, napvégi jelentés

A megtett útvonal tanulmányozásával pontosan tudni fogjuk, hogy napközben merre járt a gyerek. A statisztikákból rengeteg hasznos információ kinyerhető. Ha esetleg később ér haza a gyerek a megszokottnál, akkor könnyen ellenőrizhető a napvégi jelentésből a gyerek mozgástörténete.

Iskolában figyelni kell funkció

Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a gyerek okosóra esetében beállítható a készülék használati ideje. Tehát óra közben nem tud neki állni játszani, vagy esetleg hívást kezdeményezni. Ez különösen a kisebb gyerekek esetében jelent problémát, akik az okosórát inkább játéknak látják.

Célszerű leülni a gyerekkel és elmagyarázni neki, hogy az okosórának mekkora jelentősége van. Azt is tudatosítani kell, hogy az okosórát csak bizonyos időszakokban szabad használni, így például szünetekben vagy az iskola után. 

Ha attól tartunk, hogy a gyerek mégis a tanóra közepén kezdi el használni a készüléket, sőt akár játszani kezd, akkor célszerű korlátozni a készülék használati idejét.

Bejövő és kimenő hívások korlátozása

Sok szülő aggódik amiatt, hogy a készülékre esetleg illetéktelenek, idegenek is tudnak üzenetet küldeni, esetleg fel tudják hívni a gyereket, tehát bárki kapcsolatba tud lépni vele, akár a szülő tudtán kívül is. 

Emiatt viszont egyáltalán nem kell aggódni, mivel ma már nagyon sok okosóra el van látva bejövő és kimenő hívások korlátozása funkcióval, így megszabható, hogy ki hívhatja a gyereket, illetve a gyerek kivel tud kapcsolatba lépni.

Videohívás funkció

A korszerű, legjobb gyerek okosórák integrált kamerával is el vannak látva. Ez általában egy kicsi szenzor, amely alkalmas arra, hogy rövid videóhívás jöjjön létre a szülő és a gyerek között. Sok szülő, de akár a gyerek számára is fontos lehet, hogy lássák egymást. Ez a funkció ezt kiválóan elősegíti.

Lehallgató funkció

Bizonyos szempontból hasznos, ugyanakkor kissé ellentmondásos ez a funkció. Számos szakértő fel is emelte a szavát emiatt. Ha a szülő aggódik, hogy hol van a gyermek, mi történik vele, akkor távolról le tudja hallgatni a gyerek környezetében lévő hangokat. Például megtudhatja, hogy csemetéje kivel kommunikál. Sőt, akár képek készítésére is van lehetőség, anélkül, hogy a gyerek tudna erről.

Könnyen belátható, hogy ez a funkció miért is lehet problémás. Ha nem megfelelően használjuk, akkor nagyon komolyan megsértjük a gyerek intim szféráját, magánélethez való jogát. Érdemes a gyerekkel is tisztázni, hogy mire jó ez a funkció és lehetőség szerint ne éljünk vissza vele, hiszen idővel a gyerek bizalmatlanná válhat velünk szemben.

Ezenkívül arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy tanóra lehallgatása során, például a tanár jogai is sérülnek, hiszen nagy valószínűséggel nem egyezik bele, hogy bármikor bele lehessen hallgatni az órába. Sőt, ha tudomást szerez erről a funkcióról, akkor akár azt is megtilthatja, hogy a gyerek az iskolában viselje az órát.

Figyelmeztetés óra levételkor

Ennek a funkciónak az a lényege, hogy a szülő telefonjára értesítés érkezik, ha a gyerek leveszi az okosórát. Hasznos funkció, viszont, ha érkezik a jelzés, nem szabad rögtön a legrosszabbra gondolni és pánikba esni. 

Több oka is lehet, hogy a gyerek leveszi az okosórát. Például kézmosásnál, mert félti, sportolás előtt, de akár azért is, mert nem akarja, hogy a szülő ellenőrizze, tehát dacból.

Játékok

A mai okosórák, különösen a gyerekeknek készültek, egyszerűbb játékokkal is rendelkeznek, így a gyerek az unalmas percekben szórakoztathatja magát a játékkal. Mivel egyszerű játékokról van szó, mint például a flipper, nem valószínű, hogy a gyerek függővé válik.

