Legjobb elektromos fogkefe tesztek, vélemények

Legjobb elektromos fogkefe – mire figyeljünk vásárláskor

Az elektromos fogkefe kiválasztása nem egyszerű. Ma már rengeteg különféle típus kapható ezért a számunkra legjobb elektromos fogkefe kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell vennünk. Elektromos fogkefe tesztünkben körüljárjuk mire kell odafigyelnünk a vásárlás során és bemutatjuk, melyek a jelenleg kapható legjobb elektromos fogkefék.

A legjobb elektromos fogkefe tesztünk saját tapasztalatok és a legnagyobb webáruházak oldalain megjelenő vélemények és értékelések alapján készült.

Tartalom:

Az elektromos fogkefék előnyei

Egyszerű használat, hatékony fogtisztítás

Az elektromos fogkefe használata igazán egyszerű, habár tény, hogy eltér a hagyományos fogkefétől, így nem túlzás kijelenteni, hogy újra meg kell tanulni fogat mosni. Ez nem nagy ördöngösség, hamar rá lehet érezni a helyes használatra. Amellett, hogy az elektromos fogkefe használata igazán egyszerű, jóval alaposabb tisztításra képes, mint az elektromos fogkefék.

Nem károsítja a fogzománcot

Nem csak az elektromos fogkefék, hanem a manuális fogkefék esetében is gyakori probléma, hogy túl erősen nyomjuk a fogakra a jobb, alaposabb tisztítás érdekében a fogkefét, amely így nemhogy jobb tisztítást eredményezni, inkább csak árt a fogaknak.

Az elektromos fogkefék közt a prémium kategóriájú termékek úgynevezett nyomásérzékelő szenzorral is el vannak látva, aminek köszönhetően túl erős nyomás esetén a fogkefe jelez. Így nem kell attól tartani, hogy fogmosás közben felsértjük az ínyt, a fogzománcot vagy a nyelvet.

Az elektromos fogkefék nagy előnye, hogy a hatékony és alapos tisztításra képes, melyet az emberi kéz nem képes reprodukálni. Ezenkívül bizonyos fokig a fogkövet is képes eltávolítani a fogakról.

Gyorsaság, beépített időzítő

Sokan csak túl akarnak esni a fogmosáson, míg mások könnyen belefeledkeznek. Némely elektromos fogkefék képesek mérni a fogmosás idejét, így nem kell attól tartani, hogy túl hamar fejezzük be vagy hosszúra nyújtjuk a folyamatot.

Változatos üzemmódok

Az egyszerűbb elektromos fogkefék mindössze egyetlen üzemmóddal rendelkeznek. A legjobb elektromos fogkefék, akár a középkategóriás szegmens modelljei is számos beépített üzemmóddal rendelkeznek. Ezek közt annak függvényében lehet váltogatni, hogy mi a cél, mit szeretne elérni a felhasználó az általános tisztításon túlmenően.

Csak néhány példát említve, vannak a fogfehérítést irányzó üzemmódok, fogmasszírozó vagy érzékeny fogakra kifejlesztett alternatívák is.

Cserélhető fogkefe fejek

A hagyományos fogkefék egyik legnagyobb hátránya, hogy csak egyféle sörtetípus áll rendelkezésre. Ez többek közt azt is jelenti, hogy rossz választás esetén vagy el kell viselni a sörte miatti kellemetlenségeket, vagy esetleg vásárolni egy másik típust, bízva abban, hogy az jobb lesz.

Elektromos fogkefe típusok

A legjobb elektromos fogkefe kiválasztása során a legfontosabb szempont a fogkefe típusa. Érdemes a különféle típusok előnyeit és hátrányait mérlegelni, majd ezt követően meghozni a döntést, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat.

Természetesen az ár és a különféle funkciók is fontos szempontok, azonban a típus az, ami a legfőbb kritérium a döntés során. Az elektromos fogkeféket többféleképp csoportosíthatjuk.

Áramellátás alapján

Elemes fogkefe

Az elemes fogkefék jellemzően olcsóbb termékek, amelyek pont emiatt egyszerűbb felépítéssel rendelkeznek. Alapvetően annyi előnyük van, hogy beszerzésükkel elmondhatjuk magunkról, hogy egy elektromos fogkefe tulajdonosai lettünk, de ezen felül nem sok előnnyel rendelkeznek ezek a típusok.

Az elemes elektromos fogkefék esetében a vibráló sörte leginkább a kéz mozgatását helyettesíti. Ráadásul sokaknak okoz bosszúságot, hogy állandóan gondoskodni kell az elem időben való cseréjéről. Ez pedig a környezetvédelem szempontjából sem túl előnyös. Főleg azok számára válnak be ezek a fogkefék, akik nem akarnak sokat költeni az elektromos fogkefére, azonban bizonyos szempontból ennek is megvan az ára.

Újratölthető fogkefe

Az újratölthető fogkefék előnyösebb választásnak bizonyulnak az elemes társaiknál, ráadásul strapabíróbbak, hatékonyabbak és számos kiváló funkcióval rendelkeznek. A fogkefe töltése sokkal egyszerűbb, mint az állandó elem cserélgetés. Hosszútávon gazdaságos és kényelmes megoldás.

Az újratölthető fogkefék általában vízálló töltővel vannak ellátva, ami azért előnyös, mert akár a mosdón is lehet őket tárolni. A használat során arra kell ügyelni, hogy néhány naponta fel legyen töltve, így nem kell amiatt aggódni, hogy esetleg pont akkor áll le az elektromos fogkefe, amikor használni szeretnénk.

Fogkefefej, vagyis sörte mozgás iránya alapján

Az elektromos fogkeféket a sörte mozgás iránya alapján is meg lehet különböztetni. 

