Puffadás ellen, legjobb puffadás elleni gyógyszerek

Puffadás ellen: a legjobb puffadás elleni gyógyszer

A puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma. Életkortól, nemtől és életmódtól függetlenül bárkit érinthet ez a kellemetlen probléma. Számos dolog állhat a puffadás hátterében. A panaszt tapasztalók jellemzően hasi fájdalmat, hasfeszülést, hangos bélmozgást bélgázosságot és gyomorkorgást is tapasztalnak. Cikkünkből megtudhatod, hogy mik a puffadás okai, mit tehetünk puffadás ellen, és mik a legjobb puffadás elleni gyógyszerek.

Tartalom

Mi a puffadás?

A haspuffadást emésztési zavar okozza, amelynek hátterében a belekben történő fokozott gázképződés húzódik meg. A has ekkor viszonylag rövid idő alatt megnő. Ennek oka természetesen nem a hirtelen hízás, hanem a puffadás.

A puffadás jellemzően bizonyos ételek fogyasztását követően jelentkezik. Ezenkívül stressz is előidézheti a puffadást és annak kellemetlen kísérő tüneteit.

A puffadás okai

A puffadás hátterében számos ok állhat. Betegségek, stressz, mozgásszegény életmód és az ülőmunka egyaránt a lehetséges okok közt szerepel. Érdemes egészséges életmódra váltani és ha a problémák ennek ellenére is fennállnak, akkor célszerű orvoshoz fordulni, hogy fény derüljön rá mi okozza a panaszokat.

Betegségek a puffadás hátterében

Gyulladásos bélbetegség

A krónikus gyulladásos bélbetegség, vagyis IBD nem keverendő össze az irritábilis bél szindrómával. Az IBD alatt olyan bélbetegségeket értünk, amelyek a krónikusan gyulladt állapotban tartják a bélrendszert.

A leggyakoribbak ezek közül a fekélyes vastagbél gyulladás és a Crohn betegség. Ezekben az esetekben a gyulladáscsökkentő gyógyszerek már kevésnek bizonyulnak és annak érdekében, hogy ezek kizárhatóak lehessenek, béltükrözésen, hasi ultrahangon és vérvizsgálaton kell részt venni.

Tejcukor érzékenység

Ha a problémát tejcukor érzékenység okozza, akkor annak legnyilvánvalóbb jele, hogy a tejfogyasztás után intenzív bélhangok, hasmenés és puffadás jelentkeznek. Ekkor a háttérben laktóz intolerancia áll. Abban az esetben, ha a szervezetben túl kevés laktáz enzim termelődik, akkor nem képes lebontani a tejcukrot, így a fent említett kellemetlen tünetek jelentkeznek. A tejcukor érzékenységet genetikai vizsgálat tudja igazolni.

Fruktóz malabszorpció

Ha a fokozott bélmozgás, valamint az ehhez kapcsolódó hangjelenségek, tehát a puffadás tünetei a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek, akkor nagy valószínűséggel a probléma hátterében a fruktóz, vagyis gyümölcscukor felszívódási zavara áll. A gond ez esetben a szacharáz enzim hiánya a szervezetben.

Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)

Kontaminált vékonybél szindrómáról akkor beszélhetünk, ha a vékonybélben megszaporodik a a vastagbélből származó baktériumok száma. A puffadás hátterében, akár ez a probléma is állhat.

Hisztamin intolerancia

Ha nem csupán puffadást, hanem hányingert, arc kipirosodást és fejfájást is tapasztal, tehát a puffadás csupán egy tünetcsoport része, akkor elképzelhető, hogy hisztamin intolerancia jelent gondot. Tehát az arra érzékenyek esetében a hisztamin tartalmú ételek fogyasztása a tünetek kiváltását eredményezi.

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység sem csupán puffadást okoz, hanem székrekedést vagy hasmenést, fogyást, sőt, akár vérszegénységet is. Gyomortükrözés és vérvizsgálat által lehet diagnosztizálni a betegséget. Ha a leletek negatívak, akkor nem kizárt, hogy nem-cöliákiás gluténérzékenységről van szó.

Életmód tényezők a puffadás hátterében

Fokozott levegőnyelés

A fokozott levegőnyelést, vagyis aerofágiát több dolog kiválthatja, például kapkodó étkezés, stressz, viselkedészavar és gyakori rágógumizás. A táplálkozás, ivás és kommunikáció közben teljesen rendben van, mondhatni természetes folyamat, ha a gyomorba kis mennyiségű levegő jut.

