A legjobb gyulladáscsökkentő krémek és gyógyszerek

A legjobb gyulladáscsökkentő megoldások

A gyulladás az immunrendszer aktivizálódásának eredménye. Kialakulásának hátterében többféle ok állhat. A kellemetlen tünetek viszont könnyen az egész napot tönkre tehetik, beszűkíthetik a mozgástartományt, így fontos mielőbb megoldást találni a problémára. Szerencsére számos alternatíva áll rendelkezésre! Cikkünkben megismerheted a gyulladások fajtáit és hogy mik jelenleg a legjobb gyulladáscsökkentő megoldások.

Tartalom

A gyulladások fajtái

A gyulladást többféleképp lehet csoportosítani. Például:

 • Gyulladás helye szerint
 • A gyulladás oka alapján
 • Egy vagy több ízületet érint a gyulladás 
 • Heveny vagy krónikus gyulladás

Bármilyen gyulladásról is legyen szó, fontos tisztában lenni a gyulladás fajtájával, annak érdekében, hogy megkezdődhessen a mielőbbi kezelés. Az alábbiakban néhány gyulladás típust mutatunk be:

Foggyulladás

A foggyulladás sokak szerint az egyik legkellemetlenebb gyulladás típus, hiszen a fájdalomról, szinte lehetetlen nem tudomást venni, a különféle gyulladáscsökkentők pedig csak átmeneti megoldást jelentenek. Éppen ezért foggyulladás esetén azonnali beavatkozásra van szükség.

Egyrészt, mert a foggyulladás az egyik legkellemetlenebb probléma, másrészt, ha félvállról veszed a problémát, akkor idővel még súlyosabb lesz a helyzet és akár fogvesztésre is sor kerülhet.

A foggyulladásnak több oka is lehet, például:

 • A fog túlterhelése
 • Bruxizmus, azaz csikorgatás, az állkapocs összeszorítása
 • Bölcsességfog növekedése
 • Fogkő
 • Ciszta
 • Fogszuvasodás

Alapvetően elmondható, hogy a gyakori, legalább évenkénti egyszeri fogorvosi vizittel, valamint az alapos és rendszeres fogmosással csökkentheted a foggyulladás kialakulásának esélyét. Érdemes kellő figyelmet fordítani a prevencióra, így elkerülhető a foggyulladás és az azzal járó fájdalom.

Fülgyulladás

A fülfájdalom rendszerint az érintett terület duzzadtságával, pirosságával jár, továbbá gyakori kísérő tünet lehet még a láz, valamint a fülfájdalom. A gyulladt állapot általában fülcsepp alkalmazásával néhány nap alatt megszüntethető, viszont, ha nem történik változás, akkor mindenképp fel kell keresni a háziorvost.

A fülgyulladás hátterében számos ok állhat, mint például:

 • Arcüreggyulladás
 • Bakteriális vagy vírusos fertőzés
 • Huzatos környezet
 • Megfázás vagy influenza
 • Nem megfelelően tisztított hallókészülék használata
 • Lelki okok
 • Orrmandula-gyulladás

Seb gyulladás

Sebet számtalan módon lehet szerezni, de egy biztos, megfelelően ki kell tisztítani, fertőtleníteni és szükség esetén akár bekötözni, hogy megkezdődhessen a gyógyulás folyamata. Ha ezeket félvállról veszed és nem törődsz kellőképp a sebeddel, akkor annak a későbbiek folyamán komoly következményei lehetnek, például begyullad a seb.

Ennek jelei a duzzanat, tapintásra meleg érzet, fájdalom. Ekkor érdemes valamilyen gyulladáscsökkentő gyógyszert alkalmazni, ha pedig ez sem segít, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya az a rész, amely a szemfehérjét borítja, továbbá a szemhéjak belső felszínét is béleli. Ha begyullad, akkor annak a következők a tünetei:

 • Szemviszketés
 • Szúró fájdalom érzés a szemben
 • Bepirosodott szem
 • Erős könnyezés
 • Szemviszketés
 • Váladékozó szem

A kötőhártya gyulladás bármely életkorban előfordulhat, ez az egyik leggyakoribb szemet érintő betegség. A megbetegedés kialakulhat vírus vagy baktérium által, de akár nem fertőzéses eredetű probléma is állhat a háttérben, például a szemet érintő irritáció, allergia vagy szem szárazság.

