A 6 legjobb bőrgomba elleni krém

A 6 legjobb bőrgomba elleni krém – minden, amit a bőrgombáról tudni kell

A bőrgomba kezelése sokak számára kihívást jelent, és a gyors eredmény érdekében fontos a megfelelő termék kiválasztása. Az elmúlt évek során számos krém került piacra, de nem mindegyik nyújtott azonos hatékonyságot. Kutatásaink alapján összegyűjtöttük és értékeltük a legjobb bőrgomba elleni krémeket, hogy segítsünk a legjobb termék megtalálásában.

Tartalom:

A gombás bőrbetegség nem azt jelenti, hogy a gombák a bőrünkön megtelepednek és betegségeket okoznak, hiszen a gombák egészséges állapotban is megtalálhatóak a bőrünkön. Ahhoz, hogy a gombák kórosan elszaporodjanak és bőrbetegséget okozzanak, két tényezőnek kell jelen lennie, egyik a gombák bőrön való jelenlétének, a másik, hogy a szervezetünk fogékony legyen rá.

A gombás fertőzés kialakulásának megelőzésére szervezetünk rengeteg védekező mechanizmussal rendelkezik. Ha ezek a védekező mechanizmusok sérülnek, akkor megnő a gombás fertőzés kialakulásának esélye.

A bőrfelületeket érintő különféle gombás fertőzések ma is igen gyakori problémának tekinthetők. A kórokozók általában csak felületes bőrfertőzéseket okoznak, de rendkívül súlyos mélyszöveti betegségeket is okozhatnak.

A bőrgombát minden esetben, a környezetben nagy számban előforduló mikroorganizmusok okozzák. A tudomány mai állása szerint világszerte több mint 50 000 gombafaj él, de ezek közül csak 20-25 okoz bőrfertőzést.

Ennek az az oka, hogy az emberi szervezet nem az optimális környezet a gombák számára, de egyes fajok kivételt képeznek, mert speciális enzimeket termelnek, amelyek lehetővé teszik a megtelepedést és a fertőzések kialakulását.

Ezek a bőrbetegségek nagyon jellegzetes tüneteket produkálnak, és annak ellenére, hogy az immunrendszer általában azonnal reagál, természetes védekezőképességünk sokszor nem elegendő a betegség leküzdésére.

A bőrfelületet érintő fertőzések közül a bőrgomba a leggyakoribb betegségek közé sorolható. Elterjedési aránya rendkívül magas, zárt közösségben akár 100%-os érintettsége is lehet, ha ez valamilyen formában megjelenik.

Sajnos hátterében nemcsak a bőrgomba agresszív természete áll, hanem az is, hogy az olyan hajlamosító tényezők váltak általánossá az emberek körében, mint az elhízás, a gyakori antibiotikum-kezelés vagy a cukorbetegség.

A gombák számára ezek a tulajdonságok nagyon kedvezőek, melyek nemcsak az emberi szervezeten, hanem épületeken, háziállatokon, növényeken, sőt talajban és vízben is megélhetnek, és közvetlen érintkezés útján fertőzőképesek maradhatnak.

Bőrgomba fajtái

Bár meglepőnek tűnhet, az esetek túlnyomó többségében mindössze négy gombafaj lehet felelős a bőrgomba kialakulásáért. Ezek közül leggyakrabban a Dermatophytonok a felelősek. Ez a gombafajta egy nagyon speciális, keratináz nevű enzimet termel, amellyel nem okoz gondot neki, hogy a szőrtüszőkön, a köröm és haj szarurétegein áthatoljon és megtelepedjen.

Három másik nemzetség ismert (Mycrosporum, Trichophyton és Epidermophyton), amelyek szintén gyakoriak a bőrgombásodás esetében, de előfordulhat, hogy sarjadzó gomba, penészgomba, akár dimorf gombák is megfertőzhetik a bőrt. 

Ezek közül a sarjadzó gombák sok gondot okozhatnak, hiszen ebbe a nemzetségbe tartozik többek között, a rettegett Candida albicans és a Malassezia furfur is, amely tartós korpásodást okozhat. Ha a bőrgombákról van szó, általánosságban elmondható, hogy legtöbbször csak a bőr felső rétegét fertőzik meg.

