Legjobb vas tabletta - mindent a vashiányról

Legjobb vas tabletta – mindent a vashiányról

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mennyire fontos szervezetünk számára a vas, és mennyi vasra van szüksége a testünknek. Megtudhatod, hogy mi okozhatja a vashiány és annak milyen tünetei lehetnek. Bemutatjuk hogyan előzhető meg a vashiány és jelenleg mi a legjobb vas tabletta a piacon.

Miért fontos a vas

A vas szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem, az oxigént szállító hemoglobin, és az izmok oxigénellátását biztosító mioglobin központi eleme. Elengedhetetlen a sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, az enzimrendszerek működéséhez és az idegrendszeri folyamatokhoz is.

A vashiány széles körben elterjedt probléma, még a fejlett országokban is a leggyakoribb hiánybetegségnek számít, amely akkor lép fel, ha a szervezet vasellátása nem elegendő. A nők a leginkább veszélyeztetettek, de nemtől függetlenül a gyerekek, az intenzíven sportolók és a kiegyensúlyozatlan táplálkozást folytatók is veszélyeztetettnek számítanak. A vas természetes úton a táplálékkal jut be a szervezetbe.

Más nyomelemekhez hasonlóan a vasat sem tudja szervezetünk maga előállítani, ezért gondoskodni kell az ellátásáról. Sajnos az általános táplálkozási szokások és a nem mindig megfelelő összetételű élelmiszerek fogyasztása miatt a szervezetünkbe gyakran nem jut be a megfelelő mennyiségű vas az étrendből, ezért a vasat más úton kell helyettesíteni.

Mit okoz a vashiány

Vashiányról akkor beszélhetünk, ha a szervezet vasszintje abnormálisan alacsony. A vas esszenciális, azaz létfontosságú elem, és mivel a szervezet nem tudja maga előállítani, ezért azt pótolni szükséges. 

Ennek legegyszerűbb módja a diéta, de azt is fontos megjegyezni, hogy szervezetünk nagyon eltérő módon használja fel az ételek vastartalmát. Kiváló vasforrások közé tartozik a vörös hús, a hal és a tojássárgája, de ezek közül a fontos nyomelemek közül sok megtalálható a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben, a szójában és egyes magvakban és diófélékben is.

Egy átlagos felnőtt szervezet 2,5-5 gramm vasat tartalmaz, amelynek nagy része a hemoglobinhoz, a vér oxigénszállító fehérje molekulájához kötődik. A vas feladatai közé tartozik az oxigén és a szén-dioxid szállítása, a hemoglobin és a mioglobin szintetizálása (a mioglobin az izomsejtekben is megtalálható fehérje), valamint az enzimek működését is befolyásolja.

Az enyhe vashiány általában nem okoz tüneteket, de idővel olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a fertőzésekre való hajlam, fáradtság, energiahiány, hajhullás, légszomj, fakó bőr, nyelési nehézség vagy puha, törékeny körmök. Valójában meglepő lehet, hogy sok vashiányos ember erősen vágyik furcsa dolgok (fagylalt, föld vagy keményítő) evésére.

Ha a szervezet vasellátása tartósan elégtelen, vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Amikor ez megtörténik, a vörösvértestek száma és mérete csökken, mivel kevesebb hemoglobint tartalmaznak, és ezért a sejtek nem kapnak elegendő oxigént. Az anémiás állapotok a fent felsorolt ​​vashiányos tünetekhez hasonló tüneteket okoznak, de sokkal súlyosabbak. Ha a vashiányos vérszegénységet hosszú ideig nem észlelik és kezelik, az súlyos szövődményekhez vezethet.

Szívproblémák léphetnek fel, a várandós nők nagyobb valószínűséggel szülhetnek koraszülöttként, és a baba a normálisnál kisebb súllyal is megszülethet, és ez negatívan befolyásolja a csecsemők és gyermekek növekedését, fejlődését.

A vashiány diagnosztizálása gyakran hosszú időt vesz igénybe, mivel a beteg általában rosszul diagnosztizálja a tüneteket. Ha azonban nem kezelik időben, a hiány egyre súlyosabb lesz, ami komolyabb kezelést igényel.

Fáradtságtól, koncentrációhiánytól és fejfájástól szenved? Vashiányra is utalhat! Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalná meg időről időre, hogy nehéz reggel felkelni vagy délután szívesen szunyókálna. Előfordulhat, hogy visszatérő fejfájás gyötri, vagy koncentrálási nehézség miatt nem tudja 100%-ban elvégezni a munkáját.