Viszont, ha stresszes, feszült, esetleg kapkodva étkezik, akkor a levegőnyelés mértéke túlzott lehet, melynek következtében puffadásos panaszok jelentkezhetnek.

Széndioxid felszabadulás

A szén-dioxid-felszabadulás főleg a szénsavas italok fogyasztásához, valamint a gyomornedv bélben történő semlegesítése során jellemző. Jellemzően a szén-dioxid a bélfalon át felszívódik, majd a tüdőn keresztül távozik.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy szív- és májelégtelenség esetén a folyamat nehezítetté válik, ami azt jelenti, hogy a felfúvódás, mint panasz megjelenik.

Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben

A vastagbélben akkor kerül sor baktériumok általi gáztermelésre, amikor fel nem szívódó szénhidrátokat fogyaszt. A meg nem emésztett tápanyagok a vékonybélből tovább haladnak a vastagbélbe, ahol bakteriális lebontási folyamaton esnek át. Ez a folyamat gázképződéssel jár. Ennek eredményeként a bélgázok a végbélnyíláson keresztül távoznak.

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma is gyakran okoz puffadást. A kiváltó okokat egyelőre nem sikerült azonosítania a szakértőknek, azonban úgy vélik, hogy a tünetegyüttes kialakulásának hátterében a stresszes életmód állhat.

Az irritábilis bél szindrómára, vagyis az IBS-re jellemző az is, hogy olyan hétköznapi dolgok is problémát okoznak, melyek más számára nem. Például gyógyszerek vagy bizonyos ételek fogyasztása, illetve egy fokozott lelki megterheléssel járó időszak.

Felszívódási zavarok a puffadás hátterében

A felszívódási zavarok egyik legfőbb jellemzője a haspuffadás, mivel olyan anyagok kerülnek az emésztőrendszerbe, amelyeket nem tud optimálisan kezelni. 

Laktózintolerancia

A laktózintolerancia jellemzője, hogy a laktáz enzim hiánya miatt a tej vagy tejtermékek elfogyasztása hasmenést, puffadást, hányingert, hasfájást és kellemetlen teltségérzetet okoz. A tünetek megszüntetésének legjobb módja a tej és a tejalapú készítmények mellőzése az étrendből.

Lisztérzékenység

Szintén gyakori felszívódási probléma a lisztérzékenység, amely nem csupán puffadással jár, hanem nagy mennyiségű, kellemetlen szagú széklettel, illetve hasfájdalommal. Ezenkívül olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a pikkelysömör, a különféle bőrtünetek, valamint a foltokban jelentkező kopaszodás, vagyis erős hajhullás. Nők esetében a meddőség és a menstruáció elmaradása is. A betegséget a búzában található glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin váltja ki.

Hasnyálmirigy elégtelenség

Hasnyálmirigy elégtelenség esetén, ha emésztési zavarok jelentkeznek, akkor annak oka a szervezetben lévő enzimhiány. Az emésztőenzimek hiánya következtében a szervezet nem képes az elfogyasztott ételeket optimálisan feldolgozni. Az általános tünetek mellett a nagy mennyiségű, fényes, sárgás színű, úgy nevezett zsírszéklet is árulkodó jel.

Bélflóra sérülése

A bélflóra sérülés elsősorban az antibiotikum kúrát következtében alakul ki. Emiatt olyan emésztési panaszok panaszkodnak, mint például hasfájás, puffadás és hasmenés. Az antibiotikum kúra miatti bélflóra sérülés probiotikumok szedésével állítható helyre.

Gyógyszerek mellékhatásaként

Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat haspuffadást. Ilyenek a cukorbetegségre szedett gyógyszerek, a hasmenés elleni készítmények, és bizonyos vérnyomáscsökkentők.

A puffadás okai nőknél

Természetesen, hogy olykor-olykor puffad, viszont, ha a probléma állandósul, akkor az egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben, így érdemes a probléma mélyére ásni.

A hölgyek számára a megnövekedett haskörfogat különösen bosszantó. A gyengébbik nem esetében jelentkező puffadás jellemzően valamilyen hormonális probléma miatt alakul ki.

Ösztrogéndominancia

Sokan tévesen úgy vélik, hogy az ösztrogéndominancia kizárólag a változókorban fordulhat elő, ez azonban nem igaz, ugyanis bármely életkorban előfordulhat. Az ösztrogéndominanciát nem csupán az ösztrogénszint növekedése, hanem a progeszteron szint csökkenése is okozhatja.