Nem törvényszerű, hogy mind a két szemet érinti a kötőhártya gyulladás. Előfordulhat, hogy a probléma mindössze az egyik szem esetében jelentkezik. Az allergiás eredetű kötőhártya gyulladás esetében viszont általában mindkét szemen jelentkeznek a gyulladás tünetei.

Izületi gyulladás

Az ízületi gyulladás kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Tévhit, hogy csupán az idősebb korosztály szenved a kellemetlen tünetektől. A gyulladás akár az ízület túlterhelése következtében is megjelenhet.

Az ízületi gyulladás helyi okok miatt is megjelenhet, de akár az egész szervezetet érintő ok is állhat a háttérben. Utóbbiak közé soroljuk az autoimmun, fertőzéses és endokrin, vagyis hormonális eredetű problémákat.

Az ízületi gyulladás kialakulásának okai:

 • Autoimmun betegségek
 • Sport
 • Túlterhelés
 • Baktériumok
 • Köszvény
 • Lelki okok

Legjobb gyulladáscsökkentő krémek

A gyulladásos eredetű megbetegedések, az állandó fájdalom képesek az egész napra rányomni a bélyeget, így érdemes a legjobb gyulladáscsökkentő krémeket bevetni a kritikus területen, hogy mielőbb fellélegezhess és a fájdalom nélkül tudd folytatni a napi rutinod.

Természetesen a fájó terület pihentetése, tehermentesítése is fontos, különben a krém csak tűzoltásra lesz alkalmas, de a valódi probléma nem szűnik meg.

Cikkünkben a legjobb vásárlói értékelésekkel rendelkező gyulladáscsökkentő krémeket, gyógyszereket és megoldásokat mutatjuk be.

Algoflex Dolo 50mg/g gél 100g

Algoflex Dolo 50mg/g gél 100g az egyik legjobb gyulladáscsökkentő krém

Az Algoflex Dolo gél hatékonyan alkalmazható bőrre kenve fájdalommal és gyulladással járó problémák esetén. Akár baleset, akár sportsérülés, vagy egyéb ok folytán alakul ki a gyulladás, az Algoflex Dolo gél az egyik legjobb gyulladáscsökkentő krém a problémára.

Abban az esetben, ha az orvos másként nem rendelkezik, akkor a kezelendő bőrfelületre kenj fel körülbelül 4-10 centiméteres gélcsíkot, majd könnyed mozdulatokkal masszírozd be a krémet bőrbe. Ezt naponta 3-4 alkalommal ismételd meg.

A készítmény alkalmazása 12 éven felüliek számára ajánlott!

Diclac Dolo 50mg/g 50 g

Diclac Dolo 50mg/g 50 g gyulladáscsökkentő krém

A Diclac Dolo gél kiváló megoldást jelent a sport és baleseti sérülések, az ínhüvely gyulladásai, az idősebb korban jelentkező reumás eredetű, valamint az ízületekben végbemenő változásokra. Fájdalom és gyulladás kezelésére az egyik legjobb gyulladáscsökkentő készítmény.

A Diclac Dolo gélt naponta 2-3 alkalommal kell felvinni a kezelendő bőrfelületre. A gélt minden esetben ép bőrfelületen lehet alkalmazni. A mielőbbi hatás érdekében a leírtaknak megfelelően rendszeresen kend be a fájdalmas testrészt!

Dolgit krém 50g

Dolgit 50g gyulladáscsökkentő krém

A Dolgit krém külsőleg alkalmazható gyógyszer, mely a mozgásszervek reumatológiai és nem reumatológiai kezelésére szolgál. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmény, melynek hatóanyaga az ibuprofén, amely oldott állapotban van jelen, így hamar felszívódik a bőrön keresztül és a fájó, gyulladt szövetbe jut, hogy ott kifejtse hatását. A Dolgit krém alkalmazásával a mozgáskorlátozottság és a duzzanat hamar csökken. A krém könnyen eloszlatható, bőrbarát és kellemes illattal rendelkezik.