Szinte mindenki tapasztal ilyen tüneteket, de általában viszonylag rövid időn belül elmúlnak. Ha nem, akkor érdemes időt fordítani rá, mert vashiány léphet fel, mivel gyakran ez okozza a kellemetlen tüneteket.

A vaspótlás bármely formájának megkezdése előtt fontos meghatározni a vashiány okát és mértékét. Vannak természetes körülmények, amikor a szervezetnek kezdetben több vasra van szüksége mint pl. Terhesség, versenysport, nagy fizikai megerőltetés, serdülőkor, amelyben további vasbevitel szükséges.

Mennyi vasra van szükségünk

Egy felnőtt teste testtömegtől függően körülbelül 3-5 gramm vasat tartalmaz, amelynek nagy része, körülbelül kétharmada a vörösvértestek hemoglobinjában található. A vas szükséges ahhoz, hogy a belélegzett oxigént a szervekhez és sejtekhez szállítsák, valamint számos más testi folyamat zavartalan működéséhez.

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos felnőtt férfi beviteli szükséglete körülbelül napi 8 milligramm, míg a nőknek ennél nagyobb mennyiségre van szükségük (a menstruáció okozta vérveszteség miatt), körülbelül napi 18 milligrammra, terhesség alatt pedig közel 30 milligrammra.

Az ajánlott napi adag nemtől és életkortól függ.

 Gyerekek:

 • 1-3 év közt – 7 milligram
 • 4-8 év közt – 10 milligram

Férfiak:

 • 9-13 év közt – 8 milligram
 • 14-18 év közt – 11 milligram
 • 19 év felett – 8 milligram

Nők:

 • 9-13 év közt – 8 milligram
 • 14-18 év közt – 15 milligram
 • 19-50 év közt – 18 milligram
 • 51 év fölött – 8 milligram

Várandós nők:

 • 27 milligram

Sajnos az is előfordulhat, hogy a kimerült vasraktárak mögött valamilyen betegség vagy kóros folyamat áll. Ilyenek például a menstruációs vérzés, felszívódási zavarral járó bélbetegségek, rák, gyógyszerek mellékhatásai, erős menstruáció, intenzív sport, helytelen táplálkozás.

Első lépés a megfelelő étrend kialakítása. Ha a vashiányt vérvizsgálattal diagnosztizálták, a vashiány mértéke határozza meg, hogy milyen típusú kezelést kell alkalmazni. A legenyhébb esetben (nincs vérszegénység, csak vashiány) az első lépés a vasban gazdag étrend kialakítása. A legjobb vasforrás az állati fehérje azon belül is a vörös hús (sertés marha, belsőségek, máj, de tartalmaz vasat a fehér hús is (csirke, hal).

Természetesen a növényekben is sok hasznos vas található, mert a zöld zöldségek, a saláták, de a bab, a borsó, a lencse és a zab is jó vasszállító. Azt is tudni kell, hogy a C-vitamin és a folsav ezt támogatják, míg a magnézium, a rostban gazdag ételek, a kávé és a tea csökkenti a vas felszívódását. Ha valaki vegetáriánus, érdemes táplálkozási szakértő segítségét kérni az étrend összeállításához, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben!

A vaspótlás második szintje az étrend-kiegészítők használata. Vény nélkül kaphatók gyógyszertárakban, drogériákban, egészséges élelmiszerboltokban. Általában nem tartalmaznak annyi vasat, mint a vényköteles termékek.Fontos, hogy lehetőség szerint C-vitaminnal és folsavval együtt használjuk (vagy válasszon olyan terméket, amiben ezek mind megtalálhatók), ha pedig magnéziumot, kalciumot vagy akár gyógyszert is szed, hagyjon legalább 2 órát a kettő bevétele között!

Harmadik lépés a vényköteles gyógyszerek. Kifejezett, esetleg laboratóriumi leletekkel igazolt vashiányos tünetek esetén vény nélkül kapható, vagy csak vényköteles vastartalmú, vas-sóval vagy vas-polimaltóz-komplexszel ellátott készítmények szükségesek. Ez utóbbi vaskészítmény étkezéstől függetlenül, túladagolás nélkül szedhető, és az azonos hatású vas-sókhoz képest kedvezőbb mellékhatás profillal rendelkezik.