LED lámpa

A LED lámpát elsősorban a telefonon szoktuk meg, de a gyerek csuklóján is hasznos lehet. Például, ha a gyerek fél a sötétben alváskor, akkor egy érintéssel megbizonyosodhat róla, hogy tényleg senki, még a mumus sincs a szobájában.

Vagy éppen egy sötét hazafelé vezető úton még jól is jön, ha ki tudja világítani saját magát és az utat.

Lépésszámláló

A kisebb gyerekek esetében a lépésszámláló nem is olyan fontos funkció, azonban a nagyobb gyerekek már sokkal nagyobb figyelmet fordítanak rá. Akár a barátaikkal való versengésre is jó lehet ez a funkció, illetve ha a gyerek sokat ül, akkor is hasznos lehet, hogy motiválja a kitűzött napi lépésszám elérésére.

WIFI helymeghatározás

A WIFI-vel történő helymeghatározás abból a szempontból mindenképp hasznos, hogy zárt térben a műholdak nem tudják bemérni a készüléket, így a helymeghatározás nem valósulhat meg. Azonban, ha van elérhető WIFI hálózat és az okosóra rá tud csatlakozni, akkor kellő információ áll rendelkezésre és a lokáció bemérése megvalósulhat.

Vízállóság, IP védelem

A legtöbb okosóra ma már komoly védelemmel van ellátva. Nem csak a gyerek okosórák, hanem szinte az összes típus. A gyerekek a játék hevében hajlamosak megfeledkezni az okosóra védelméről. Könnyen víz vagy egyéb külső hatás érheti az órát. Ezzel a gyártók is tisztában vannak, így igyekeznek védelemmel ellátni az okosórát.

Az okosóra védelméről az úgynevezett IP védettség árulkodik. (lsd. Később bővebben) Ez mutatja meg, hogy az okosóra mennyire képes ellenállni a környezeti hatásoknak, vagyis a szilárd részecskéknek és a folyadékoknak. Az IP után következő első számjegy a szilárd anyagokkal szembeni védelmet mutatja be, míg a második a folyadékokkal szembeni védelmet. Ezt az alábbiakban bővebben is kifejtjük!

Testhőmérséklet mérés

A legújabb gyerek okosórák akár a testhőmérsékletet is képesek mérni, tehát méri, hogy a gyerek lázas-e. Ha igen, akkor jelzést küld. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az okosóra nem orvosi műszer, tehát könnyen lehet, hogy hibázik, illetve, hogy a nyári kánikula miatti kimelegedést érzékeli.

Gyerek okosóra tulajdonságok

Kijelző fajtája és mérete

A legtöbb gyerek okosóra érintőképernyős kijelzővel van felszerelve. Jellemzően 1,2 és 1,6, vagyis 3-4 centiméteres a képernyő. A kijelző fajtája általában IPS vagy TFT.

Akkumulátor mérete, üzemidő

A legtöbb gyerek okosóra gyártó nem sok információt oszt meg az akkumulátorral kapcsolatban, azonban az üzemidővel kapcsolatban jóval több információ áll rendelkezésre. Minden gyerek okosórára jellemző, hogy minél több funkcióval rendelkezik, minél nagyobb tudásra képes, annál gyakrabban kell töltőre tenni. 

Kompatibilitás

Szinte mindegyik gyerek okosóra az iOS és az Android rendszerrel is kompatibilis, így nem jelent problémát a kapcsolódás, bármilyen telefonnal is rendelkezünk. Ma már az sem jelent problémát, hogy egy okostelefonhoz több okosóra csatlakozzon. Ez különösen több gyermekes családokban jelent nagy könnyebbséget.

Vízállóság, por elleni védelem

Az elektromos készülékekre a legnagyobb veszélyt kétségkívül a nedvesség és a por jelenti. Az eszköz környezeti hatásokkal szembeni védettségéről az úgynevezett IP védelem árul el sokat. Ez mutatja meg, hogy a készülék mennyire képes ellenállni a folyadékoknak és a szilárd részecskéknek, mint például a por.

Az IP rövidítés akár behatolás védelemként is értelmezhető. A védelmi szintet két számjegy mutatja meg, az első a szilárd részecskék, míg a második szám a folyadékok behatolása elleni védelmi szintet jelzi.