Ha a gyógyszerész vagy a kezelőorvosod nem mondja el hogyan kellene alkalmazni a krémet, akkor a betegtájékoztatóban foglaltaknak megfelelően történjen az adagolás. E szerint naponta 3-4 alkalommal 2-5 gramm, vagyis 4-10 centiméter hosszú krémcsíkot nyomj a kezelendő felületre, majd finom mozdulatokkal masszírozd be a bőrödbe.

Voltaren Emulgel 1% gél 50 g

Voltaren Emulgel 1% gél 50 g gyulladáscsökkentő krém

A Voltaren Emulgel hatékonyan csökkenti az ízületi- és izomfájdalmakat, továbbá azok duzzanatát, gyulladását. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban visszatérhetsz a mindennapi tevékenységeidhez, anélkül, hogy a fájdalom miatt kellene aggódnod!

A Voltaren Emulgel kizárólag bőrön át alkalmazható készítmény. Naponta 3-4 alkalommal kend be vele a kezelendő felületet. Ehhez az adagolót tartsd függőleges helyzetben, az adagoló fejjel felfelé. Nyomd meg az adagolót, hogy a szükséges mennyiséghez juss, majd finoman dörzsöld be a duzzadt, fájdalmas területet a géllel. A szükséges mennyiség a kezelendő felület méretétől függ.

Legjobb gyulladáscsökkentő gyógyszerek

Nem minden esetben jöhet szóba a gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása, például kötőhártya-, fog- vagy fülgyulladás esetén. Ezenkívül sokan jobban kedvelik vagy épp hatásosabbnak tartják a tabletta formában történő bevitelt, mint a krémek használatát. Ha te is ezt a tábort erősíted, akkor van pár tippünk, hogy mely gyulladáscsökkentő tablettákat válaszd!

Apranax Dolo 220mg filmtabletta 30x

Apranax Dolo 220mg az egyik legjobb gyulladáscsökkentő gyógyszer

Az Apranax Dolo filmtabletták naproxent tartalmaznak, amely a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik. Egyaránt alkalmas a fájdalom, a láz és a gyulladás csökkentésére.

Az Apranax Dolot szájon át kell bevenni egy pohár víz kíséretében naponta háromszor, hacsak kezelőorvosod nem rendelkezik másként. Ha pár nap múltán sem érzel javulást, akkor mindenképp keresd fel háziorvosod.

Cataflam Dolo Rapid 25mg lágy kapszula 30x

Cataflam Dolo Rapid 25mg gyulladáscsökkentő lágy kapszula 30x

A Cataflam Dolo Rapid hatékonyan enyhíti a menstruáció, fejfájás és fogfájás következtében kialakuló fájdalmat, illetve gyulladást.

A Cataflam Dolo Rapid kapszula tizennégy éves vagy ennél idősebb serdülők és felnőttek számára ajánlott. Tizennégy év alatti gyermekeknek nem adható a tabletta. A lágy kapszulát egészben kell lenyelni az étkezés alatt vagy azt követően egy pohár víz kíséretében. Ha napok múltán sem enyhülnek a panaszok, akkor mindenképp keresd fel háziorvosod!

Gyulladáscsökkentő teák

A tea fogyasztásnak többféle előnye van. Azontúl, hogy hidratáló hatású, gyulladáscsökkentőként is kiválóan funkcionál. Így, ha eleged van a fájdalomból, akkor ideje töltened magadnak egy csésze forró teát! Természetesen nem mindegy, hogy milyen teát fogyasztasz, hiszen nem minden tea rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással. Az alábbiak, viszont igen!

Zöld tea

A zöld tea amellett, hogy antioxidáns, egyben gyulladáscsökkentő hatású is. Fogyasztása által a káros koleszterin szintje csökkenthető a szervezetben, valamint a keringési rendellenességek kialakulása is megakadályozható általa.

Gyömbértea

A gyömbér nem csupán az émelygő, rosszalkodó gyomor megnyugtatásában nyújt segítséget, ugyanis erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Éppen ezért kiváló megoldás azok számára, akik gyulladásos megbetegedéssel küzdenek. Viszont, ha vérhígítót szedsz, akkor inkább kerüld a gyömbértea fogyasztását.