Általában a vérkép néhány hét vagy esetleg 1-2 hónap elteltével normalizálódik. A kimerült vasraktárak pótlásához hosszabb ideig, akár 4-6 hónapig is kell szednie a vasterméket. Természetesen vasban gazdag diéta is szükséges a kezelés után. 

Negyedik lépés az intravénás vaspótlás. Súlyos vashiány és különböző betegségek miatti vasfelszívódási zavarok esetén, vagy például, ha közeledik a szülés, vagy sürgős műtétre van szükség, akkor indokolt lehet az intravénás vaspótlás, mely csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. 

Ráadásul a megfelelő dózis meghatározása külön odafigyelést igényel, hogy elkerüljük a túltelítettséget, ami igen súlyos tünetekhez vezethet. Emiatt az intravénás vaspótlásnak szigorú indikációi vannak, és az injekció beadási körülményei is szigorúan szabályozottak.

A vashiány okai

A vashiánynak számos oka lehet. A nők a leginkább veszélyeztetettek, de valójában mindkét nemnél és a gyermekeknél is kialakulhat, ha a normálisnál több vasat veszítünk, vagy nem elegendő a vasbevitel. A menstruáció miatti vashiány gyakoribb a nőknél, mivel a menstruáció jelentős vérveszteséggel jár, ami természetesen a szervezetet is megfosztja a vastól.

A leginkább veszélyeztetettek azok, akik ebben az időszakban különösen erősen véreznek. Természetesen bármilyen egyéb tartós vérveszteség (orrvérzés, aranyér, nagy műtét stb.) kapcsán mindkét nem érintett lehet.

Különféle betegségek például gyulladásos bélbetegség (IBD), krónikus szívelégtelenség, krónikus veseelégtelenség, lisztérzékenység  is okozhatnak vashiányt. Ezek a krónikus betegségek, amelyek mindkét nemnél előfordulnak, vérzéssel, gyulladással vagy felszívódási zavarral járnak, ezért gyakran vashiány is kísérheti, illetve ennek következtében alakulhat ki.

A vashiány hátterében a megnövekedett vasigény is állhat. Bizonyos életszakaszokban például terhesség alatt, kisgyermekeknél és serdülőkorban a szervezetnek több vasra van szüksége a növekedéshez, fejlődéshez. De a hosszan tartó és erős fizikai megerőltetés is növeli a sportolók vasszükségletét. Ha nem vesszük figyelembe a szervezet megnövekedett igényét és nem pótoljuk a vasat, akkor vashiány léphet fel.

A vashiány oka sok esetben az étrendünkben kereshető. A vaspótlás természetesen kiegyensúlyozott étrend mellett történik  azt is figyelembe kell venni, hogy bár vasat tartalmaznak az állati és növényi eredetű élelmiszerek, szervezetünk jobban tudja hasznosítani a húsból.

Ezért azoknál az embereknél, akik speciális étrendet követnek, akár önként (vegetáriánus vagy vegán étrend, diétázók), akár krónikus betegség miatt teszik ezt, fokozott a vashiány kialakulásának kockázata. Végül, de nem utolsósorban a túl gyakori véradás is vashiányhoz vezethet, ha emiatt kimerülnek a vasraktárak.

A vashiány tünetei

Ha a szervezetben a vas mennyisége jobban csökken, a tünetek a vashiányos vérszegénységhez hasonlóak, és nehéz megkülönböztetni őket. Ezek közé tartozik a fáradtság és gyengeség, fejfájás, szédülés és sápadtság, fokozott szívdobogásérzés.

Szintén jellemző panaszok a szorító érzés a torokban, esetenként nyelési nehézségek is. Emellett rendkívül jellemző a teherbíró képesség csökkenése. A hasonló tünetek oka, hogy a vas van a legnagyobb mennyiségben jelen a hemoglobinban, így ennek hiánya hagyja a legtöbb nyomot.

A hajhullás is a vashiány tipikus tünete. Amikor a szervezet ismét elegendő vashoz jut, ezek a tünetek kezdetben elmúlnak. Javul a koncentrációs képesség, csökken a fáradtság, élénkebbé válunk. Maga a vérszegénység csak néhány héttel később kezd el javulni.