Az IP után szereplő első számjegy – Szilárd anyagokkal szembeni védelem

IP0X – A készülék nem rendelkezik speciális védelemmel

IP1X – A készülék az ötven milliméternél nagyobb átmérőjű szilárd tárgyak ellen van védve

IP2X – A készülék a tizenkét milliméternél nagyobb átmérővel rendelkező szilárd tárgyak elleni védelemmel van ellátva

IP3X – A készülék a 2,5 milliméteres átmérőjű tárgyak elleni védelemmel rendelkezik

IP4X – A készülék védve van az egy milliméternél nagyobb szilárd részecskékkel szemben

IP5X – A készülék védve van a porral szemben, amely a készülék működésére hatással lehet

IP6X – A készülék teljes körű védelemmel rendelkezik

Második számjegy – Folyadékokkal szembeni védelem

IPX0 – A készülék nem rendelkezik speciális védelemmel

IPX1 – A készülék a függőlegesen csepeg vízzel szemben védve van

IPX2 – A készülék legfeljebb tíz percen keresztül nyújt védelmet

IPX3 – A készülék a hatvan szögben aláhulló, permetezve érkező víz elleni védelemmel rendelkezik

IPX4 – A készülék védve van a fröccsenő vízzel szemben minden irányból

IPX5 – A készülék képes ellenállni a fröccsenő víznek három percen keresztül

IPX6 – A készülék az erős vízsugárral szemben védve van három percen keresztül

IPX7 – A készülék nagy mértékben képes ellenállni a tartósan fennálló erős vízsugárnak és a rövid időn át tartó vízbe merítésnek

IPX8 – A készülék öt méteres mélységig, akár egy órán át tartó víz alatti használatnak is képes ellenállni

A fentiekből látszik, hogy ha a legjobb gyerek okosórát keressük, akkor minél magasabb számú IP védettségű órát kell keresnünk. Előfordulhat, hogy az okosóra csak egyféle védelemmel rendelkezik, ekkor a másik számjegy helyén egy X szerepel.

Méret és súly

A gyerek okosóra gyártók jól tudják, hogy a készülék súlya különösen fontos, hiszen nem szerencsés, ha az óra súlya a padlóig húzza a gyermek karját. Átlagosan a gyerekeknek szánt készülékek 30 és 80 gramm közöttiek. A legjobb gyerek okosórák súlya 30-50gr között mozognak.

A szíj hossza is sokkal rövidebb egy felnőtteknek szánt okosórához képest, hiszen a termék vékony gyerek csuklóra készül.

A méreteket tekintve nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az okosóra egyértelműen kisebb, mint a felnőttek számára kifejlesztett darabok, hiszen fontos szempont, hogy a gyerek könnyedén kezelje, jól lássa a képernyőt. A piaci kínálatban nagyon sok különféle méret lelhető fel.

Mobil alkalmazás

A gyerek okosóra mobil alkalmazás segítségével kapcsolható össze az okostelefonnal. Így tud a szülő abban az esetben is hasznos információkhoz jutni, kapcsolatba lépni gyermekével, amikor épp távol van. Az alkalmazás segítségével a két készülék folyamatos kapcsolatban áll egymással és az okosóra adatokat oszt meg a szülő készülékével.

Az óra nyelve

Mivel a készüléket gyereknek vásároljuk, aki feltételezhetően csak minimálisan vagy egyáltalán nem beszél idegen nyelvet, ezért különösen fontos, hogy olyan okosórát válasszunk, amely magyar menüvel és alkalmazással rendelkezik. 

Ez fontos szempont, amelyet, ha figyelmen kívül hagyunk, akkor rengeteg bosszúsággal szembesülhetünk a jövőben. Tény, hogy a gyerekek hamar feltalálják magukat, de jobb biztosra menni és magyar menüvel rendelkező gyerek okosórát választani.

4G sebesség

Az okoskészülékek piacán a 4G bevezetése elképesztő technológiai áttörést jelentett, ugyanis megvalósulhatott az információ közlési gyorsabbá válása. A 4G élmény által a felhasználói élmény sokkal jobb lett. A legjobb gyerek okosóránál már elvárás a 4G sebesség. Gondoljunk csak a 4G videóhívás funkcióra.

Kamera felbontás

A drágább árfekvésű okosórák általában kamerával is fel vannak szerelve. Ezek felbontása jellemzően 4 MP-ig terjed. A kamerával, valamint SIM kártyával ellátott okosórák gyakorlatilag multifunkciós eszközök, hiszen a kamera és a telefon iránti igényt is képesek kielégíteni.