A gyömbérteát úgy tudod elkészíteni, hogy egy kisebb, körülbelül ujjnyi méretű gyömbért felkarikázol, majd forró vízbe áztatod, körülbelül 10 percre. Ezt követően szűrd le és már fogyaszthatod is a teát! Naponta két-három csésze gyömbérteát fogyassz a panaszok csökkentése érdekében.

Kurkuma tea

A kurkuma gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását már számos kutatás bebizonyította, így köztudott tény, hogy számos probléma esetén segít a panaszok enyhítésében. A kurkuma jótékony hatásai a benne található kurkuminnak köszönheti.

A kurkumin egy antioxidáns, amely segít csökkenteni a szervezetben gyulladásokat okozó enzimek szintjét. Ha igazán hatékony gyógyteát szeretnél készíteni, Akkor negyed kanál kurkuma mellé szintén negyed kanál őrölt gyömbért is forrázz le. A kurkuma-gyömbér tea jótékony hatásait hamar érezni fogod!

Gyulladáscsökkentő ételek

A gyulladás nem más, mint az immunrendszer reakciója a kórokozókra, fertőzésekre. A szervezetben szinte bárhol kialakulhat gyulladás. Sokan szinte azonnal gyógyszertárba rohannak és különféle kemikáliákkal igyekeznek gátat szabni a gyulladásnak, továbbá enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

Fontos tudatosítani, hogy az étkezésnek is nagy szerepe van az egészséges életmódban és a gyulladások kialakulásának megakadályozásában, csökkentésében. Ráadásul a szervezetben már meglévő gyulladások erősödéséhez a helytelen táplálkozás is hozzájárul.

A tudatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás nagy segítséget jelenthet a problémák elkerülésében. A túlzott cukor- és transzzsír fogyasztás mindenképp hátrányos, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszereket is kerülni kell. A nem megfelelő élelmiszerek fogyasztására a szervezet gyulladással válaszol.

Az alacsony tápértékű, magas só és cukortartalmú élelmiszerek helyett olyan ételek fogyasztása javallott, amelyek sok antioxidánst tartalmaznak, lehetőség szerint feldolgozatlanok, valamint sok vitamint és ásványi anyagot, illetve esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.

Nem hiába a mondás, miszerint az vagy, amit megeszel. Minden egyes elfogyasztott étel hozzájárul valamiképp a test egészségéhez. Rombolja vagy támogatja azt. A szakértők is egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy a táplálkozás nagyobb befolyással van sejtszinten a test egészségére, mint azt korábban sejtettük.

Ha a szervezetedben már eleve jelen van a gyulladás, akkor nem mindegy, hogy a meglévő állapotot támogatod vagy épp teszel ellene.

Gyulladáscsökkentő étrend

Ha már kialakult a gyulladás és nem csupán gyógyszerekre akarsz hagyatkozni, esetleg a kemikáliákat teljesen el akarod hagyni és inkább természetesen, táplálkozás útján szeretnéd megszüntetni akkor az alábbi élelmiszerek mindenképp szerepeljenek az étrendedben:

Fokhagyma

A fokhagyma erős szájszagot képes okozni, így érthető, hogy sokan csak ritkán fogyasztják. Viszont az étrendből nem érdemes teljes mértékben száműzni, ugyanis legfőbb hatóanyaga az allicin, amely komoly antibakteriális hatással rendelkezik. Többek közt a magas koleszterinszint csökkentésének is kiváló módja.

Olajos magvak

Az olajos magvak számos értékes összetevőt tartalmaznak, például esszenciális zsírsavakat és fehérjét. Emellett fenolok és omega-3 zsírsavak is bőven vannak bennük, aminek köszönhetően a gyulladásokkal is képesek felvenni a harcot. Akár különféle éltelekbe, például müzlibe keverve is fogyaszthatod őket, de önmagukban is ízletes csemegék az olajos magvak, például a dió, mandula, napraforgómag, pisztácia és mogyoró.

Zöldségleves

Még ha nem is vagy kimondottan egy konyhatündér a zöldségleves elkészítését akkor is érdemes megtanulnod, hiszen valóságos vitaminbomba. Ráadásul egyáltalán nem nehéz elkészíteni! Minél több zöldséget teszel bele, annál ízletesebb és egyben finomabb lesz.