A vashiányt ritkán diagnosztizálják egyszerűen, ez az állapot nagyobb valószínűséggel derül ki, ha a fáradtság és a koncentrációs hiány okát feltárják, vagy például szűrést végeznek.

A diagnózis a laboratóriumi vizsgálatok eredményein alapul. Az orvosok különféle vérparamétereket vizsgálnak, például a vas mennyiségét a vérben. Mivel a vas a hemoglobin mellett a szervezet különböző fehérjéiben például transzferrinben is előfordul, ezek szintjét és telítettségét is ellenőrzik. Hasonló anyag a ferritin, amelyet a szervezet a vas raktározására használ. Tartalma a vérből is mérhető.

Az orvosok a teljes vérképet is értékelik, melynek paraméterei szintén vashiányra utalhatnak. Ha például a vérszegénység mellett egy úgynevezett mikrocitózis is kimutatható akkor kis vörösvértesteket találunk, azaz kicsi az átlagos eritrocitatérfogat (MCV), és a vörösvértestek hemoglobintartalma (MCH) is csökkent, akkor vashiányra is lehet következtetni. Ilyenkor már nemcsak vashiányról van szó, hanem vashiányos vérszegénységről is.

Hogyan előzhető meg a vashiány

A vashiány megszüntetéséhez először is ki kell deríteni, mi okozza azt. A háttérben a legtöbb esetben valamilyen probléma húzódik meg, ami odafigyeléssel, bizonyos életmódbeli tényezők megváltoztatásával, vastartalmú étrend-kiegészítő vagy vaspótló szedésével megoldható az optimális kiválasztás érdekében célszerű szakember segítségét kérni. 

Ha bármilyen alapbetegség vagy állapot áll fenn, orvosi ellátás szükséges, és természetesen a vaspótlást is ugyanúgy el kell kezdeni. Súlyos vashiány indokolhatja a vastartalmú gyógyszerek alkalmazását, akár intravénás vaspótlásra, gyors vaspótlásra is szükség lehet ha már szájon át szedve nem elegendő a vasfelszívódás.

Mint minden más állapot esetében, itt is fontos megjegyezni, hogy a megelőzés a legjobb taktika a vashiány kezelésére. Ha tudjuk, hogy valamilyen oknál fogva fokozottan ki vagyunk téve a vashiány veszélyének, akkor rendszeresen, vagy akár folyamatosan gondoskodjunk a pótlásáról.

Ügyeljen arra, hogy elegendő C-vitamint kapjon, mert segíti a vas felszívódását. Célszerű időnként ellenőriztetni bizonyos laboratóriumi értékeket, pl. a szérum vas, transzferrin telítettségét és ferritin szintjét, így a vaspótlás hatékonysága nyomon követhető, és az is látható, hogy nem esünk-e túlzásba a vasbevitellel. Ezen értékek esetenkénti ellenőrzése azoknak is tanácsos, akik vashiány szempontjából nem feltétlenül tartoznak kockázati csoportba.

Vas tabletta árak

A vas tabletta árak változók lehetnek kiszerelésük és a hozzáadott egyéb étrendkiegészítőktől függően. Átlagosan pár ezer forintba kerülnek. Mielőtt bármilyen vas készítményt vásárolnánk minden esetben tisztázni kell a vashiány okát, mert azt komolyabb betegség, például felszívódási zavar, vérzés vagy daganat is okozhatja.

Enyhe vagy közepesen súlyos tünetek esetén a vaspótlást szájon át szedhető készítményekkel végezzük, de nem szabad felelőtlenül eljárni, például hol szedjük a készítményt, hol nem. Fontos a következetesség, az orvosi javaslat átlagosan hat hónap, mert vasraktáraink nem egyik napról a másikra töltődnek fel.

A szájon át történő vaspótlás hatékonysága is függ néhány dologtól: fontos a készítményben lévő elemi vastartalom, a felszívódás mértéke, a bedolgozás hatékonysága, az esetleges mellékhatások előfordulása és a használat időtartama is.

A piacon elérhető sok vaskészítmény mellett nagyon nehéz egyöntetű véleményt megfogalmazni, de az étrendkiegészítők csak kiegyensúlyozott étrend mellett tudják kompenzálni  a megnövekedett vasigény pótlását. Milyen esetekben? Például intenzív növekedéssel gyermekkorban vagy egyoldalú étkezésű, válogatós gyereknél vagy idős embereknél, akik nem esznek eleget.