Forgófejes fogkefe

A forgófejes elektromos fogkefék esetében kör alakú sörtefelület a jellemző, amely körkörös mozgással tisztítja a fogakat. Adott modelltől függően a fogkefe fej négy-nyolcezer fordulatot is végezhet percenként. A forgófejes típusokat általában a kezdő elektromos fogkefe tulajdonosok veszik, akik még csak ismerkednek a készülékkel és nem igazán tudják, hogy milyen speciális igények alapján lenne célszerű választani.

Szónikus elektromos fogkefe

A hagyományos elektromos fogkefékhez mérten a szónikus típusok magasabb szintet képviselnek. Oldalirányban elképesztően gyorsan képesek mozogni, akár percenként ötvenezres mozdulat számmal, melynek előnye, hogy rendkívül alaposan képes eltávolítani a lepedéket a fogakról, akár kisebb befektetett munka mellett is.

Éppen ezért a szónikus elektromos fogkefék, különösen gyerekeknek, szabálytalan fogsorral rendelkezőknek ideális megoldást jelentenek, illetve mindazoknak, akiknek fontos az alapos tisztítás. Amellett, hogy a szónikus elektromos fogkefe hatékonyan távolítja el a lepedéket és a fogkövet, egyben kíméletes az ínyhez.

Ezek a típusok drágábbak, mint a hagyományos elektromos fogkefék, de mindenképp jó vételnek számítanak, hiszen rengeteg hasznos funkcióval rendelkeznek.

Ultrahangos elektromos fogkefe

Az ultrahangos elektromos fogkefék kategóriájukban a csúcsminőséget képviselik és a legjobb elektromos fogkeféknek számítanak. Forgómozgásra ebben az esetben nem kerül sor, mivel a lepedék és fogkő eltávolítás teljes mértékben ultraszónikus hanghullámok által történik.

A módszer rendkívül hatékony, ugyanis az ultrahangos rezonálás közben percenként akár kilencvenhat millió rezgés is létrejöhet. Az ultrahangos elektromos fogkefékhez külön erre a célra kifejlesztett fogkrémek is kaphatók, célszerű ezeket használni. Ez azért előnyös, mert a hanghullámok hatására a szájban több millió mikroszkópikus buborék jön létre.

Ezek a buborékosok képesek a legapróbb résekbe is behatolni és kifejteni tisztító hatásukat. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ultrahangos elektromos fogkefék elképesztően magas szintű szájhigiéniát biztosítanak.

Forgó-oszcilláló-pulzáló elektromos fogkefe

Ez a típus a pulzáló, oszcilláló és forgó fogkefék előnyeit ötvözi. Ha forgó-oszcilláló-pulzáló elektromos fogkefét vásárol, akkor egy az egyben megkapja a forgás hatékonyságát, az oszcilláló technológia precízségét, illetve a pulzálás magas szintű tisztító képességét.

Kevés fogkefe képes mindezekre, így a rendkívüli teljesítményért cserébe borsos árat várhatnánk, azonban az az igazság, hogy ezek a fogkefék alig drágábbak az egyszerűbb típusoknál.

Elektromos fogkefe fej típusok

Az elektromos fogkefe fej típusoknak két fő fajtája van, melyek a kör és a hagyományos alakú típusok. Mechanikus tisztítás esetén a köralakú fejek bizonyulnak a legjobb választásnak, mivel a rezgő vagy forgó mozgásnak köszönhetően alaposan körbeölelik a fogakat, így hatékony tisztításra képesek.

A mechanikus alakú fejeket a szónikus és az ultrahangos típusok esetében célszerű választani. Nagy előnyük, hogy széles ívben képesek egyszerre több fogat elérni.

Sörte erőssége

A sörte erőssége sokkal fontosabb, mint azt sokan gondolnák. Érdemes a fogainknak megfelelő típust választani. Az alábbiakban részletezzük, hogy mit érdemes tudni a különféle sörte erősség kapcsán.

Közepes erősségű sörte

Erőteljes lepedék felhalmozódás és gyakori fogkő eltávolítás esetén érdemes közepes erősségű elektromos fogkefét választani. A közepes erősségű sörte esetében már ügyelni kell az óvatos, kíméletes fogmosásra.

Lágy erősségű sörte

A lágy sörték báki számára ideálisak, hiszen nem kell attól tartani, hogy az elektromos fogkefe használata koptatja a fogzománcot vagy irritálja a fogínyt. A lágy sörte különösen azok számára ajánlott, akik gyakran tapasztalnak fogínyvérzést.

Extra lágy

Az extra lágy sörtékkel rendelkező elektromos fogkefék ideálisak, ha a fogíny bármilyen okból kifolyólag érzékennyé vált. Az ok lehet szájsebészeti beavatkozás, ínysorvadás, sugárkezelés, gyakori ínyvérzés vagy íny visszahúzódás. Az extra lágy sörtékkel a fogak tisztítása a fogíny védelme mellett kiválóan megvalósulhat!

Extra kemény

Az extra kemény sörtékkel ellátott fej elsősorban protézisek, kivehető pótlások tisztítására szolgál. A hagyományos fogtisztításhoz nem javasolt, mivel könnyen felsérthető vele a fogíny, illetve a fogzománc is maradandó károsodást szenvedhet.

Kemény

A kemény sörtékkel rendelkező elektromos fogkefét csak abban az esetben érdemes alkalmazni, ha a fogmosási technikánk tökéletesen kivitelezett és nem áll fenn a veszélye, hogy például az íny megsérül.

Fogkefe funkciók

Időzítő

Az időzítő általános funkció, amely a fogmosás idejét méri, illetve jelez, ha a fogmosás során át lehet térni a következő körnegyed megtisztítására. Az időzítő azoknak is hasznos, akik hajlamosak túl hamar befejezni a fogmosást, esetleg hosszan belefeledkeznek. Az előbbi elsősorban a gyerekekre jellemző, így számukra különösen hasznos az időzítő funkció.

