Legjobb terhes vitaminok

4 legjobb terhes vitamin – Minden amit a vitaminokról tudni kell

A várandósság időszaka egy különleges és izgalmas időszak minden nő életében, amikor a helyes táplálkozás és az optimális vitaminbevitel kulcsfontosságú szerepet játszik. 

A legjobb terhes vitaminok kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy támogassák az anya és a fejlődő baba egészségét, biztosítva a szükséges tápanyagokat ezen kritikus időszak alatt. 

Tartalom

Ezek a legjobb terhes vitaminok segítenek az egészséges növekedésben, fejlődésben, támogatják az immunrendszert, és hozzájárulnak a várandósság zökkenőmentes lefolyásához. 

Az egészség megőrzése és a születendő gyermek megfelelő fejlődésének elősegítése érdekében fontos, hogy a kismamák tájékozódjanak a legjobb terhes vitaminokról, és olyan terméket válasszanak, amelyek megfelelnek az egyéni szükségleteiknek.

Mire figyelj terhes vitamin vásárlása során

A legjobb terhes vitamin megvásárlása során több szempontot is érdemes figyelembe venni a biztonságos és hatékony táplálkozás támogatása érdekében. Az alábbiakban összegyűjtöttem a legfontosabb szempontokat.

1. Folsav: Fogamzóképes korban napi 400 µg, terhesség alatt minimum 600 µg bevitele ajánlott. A megfelelő folsavbevitel csökkentheti a velőcsőzáródási problémák kockázatát​​.

2. D-vitamin: Terhesség alatt ajánlott napi 1500-2000 NE bevitele, amely elősegíti a fogamzást és támogatja a csontrendszert. A napi bevitele nem haladhatja meg a 4000 NE-t (100 µg)​​.

3. Vas, kalcium, jód: Ezek az ásványi anyagok kulcsfontosságúak a terhesség alatt. A vas a vérképzéshez, a kalcium a csontok fejlődéséhez, a jód pedig a normális fejlődéshez szükséges​​​​.

4. B-vitaminok: Különösen a B6 és B12 vitaminok fontosak a vérképzés és a termékenység támogatásához, de az összes B-vitamin rendkívül fontos az immunrendszer, az idegrendszer és a bőr egészségének megőrzésében​​​​.

5. C-vitamin: Antioxidáns hatása mellett növeli az ellenálló képességet, és hozzájárul a vas felszívódásához​​.

6. Cink: Fontos a hormontermelés támogatásában, a magzat növekedésében és fejlődésében, valamint csökkenti a vetélés és koraszülés kockázatát​​.

7. Omega-3 zsírsavak: Támogatják a baba agyának fejlődését, és különösen hasznosak, ha nem fogyasztasz elegendő halat​​.

8. Mellékhatások: Néhány terhes vitamin mellékhatásokat okozhat, mint például a gyomor-bélrendszeri zavarok. Ezért fontos, hogy a kiegészítők szedése előtt konzultálj egészségügyi szakemberrel.

9. Méhpempő és inozitolok: Ezek különleges összetevők, amelyek elősegíthetik a teherbeesést és támogathatják a hormonháztartást, valamint javíthatják a spermiumok és petesejtek minőségét​.

Folsav

A folsav, vagy B9-vitamin, kulcsfontosságú tápanyag a terhesség alatt, különösen a fogantatás előtti szakaszban és a terhesség első trimeszterében. Itt van minden, amit a folsav vásárlásakor érdemes figyelembe venni.

Miért fontos a folsav?

A megfelelő folsavbevitel csökkentheti a velőcsőzáródási rendellenességek, például a spina bifida és az anencephalia kockázatát. Ezek a rendellenességek már a terhesség korai szakaszában, a fogamzás utáni első néhány hétben alakulnak ki​​.

Fogamzóképes korban lévő nők számára napi 400 µg, míg terhes nők számára napi minimum 600 µg folsav bevitele ajánlott​​. Mindig a megbízható gyártók által készített, jó hírnévvel rendelkező termékeket keresd. Ellenőrizd a termékcsomagoláson az összetevők listáját és a folsav mennyiségét.

A folsav különböző formákban érhető el, beleértve a tablettákat, és a folyékony kiegészítőket. Válaszd ki azt a formát, amely a legkényelmesebb számodra a napi bevitel szempontjából.