Nem árt tudni, hogy a vastermékeknek csak töredéke, mintegy 10 százaléka szívódik fel, így ahhoz, hogy szervezetünkben fedezni tudjuk a napi 1-2 milligramm vas bevitelét, 10-20 mg vas szükséges. Ráadásul a vassók mindössze 23-30 százaléka elemi vas, ezért a vaskiegészítő leírásánál mindig ügyelünk az elemi vastartalomra.

A vérképzés javulása és a vasraktárak feltöltése meglehetősen hosszú ideig tart, így a kezelés akár több hónapig is eltarthat. A vashiány okától is függ, hogy milyen gyakran kell vasat pótolni. Ha tehát bizonyított vashiányunk miatt valóban hatékony vaspótlóra vágyunk, akkor érdemes olyan gyógyszertári táplálékkiegészítőt választani, amely nagyobb arányban tartalmaz ellenőrzött és állandó minőségű, jobban hasznosuló vasat.

Ezek a legjobb vas tabletták

Maltofer 100 mg rágótabletta

Maltofer 100 mg vas rágótabletta

A Maltofer rágótabletta az egyik legjobb vasat tartalmazó, különböző eredetű vashiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgáló készítmény. Amíg a legtöbb vaspótlót üres gyomorra kell bevenni, a Maltofer bármikor bevehető, az étkezés segíti a felszívódását, egyben csökkenti az esetleges mellékhatásokat is.

C-vitamin nélkül is jól felszívódik. Nagyon magas vastartalommal rendelkezik, ezért választottuk be az egyik legjobb vas tabletta listánkra. A 357 mg vas(III)-hidroxi-polimaltóz komplex 100 mg elemi vasnak felel meg  tablettánként.

NATURLAND VAS tabletta

Naturland Vas tabletta, az egyik legjobb vas tabletta

A Naturland vas tabletta szintén az egyik legjobb vas tabletta, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál vörösvérsejt és hemoglobin képződéséhez, az immunrendszer normál működéséhez.

Hatóanyag a napi adagban (1 tabletta):

 • vas: 14 mg

Béres Vas Vital filmtabletta

Béres Vas Vital filmtabletta

A Vas Vital filmtabletta olyan komplex étrend-kiegészítő készítmény, amely vasból a felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték 100%-át tartalmazza. A készítményben lévő C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A réz részt vesz a szervezet vasszállításában. A folsav, valamint a B12-vitamin támogatja a szervezet normál vörösvérsejt-képződését. A cink hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A legjobb vas tabletta listára a rengeteg hozzáadott hatóanyag miatt került fel.

Hatóanyagok mennyisége filmtablettánként:

 • Folsav 200 µg
 • B12-vitamin 1 µg
 • C-vitamin 60 mg
 • Vas 14 mg
 • Cink 7,5 mg
 • Réz 700 µg

NEO-FERRO-FOLGAMMA 114 mg/0,8 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

NEO-FERRO-FOLGAMMA 114 mg/0,8 mg gyomornedv-ellenálló vas tabletta

A Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tabletta az egyidejűleg fennálló vas- és folsavhiányos vérszegénység kezelésére valamint a terhesség során annak megelőzésére is ajánlott. 

Egy gyomornedv-ellenálló tabletta 114 mg szárított vas(II)‑szulfátot (= 37 mg Fe) és 0,8 mg folsav-hidrátot tartalmaz.

JutaVit Szerves Vas komplex forte 18mg filmtabletta

JutaVit Szerves Vas komplex forte 18mg filmtabletta

Szerves kötésű vasat (vas-fumarát) és folsavat, C-vitamint, cinket tartalmazó étrend kiegészítő készítmény. Mesterséges színezék mentes. A termék nem tartalmaz szervetlen vas vegyületeket (pl.: vas-szulfát).

Hatóanyag a napi adagban (1 tabletta):

 • vas: 18 mg
 • BioCo szerves VAS

Szerves kötésű vasat tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta. A BioCo szerves VAS kizárólag szerves kötésű glükonát formában tartalmazza a normál vörösvérsejt és hemoglobin képződéshez szükséges vasat jelentős, tablettánként 14 mg-os hatóanyag mennyiségben. A termék nem tartalmaz szervetlen vas vegyületeket (pl. vas-szulfát).

Hatóanyag a napi adagban (1 tabletta):

 • vas: 14 mg

Értékeld a cikket:

 • Rating