Ezt felületi fertőzésnek nevezzük, és gyakran otthon is vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelhető. Bizonyos körülmények között azonban a bőrgombák agresszív betegséggé válhatnak, és immunhiányos állapotban mélyen behatolhatnak a bőr alatti szövetekbe, ahol komoly problémákat okozhatnak, így mindenképpen orvosi kezelést igényelhetnek.

Érdekes módon még egy évszázaddal ezelőtt a bőrgombák és a gombás eredetű betegségek az európai lakosság számára teljesen ismeretlenek voltak, ma viszont a lakosság közel fele időszakosan szenved tőlük. 

Valójában az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a hajlamosító tényezők szintje, ami kedvezően hat az ilyen gombák elszaporodására. Bár a bőrgombát sok esetben hajlamosak félvállról venni, valójában egy olyan betegségről van szó, amely hosszú távon komolyan megkeserítheti az életünket, és akár oda-vissza fertőzés alakulhat ki családon belül. 

Nyilván vannak olyan esetek például lábgombásodásnál, amikor a vény nélkül kapható legjobb bőrgomba elleni krémek gyors enyhülést adnak, azonban fontos, hogy a kellemetlenebb helyeken folyamatosan megjelenő vagy szűnni nem akaró gombás fertőzés esetén mindenképp forduljunk orvoshoz.

Ilyenkor a súlyosabb tünetekkel, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászati szakrendelést, hogy a vényre kapható legjobb bőrgomba elleni krém termékekkel meg lehessen szüntetni a problémát. A bőrgombák, mint a legtöbb fertőző betegség, rendkívül változatos tüneteket produkálhatnak attól függően, hogy milyen faj támadta meg szervezetünket, illetve melyik testrészünket érinti a betegség.

Vannak esetek, amikor például csak enyhe bőrpír jár a fertőzéssel, más esetekben viszont már gyulladásos jelenségek is társulnak a gombához, erős duzzanat, fájdalom, erős bőrpír, sőt fájdalmas hólyagok is előfordulhatnak.

Már az elején érdemes megemlíteni a manapság különösen gyakorinak számító Candida gombás fertőzést, amelytől sokan tartanak, mert az egész szervezetet megbetegítheti. Ehhez azonban nagyon speciális tényezőkre van szükség. Ez a gombafajta kis mennyiségben az egész szervezetben megtalálható, és csak akkor okoz betegséget, ha elszaporodik.

Legtöbbször egyszerű bőrtüneteket produkál, de legyengült szervezetben akár súlyos, nehezen kezelhető állapotot is okozhat. A Candidára jellemző, hogy a hajlatokban, különösen a hónaljban vagy a comboknál erősen vörös, levedző foltok jelennek meg, amelyek viszketéssel, gyakran égő érzéssel jelentkezik a nemi szervekben, nőknél pedig kellemetlen hüvelyváladékkal járnak. 

Ezt kevesen tudják, de kisgyermekeknél is a Candida okozza a szájpenészt, és nem ritka, hogy a felnőtteknél emiatt alakul ki a lábgomba vagy körömgomba. Mint minden kórokozón alapuló betegségcsoportnál, természetesen számos különböző típusú bőrgomba létezik.

Az egyik leggyakoribb bőrbetegségként nyilvántartott típus, az úgynevezett tinea, amely egyfajta gyűjtőfogalomnak tekinthető. A tinea bőrbetegségeit minden esetben a dermatofita nevű gombafaj okozza, amely minden egészséges ember bőrén megtalálható, de általában nem tud elszaporodni, csak külső hatások révén.

A bőrgombának ez a változata a test bármely részén megjelenhet, ezért számos néven ismerjük, de közös bennük, hogy mindaddig fertőzöttek maradnak, amíg a tünetek el nem múlnak.

Bőrgomba az arcon

Ha a gombás fertőzés valahol az arcon jelenik meg, azt általában halvány rózsaszín kör alakú elváltozások jelzik, amelyek bőrhámlást okoznak, és gyakran kontrasztos szélekkel jelentkeznek. A bőrelváltozás sok esetben kokárda alakú hatást kelt, mivel a központi részek korábban kezdenek gyógyulni, míg a külső felületek gyakran tovább terjedhetnek.