Ellenőrizd, hogy a termék ne tartalmazzon felesleges adalékanyagokat vagy allergéneket. Kiemelten fontos, hogy a termék megfeleljen az élelmiszer-biztonsági előírásoknak és szabványoknak.

Ügyelj arra, hogy a kiegészítők a megfelelő adagolást biztosítsák az ajánlott napi beviteli értékeknek megfelelően. Ne lépd túl az ajánlott napi bevitelt, mivel a túlzott folsav bevitel is okozhat problémákat.

Amennyiben bizonytalan vagy a megfelelő adagolást vagy a termék kiválasztását illetően, konzultálj az orvosoddal. Különösen fontos ez abban az esetben, ha meglévő egészségügyi problémákkal rendelkezel.

Sok szülés előtti vitamin tartalmaz folsavat, de győződj meg arról, hogy ezek a készítmények elegendő mennyiségű folsavat biztosítanak-e a terhesség alatti ajánlott bevitelnek megfelelően.

A folsav kritikus szerepet játszik a terhesség alatti egészséges fejlődésben, ezért fontos, hogy már a tervezett terhesség előtt kezd el az elegendő mennyiségű folsav fogyasztását. Az informált vásárlás segíthet biztosítani, hogy megkapd a szükséges tápanyagokat, miközben minimalizálod a felesleges kockázatokat.

D-vitamin

A D-vitamin fontossága a terhesség alatt különösen kiemelkedő, mivel szerepet játszik a magzat és az anya egészségének megőrzésében egyaránt. Íme néhány kulcsfontosságú információ, amelyekre figyelned kell.

Ajánlott D-vitamin bevitel

Terhesség alatt az ajánlott D-vitamin mennyiség napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység), amely segít megelőzni a D-vitamin hiányát és annak káros hatásait mind az anyára, mind a magzatra nézve. Az ajánlott napi maximális bevitele 4000 NE (100 µg) nem haladhatja meg, mivel ez az a mennyiség, amely még biztonságosnak tekinthető​​.

A D-vitamin jelentősége

A D-vitamin kulcsfontosságú a csontok egészséges fejlődésében, valamint a kalcium és foszfor felszívódásában. Ezenkívül hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és támogatja az egészséges sejtosztódást. Hiánya károsíthatja a magzati és anyai csontrendszert, valamint növelheti a preeklampszia (terhességi mérgezés) kockázatát​​.

Mire figyelj D-vitamin vásárlásakor

Olyan terméket válassz, amely megbízható gyártótól származik, és megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik a tisztaságról és a minőségről. A D-vitamin két fő formája közül a D3 (cholecalciferol) hatékonyabban növeli a D-vitamin szintjét a vérben, mint a D2 (ergocalciferol).

Figyelj arra, hogy a termék adagolása összhangban legyen az ajánlott napi bevitellel. Kerüld a túladagolást, mivel az káros lehet. Ellenőrizd, hogy a termék nem tartalmaz-e olyan anyagokat, amelyekre esetleg allergiás vagy érzékeny lehetsz.

Néhány D-vitamin készítmény tartalmazhat kiegészítő ásványi anyagokat vagy vitaminokat, mint például kalciumot, amely elősegítheti a D-vitamin hatását. Azonban mindig bizonyosodj meg róla, hogy ezek az anyagok nem lépik túl az ajánlott napi bevitelt.

Mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdenél szedni, konzultálj az orvosoddal, különösen terhesség alatt. Az egészségügyi szakember segíthet meghatározni a számodra és a babád számára szükséges D-vitamin mennyiségét, figyelembe véve egyéni egészségügyi állapotodat és szükségleteidet.

Vas, kalcium, jód

A vas, kalcium és jód fontossága a terhesség alatt kritikus szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni táplálékkiegészítők vásárlásakor. Ezek az ásványi anyagok alapvető szerepet játszanak mind az anya, mind a magzat egészségének megőrzésében. 

Vas

A vas segíti a vérképződést és oxigénnel látja el a magzatot, valamint segít megelőzni a vérszegénységet. Terhesség alatt a vas szükséglet megnő, különösen a harmadik trimeszterben, amikor a magzat vasraktárai telítődnek​​.

Az egészséges, egy gyermeket váró nőknek általában nincs szükségük extra vasra, kivéve, ha vérvizsgálat igazolja a vashiányt. Ikerterhesség esetén vagy ha a vashiányos vérszegénység fennáll, a vasbevitel növelése javasolt​​.