Tapintás, ergonómia

Bármennyire is lényegtelen tulajdonságoknak tűnnek, a kellemes tapintás, illetve az ergonómikus kialakítás igenis fontos tényezők. A fogkefe egy olyan tárgy, amely napi szinten használatban van, így fontos a kényelem. Ezekkel a tulajdonságokkal a legtöbb fogkefe rendelkezik, csak az igazán olcsó típusok esetében lehet kérdéses meglétük.

Működési idő

A komfortérzet rovására mehet, ha az elektromos fogkefét állandóan tölteni kell minden használatot követően. A jobb típusok esetében napi két-három használat mellett is bírja az akkumulátor körülbelül egy hétig, de inkább hosszabb ideig. Az igazán magas minőséget képviselő termékek pedig a töltöttség szintjét is képesek jelezni.

Töltési idő

Az elektromos fogkefe töltési ideje a készülék márkájától és típusától is függ. A legjobb elektromos fogkefék gyorstöltő funkcióval rendelkeznek, aminek köszönhetően a készülék pár óra alatt teljesen feltölthető. Az első használatot követően is ajánlott teljesen feltölteni az elektromos fogkefét.

Vibráció, fordulatszám/perc

Minél magasabb kategóriájú egy elektromos fogkefe, annál több vibrációra képes percenként. A csúcskategóriás termékek harmincezer vagy ennél is magasabb fordulatszámon működnek percenként.

Hangerő

Némely típusok esetében a hangerő állítható, így megválasztható, hogy a jelzések mennyire hangosan szólaljanak meg. Kisgyermekes családok esetében éjszakai fogmosás során nagyon hasznos funkció, hiszen így a gyerek nem kel fel a hangos jelzésre.

Kisméretű, cserélhető fogkefe fej

A kis méretű fogkefefej legnagyobb előnye, hogy még a nehezen elérhető helyekre is el lehet érni, így nem lesz olyan felület, amely kimaradna. A nagy fejű fogkefefejek esetében gyakori probléma, hogy nem érnek el mindenhova, így némely fogak, fog részek nem lesznek megtisztítva.

Többféle típusú fogkefe fej

A különféle fogkefe fejek eltérő módon képesek megvalósítani a fog- és szájápolást. Vannak gyengédebb, durvább fejek vagy olyanok, amelyeket kifejezetten fogszabályzós fogakra fejlesztettek ki. Speciális igények esetén érdemes többféle fejjel rendelkező típust vásárolni.

Nyomásérzékenység

A nyomásérzékenység rendkívül hasznos funkció, melynek elsősorban azok veszik hasznát, akik érzékeny ínnyel rendelkeznek. Nagyon sokan hajlamosak a hagyományos fogkefét is túl erősen rányomni a fogakra, mely rendkívül előnytelen, ugyanis ennek következtében nem csak a fogíny sérülhet, hanem a fogzománc is. A nyomásérzékelő szükség esetén jelez, így a fogmosás biztonságosabbá válhat!

Többfajta fogmosó program

A legjobb elektromos fogkefék többféle programot kínálnak, annak érdekében, hogy a szájhigiénia magas szinten megvalósuljon. Például némely fogkefék rendelkeznek ínymasszírozó vagy fogfehérítő programmal.

Fogkefe tartó, tok

Különösen utazás során hasznos, ha az elektromos fogkefe nem csak be van téve a bőröndbe, táskába, hanem van egy külön tokja, tartója, amelyben kényelmesen lehet szállítani. Az utazó tokkal bárhova higiénikusan magunkkal vihetjük a fogkefénket.

UV fertőtlenítés

Előre vetítjük, hogy csak nagyon kevés elektromos fogkefe rendelkezik ezzel a funkcióval. Használatával a szájüreg még tisztábbá válhat.

Okos funkciók (wifi, app, mesterséges intelligencia)

Ma már némely prémium kategóriás termékek az okos készülékekhez is képesek csatlakozni, jellemzően Bluetooth segítségével. Természetesen a legjobb elektromos fogkefékhez már alkalmazást is kapunk, sőt, akár mesterséges intelligenciával támogatott funkciók is rendelkezésre állnak.

Bluetooth

A legjobb elektormos fogkefék esetében a Bluetooth segítségével össze lehet kapcsolni az elektromos fogkefét az okos készülékkel, így valós időben követhető a fogmosás ideje, illetve számos adat monitorozható általa. Így a fogmosás élménye magasabb szintre emelhető!

Gyorsulásérzékelő

A gyorsulásérzékel érzékeli a kefe mozgásának gyorsaságát és annak helyzetét.

Kijelző

A magas minőséget képviselő, drágább készülékek jellemzően LED kijelzővel készülékkel is el vannak látva, mely számos hasznos információt közvetít a felhasználó felé. A kijelző segítségével az elektromos fogkefe használata még inkább személyre szabható.

Pozíció észlelés

A pozíció észlelés egy igazán innovatív funkció, amivel csak a legjobb elektromos fogkefék rendelkeznek csak. Ennek a lényege, hogy az elektromos fogkefe észleli, hogy a szájüreg mely része esett át tisztításon és melyik az a rész, ami még hátra van, így biztosan semmilyik rész nem marad ki!

Íny ápolás

Némely fogkefék külön az íny masszírozására kifejlesztett kefefejjel is rendelkeznek a kíméletes, de hatékony tisztítás és ápolás érdekében.

Nyelv tisztítás

A nyelv tisztító funkció különösen azok számára hasznos, akik kellemetlen lehelet miatt szenvednek, illetve azok számára is ideális, akik még magasabb szintre szeretnék emelni a szájhigiéniájukat.

Emlékeztető

Az emlékeztető funkció az igazán innovatív elektromos fogkefék esetében elérhető. Feladata, hogy a túl erős nyomást a nyomásérzékelővel karöltve enyhítse és emlékeztesse a felhasználót a fogak és az íny védelmére.