Bőrgomba a fejbőrön

Bár a korpásodás is egyfajta gombás betegség, de különösen a fejbőrön megtelepedő klasszikus bőrgomba egy nagyon ritka, főként gyermekeket érintő betegség, ami érdekessége, hogy főleg macskák terjesztik.

A fejbőr gombájára nagyon jellemző a korpásodáshoz hasonló hámlás, kisebb kopaszodás, töredezett hajvégek, de nem ritka, hogy a fejbőr nagyobb területén is kialakul a gyulladás, ami a tövétől kezdődően hajhullást okoz és jelentős kopasz területeket hagy maga után.

Bőrgomba a lábon

A bőrgombák egyik leggyakoribb célpontja az emberi láb, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen gyakran zárt cipőben vagyunk. A fertőzés általában a harmadik és a negyedik lábujj között kezdődik, és kezelés nélkül onnan terjed.

A lábujjak után a talp és a körmök is érintettek lehetnek. A problémás bőrfelület általában erősen kipirosodik, de olyan hatást is kiválthat, mint például kiütés, amihez fájdalom, viszketés, hámlás társulhat. A körömgomba általában szövődményként, lábgomba mellett vagy után jelentkezik, de természetesen önálló fertőzésként is megjelenhet.

Leggyakrabban a lábkörmökön jelenik meg, de rossz higiénia esetén, a kézen is előfordulhat. A gomba hatására a köröm megvastagodik, fénytelenné válik, deformálódik, súlyosabb esetben elszíneződhet zöldes, szürkés árnyalatban, de akár a köröm el is pusztulhat.

Bőrgomba a felsőtesten

Gyakran előfordul, hogy a bőrgomba a felsőtesten jelenik meg, különösen a nyak, a mellkas és a has területén. Ezt nevezzük pityriasisnak, amely gyakran csak nagymértékű elszíneződésként nyilvánul meg, és nem okoz más kísérő tüneteket.

A foltok lehetnek fehérek, de lehetnek vörösek vagy akár teljesen sötétbarnák is. Leggyakrabban fiataloknál fordul elő, és az is gyakori, hogy napozás vagy napsugárzás hatására az érintett területek nem barnulnak be egészséges bőrfelülettel.

Bőrgomba a lágyékon

A bőrgomba különösen gyakran megjelenhet a lágyéki bőrfelületein is, általában nagyon kellemetlen tüneteket okozva, bár a probléma sokszor könnyen enyhíthető vény nélkül kapható termékekkel. A lágyéki gombás fertőzése általában erősen vöröses kerek foltokban nyilvánul meg, melyek szélein gennyes hólyagok jelenhetnek meg, amely gyakori levedzés és hámlás kísérheti.

Bőrgomba kialakulása

Különösen a bőrgombát előidéző kórokozók találhatók meg nagy számban, közvetlen környezetünkben. Ez azonban még nem ok arra, hogy fertőzést váltsanak ki, kialakulásukhoz és szaporodásukhoz több tényező együttes előfordulása szükséges.

Fontos tudni, hogy minden egészséges ember bőrén más-más mirigy található, amelyek speciális savas váladékot termelnek. Normális esetben a váladék kémiai hatása megakadályozza, hogy a gombák elszaporodjanak a bőrünkön, de sok esetben sérülhet a természetes védvonal. 

Ennek eredményeként a kórokozók elszaporodnak a szervezetben, és bőrfertőzéseket okoznak. Nézzük azonban meg közelebbről, hogyan sérülhet bőrünk természetes védekezőképessége a külső hatások hatására.

A bőrgomba kialakulásának egyik legnagyobb kockázati tényezője a nem megfelelő ruházat viselése. Manapság különösen népszerűek a rosszul szellőző és sok műanyagot tartalmazó darabok, amelyek különösen a cipőknél okozhatnak komoly problémákat. 

A rossz szellőzés a fokozott izzadás szinonimája különösen, ha már a széles körben elterjedt betegségnek számító elhízással is együtt jár, aminek következtében a test egyes részei folyamatosan nyirkossá válik, így ideális környezetet biztosítva a gombák szaporodásához.