Mivel a probléma nagyon sok különféle tünetet produkál, ezért nem könnyű diagnosztizálni az ösztrogéndominanciát. A tünetek közé tartozik a puffadás, a hajhullás, a migrén, a hajhullás és az elhízás. A probléma orvoslásában sokat segíthet, a progeszteron pótlás és az ösztrogén hatású ételek és gyógyszerek mellőzése.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia, vagyis IR diagnosztizálása szintén nem könnyű, hiszen a tüneteket nagyon gyakran más betegségnek tulajdonítják. Gyakran csak akkor derül fény az inzulinrezisztenciára, amikor a nő hosszú idő után sem képes teherbe esni.

Az optimálisnál magasabb inzulinszint következtében olyan tünetek tapasztalhatók, mint a fokozott szőrnövekedés, zsíros és pattanásos bőr, hízás, hajhullás és menstruációs zavarok. Emellett puffadás és székrekedés is jelentkezhet, azonban ezt nem feltétlenül a kóros állapot, hanem gyakran a betegséget okozó helytelen táplálkozás.

Várandósság

A terhesség komoly hormonális változásokkal jár, ugyanis a progeszteron és az ösztrogén szintje is megemelkedik a szervezetben. Mindezek a bélműködésre is hatással vanak, hiszen annak érdekében, hogy a baba is megfelelő tápanyaghoz tudjon jutni, lelassul a bélműködés. Ennek eredményeként puffadás és székrekedés tapasztalható.

Klimax

A változókor a várandóssághoz hasonlóan komoly hormonális változásokkal megy végbe, ami az emésztőrendszerre is hatással van. A bélmozgások lassulása következtében többek közt puffadás is tapasztalható.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Vannak bizonyos tünetek, melyek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ezek az alábbiak:

  • Ha a puffadás mellett véres széklet is jelentkezik.
  • Több napon keresztül nincs széklet, ráadásul a bélgázok is nehezen távoznak.
  • Megmagyarázhatatlan súlyvesztés.
  • A haspuffadás következtében jól látható asszimetrikusan előredomborodó pocak alakul ki.
  • Rendszeresen hányinger is jelentkezik a hasi puffadás mellett.
  • A székelési szokások megváltozása
  • A széklet színének megváltozása

A puffadás fajtái

Gyomor puffadás

A gyomor puffadás hátterében a gyomorban, illetve a belekben felhalmozódó gáz áll. A fokozott gázképződés főleg bizonyos ételek fogyasztásához köthető.

Alhasi puffadás nőknél

Az alhasi puffadás akár komoly nőgyógyászati problémát is előrejelezhet, például az endometriózisét. Ebben az esetben a méh nyálkahártyasejtjei nem a méhben, hanem a méhüregen kívül jelennek meg. Az endometriózis jellemzően erős menstruációs fájdalommal jár.

Emellett a petefészkek betegsége, a policisztás ovárium szindróma is okozhat puffadást. Ez a  hormonális megbetegedés nagyon sok fogamzóképes nőt érint.

Változókori puffadás

A változókor komoly hormonális változásokkal jár, mely az emésztőrendszerre is hatással van. Előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintje csökken. Addig, amíg jelentős progeszteron hiány áll fenn, a bélmozgások lassulása következtében gyakori panasz lehet a puffadás. Ha a probléma annyira elharapódzik, hogy a mindennapokra is komoly kihatással van, akkor hormonterápiával javítható az állapot.

Menstruációs puffadás

A menstruáció során a nők többsége tapasztal puffadást. A menstruáció során ugyanis megemelkedik az ösztrogénszint, míg a progeszteronszint csökken. Előbbi következménye a víz-visszatartás, míg utóbbié a lelassuló emésztés. A kettő kombinációjaként pedig puffadás alakul ki.

Legjobb puffadás elleni gyógyszerek

A legjobb puffadás elleni gyógyszer tesztünket saját tapasztalatok és internetes vélemények alapján készítettük.

A puffadás kellemetlen tüneteivel nem kell együtt élni ugyanis, ha gyors megoldásra vágyik, akkor számos puffadás elleni gyógyszer áll rendelkezésre, melyek hamar megszüntetik a haspuffadás kellemetlen tüneteit.

Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió 20x5ml tartályban

Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió a legjobb gyógyszer puffadás ellen

A Normaflore Extra belsőleges szuszpenzió nem kevesebb, mint 4 milliárd többszörösen antibiotikum-rezisztens Bacillus clasii spórát rejt belsejében. A spóraforma képes ellenállni az emésztőenzimeknek, hőhatásoknak és gyomorsavnak. Ennek köszönhetően a spóraforma sértetlenül képes elérni a béltraktust.