GPS helymeghatározási módok

A helymeghatározás különösen fontos szempont egy okosóra esetében. Jellemzően GPS segítségével történik, azonban vannak egyéb módszerek is. Háromféle módszerrel történhet a gyerek okosóra lokációjának meghatározása.

GPS

A GPS, vagyis Global Positioning System olyannyira ismert rendszer, hogy szinte be sem kell mutatni. Lényege, hogy a készüléknek legalább négy műholddal kell közvetlen kapcsolatban állnia, hogy a helymeghatározás létrejöhessen. 

Első sorban a szabad ég alatt jön létre egyszerűen a kapcsolat, viszont a zárt térben az okosóra nem tud kapcsolódni egyetlen műholdhoz sem.

LBS

Az okosóra nem csupán műholdak, hanem a mobilszolgáltató adótornyainak helyzete alapján is be tudja mérni magát. Ez az úgy nevezett LBS, vagyis a Location-Based Service. Az LBS helymeghatározás hátránya, hogy pontossága elsősorban a hálózat sebességétől és a szolgáltató lefedettségétől függ. 

A GPS-hez képest kevésbé pontos, körülbelül fél-egy kilométeres pontossággal határozható meg a tartózkodási hely.

Az LBS, úgy nevezett háromszögelés helymeghatározás alapján működik, ami azt jelenti, hogy a belső szögek és a háromszög két csúcsának ismeretében a harmadik csúcs, tehát a készülék tartózkodási helye is meghatározható.

WIFI

A WIfi általi helymeghatározás elsősorban abban az esetben hasznos, ha másként nem lehet bemérni a készülék koordinátáit, mert például a gyerek okosóra belső, fedett térben helyezkedik el és kapcsolódik a Wifihez. Ez a típusú helymeghatározás igazán pontos, 10-20 méteres, de akár GPS pontosságra is képes.

Pánt

A gyerek okosórák döntő többségében a gyártók szilikon pántot használnak, amely elsősorban strapabírósága miatt előnyös választás. A szilikon szíjra nem jellemző a sérülékenység, nem kell attól tartani, hogy egyszer csak elszakad, ráadásul könnyű és komfortos viseletet biztosít.

Az örökmozgó gyerekek esetében különösen fontos a stabil, megbízható pánt. Egy iskolás gyerek már kellőképp megbízható, képes vigyázni a dolgaira, azonban jobb biztosra menni és vastag, strapabíró pánttal rendelkező típust választani.

Töltési mód

A csíptethető töltő legnagyobb előnye, hogy gyerekbarát és igazán könnyű használni. Ezeket a típusokat jellemzően gyermek okosórákhoz készítik.

A csatlakozós töltő alatt leginkább az USB érthető. Ennek segítségével az okosóra egyszerűen feltölthető egy erőforráshoz vagy akár a laptophoz csatlakoztatva.

A legjobb gyerek okosórák már mágneses töltővel vannak ellátva. A mágneses USB töltő segítségével rendkívül egyszerű feltölteni az okosórát. A töltő mágneses végét az óra foglalatja felé kell közelíteni, amíg a kettő össze nem kapcsolódik a mágneses kölcsönhatásnak köszönhetően. A készülék és a töltő összekapcsolódását követően a töltés azonnal megkezdődik.

SIM kártya típusa

Az okosórák jellemzően kártyafüggetlenek, ezért bármelyik szolgáltató SIM kártyája tökéletesen beléjük helyezhető. Egyedül a méret, amire mindenképp ügyelni kell, ugyanis Nano vagy Micro SIM kártya való az okosórákba. A SIM kártyának köszönhetően az okosóra olyan, akár egy okostelefon a csuklón.

Gyerek okosóra árak

Rengeteg különféle okosóra kapható manapság, vannak amelyek inkább játéknak minősülnek, míg mások a legmodernebb technológiákkal vannak felszerelve. Természetesen az árak ennek megfelelően alakulnak.