Különösen a rendszeresen visszatérő fertőzések esetén gyakran hormonális problémák állhatnak a bőrgombák kialakulásának hátterében. Ez az oka annak, hogy ez a bőrprobléma gyakrabban fordul elő terhes nőknél, cukorbetegeknél vagy endokrin betegségekben szenvedőknél.

Meglepően sok gyógyszer képes meggyengíteni szervezetünk természetes védekező gátját a gombák ellen. Ezen a területen a legelterjedtebbek a fogamzásgátlók, amelyek hosszú távú alkalmazása gyakran okoz gombás fertőzést.

Emellett az antibiotikumok, szteroidok, daganatos betegségekben használt készítmények, valamint az autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszerek és az immunszuppresszív készítmények.

Érdekes módon a gombás fertőzések hátterében gyakran keringési zavarok állnak, mint például érszűkület, nyirok ödéma vagy trombózist követő állapot, ami szintén elősegíti a megfelelő kórokozók megtelepedését a bőrön.

Ha hajlamos vagy a bőrgombák kialakulására, érdemes lehet megfontolni házi kedvencek jelenlétét otthonodban, hiszen például kutyák vagy macskák is terjeszthetik a gombát, és ezzel elősegíthetik fertőzésünket.

Természetesen a nem megfelelő higiénia is előidézheti a gombás fertőzést, így a tisztálkodással meg kell találnunk az arany középutat, hiszen nem szabad túlzásba vinni, de a napi egy fürdéssel vagy zuhanyozással jelentősen csökkenthető a fertőzés mértéke.

A legyengült immunrendszer a gombás fertőzéseknek is kedvez, mert normális esetben, amint a kórokozó megpróbál elszaporodni a szervezetben, az elsődleges védelmi vonal működésbe lép, és harcolni kezd a betolakodóval.

De az immunrendszer gyengülése miatt ez a védelmi vonal még a gombás fertőzések ellen sem tud működni. A bőrgombák szintén egyik fő okaként a túlzott elhízást tartják számon. Kockázati tényező, mert ilyenkor a felgyülemlett zsírrétegek miatt a hajlatok nem tudnak megfelelően szellőzni, sokszor izzadtak maradnak, ami ideális környezet a gombák megtelepedésére.

Mivel a bőr gombás fertőzése szinte mindig nagyon jellegzetes és jól látható tüneteket okoz, a legtöbb esetben a diagnózis felállítása nem okoz különösebb gondot egy tapasztalt bőrgyógyásznak. Enyhébb esetekben a legjobb bőrgomba elleni krém felírásához elég annyi csak, hogy a beteget kikérdezik és a problémás területet megnézik. 

Bőrgomba diagnosztizálása

Súlyosabb vagy nehezen azonosítható esetekben gyakran szükség lehet mintavételre, melynek lényege, hogy a kezelőorvos szikével mintát vesz a fertőzött bőrterületről, ami általában teljesen fájdalommentes.

A korábban még kezeletlen területről kell mintát venni, hogy megfelelő számú kórokozó jusson el a laboratóriumba, ahol mikroszkóppal vizsgálják a bőrdarabokat. Gyakorlott szakember mikroszkóp alatt általában meg tudja állapítani, hogy az érintett bőrt melyik gombafajta fertőzte meg, de a pontosabb diagnózis érdekében szükség lehet úgynevezett tenyésztésre is.

Ennek lényege, hogy a mintát olyan környezetbe helyezzük, amely ideális a gombák megtelepedésére, így a spórák néhány nap alatt megtelepedhetnek, kifejlődhetnek és sokkal könnyebben azonosítható a kérdéses kórokozó.

Érdekessége, hogy egy speciális UV-lámpával bizonyos gombafajok is azonosíthatók, ugyanis a tudomány bebizonyította, hogy egyes fajok ultraibolya fény hatására világítanak. Hangsúlyozni kell, hogy a bőrgomba diagnosztizálása általában nem igényel bonyolult vizsgálatokat, tenyésztést, általában a tünetekből megállapítható a probléma oka, és megfelelő készítmény írható elő a kezelésre. 