Elektromos fogkefe használata

Az elektromos fogkefe használata pofon egyszerűnek tűnhet, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan mégsem képesek megfelelően használni és hibát hibára halmoznak. Hiába a jó elektromos fogkefe, ha nem vagyunk képesek megfelelően használni.

A gyártó utasítása

A különféle modellek, mégha nem is nagy mértékben, de eltérnek egymástól, ezért érdemes legalább egyszer átolvasni, hogy a gyártó hogyan rendelkezik a termék használatát illetően.

Óvatos, kímélő mozdulatok

Nem csak az elektromos fogkeféket, hanem a hagyományos típusokat is hajlamosak túl erősen a fogfelszínhez nyomni az emberek, aminek következtében nagyon könnyen megsérülhet az íny vagy a fogzománc.

Az elektromos fogkefe önmagában is nagyon hatékony munkát képes végezni, ezért teljesen felesleges durván a fogakra nyomni. Némely modellek képesek arra, hogy a fordulatszám megváltoztatásával vagy hanghatással jelezzék, ha a nyomás túl erős.

A fogkrém helyes alkalmazása

Amint beszerez egy elektromos fogkefét és használni kezdi, nagyon hamar rá fog jönni, hogy a fogkrémet másként kell alkalmazni, mint egy hagyományos fogkefe esetében. Nem feltétlenül érdemes egy nagy adag fogkrémet az elektromos fogkefére nyomni, mert a bekapcsolás pillanatában szinte azonnal lerepül a fejről.

A legegyszerűbb, ha kikapcsolt állapotban kerül a fogkefére a fogkrém, majd ebben az állapotban eloszlatjuk a fogainkon. Ezt követően bekapcsolhatjuk a fogkefét, hogy alaposan megmossuk a fogainkat, úgy, hogy a paszta már mindenhol egyenletesen el van oszlatva.

A fogmosás ideje

Rengeteg ember fejében él az a tévhit, hogy mivel az elektromos fogkefe akár ezerszer gyorsabb munkát végez, mint a hagyományos fogkefék, ezért sokkal gyorsabban befejezhető a fogmosás. Ez azonban nincs így, mivel minden egyes kvadránsra legalább fél percet érdemes szánni az alapos tisztítás érdekében.

Némely típusok beépített időérzékelővel is rendelkeznek, így biztosan tudható, hogy elég hosszú ideig tartott-e a fogmosás.

Gyerek elektromos fogkefe / Baba elektromos fogkefe

Az elektromos fogkefe kiválasztásakor is érdemes figyelembe venni az életkori sajátosságokat, ugyanis a egy hat éves gyermek fogazata több szempontból különbözik egy felnőttétől. Ráadásul sokkal kíméletesebben kell bánni a gyermek tejfogaival, mint a felnőttek csontfogaival.

3 éves kor alatt

Ha felmerül a gondolat, hogy a gyereknek is elektromos fogkefét vásárlunk, akkor van pár dolog, amit érdemes észben tartani. Az elektromos fogkefe használata három éves kor alatt nem ajánlott. A három évesnél fiatalabb gyermekek esetében célszerű a hagyományos, kézi fogkefét alkalmazni, lehetőség szerint puha sörtékkel.

3-5 éves kor között

Ebben a korban jellemzően a fogmosás a szülők segítségével történik. Gyerekek számára a legjobb elektromos fogkefe az, amely nyomásérzékelővel rendelkezik, így a fogkefe jelez, ha esetleg túl erősen nyomja a fogak felületéhez és esetleg fennáll a sérülés veszélye. Ezenkívül célszerű extra lágy sörtéjű kefefejet használni.

Némely gyerekek hajlamosak megrágcsálni a fogkefe sörtéit. Ha ez a mi gyermekünkre is igaz, akkor mindenképp rá kell szólni, valamint szükség esetén gondoskodni a fogkefe fej cseréről, ugyanis az elhasználódott fogkefe fej nem alkalmas a hatékony tisztításra.

A fogkefe markolat esetében arra érdemes ügyelni, hogy stabil legyen és ne csússzon, így nem kell tartani a balesetektől sem.

5 évesnél idősebb korban

Az önálló fogmosás általában hat-hét éves korban kezdődik. Átmeneti megoldásként célszerű megkérni a gyermeket, hogy úgymond segítsen tartani a fogkefét, így hamar el lehet jutni oda, hogy a gyermek önállóan mossa a fogait, segítség nélkül.

Különösen a gyerekekre szokott igaz lenni, hogy szeretnék hamar letudni a fogmosást, így pár másodperc után befejezik a folyamatot és a fogkefe visszakerül a helyére. Éppen ezért célszerű olyan fogkefét vásárolni, amely időmérővel is el van látva, így a készülék jelez, ha a fogmosás legalább két percig, tehát elég ideig tart.

12 évesnél idősebb korban

12 éves kortól nem kell a gyermek elektromos fogkefék közül választani, ugyanis ekkorra jellemzően a fogazat teljes cseréje is megtörtént, tehát a tejfogak helyére csontfogak nőttek, így célszerű felnőttek számára kifejlesztett elektromos fogkefét választani.

Elektromos fogkefe árak

Az elektromos fogkefék ára meglehetősen széles skálán mozog. Azok is megtalálhatják számításaikat, akik mindössze pár ezer forintot szánnak rá és azok is, akik nem sajnálnak nagyobb összeget kiadni a készülékért, de cserébe komoly igényekkel és elvárásokkal rendelkeznek. Érdemes több tényezőt mérlegelni, hogy minden szempontból megfelelő döntés szülessen.

Ha az első elektromos fogkefénket készülünk beszerezni, akkor célszerű nem rögtön a legdrágább típust beszerezni rengeteg funkcióval, hiszen elképzelhető, hogy egy egyszerűbb típus is megfelelne az igényeinknek és nem is vesszük hasznát minden funkciónak.