Olyan vaskiegészítőt vásárolj, amely könnyen felszívódik és minimális mellékhatásokkal rendelkezik, például a vas-biszglicinát. Ellenőrizd az adagolást, és kerüld el a túladagolást, mivel ez gyomor-bélrendszeri panaszokhoz vezethet.

Kalcium

A kalcium létfontosságú a magzat csontozatának és fogainak fejlődéséhez. Az anya kalciumszükséglete nő a terhesség alatt, mivel a magzat a kalciumot az anya csontjaiból vonja el. Naponta kb. 1000-1300 mg kalcium ajánlott, de ez változhat egyéni szükségletektől függően.

Jód

A jód elengedhetetlen a magzat agyi fejlődéséhez és az anyagcsere folyamatokhoz. Jódhiány esetén nő a vetélés, a koraszülés kockázata, és negatívan befolyásolhatja a magzat IQ-szintjét​​. A terhes nők napi jódbevitele kb. 150-250 µg között kell, hogy legyen.

B-vitaminok

A B-vitaminok kulcsfontosságú szerepet játszanak a terhesség alatt, hiszen támogatják az anya és a magzat egészségét számos módon. A B-vitaminok komplex családja közül több tag is kiemelkedő jelentőséggel bír a várandósság időszakában. 

B6-vitamin (piridoxin)

Fontos a fehérjeszintézisben, az idegrendszer egészségében és a morning sickness (reggeli rosszullét) kezelésében várandós nőknél. Segíthet csökkenteni a hányingert és az émelygést a terhesség korai szakaszában​​.

A napi ajánlott mennyiség változhat, de a terhesség alatt megnövekedett szükségletet ki kell elégíteni. Mindig konzultálj orvosoddal a megfelelő adagolásról.

B12-vitamin (kobalamin)

Elengedhetetlen a normális idegrendszeri funkciók és a vörösvérsejt-képződés fenntartásához, valamint szerepet játszik a DNS-szintézisben is. A B12-vitamin hiánya vérszegénységhez vezethet, ami károsíthatja a magzat fejlődését​​.

Főként állati eredetű élelmiszerekben található, így a vegetáriánus vagy vegán étrendet követő várandós nőknek különösen oda kell figyelniük a megfelelő bevitelre.

C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) létfontosságú tápanyag a terhesség alatt, mivel számos kulcsfontosságú szerepet tölt be az anya és a magzat egészségének támogatásában. 

A terhesség alatti megfelelő C-vitamin bevitel elősegíti az immunrendszer erősítését, támogathatja a kollagén képződést, ami esszenciális a bőr, az erek, a csontok és a porcok egészségéhez, valamint antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. 

A terhes nők számára ajánlott napi C-vitamin bevitel körülbelül 85 mg, míg szoptató anyáknál ez az érték 120 mg-ra nő. Ezek az ajánlások azonban változhatnak egyéni egészségügyi állapotok függvényében, ezért mindig érdemes konzultálni egy orvossal a személyre szabott adagolás megállapítása érdekében.

A C-vitamin különböző formákban kapható, beleértve az aszkorbinsavat és a különféle aszkorbátokat, mint például a nátrium-aszkorbát. Néhány ember jobban tolerálja a pufferelt formákat, amelyek kevésbé savasak és gyengédebbek a gyomorra.

A C-vitamin fokozhatja a vas felszívódását, ezért ha vaspótlást is végez, érdemes lehet a kettőt együtt szedni. Mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel a kiegészítők együttes szedésének legjobb módjáról.

Cink

A cink egy kritikusan fontos ásványi anyag a terhesség alatt, mivel számos létfontosságú biológiai funkcióban játszik szerepet, beleértve az immunrendszer támogatását, a sebgyógyulás folyamatát, valamint a DNS-szintézist és a sejtosztódást. A cink hiánya befolyásolhatja a terhesség kimenetelét és a magzat fejlődését. 

A terhes nők számára ajánlott napi cinkbevitel általában körülbelül 11-13 mg között mozog, de ez változhat egyéni egészségügyi állapotok és táplálkozási szokások függvényében.