A zöldséglevesbe mindenképp apríts fehérrépát, sárgarépát, karfiolt, karalábét és természetesen az értékes flavonoidokat tartalmazó petrezselyem sem maradhat ki a sorból!

Természetes gyulladáscsökkentők

Habár ma már hatékony gyógyszerek kaphatók a különféle panaszokra, egyre többen vannak azok, akik igyekeznek alternatív, természetes megoldásokat keresni. Ebben jelentenek segítséget a különféle gyógynövények.

A természet számos kincset rejt, csak tudni kell ezeket okosan felhasználni. Ha nem feltétlenül akarsz gyógyszert alkalmazni panaszaidra, akkor érdemes kipróbálni néhány hatásos gyógynövényt!

Gyulladáscsökkentő gyógynövények

Nem csoda, hogy már nagyszüleink, felmenőink is előszeretettel alkalmazták a különféle gyógynövényeket, hiszen valóban hatásosak a panaszok kezelésében. Az viszont fontos, hogy ha bizonytalan vagy egy növény kapcsán, akkor ne használd, mert akár veszélyes is lehet!

Az alábbi gyógynövényeket viszont egész nyugodtan használd, ugyanis mind a legjobb gyulladáscsökkentő hírében állnak!

Kamilla

A kamilla egészségügyi hatásait egyrészt a tudomány is igazolta, másrészt te is tapasztalhattad, ha például készítettél belőle inhalátort vagy teát. Nem hiába az egyik legnépszerűbb gyulladáscsökkentő gyógynövény, mivel görcsoldó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással rendelkezik.

Gyakorlatilag mindenféle gyulladásra hatékonyan alkalmazható! A virágából készült teát naponta több alkalommal nyugodtan fogyaszthatod! Hamar érezni fogod a gyógynövény jótékony hatásait!

Aloe Vera

Az Aloe Vera számos problémára megoldást jelent. A legjobb, hogy növényként otthon is termesztheted, így ha valamilyen egészségügyi problémával szembesülsz, akkor könnyedén orvosolhatod a növény segítségével!

Kisebb felületi bőrsérülések esetén egyszerűen vágd le a növény levelét, majd a belőle kipréselt géllel óvatosan kend be a sérülést. Ezenkívül fogyaszthatsz Aloe Vera tartalmú italt, ami szintén támogatja egészséged!

Körömvirág

A körömvirág a kamillához hasonlóan nagy becsben tartott gyógynövény, mely felgyorsítja a sebgyógyulást, valamint gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Teaként is fogyasztható, de a belőle készült kivonat is ideális a a test szinte bármely pontján Különösen az emésztőrendszerre van nagyon jó hatással.

Gyulladáscsökkentés házilag

Gyulladás esetén a borogatás, valamint a dunsztkötés vagy más néven párakötés is nagy segítséget jelenthet.

Ennek pontos instrukcióival viszont sokan egyáltalán nincsenek tisztában. Annak érdekében,hogy te is profi dunszt kötést tudj készíteni, az alábbiakban megosztjuk veled a pontos lépéseket!

Amire szükséged lesz:

 • Olló
 • Folpack
 • Steril gézlap
 • Betadine kenőcs
 • Bőrbarát ragtapasz
 • Fertőtlenítő

Gyulladáscsökkentő dunsztkötés

 1. Első lépésként a bőrfelületet kell lefertőtlenítened. Ezt a lépést sose spórold meg, különben növeled a fertőzések kockázatát!
 2. Ha ezzel megvagy, akkor a kezelendő bőrfelülethez méretezve vágj le néhány gézlapot, amit langyos vagy meleg vízzel nedvesíts meg.
 3. Ezután a nedves gézlapra vigyél fel kellő mennyiségű Betadine kenőcsöt és a gézlapot helyezd a bőrfelületre.
 4. A következő lépés egy megfelelő méretű folpack kivágása, amely a gézlapra kerül. Erre újabb néhány réteg méretre vágott gézlap kerül.
 5. Végül zárd a folyamatot a ragtapasz felhelyezésével. Ezáltal a dunsztkötés stabilizálva lesz!

Nem találtad meg a fenti listában a Te tuti gyulladáscsökkentő módszered? Írd meg nekünk kommentben, hogy bővíthessük vele a listánkat!

Értékeld a cikket:

 • Rating