A legegyszerűbb forgófejes fogkefék akár 5-6 ezer forintért is megvásárolhatók. Viszont, ha van konkrét elképzelés bizonyos funkciók, a teljesítmény kapcsán, esetleg egy hatékonyabb tisztításra képes típust szeretnénk beszerezni, akkor célszerű lehet egy forgó-oszcilláló-pulzáló típust beszerezni, melyek ára 15-20 ezer forint körül mozog.

Ha már egy ideje rendelkezünk elektromos fogkefével és pontosan tudjuk mire vágyunk vagy szeretnénk még magasabb szintre emelni a szájhigiéniánkat, akkor szónikus elektromos fogkefék jelenthetik az ideális választást. Ezek a 30-40 ezer forintos árkategóriába tartoznak.

Minden terméktípusnak megvannak a maga csúcskategóriás termékei, melyek az elektromos fogkefék esetében az ultrahangos típusok. Aki ilyen típusra vágyik, annak mélyen a zsebébe kell nyúnia, mivel ezek a legjobb elektromos fogkefék 60-100 ezer forint között elérhetők.

Legjobb elektromos fogkefék

Oral-B elektromos fogkefe – iO 8

Oral-B IO8 az egyik legjobb elektromos fogkefe
https://www.alza.hu/oral-b-io-series-8-black-onyx-magneses-fogkefe-d6113612.htm?idp=21455&banner_id=71127 – (Aff. link)

Bátran kijelenthető, hogy minden, ami Oral-B, arra a magas, prémium minőség jellemző. Ez nincs másként az iO 8 esetében sem, amely innovatív készüléknek számít, számtalan korszerű funkciójának köszönhetően!

Dizájnos külső számos extrával

Az Oral-B iO 8 már megjelenését tekintve is igazán mutatós darab, ugyanis kecses vonalvezetés és esztétikus külső jellemzi. Ezt erősíti a kétféle szín is, a White Alabaster, vagyis a fehér és a Black Onyx, vagyis a fekete.

A készülékhez járó mágneses töltő talapzat kellő stabilitást biztosít az elektromos fogkefének, így nem kell amiatt aggódni, hogy esetleg meginog és leesik. Ezenkívül egy tárolódoboz is jár a készülékhez, így utazás esetén a szállítása sem jelent problémát.

Innovatív fogmosás a korszerű funkciók segítségével

 • Bluetooth

Az Oral-B iO 8-as készülékre teljes mértékben igaz, hogy okoskészülék. Ezt igazolja, hogy tartozik hozzá egy applikáció is, amelynek használatával a fogmosás élménye is hatékonysága tovább növelhető. A párosításhoz be kell kapcsolni a készüléket és bluetoothon keresztül létrejön a kapcsolat.

 • Időzítő

A fogmosás optimális ideje körülbelül kettő perc. Annak érdekében, hogy ez biztosan ne legyen rövidebb, az Oral-B iO 8-as készülék beépített időzítővel rendelkezik, amely fél percenként jelzi, hogy mennyi idő van még hátra. Ha megtörtént a két perces fogmosás, akkor a kijelzőn egy mosolygó smiley jelenik meg. Ha ennél rövidebb ideig tartott a fogmosás, akkor a kijelző szomorú smileyt mutat.

 • Nyomásérzékelő

Az Oral-B iO 8-as készüléke nyomásérzékelővel is el van látva. Ha túl erősen nyomjuk a fogainkhoz a készüléket, akkor a LED-gyűrű vörösen ég. Túl enyhe nyomás esetén pedig fehéren világít. Az optimális nyomás erősség zöld színt eredményez, így pontosan tudhatjuk mikor járunk el helyesen. Ha esetleg több Oral-B iO8-as is található a fürdőszobában, mert a család több tagja is ilyen típusú fogkefét használ, akkor a LED-fény színe megváltoztatható, annak érdekében, hogy a fogkefe felismerhető legyen tulajdonosa számára.

 • Kefe fej

Az Oral-B iO 8 elektromos fogkefe hatszor több lepedéket képes eltávolítani az ínyszélről, mint a hagyományos fogkefék. A kerek kefefej képes körbeölelni a fogakat és a mikrorezgések segítségével nagyon alapos tisztításra képes.

 • Programok

A készülék többféle programmal rendelkezik, például hagyományos napi fogmosás, ínyvédő, fehérítő, intenzív, érzékeny, valamint ezek szuper változata is elérhető. Ezenkívül nyelvtisztító program is rendelkezésre áll.

Tetsztik

 • Prémium minőségű termék
 • érzékeny fogakra a legjobb választás
 • Remek akkumulátor-üzemidő

Nem tetszik

 • borsos ár

Philips elektromos fogkefe – HX6850/47 ProtectiveClean 5100 szónikus elektromos fogkefe

Philips HX6850/47 ProtectiveClean 5100 szónikus elektromos fogkefe vélemény
https://www.philips.hu/c-p/HX6850_47/sonicare-protectiveclean-5100-szonikus-elektromos-fogkefe

A Philips prémium minőségű elektromos fogkeféje kíméletesen tisztítja meg a fogakat, miközben rendkívül hatékony. A gyártó állítása szerint a készülék olyannyira hatékony, hogy két perces használattal olyan eredmény érhető el, amely egy manuális fogkefe esetében csak egy hónapos folyamatos súrolással lenne megvalósítható.

Ergonomikus kialakítás, tetszetős megjelenés

Habár egy elektromos fogkefe esetében nem az a legfontosabb szempont, hogy esztétikus legyen, azonban a Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 szónikus elektronikus fogkefe ennek a kritériumnak is megfelel, ráadásul igazán komfortos használata.

Hatékony, magas szintű funkciók és extrák

 • Három üzemmód

A Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 szónikus elektronikus fogkefe három üzemmóddal rendelkezik, így saját igényeinkre szabhatjuk a fogmosást. A Gum Care mód a kíméletes fogmosást biztosítja, így az íny masszírozás is megvalósulhat. A White mód a felületi lerakódások eltávolítását biztosítja, míg a Clean mód a hatékony tisztítást segíti elő.