A cink számos formában létezik, beleértve a cink-citrátot, cink-glükonátot, és cink-pikolinátot. A kutatások szerint egyes formák, mint például a cink-pikolinát, jobban felszívódhatnak, mint mások. A cink befolyásolhatja más ásványi anyagok, például a réz felszívódását, ezért fontos a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a terhesség alatt, különösen az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) formában, mivel elősegítik a magzat agyának és retinájának fejlődését, valamint támogathatják az anya mentális jólétét is. 

A pontos ajánlott napi bevitel terhes nők számára változhat, de sok szakértő javasolja a DHA legalább 200 mg-os napi bevitelét a terhesség alatt. Az omega-3 zsírsavak kaphatóak halolajból és növényi forrásokból, is mint az algák. 

Ha vegetáriánus vagy vagy allergiás a halakra, az algán alapuló DHA lehet a megfelelő választás. Az omega-3 zsírsavak oxidálódhatnak és romolhatnak, ezért mindig ellenőrizd a termék lejárati dátumát a biztonság érdekében.

Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek, mint például a zsíros halak (lazac, szardínia), chia magok, lenmagok és diófélék fogyasztása természetes módon is hozzájárulhat az ajánlott bevitelhez.

Mellékhatások

A legjobb terhes vitamin és egyéb táplálékkiegészítők szedésekor fontos a mellékhatások figyelembevétele. Bár a legtöbb kiegészítő általában biztonságos és jól tolerálható, néhány esetben mellékhatások jelentkezhetnek. 

Mellékhatások típusai

 • Emésztési problémák: Egyes vitaminok és ásványi anyagok, különösen nagy dózisban, irritálhatják a gyomrot, ami emésztési zavarokhoz, például hasmenéshez, székrekedéshez vagy gyomorfájáshoz vezethet.
 • Allergiás reakciók: Ritkán, de előfordulhatnak allergiás reakciók, különösen, ha az egyén allergiás valamelyik összetevőre.
 • Interakciók: A kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, ami befolyásolhatja azok hatékonyságát vagy növelheti a mellékhatások kockázatát.

Mit tegyél mellékhatások esetén?

 • Dózis csökkentése: Ha mellékhatásokat tapasztalsz, érdemes megfontolni az adag csökkentését, természetesen orvosi tanácsra.
 • Termék váltás: Lehet, hogy másik márka vagy formuláció jobban megfelelő lesz, kisebb mellékhatásokkal.
 • Orvosi konzultáció: Minden esetben, ha mellékhatások jelentkeznek, fontos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, aki tanácsot adhat a további lépésekről.

Méhpempő és inozitolok

Amikor terhesség előtti vitaminokat választasz, és különös figyelmet fordítasz a méhpempőre és az inozitolokra, több fontos szempontot is érdemes figyelembe venned. Ezek az összetevők különleges tápanyagok, amelyek segíthetik a termékenységet és elősegíthetik a sikeres teherbeesést.

Méhpempő

Gazdag aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, és több mint 150 féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz. Emellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású.

Inozitolok

Az inozitolok, amelyeket néha B8-vitaminként is emlegetnek, szerves vegyületek, amelyek elősegíthetik a sejtek kommunikációját a szervezetben. Az inozitol különösen fontos a női reproduktív egészség szempontjából, mivel hozzájárulhat a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához és támogathatja a peteérés folyamatát.

Legjobb terhes vitamin márkák

Femibion terhes vitamin

Femibion terhes vitamin

A Femibion étrend kiegészítők foláttal (folsav és Metafolin) és további fontos tápanyagokkal segítenek a babatervezéstől egészen a szoptatási idő végéig. A Femibion 2 és Femibion 3 termékek DHA-t (omega-3 zsírsav) is tartalmaznak a várandósság és a szoptatás időszakára.

A folát hozzájárul a normál vérképződéshez, szerepet játszik a sejtosztódásban és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében. Az utóbbiba beleértendő a méhlepény kialakulása is, amely ellátja a magzatot az alapvető tápanyagokkal.

A folát kulcsfontosságú a vérképződéshez és a sejtosztódáshoz, különösen fontos a méhlepény fejlődésében. Ajánlott napi 400 μg folsav bevitele a fogantatás előtti időszaktól kezdve, mivel az alacsony folátszint növelheti a velőcső-záródási rendellenességek kockázatát. 

Az anyai DHA-bevitel elősegíti a magzat agyának és szemének fejlődését, amelyhez napi 250 mg DHA felett további 200 mg bevitelét ajánlják.