A gyerek okosórák körülbelül 20.000 forintig leginkább az alapvető funkciókat tartalmazzák. Például képesek a GPS helymeghatározásra és egy SIM kártya behelyezésével akár telefonálni is lehet velük. Vásárláskor oda kell figyelni honnan vesszük az órát, mert sokan ismeretlen márkákat árulnak, és könnyen elképzelhető, hogy a helymeghatározás nem működik pontosan. Ha megbízható márkát szeretne ebben az árkategóriában, akkor a WowMe és a Wonlex márka lehet jó választás.

Ha eggyel magasabb árkategóriájú gyerek okosórák közül választunk, akkor már jóval népszerűbb darabok állnak rendelkezésre. Ezek a típusok nem csak jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, hanem kiváló funkciókkal is el vannak látva, illetve a dizájnt tekintve is kifogástalanok.

Ezek az okosórák általában 20.000 és 35.000 forint között elérhetők. Nagyon sok funkcióval vannak ellátva, amelyek a szülők számára segítenek, hogy gyermeküket biztonságban tudják, akkor is, ha épp nincsenek mellette. Viszont a gyerekek is szeretik ezeket a kütyüket, hiszen általában játékok is vannak rajta. Itt már több márka termékei is kimagalanak, például a Garmin, a WowMe, KidSafe és a Lamax.

Ha hajlandóak vagyunk 35.000 forintnál is többet kiadni a legjobb gyerek okosórára, akkor olyan készülékre tehetünk szert, mely prémium felszereltséggel rendelkezik. Ezek a modellek főleg az idősebb gyerekeknek, tizenéveseknek, középiskolásoknak valók inkább, hiszen nem is feltétlenül gyerek okosórákról van szó. Ezek a típusok akár felnőttek csuklóján is megállják a helyüket.

Elképesztően sok funkcióval rendelkeznek ebben a kategóriában lévő készülékek. Ráadásul jellemzően a dizájn inkább egy felnőtt okosórára emlékeztet, mint egy gyerek órára. Ebben a kategóriában a vezető márkák termékei találhatók meg, például az Apple, a KidSafe, a Xiaomi és a Samsung.

Legjobb gyerek okosórák

A legjobb gyerek okosóra tesztünket saját tapasztalatok, és vásárlói értékelések alapján készítettük el.

Xiaomi gyerek okosóra – Xiaomi Mi Kids Watch 4

Xiaomi Mi Kids Watch 4 az egyik legjobb gyerek okosóra
Xiaomi Mi Kids Watch 4 az egyik legjobb gyerek okosóra

Ahogy fentebb már említettük, a nagyobb márkák nem igazán készítenek gyerekeknek szánt okosórákat. A Xiaomi ez alól kivétel, ugyanis a Mi Kids Watch 4 kifejezetten a gyerekeknek készült. Ezt a dizájn is mutatja, így rózsaszín és kék színben is elérhető az okosóra, habár a kialakítás letisztult, egyáltalán nem gyerekes.

Letisztult dizájn nagy méretű AMOLED kijelző

A Xiaomi Mi Kids Watch 4 kellőképp nagy méretű, 1,78 hüvelykes AMOLED kijelzővel rendelkezik. Ráadásul a Gorilla Glass védelemnek köszönhetően kellőképp védve van a külső behatásoktól, így nem kell aggódni, hogy a gyerek könnyedén kárt tesz benne.

Hasznos funkciók a biztonság érdekében

A Xiaomi Mi Kids Watch 4 rendelkezik minden olyan funkcióval, amelyek elvárhatók a legjobb gyerek okos órától. Többek közt az okosóra összekapcsolható a wifivel, alkalmas hívás kezdeményezésre és fogadásra, valamint helymeghatározás funkcióval is fel van szerelve. Viszont az alap változathoz nem jár GPS, csak a Pro változathoz. Ráadásul az okosórával akár fizetni is lehet. Ezen tulajdonságai alapján jól látható, hogy az okosóra nem az óvodáskorú, hanem az idősebb gyerekek számára lett kifejlesztve.

Hosszú üzemidő, nagy akkumulátor

A Xiaomi Mi Kids Watch 4 kellőképp nagy, 920 mAh kapacitással rendelkező akkumulátorral van ellátva. Az okosóra körülbelül nyolc napos üzemidővel rendelkezik, ennyi ideig bírja a készülék töltés nélkül.