 • BrushSync technológia

Az úgy nevezett BrushSync technológia nyomon követi, hogy mióta van használatban a fogkefefej és mennyire erős nyomást fejt ki vele a fogmosás során. Ha elérkezik a csere ideje, akkor egy rövid hangjelzés és a markolaton megjelenő jelzőfény jelzi ezt.

 • Időzítő

A Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 szónikus elektronikus fogkefe kétféle időzítővel rendelkezik. A SmarTimer jelzi, hogy mikor telik le a fogmosáshoz ajánlott két perc, míg a QuadPacer akkor jelez, amikor a szájüreg egy adott részével optimális időt töltöttünk.

 • Beépített nyomásérzékelő

A túl erős nyomás egyáltalán nem előnyös, hiszen könnyen felsértheti az ínyt és károsíthatja a fogzománcot. Ha túl erősen nyomjuk a fogkefét a fogakhoz, akkor a készülék gyengéd pulzáló hangot ad ki, amely a nyomás enyhítésére emlékeztet fogmosás közben.

 • Továbbfejlesztett szónikus technológia

A továbbfejlesztett szónikus technológia vizet juttat a fogközökbe. A fogkefe hatékony tisztító mozdulatai pedig fellazítják és eltávolítják a fogakon lévő lepedéket, így megvalósul a magas szintű fogápolás.

Tetszik

 • 62 ezres rezgésszámával messze a legjobb hatásfokkal dolgozik
 • egyáltalán nem kell rányomni a fogakra

Nem tetszik

 • 2 hét kellett mire teljesen megszoktam a használatát
 • Kicsit gyakrabban (7-10 naponta) kell tölteni

Xiaomi elektromos fogkefe – T700

Xiaomi T700 elektromos fogkefe vélemény
https://www.alza.hu/xiaomi-electric-toothbrush-t700-d7104904.htm?idp=21455&banner_id=71128 – (Aff. link)

A Xiaomi T700 elektromos fogkefe alkalmazásával újra magabiztosan tudunk mosolyogni! Az elektromos fogkefe rendelkezik minden olyan tulajdonsággal és funkcióval, amelynek köszönhetően a kifogástalan szájhigiénia biztosítható!

Kiváló felépítés a hatékonyság érdekében

A Xiaomi T700 elektromos fogkefe minden paramétere elősegíti a minőségi, alapos fogápolást. A készülék négy milliméteres ultravékony kefefejjel rendelkezik, ami azért előnyös, mert a hagyományos fogkefe fejekhez képest könnyebben képes behatolni a száj sarkaiba, valamint használata komfortosabb.

A fogkefe fej igazán sűrű szálazású, így sokkal erősebb tisztító erővel rendelkezik, mint például a hagyományos fogkefék.

Hatékony, mégis kíméletes

 • Innováció és személyre szabottság

A Xiaomi T700 elektromos fogkefe személyre szabott LED kijelzővel rendelkezik, ráadásul a fogkefe az okostelefonhoz is csatlakoztatható, így a stastisztikák a Xiaomi Home/Mi Home alkalmazásban vezethetők.

 • Nyomásérzékelő

Természetesen a készülék nyomásérzékelővel is el van látva, így ha túl erősen nyomjuk rá az elektromos fogkefét a fogakra, akkor azonnal jelez. A kefe rezgés intenzitását egyszerűen, egy gombnyomással be lehet állítani.

Nevadent elektromos fogkefe – NZAOT 600 A1 Premium Bluetooth

Nevadent elektromos fogkefe - NZAOT 600 A1 Premium Bluetooth vélemény

A Nevadent NZAOT 600 A1 Premium Bluetooth elektromos fogkefe hatékonyan fogmosást és fogíny tisztítást biztosít. A nagy sebességű oszcilláció hatékonyan képes eltávolítani a lepedéket.

Kiváló kialakítása

A Nevadent NZAOT 600 A1 Premium Bluetooth elektromos fogkefe gumis, csúszásgátló markolattal rendelkezik, így komfortosan lehet használni a készüléket. A fokefe indukciós töltő segítségével tölthető, mely túltöltés elleni védelemmel is el van látva. Emellett a töltőállomáshoz levehető tárolórekesszel is fel van szerelve, amelyben négy pótfej is elfér. A termék nyolc darab színes jelöléssel ellátott fogkefejet is tartalmaz.

A termékhez mellékelt óra a fogmosás során jelzi a tisztítandó állkapocs negyedeket, továbbá az időt is mutatja és túl erős nyomás esetén figyelmeztet. Természetesen a töltés és kapacitás jelzés is rendelkezésre áll. A magas minőségű, lekerekített DuPont Tynex nylon-monofil sörték alapos tisztítást biztosítanak. A készülék számos más márka kefefejeivel kompatibilis.

Innovatív, műszaki felszereltség

 • 6 különféle funkció
  • Mélytisztítás üzemmód nagyon erős tisztító hatással rendelkezik, melynek köszönhetően a makacs lepedék is leszedhető a fogakról
  • Érzékeny üzemmód használata az érzékeny fogíny esetében lehet indokolt
  • Fehérítés üzemmód a ragyogó, hófehér mosoly érdekében
  • Nyelvtisztítás üzemmód által a friss lehelet, a tiszta, kellemes szájíz könnyedén elérhető.
  • Normál üzemmód erős tisztító hatással rendelkezik a fogak tisztítása érdekében
  • Masszázs üzemmód által megvalósulhat a fogíny masszázsa

Curaprox elektromos fogkefe – HYDROSONIC PRO

Curaprox elektromos fogkefe - HYDROSONIC PRO vélemények
https://www.alza.hu/curaprox-hydrosonic-pro-d5502350.htm?idp=21455&banner_id=71129 – (Aff. link)

A Curaprox Hydrosonic Pro abban az esetben is hatékonyan használható, ha érzékeny az ínyünk, implantátummal vagy fogszabályzóval rendelkezünk. Ráadásul a nehezebben elérhető helyek megtisztítása sem jelent problémát.