TETSZIK

 • Jó mert extra kicsi
 • Kiváló összetevők
 • Jó ár-érték

NEM TETSZIK

 • Kevés van benne
 • Nincs rá egészségpénztári támogatás

Gravida terhes vitamin

Gravida Optima terhes vitamin

A Gravida Optima az egyik legjobb terhes vitamin, és komplex étrend kiegészítő, amely különösen alkalmas a babatervezéstől a szoptatás végéig tartó időszak alatti folyamatos szedésre.

Az összetételét a hazai táplálkozási szokások figyelembe vételével alakították ki, és az egyes összetevők segítik egymás felszívódását, valamint figyelembe veszik a várandósság és szoptatás alatt megnövekedett ásványianyag-szükségletet​.

A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el. 

Főbb tulajdonságok

 • Folyamatos szedhetőség a babatervezéstől a szoptatás végéig
 • Vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint omega-3 zsírsavakkal gazdagított összetétel
 • Metilfolát tartalmú, ami a folát biológiailag aktív formája, így közvetlenül hasznosítható
 • Halolaj tartalmú lágyzselatin kapszula citromos ízesítéssel
 • Laktóz és gluténmentes, cukorbetegek által is szedhető
 • 1 és 3 havi kiszerelésben kapható

TETSZIK

 • Komplex összetétel
 • Cukorbetegek is szedhetik
 • Jó ár-érték
 • Glutén és laktóz mentes

NEM TETSZIK

 • Jobb lenne, ha csak egy tabletta lenne

Elevit terhes vitamin

Elevit Complex 1 terhes multivitamin tabletta

Az Elevit Complex sorozat különféle szakaszokban nyújt támogatást a babatervezéstől a szoptatásig. Az Elevit Complex 1 különösen a fogantatás előtti időszaktól a terhesség első trimeszterének végéig ajánlott, míg az Elevit Complex 2 a terhesség második és harmadik trimeszterére van szabva.

Elevit Complex 1

800 µg folátot tartalmaz, amely elősegíti a sejtosztódást és az anyai szövetek növekedését, csökkentve ezzel egyes fejlődési rendellenességek kockázatát. Tartalmazza a folát biológiailag aktív formáját, a Metafolin-t, ami közvetlenül hasznosítható a szervezetben. 

Jód, vas, és több vitaminforrást biztosít, amelyek hozzájárulnak az idegrendszer, a vérképződés és az immunrendszer normál működéséhez.

Elevit Complex 2

A 13. héttől a szülésig támogatja a megnövekedett tápanyagszükségletet, beleértve a DHA-t is, ami elengedhetetlen a magzat agyának és szemének fejlődéséhez. 

Folsavat, Metafolint és vasat is tartalmaz, amelyek elősegítik az anyai szövetek növekedését és a normál vörösvérsejt képződést. A vitaminok és ásványi anyagok összetétele hozzájárul az immunrendszer és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint a normál csontozat fenntartásához.

TETSZIK

 • Cukormentes    
 • Hatékony
 • Kiváló összetétel
 • Több változat

NEM TETSZIK

 • Étvágyat csinál
 • Éhgyomorra nem ajánlott

Czeizel terhes vitamin

Czeizel multivitamin várandóság alatt

A Dr. Czeizel multivitamin különféle szakaszokban nyújt támogatást kifejezetten a baba tervezésétől egészen a születéséig. Ez az egyik legjobb terhes vitamin, amely egy ajánlott étrend kiegészítő, illetve magas minőségű összetevőket tartalmaz, és 2021-ben új, kisebb méretű filmtabletta formában és megújult csomagolásban jelent meg a piacon.

A termék célja, hogy támogassa a kismamák és babájuk egészségét, különös tekintettel a megújult, célzott összetételre, amely folsavat, magnéziumot, jódot és vitaminokat biztosít a baba fejlődéséhez

A termék kettős formátumú filmtablettákat és Omega-3 zsírsavat tartalmazó kapszulákat kínál. A folát és folsav kombinációja segíti a normál vérképződést, az anyai szövetek növekedését és a sejtosztódást. Az Omega-3 zsírsavak (DHA) pedig támogatják a magzat agyának és szemének fejlődését.

TETSZIK

 • Magas folsav tartalom
 • Magas összetétel
 • Jó ár-érték

NEM TETSZIK

 • Nehéz lenyelni

Értékeld a cikket:

 • Rating