A Normaflore Extra belsőleges szuszpenzió a vírusos vagy bakteriális eredetű gyomor-bélrendszeri fertőzés miatt kialakuló akut hasmenés kiegészítő helyreállítására alkalmas, valamint az antibiotikumok káros hatásának ellensúlyozására és a puffadás ellen is alkalmas.

A készítmény ajánlott adagja felnőttek esetében naponta 4-6 milliárd Bacillus clausii spóra naponta, míg gyermekek és csecsemők esetében ez a mennyiség 2-4 milliárd szintén naponta.

Espumisan Gyöngy 40 mg lágy kapszula

Espumisan Gyöngy 40 mg lágy kapszula puffadás elleni gyógyszer

Az Espumisan Gyöngy 40 mg lágy kapszula a gyomor és a belek bélgázzal kapcsolatos tüneti kezelésére alkalmas, például a gázfelhalmozódás következtében kialakuló teltségérzet, bélgázosság és haspuffadás ellen.

A kapszula hatóanyaga a szimetikon, melyet a gyomor- és bélrendszerre ható gyógyszerek csoportjába soroljuk.

Az Espumisan Gyöngy 40 mg lágy kapszula hat év feletti gyermekek, serdülők és felnőttek esetében napi 3-4 alkalommal szedhető. Egy-egy alkalommal 2 kapszulát szükséges beszedni. A kapszulát étkezés közben bevenni, de annak sincs akadálya, hogy lefekvés előtt vegye be a kapszulákat.

MeteoSpasmyl lágy kapszula

MeteoSpasmyl lágy kapszula puffadás ellen

A MeteoSpasmyl lágy kapszula amellett, hogy görcsoldó hatású, egyben a belek gáztartalmát is hatékonyan csökkenti. A készítmény alkalmazása azon felnőttek számára javallott, akik haspuffadással járó fájdalmas emésztés tünetei miatt szenvednek.

A MeteoSpasmyl lágy kapszula ajánlott adagja felnőttek esetében 2-3-szor egy kapszula naponta. Az ajánlott napi adagot semmi esetre se lépje túl. Ha elfelejtette bevenni a MeteoSpasmyl lágy kapszulát, akkor semmiképp ne vegyen be dupla adagot a kihagyott adag pótlására.

Degasin 280 mg kapszula

Degasin 280 mg kapszula puffadás elleni gyógyszer

A Degasin 280 mg kapszula olyan gyógyhatású készítmény, amely a bél és a hasi komfortérzet javítását segíti elő, hatékony szer a haspuffadás ellen. Olyan gázképződéssel járó gyomor-bélrendszeri problémák esetén célszerű alkalmazni.

A készítményt kizárólag felnőttek alkalmazhatják gyomor-bélrendszeri panaszok esetén. A fő étkezéseket követően 1-2 kapszulát szedjen be egy nagy pohár víz kíséretében.

Puffadás ellen házilag

Puffadás elleni tea

Ha nem szeretne gyógyszert szedni vagy előszeretettel fogyaszt meleg teákat, akkor jó hír, hogy némely gyógynövényekből kiváló pocak nyugtató tea készíthető. A puffadás ellen az alábbi gyógynövényes teák nyújtanak megoldást:

Borsmenta

Jellegzetes íze és illata miatt a többség jól ismeri a borsmentát. A borsmentában többek közt linalool és mentol található meg, melyek antibakteriális hatással rendelkeznek. Éppen ezért a borsmenta a legtöbb megfázás elleni készítményben is megtalálható.

Emellett a borsmenta görcsoldó és emésztést segítő hatással is rendelkezik, kiváló természetes gyógyszer haspuffadás ellen. A borsmenta kapható olaj és fűszer formában egyaránt, de akár tea is főzhető belőle.

Ánizs

Az ánizs nem csupán gyógynövény, ugyanis fűszerként is használható. A görögök híres alkoholos italát az Ouzot is ánizzsal fűszerezik, ahogy a török Rakit is. Az ánizsban lévő anetol képes enyhíteni a puffadást.

Citromfű

A citromfűben rengeteg illóolaj található, például a citrát, mely a gyógynövény jellegzetes citrusos illatát adja. A citromfű teát különösen nyugtató hatása miatt szürcsölik sokan, ugyanakkor görcsoldásra, puffadás ellen és az emésztés segítésére is alkalmas.

Gyömbér puffadás ellen

A gyömbért is hatékonyan bevethető a puffadás ellen, méghozzá többféle formában! Csípős, kesernyés aromával rendelkezik, ezért főleg a távol-keleti receptek fontos alapanyaga. A főételek mellett a süteményekhez, forralt borhoz és mézeskalácshoz is fel lehet használni.