Innovatív kialakítás, könnyű szállíthatóság

A Curaprox Hydrosonic Pro elektromos fogkefe Curacurve® kefefejjel rendelkezik, amely 10 vagy 15 fokos szögben képes hajlani. Ennek komoly jelentősége van a fogápolásban, ugyanis így a nagyőrlők és kisőrlők hátsó felületét, vagyis a nehezen elérhető részeket is könnyedén el lehet érni.

A Curaprox Hydrosonic Pro elektromos fogkefe nem a hagyományos nejlon sörtékkel rendelkezik, hanem Curen szálakkal van ellátva, amelyek merevebbek a hagyományos szálaknál, ezért nedves állapotukban is megőrzik merevségüket. A merev, de mégis gyengéd szálak kíméletesek az ínyhez, de kíméletlenek a lepedékkel szemben.

Hidradinamikus hatás

A hidradinamikus hatás a Curaprox Hydrosonic Pro elektromos fogkefe specialitása. Ennek lényege, hogy a harminc ezernél is több vibrációnak köszönhetően a speciális szónikus technológia fogkrémből, vízből és nyálból egy olyan erőteljes turbulenciát képes létrehozni, mely masszív örvényként a szájüreg bármely részébe képes eljutni. Oda is, ahova a sörték nem tudnak eljutni.

A készülék nem csupán a dokkolón keresztül tölthető fel a hálózatról, hanem akár USB portról is, ami sokak számára előnyös. Ráadásul a fogkefe percenként akár negyvenkét ezernél is több vibrációra kéeps.

Tetszik

 • Sokkal jobban tisztit mint egy elektromos fogkefe
 • Nagyon ritkan kell tolteni

Nem tetszik

 • Az utazó tárolója lehetne formatervezettebb
 • Időnként kissé hangosabban zúg

Legnagyobb elektromos fogkefe gyártók

Oral-B

Az Oral-B egy kifejezetten a fogápolásra specializálódott márka, amely ezen a területen az egyik legnagyobb név. Az Oral B széles kínálattal rendelkezik a cserélhető fejek esetében, méghozzá olyannyira, ami egyedülállónak számít a piacon. Az Oral-B nevéhez köthető számos innovatív fejlesztés és ötlet. A vásárlók nem hiába kedvelik a termékeket, ugyanis a magas szintű keresztkompatibilitás rájuk a jellemző.

Philips Sonicare

A Philips szintén a legismertebb gyártók közé tartozik. Nem csupán elektromos fogkeféket, hanem szépségápolási cikkeket és háztartási gépeket is gyártanak. A Philips Sonicare elsősorban a prémium szegmensben érdekelt, ezért leginkább ultrahangos és szónikus típusú elektromos fogkeféket gyártanak.

Vitammy

A Vitammy számos elektronikai terméket gyárt, például elektromos fogkeféket, pulzusmérőket, mérlegeket és egyéb cikkeket. A márka számára különösen fontos, hogy a termékek magas minőséget képviseljenek és emellett esztétikusak is legyenek.

Xiaomi

A Xiaomi egy kínai magántulajdonban lévő vállalat, amely elsősorban okos telefonok fejlesztése és gyártása által tett szert hírnévre. Az okos telefonok mellett viszont számos egyéb elektronikai eszközöket, így például elektromos fogkeféket is gyártanak.

Oclean

Az Oclean vállalat az innovációra és a technológiára támaszkodva folyamatosan arra törekszik, hogy javítsa a szájhigiéniát. Az intelligens, minőségi szájépolási termékek egy hatékonyabb és teljesebb szájápolási rutin kialakítását támogatják.

Panasonic

A Panasonic egy nagy japán vállalat csoport, mely elsősorban elektronikai termékek gyártásával foglalkozik. A márka japán vállalat lévén nagy hangsúlyt fektet a precizitásra és a kifogástalan minőségre. Nincs ez másként az elektromos fogkefék gyártása esetében sem.

Trisa

A Trisa egy kiváló svájci márka, amely kimagasló minőségben és a megszokott svájci precizitással készíti szájápolási termékeit. A termékek kifejlesztéséhez a témában elöljáró egyetemekkel és fogszakorvosokkal működik együtt.

Fairywill

A Fairywill márka 2016-ban jött létre. A vállalat célja, hogy a vásárlóknak több lehetőségük legyen a drága elektromos fogkefék közül választani és megtalálhassák a számukra leginkább megfelelő termékeket. Az innovatív termékek kiválóan hozzájárulnak a minőségi szájápoláshoz.

Gyakori kérdések elektromos fogkefékkel kapcsolatban

Mikor cseréljük az elektromos fogkefe fejét?

Optimális esetben akkor kell sort keríteni az elektromos fogkefe fejének cseréjére, amikor eljön a gyártó által meghatározott idő. Ha a gyártó nem rendelkezett ennek kapcsán, akkor a manuális fogkefékhez hasonlóan, az elhasználódott elektromos fogkefe fejet havonta célszerű.

Némely modellek esetében úgy nevezett kopósörték is alkalmazásra kerülnek, melyek azt hivatottak jelezni, hogy mikor érkezett el a csere ideje.

Meddig bírja az elektromos fogkefe egy töltéssel?

Erre nem könnyű válaszolni, ugyanis típustól is függ. A csúcskategóriás termékek napi két fogmosás mellett akár tíz-tizennégy napig is bírják. Minél olcsóbb, egyszerűbb az elektromos fogkefe, annál kevesebb ideig bírja egyetlen feltöltéssel.

Miért jobb az elektromos fogkefe a hagyományoshoz képest?

Számos vizsgálat rávilágított, hogy az elektromos fogkefék sokkal alaposabb tisztításra képesek és adott idő alatt több lepedéket képesek eltávolítani a fogakról, mint hagyományos társaik. Ráadásul a nehezen elérhető helyeket is sokkal hatékonyabban meg lehet tisztítani elektromos fogkefe alkalmazásával.