Vannak azonban esetek, amikor alaposabb vizsgálatra van szükség. Ha a gombás fertőzés kiterjedt, több testrészt érint, a tünetek rendszeresen visszatérnek, vagy nem szüntethetők meg, akkor érdemes a probléma mögé nézni.

Előfordulhat, hogy a gombás fertőzést társbetegség okozza, ezért fontos kizárni azokat a betegségeket, mint például a cukorbetegség vagy immunhiányos problémák kiszűrése, amelyek gyógyulásához teljesen más szakterületek bevonása szükséges.

Bőrgomba kezelése

Nem túlzás azt állítani, hogy a bőrgomba ma már egyfajta elterjedt betegségnek tekinthető, így kezelése általában nem okoz különösebben nagy fejtörést, hiszen számos különféle készítmény létezik, amelyeket az orvos belsőleg és külsőleg alkalmazhat.

A helyi kezelés szinte minden bőrgomba esetén fontos. Ma már számos vény nélkül kapható kenőcs közül válogathatunk, de a legjobb bőrgomba elleni krémek közé tartoznak az erősebb krémek, ecsetek és oldatok, amelyek csak receptre kaphatók. Az ilyen készítmények nemcsak hatékonyabbak, de általában súlyosabb esetekben is megállják a helyüket.

Hatásos a jód, fuchsin és mercurpchrom tartalmú oldatok, a halogénezett fenol, a kénvegyületek és borkősav készítmények is. Súlyosabb gombás fertőzések esetén, vagy ha a helyi kezelésre a betegség nem reagál, szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

Mindig bőrgyógyász írja fel őket, és nagyon fontos, hogy kövesd a szedési utasításokat. Enyhébb gombás fertőzések esetén a tünetek már néhány nap elteltével jelentősen csökkennek, így a probléma kezelhetővé válik, de ez nagymértékben függ a körülményektől, például a diagnózis pontosságától vagy a beteg életmódjától. 

A bőrgomba megfelelő esetben néhány hetes kezelés után teljesen nyomtalanul eltűnik, a beteg fertőző képességével együtt. Itt azonban fontos kiemelni azokat az eseteket, amikor a problémát külső tényezők okozzák.

Jellemző például a családtagok közötti oda-vissza fertőzés, de az is lehet, hogy kedvenceinktől kaptuk el a gombát. Ebben az esetben minden érintett számára fontos a megfelelő kezelés. Bár a súlyos mellékhatások már nem jellemzőek a modern gyógyszerekre, használatuk során, különösen a szájon át szedhető tabletták esetében, javasolt a laboratóriumi vizsgálatok elvégzése a vérkép.

A legtöbb esetben a bőrgomba nem gyógyul magától, és kellemetlen szövődmények is előfordulhatnak, így a fertőzés a test más részeire is átterjed, körömgombát, majd később szövődményeket, például orbáncot, ekcémát vagy éppen nyirokgyulladást okozva.

A bőrgombával fertőzött személyek ezért potenciális veszélyt jelentenek a környezetükben élőkre, különösen a közvetlen családjukra, ezért esetükben elengedhetetlen a gyors orvosi ellátás. 

Bőrgomba kezelése házilag

Az alábbi módszereket otthon is alkalmazhatod, bár tudományosan alá van támasztva a hatékonyságuk, mégis kezelés előtt érdemes megkérdezni az orvosodat. Az almaecet csökkenti a viszketést és a bőrszárazságot a gombaölő hatásának köszönhetően.

Szűretlen verziója a ph-érték semlegesítésével megakadályozza a gomba növekedését. Naponta 2-3-szor kenjük be vele az érintett területet. A fokhagyma a leggyakrabban alkalmazott növény gombás fertőzések ellen.

Töményen nem szabad a problémás bőrfelületre kenni, érdemes egy kis olívaolajjal vagy kókuszolajjal összekeverni a lezúzott fokhagymát. Pár óra elteltével mosd le és naponta 2-3-szor használd. A kókuszolaj önmagában is gombaölő hatású, használhatod kisebb és közepes méretű gombás felületek kezelésre közvetlenül a bőrre kenve.