Amellett, hogy a konyhában jó szolgálatot tehet a gyömbér, emésztési panaszok esetén is érdemes alkalmazni. A legegyszerűbb, ha teát készít a gyömbérből. Ehhez meg kell mosni a gyömbért, majd le kell reszelni. Akár meg is hámozhatja, de nem szükséges. A lereszelt gyömbért körülbelül fél liter vízben kell felforralni, lehetőleg lassú tűzön. Ha a gyömbértea lehűlt, akkor ízlés szerint mézzel és citromlével ízesítheti.

Hogyan kerüljük el a puffadást?

A puffadás elleni gyógyszerek hamar megoldják a problémát, azonban csak a tüneteket enyhítik, a probléma gyökerét nem orvosolják. Ha az a cél, hogy a puffadás végleg megszűnjön, akkor érdemes változtatni az életmódon. Ennek érdekében célszerű megfogadni az alábbi tanácsokat:

Mozogjon rendszeresen

Rendszeres testmozgás nélkül nincs egészség. Egy héten három-négy alkalommal érdemes valamilyen testmozgást végezni, legalább fél órán keresztül. A mozgás segít enyhíteni a hasi feszültséget, oldja a mindennapi stresszt és elősegíti az emésztést. Ráadásul alakformáló hatása is van, így mindenképp érdemes időt szentelni a sportolásnak.

Ha ételintolerancia áll fenn, akkor az intoleranciát kiváltó élelmiszereket mellőzze az étrendből!

Nagyon gyakran már ez megoldja a problémákat. Ha pontosan tudja, hogy bizonyos ételek puffadást okoznak, akkor jobb elkerülni őket. Célszerű étkezési naplót vezetni és azt is feljegyezni, hogy egy-egy élelmiszer elfogyasztása milyen hatással van a szervezetre, jelentkezik-e puffadás vagy más kellemetlen tünetek.

Lehetőleg kerülje a szénsavas üdőitőitalok fogyasztását!

A szénsavas üdítőitalok tágítják a beleket és puffadást idéznek elő. Ráadásul nagyon sok ember esetében böfögést is okoznak. Nem csak a szénsavas üdítőitalokat, hanem a rágózást, az alkoholt és a dohányzást is jobb elkerülni. Utóbbi kettő esetében egyértelmű, hogy mi a probléma, azonban a rágógumizás kapcsán sokan nem értik miért kellene mellőzni. Nos, a rágógumizás esetében fennáll a veszélye, hogy az állandó nyeléssel levegő jut az emésztő rendszerbe, ami puffadást okoz.

A probiotikumok fogyasztása hasznos lehet.

A probiotikus élelmiszerek, például joghurt fogyasztása kedvezően hat a bélflórára. A probiotikumok, különösen a gyógyszertárban kapható készítmények fogyasztása esetén viszont célszerű kikérni a háziorvos vagy a gyógyszerész véleményét, ugyanis a kontrollálatlan probiotikum fogyasztás többet árthat, mint amennyit használ.

Kerülje a sós, magas szénhidráttartalmú ételeket!

A sós, magas szénhidráttartalmú élelmiszerek megemésztése megterheli a szervezetet, így puffadás alakulhat ki. Még rosszabb a helyzet, ha keveset iszik, hiszen a só megköti a vizet.

Az étkezések nyugodt körülmények közt, ülve történjenek.

Ahogy azt fentebb már kifejtettük, a stressz, a kapkodva evés egyáltalán nem előnyös. Bármennyire is sűrű a napja, érdemes az étkezésre időt szánni! Ne állva kapjon be néháy falatot, hanem üljön asztalhoz és szánjon időt a táplálkozásra!

A túl gyors, kapkodó étkezéseket váltsa fel a nyugodt, alapos rágással történő táplálkozás.

Ez a pont erősen kapcsolódik az előzőhöz. Nagyon fontos, hogy az étkezésnek meglegyen a maga ideje, amikor semmi mással nem törődik, tehát nem a telefont és egyéb okos készülékeket nyomkodja, hanem kizárólag az étkezésre koncentrál.

Kerülje az alkoholfogyasztást és igyon elegendő mennyiségű vizet!

Manapság az egyik legnagyobb probléma, hogy az emberek nem fogyasztanak elegendő folyadékot. Amit isznak, az pedig jellemzően minden csak nem egészséges, ugyanis sokan a cukros, szénsavas üdítőitalokat preferálják. Ezenkívül a kávé és fekete tea fogyasztást is sokan túlzásba viszik. A legoptimálisabb alternatíva a szénsavmentes ásványvíz vagy a sima víz volna.

Értékeld a cikket:

  • Rating