Hogyan használjuk az elektromos fogkefét?

Az elektromos fogkefék használata igazán egyszerű. A hagyományos fogkefék esetében manuálisan kell elvégezni a kefe mozgatását, ezzel ellenben az elektromos fogkefe szónikus vagy pulzáló, forgó, rezgő mozgását maga a készülék biztosítja.Mindössze annyit kell tenni a fogmosás közben, hogy a fogainkon végig vezetjük a fogkefét, az pedig elvégzi dolgát.

Gyerekek is használhatják az elektromos fogkefét?

Természetesen, sőt a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektromos fogkefe alkalmazása sokkal előnyösebb a gyerekek esetében, hiszen sokan nincsenek tisztában a megfelelő fogmosás technikájával, esetleg hamar le akarják tudni a fogmosást, amely így nem elég alapos.

A legjobb, ha már egész kis korban, a tejfogak korszakában megismeri a gyermek az elektromos fogkefe használatát és segítségével tisztítja meg fogait. Viszont érdemes tisztában lenni vele, hogy az elektromos fogkefe használata három éves kor alatt nem ajánlott.

Fogszabályzó mellett is használható az elektromos fogkefe?

Igen, használható, azonban nem mindegyik típus. A legtöbb esetben a gyártó feltünteti, hogy mely termékek használhatók fogszabályzó esetén. Ha mégsem vagy bizonytalan, akkor érdemes lágysörtés fejet használni, amely nem árt a fogszabályzónak és a tisztítás is megvalósulhat. Ezzel a típussal a legtöbb esetben nem szokott gond lenni.

Azonban, ha szeretne teljes mértékben biztosra menni, akkor azt javasoljuk, hogy válassza az úgynevezett ultrahangos típusokat. Ezek előnye, hogy a használat során nincs súrolás és mechanikus mozgás, így nem kell attól tartani, hogy a fogaknak vagy a fogszabályzónak baja esik.

Elemes vagy akkus elektromos fogkefét vegyek?

Az akkumulátorral rendelkező elektromos fogkefe több szempontból is jobb választásnak bizonyul, mint elemes társa. Az akkumulátoros típus sokkal környezetbarátabb választás, ráadásul töltése is egyszerűbb, mint az állandó elem vásárolgatás.

Az elemes elektromos fogkefe esetében jellemző probléma, hogy a fogkefe fogórésze szétszedhető, ami miatt idővel befolyhat a fogkrém vagy a víz, ami zárlatot eredményez és fennáll az esélye, hogy a termék végleg meghibásodik.

Fogkő eltávolításra is képes az elektromos fogkefe?

Igen, bár az is tény, hogy nem annyira hatékonyan, mint egy fogászati fogkő eltávolító kezelés, azonban vékony rétegben képes az eltávolításra. Ez leginkább az ultrahangos típusokra igaz, mivel a hanghullámok képesek a fogkövet meglazítani, a sörték pedig a könnyebb lepattanást segítik elő.

Ha fogkő eltávolító fogorvosi kezelésen esett át, akkor különösen előnyös az elektromos fogkefe használata, mivel a hagyományos típushoz képest sokkal hatékonyabban meg tudja akadályozni a fogkő újbóli lerakódását. Fogkő eltávolítást követően a fogak jellemzően érzékenyebbek, így gyakran felmerül a kérdés, hogy a fogkő nem árt-e a fogaknak.

Jó hír, hogy az elektromos fogkefe kifejezetten kíméletes a fogakhoz, ráadásul némely modellek külön kímélő üzemmóddal is el vannak látva, így nem kell attól tartani, hogy a fogmosás fájdalmat okoz vagy kárt tesz az érzékeny fogakban.

Minél drágább annál jobb az elektromos fogkefe?

Nem feltétlenül, de tény, hogy jobb egy ismertebb márka modelljét választani, mint egy noname, pár ezer forinttal olcsóbb típust. Egy kis plusz ráfordításért cserébe számos extrát lehet kapni. Az ismert márkák garanciát és támogatást adnak termékeikre. Ezenkívül pár év múltán is biztosan lehet töltőt vagy cserefejet vásárolni a termékhez. Ez egy olcsó névtelen termék esetében nem feltétlenül van így.

Forgófejes, szónikus vagy ultrahangos elektromos fogkefét vegyek?

Erre a kérdésre nincs mindenki számára megfelelő válasz, hiszen a válasz nagy mértékben függ attól, hogy mik a felhasználó igényei és elvárásai. Érdemes a különféle szempontokat mérlegelni, mint az ár, a műszaki paraméterek, a minőség és a különféle fukciók. Minél konkrétabb elképzelés áll rendelkezésre, annál nagyobb az esély a megfelelő döntésre.

Nem kapcsol be az elektromos fogkefe – mi lehet a baj?

Számos oka lehet, hogy az elektromos fogkefe többszöri próbálkozásra sem reagál. A legjellemzőbb ok, hogy az akkumulátor vagy az elem lemerült. Ekkor az elemcsere vagy az akkumulátor feltöltése gyorsan megoldja a problémát és a készülék gond nélkül használható tovább.

Ha ez sem jelent megoldást, akkor az elemes termékek esetében előfordulhat beázás miatti zárlat. Ilyen esetben az elektromos fogkefe kiszárítása jelenti a megoldást.

Célszerű lehet az elektromos fogkefét a fej eltávolítását követően is kipróbálni, mivel gyakori probléma, hogy a mozgó alkatrészekben megkövesedik a fogkrém, méghozzá olyannyira, hogy az akadályozza a kefe elindítását. Ha a fentebb említettek közül semmi sem segít, akkor nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a motor vagy az akkumulátor végleg tönkrement, vagyis nem segít más csak a készülék komplett cseréje.