Tetszik

 • NFC-vel akár fizetni is képes
 • 4G videóhívást is támogatja
 • 8 napos üzemidő
 • 20m vízállóság

Nem tetszik

 • A pro ára nagyon magas
 • csak kék és rózsaszín színben érhető el

Garmin gyerek okosóra – Garmin Vívofit Jr 3

Garmin Vívofit Jr 3 az egyik legjobb gyerek okosóra
Garmin Vívofit Jr 3 az egyik legjobb gyerek okosóra

Ha okosóráról vagy bármilyen okos kütyüről van szó, akkor a Garmin egyszerűen nem tud hibázni! Ennek megfelelően a Garmin Vivofit Jr 3 több szempontból is tökéletes választás. Amellett, hogy megnyerő külsővel rendelkezik, rengeteg hasznos funkció is tartozik hozzá.

Klasszikus megjelenés tartós kialakítással ötvözve

Küllemét tekintve a Garmin Vivofit Jr. 3 leginkább egy hagyományos órára hasonlít. Első pillantásra nem tűnik sem karkötőnek, sem gyerekjátéknak. Annak ellenére, hogy klasszikus megjelenéssel rendelkezik, rendkívül strapabíró. A szíjat ugyan nem lehet kicserélni, de a szilikon borítás annyira tartós, hogy erre nem is volna szükség.

A kijelző kellőképp nagy, pontosan 0,78 hüvelykes digitális képernyővel rendelkezik az óra. A kezelőfelület nem érintéssel, hanem hagyományos gombok segítségével irányítható. Kialakításának köszönhetően ez az okosóra még az igazán izgága, aktív gyerekeknek is ideális és joggal hívható az egyik legjobb gyerek okosórának.

Az igazán aktív gyerekek legjobb társa

Ha gyermekünknek a mozgás a lételeme, akkor a Garmin Vivofit Jr. 3 a megfelelő választás számára. A rengeteg hasznos funkció elősegíti, hogy gyermekünk szívesen mozogjon. Emiatt abban az esetben is jó választás, ha csak nehezen tudjuk rávenni csemeténket a mozgásra.

Az okosóra számolja a megtett lépésszámot, a távolságot, ráadásul, ha a gyerek hosszú ideig mellőzi a mozgást, akkor jelez, hogy itt az ideje egy kis aktivitásnak. Akárcsak a legtöbb okosóra, a Garmin Vivofit Jr. 3 is rendelkezik beépített alvásfigyelő funkcióval, amely folyamatosan monitorozza a gyermek alvását.

Rendkívül hosszú üzemidő, vízálló termék

Az óra elképesztően hosszú üzemidővel rendelkezik, ugyanis a gyártó szerint akár 8760 óráig, de legalább egy évig biztosan nem kell feltölteni. Ez elképesztő teljesítmény még a teljes okosóra piacot tekintve is.

A Garmin Vivofit Jr. 3 olyannyira vízálló kialakítással rendelkezik, hogy akár ötven méteres mélységig sem jelent problémát a nedvesség, így a strandon pancsolva, úszva vagy vizicsúszdával sem kell az óra épsége miatt aggódni. Csak a mókázásé és mozgásé a főszerep!

Tetszik

 • Motiválja a mozgásra, a házimunka végzésére a gyereket
 • rengeteg színben érhető el
 • állítólag egy évig nem kell feltölteni!

Nem tetszik

 • az adventure teljesen angol nyelvű,
 • az eszköz és az app közötti szinkronizáció nehézkes

Xplora gyerek okosóra – Xplora X5 Play

Xplora X5 Play eSIM gyerek okosóra
Xplora X5 Play eSIM gyerek okosóra

Az Xplora X5 Play eSIM nem mással hirdeti magát, minthogy a világon az első 4G eSIM gyerek okosórája. Ha a gyerek elveszíti az okosórát vagy ellopják, akkor a készüléket viszonylag egyszerű felkutatni, mivel az eSIM nem eltávolítható.

Kellőképp nagy méret, felnőttes megjelenés egy csipet gyermeki dizájnnal

Az Xplora X5 Play kialakítása során a gyártó figyelembe vette, hogy az okosóra gyermek csuklóra készül, ezért az óra mindössze 34 grammos, de emellé egy nagyobb méretű érintőképernyős kijelző társul, annak érdekében, hogy a gyerek kényelmesen és egyszerűen tudja kezelni. Az okosóra Android operációs rendszerhez tud kapcsolódni.