A kurkuma is nagyon hatékony a gomba ellen, több verzióban is használhatod. Teát is főzhetsz, vagy az ételbe is használhatod. Legerősebb verziója, ha közvetlenül a bőrre kenjük fel egy kis kókuszolajjal elkeverve. Bőrünket elszínezi ugyan, de pár nap alatt ez el fog tűnni.

A Neem levél kivonat egy indiai növény, mely magas gombaölő hatással rendelkezik. Levelét le kell forrázni és azzal kell kezelni a gombás bőrfelületet.

Az oregánó olaj a gomba növekedését gátolja meg. Érdemes hígítva használni, naponta 2-3-szor kezeld az érintett bőrfelületet. Ha lehetőség van, akkor a vad oregánó olaját keresd a boltban.

A teafaolaj a legszélesebb körben elterjedt természetesen előforduló gombaölő szer. Nem csak gombaellenes, de antibakteriális hatása is van, csökkenti a gyulladást és méregteleníti a problémás területet. Közvetlenül felviheted a bőrödre, azonban ha érzékenyebb bőrtípussal rendelkezel, akkor érdemes kókuszolajjal hígítani. Naponta 2-3-szor alkalmazd.

A bőrgomba megelőzése

A fertőző betegségek túlnyomó többségéhez hasonlóan természetesen a bőrgomba is megelőzhető megfelelő óvintézkedésekkel. Természetesen nem beszélhetünk teljes védelemről, ugyanakkor sokat tehetünk az elkerülése érdekében.

Legyen szó otthoni tisztálkodásról vagy strandolásról, ügyelj arra, hogy soha ne maradj vizes, mindig töröld szárazra a hajlatokat és az ujjak között, különben ideális helyet biztosítunk a kórokozók elszaporodásához. 

Erre különösen a túlsúlyosoknak érdemes odafigyelniük, hiszen a zsírlerakódásokkal állandóan érintkező bőrfelületek a melegben folyamatosan izzadnak, ami gombás fertőzés esetén nem szerencsés. A legszűkebb családi körben is fontos lehet betartani azt az alapvető szabályt, hogy kerüljük a közös ruházatot, cipőt, hiszen könnyen megfertőződhetünk velük, de akár a fésű vagy törölköző közös használatával is. 

Ha vendégházba megyünk, mindig vigyünk magunkkal papucsot, és soha ne menjünk mezítláb, de legyünk fokozottan óvatosak a szőnyegpadlón, és ha lehetőségünk van rá, máshol kézmosás után mindig használjunk eldobható papírtörlőt. 

Ha van otthon házi kedvenc, nagyon fontos a gondozásuk. Például mindig moss kezet simogatás után, és lehetőség szerint ne érintsd az arcodhoz. A fürdőben és az uszodában mindig használj papucsot. A legtöbb esetben a gombás fertőzéseket, legalábbis a lábgombát mindenképpen fürdőben vagy uszodában lehet felszedni.

Ha ezt el akarjuk kerülni, használjunk olyan papucsot, amely minimálisra csökkentheti a gombásodás kockázatát. Sok esetben a gombás fertőzések egyik oka a nem megfelelő, túl szoros és rosszul szellőző ruházat, amely ideális táptalajt biztosít a kórokozók elszaporodásához az alatta lévő bőrön.

Ezért a megelőzés érdekében fontos ragaszkodni a természetes anyagokból készült, minél kevesebb műanyag vagy szintetikus szálat tartalmazó, bő szabású és jól szellőző ruházathoz, különösen a cipőhöz. Leggyakrabban a bőrgomba nem egy nehezen gyógyítható probléma, de komolyan megnehezítheti a helyzetet, ha későn fordulunk vele orvoshoz.

A tartós, nehezen gyógyítható fertőzések többsége általában abból adódik, hogy valaki otthoni gyógymódokkal próbálkozik. Ezek többsége azonban nem minden esetben hasznos, és még a vény nélkül kapható legjobb bőrgomba elleni krémek sem teljesen megbízhatóak. Ha tehát gombás tüneteket észlelsz, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz, és kérj szakszerű segítséget.

Ekcéma vagy bőrgomba?