Megjelenését tekintve az Xplora X5 Play nem az a típusú óra, amelyre egyből rámondható, hogy gyermekeknek készült, nagyobb gyerekek számára is ideális, akik már nem igazán vannak oda a hercegnős vagy kisautós dizájnért. Az, hogy az óra lánynak készült, leginkább a rózsaszín dísz csíkok alapján látható. A másik típus szürke csíkos, így szó sincs gyerekes megjelenésről.

Fizikai aktivitás szórakozással ötvözve

Az Xplora X5 Play a világ első O2O, vagyis Online 2 Offline platformjával rendelkezik, amely a szórakozást és a fizikai aktivitást ötvözi. Az okosóra nem csak méri a megtett lépésszámot, illetve jelzi a gyermek lokációját, hanem a lépésekért jutalom is jár. Mivel a gyerek így a mozgást egyfajta játékként fogja fel, ezért könnyebb őt sportra, sétára ösztökélni. Tesztünkben pont eme funkciója miatt választottuk be a legjobb gyerek okosórák listánkba.

Akkumulátor és üzemidő

Az Xplora X5 Play Li-Ion típusú akkumulátorral van ellátva, amely 800 mAh kapacitással rendelkezik.

Tetszik

 • eSIM támogatás
 • ösztönzi a mozgást
 • vízálló

Nem tetszik

 • lassú és siralmas alkalmazás

Gyakori kérdések gyerek okosórával kapcsolatban

Mennyire pontos a gyerek okosóra helymeghatározása?

Attól függően, hogy a gyerek okosóra milyen helymeghatározási módot támogat, 5 métertől akár 1000 méterig is terjedő pontosságról beszélhetünk. A legjobb gyerek okosórák GPS és a WIFI helymeghatározással érik el a legpontosabb helymeghatározást.

Okozhat téves riasztást az SOS gomb?

A gyerek okosórán található SOS gomb, jellemzően az óra oldalán van elhelyezve és vedve van a véletlen megnyomás ellen. A SOS funkció csak akkor lép működésbe, ha a gombot legalább 3 másodpercig nyomva tartják.

Mit jelent a biztonságos zóna elhagyás?

A gyerek okosórán biztonságos zónát, területet jelölhetünk ki. Ez jellemzően az óra pontos helyzetétől számított x sugarú kör lehet. Ha a gyerek ezt a területet elhagyja, az óra riasztást küldhet a telefonunkra.

Bárki felhívhatja a gyerek okosórát?

Nem. Az óra beüzemelésekor az első dolgunk egyiket az, hogy megadhatjuk azokat a telefonszámokat, amikről az okosóra hívásokat fogadhat vagy felhívhat. Semmilyen más szám nem hívható az óráról és hívást sem fogadhat másról.

Bárki lehallgathatja a gyerek okosórát?

Nem. Csak az előre beállított telefonszámok képesek felhívni, vagy belehallgatni az okosórába. Minden más bejövő hívást automatikusan elutasít az óra.

Mit jelent az IP67 vízállóság?

Az IP67 vízállóság azt jelenti, hogy a készülék teljes mértékben képes ellenállni a kisebb por és szilárd testek ellen, továbbá nagy mértékben képes ellenállni a tartósan fennálló erős vízsugárnak és a rövid időn át tartó vízbe merítésnek. A legjobb gyerek okosórák IP68 védelemmel rendelkeznek.

Milyen gyakran kell tölteni a gyerek okosórát?

A gyerek okosóra üzemideje nagyban függ az elérhető és használt funkcióktól. Ha a helymeghatározás folyamatosan aktív és a gyerek aktívan használja az órát, akkor azt naponta töltőre kell tenni.

Milyen telefonnal kompatibilis a gyerek okosóra?

A legtöbb gyerek okosóra iOS és Android kompatibilis, tehát mindkét legnagyobb okostelefon rendszerrel képes kommunikálni. 

Létezik gyerek okosóra magyar menüvel?

Igen. Jellemzően a KidSafe magyar márkánál találunk olyan gyerek okosórát, ami magyar menüvel rendelkezik.

Milyen SIM kártyát vegyek a gyerek okosórába?

Minden esetben ellenőrizzük a gyerek okosóra leírásában a SIM kártya foglalatát. Ezek az okosórák jellemzően Nano vagy Micro SIM kártya foglalattal rendelkeznek.