Az ekcémát mindig allergia vagy valamilyen irritáló anyagok váltják ki, míg a gomba egy fertőzés. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a diagnosztizálás érdekében, mert teljesen máshogy kell kezelni őket.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, mely viszketéssel jár, kis hólyagok keletkeznek, de jellemző még a bőrpír, pörkképződés, nedvedzés és hámlás.  Mindenképpen meg kell szüntetni az allergiát kiváltó okokat, ami lehet nikkel vagy krómot tartalmazó gombok, bizsuk, óraszíjak, övek, műszálas ruha, nylon.

De lehetnek gyógyszerek is például antibiotikumok. Sok szépségápolási szer is kiválthat ekcémát. A gombás fertőzést pedig a már felsorolt lehetőségek szerint kaphatjuk el. Uszodákban, családtagtól, háziállattól, vagy ha legyengült az immunrendszerünk. De minden esetben kezelni kell, mert tovább fertőződhet, illetve súlyosbodhat.

Legjobb bőrgomba elleni krémek

Canesten 10mg/g krém

Canesten 10mg/g krém az egyik legjobb általános bőrgomba elleni krém

Hatóanyag: klotrimazol. Alkalmas a bőr és a külső nemi szervek gombás fertőzésének helyi kezelésére. Enyhíti a bőrirritációt, a viszketést, alkalmas a bőr gombás megbetegedéseinek, fertőzésének kezelésére és a gombás fertőzéstől sérült bőr ápolására a szőrrel nem fedett bőrfelületen, hajlatokban, lábujjközökben, köröm/körömágy mentén, illetve a nem gombás eredetű bőrgyulladás (eritrazma) kezelésére.

Canesten Plus bifonazol krém

Canesten Plus bifonazol legjobb lábgomba elleni krém

Hatóanyag: bifonazol. Hármas hatás a bőrgomba kezelésében: széles spektrumú gombaölő, gyulladáscsökkentő, és antibakteriális. Napi egyszeri használattal hatékonyan megszünteti a kínzó tüneteket.

Exoderil 10 mg/g krém

Exoderil 10 mg/g krém gombás fertőzések ellen

Hatóanyag: naftifin.  Az Exoderil krém a gombás fertőzések külsőleges kezelésére szolgál, hatóanyagként naftifint tartalmaz. Hatékony a bőrgombák, az élesztőgombák, a penészgombák és egyéb gombafajták ellen.

Számos különböző baktérium ellen is hat, melyek gyakran fordulnak elő a gombás fertőzésekkel együtt. Gyulladásgátló hatása következtében gyorsan csillapítja a gyulladásos tüneteket, elsősorban a viszketést.

Lomexin 2 % krém

Lomexin 2 % fentikonazol tartalmú bőrgomba elleni krém

Hatóanyag: fentikonazol. A bőr gombás megbetegedéseinek tüneti kezelésére. A test alábbi pontján alkalmazható: lábon, lábujjak között, kézen, karon, arcon, fejbőrön jelentkező gombásodás kezelésére.

Candibene-Teva 10 mg/g krém

Candibene-Teva 10 mg/g többféle gomba elleni krém

A Candibene-Teva krém hatóanyaga, a klotrimazol többféle gomba ellen hatásos, úgynevezett széles spektrumú antimikotikum. Enyhíti a bőrirritációt, viszketést, alkalmas a bőr gombás megbetegedéseinek, fertőzésének kezelésére és a gombás fertőzéstől sérült bőr ápolására a szőrrel nem fedett bőrfelületen, hajlatokban, lábujjközökben, köröm/körömágy mentén, illetve a nem gombás eredetű bőrgyulladás (eritrazma) kezelésére.

Nizoral korpásodás ellen 20mg/g sampon

Nizoral korpásodás elleni sampon

Hatóanyag: ketokonazol. Nizoral a korpásodás okát szünteti meg. Klinikailag bizonyítottan hatékony sampon a korpásodás tüneteit okozó gombás fertőzés kezelésében. A fej, a mellkas nagyobb kiterjedésű területei, illetve az arc is kezelhető vele és megoldást kínál a hámló, vörös és viszkető fejbőr kezeléséhez. Hatása már két héten belül látható és hosszan tart.

Értékeld a cikket:

  • Rating