A legjobb allergia elleni gyógyszerek

5 legjobb allergia gyógyszer – minden amit az allergiáról tudni kell

Az allergia nem más, mint a szervezet túlzott immunválasza a környezetben található teljesen ártalmatlan anyagokra. A legjobb allergia gyógyszerek, és a megfelelő kezelések nélkül az allergia tünetei negatív hatással vannak a mindennapokra, sőt nem túlzás kijelenteni, hogy az életminőséget is rontja. Így mielőbb megoldást kell találni a problémára!

Tartalom

Az allergia tünetei

Az allergia tünetei nagyon változatosak lehetnek, kezdve az enyhébbektől, az életveszélyesekig. Az allergiás tünetek típusa, illetve intenzitása főleg attól függ, hogy mi okozza az allergiát, valamint hogy a gyomor és bélrendszert, légutakat, bőrt, esetleg az egész szervezetet érinti.

Allergia esetén az immunrendszer túlreagálását okozzák bizonyos anyagok, melyeket allergéneknek nevezünk. Az allergiás tünetek az alábbiak lehetnek:

 • Szemviszketés
 • Orrdugulás
 • Kaparó torok
 • Orrviszketés
 • Orrfolyás

Ételallergia esetén az alábbi panaszok jelentkeznek a gyomor és bélrendszer és a test egyéb területein:

 • Hányás
 • Puffadás
 • Csalánkiütés
 • Hasfájás
 • Hasmenés

Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely akár életveszélyes is lehet. Gyógyszer, étel méh és darázs allergia esetén egyaránt jelentkezhet anafilaxiás reakció, mely gyors beavatkozást igényel. Az anafilaxiás tünetek az alábbiak:

 • Sápadtság
 • Szédülés és ájulás
 • Duzzadt nyelv vagy torok
 • Hányinger, hányás
 • Duzzadt ajkak, arc vagy száj
 • Légzési nehézségek
 • Verejtékezés
 • Leesett vérnyomás

Az allergia okai

Az allergia hátterében az immunrendszer túlzott válaszreakciója áll. Kialakulásának okát a mai napig kutatják, az viszont biztos, hogy az allergiát nem örökölhetjük felmenőinktől, viszont a rá való hajlamot igen. Ha mindkét szülő allergiás valamire, akkor nagy esély van rá, hogy a gyerek is az lesz.

Elsősorban gyermekkorban alakul ki az allergia, például ha a környezetben nagyon magas bizonyos allergének koncentrációja, például a parlagfűé. A kutatások alapján az elmúlt években nagy mértékben megnőtt az allergiával küzdő gyerekek száma.

Valószínűleg ennek az az oka, hogy egyre kevésbé mozdulnak ki a szabadba, inkább a négy fal közt tartózkodnak, így a higiénikus környezet miatt az immunrendszer hozzászokjon és megfelelően reagáljon a lehetséges allergénekre.

Ezenkívül az egyoldalú, egészségtelen táplálkozás szintén hozzájárul az ételallergia kialakulásához. Mindamellett ki kell emelnünk az allergia hátterében meghúzódó lelki egyensúly felborulást. Ugyanis nagyon gyakran a lelki eredetű problémák fizikális tünetek formájában jelentkeznek.

Az, hogy milyen típusú problémával küzdünk, sokat segíthet abban, hogy feltárjuk milyen lelki eredetű gondokkal küzdünk. Például a légzőszervi tünetek esetében gyakran az önálló vélemény felvállalásának hiánya, elfojtott düh vagy az érzések kifejezésének nehézségei állnak.

Bőrkiütések esetén viszont az érintés és gyengédség hiánya, a kapcsolati hiányok valószínűek. Célszerű odafigyelni testünk válaszaira és nem csak fizikálisan törődni magunkkal, hanem lelkünk egészségéről is gondoskodni. A testi tünetek általában a lélekkel kapcsolatos problémákra hívják fel a figyelmet.

Az allergia fajtái

Az allergia tünetei annak megfelelően változnak, hogy az immunrendszer mire ad túlzott válaszreakciót, tehát mi az adott allergén. Az allergiának több fajtája van, ezt az alábbiakban részletezzük.

Étel, ital allergia

Étel vagy ital allergiáról akkor beszélhetünk, ha a szervezet az adott étel valamely összetevőjét veszélyesnek ítéli meg és emiatt védekezési reakcióval reagál. Hazánkban a felnőttek körülbelül 1%-át, míg a gyermekek 7%-ét érinti valamely ételallergia.

A gyermekkorban diagnosztizált ételallergia nagyon gyakran felnőttkorra visszahúzódik. Habár ételallergiáról van szó, azonban a tünetek nem minden esetben a tápcsatornához köthetők. Emiatt fontos, hogy ne öndiagnosztizálás történjen, hanem az adott tünetekkel forduljunk orvoshoz, hogy bebizonyosodjon gyanúnk, esetleg kiderüljön, hogy más egészségügyi probléma okozza a panaszokat.

Tejfehérje – tej allergia

Ha a tejtermékek és különösen a tej fogyasztást követően rosszullétet tapasztalunk, akkor nagyon sokan hajlamosak az öndiagnosztizálásra és azt feltételezni, hogy laktózérzékenység okozza a problémát. A megoldás tehát áttérni a laktózmentes termékek fogyasztására és a probléma megoldottnak tekinthető.

Legalábbis sokan ezt gondolják. Ez azonban egyáltalán nem így van. A tejallergia, tejfehérje-intolerancia és a tejcukor-érzékenység, vagyis a laktózintolerancia mind különböző panaszok, így más-más tünetekkel járnak és eltérő kezelést igényelnek.

A tejallergia során a szervezet a tejben és a tejtermékekben lévő kazeint allergénként érzékeli és túlzott immunreakcióval reagál rá. A szervezetben IgE ellenanyag termelődik a tejfehérje ellen, melyet a tej elfogyasztását követően az alábbi panaszok jelentkezhetnek.

 • Nehéz légzés, fulladás, asztma
 • Ekcéma, viszkető, vörös foltok, csalánkiütés
 • Hasmenés, haspuffadás, hányinger, erős, görcsös hasi fájdalom

Súlyos esetben a tejallergia akár anafilaxiás rohamot is kiválthat, mely életveszélyes tünetekkel járhat!

A tejallergia diagnosztizálását vérvizsgálattal és bőrpróbával lehet ellenőrizni. Ha beigazolódik, hogy a panaszok hátterében a tejallergia áll, akkor az egyetlen kezelési opció a tej, valamint a tejtermékek teljes mellőzése az étrendből.

Mogyoró allergia

A diófélék közt leggyakrabban a mogyoró, különösen a földimogyoró okoz allergiát. Főleg kisgyermekek esetében gyakori a mogyoró allergia, ugyanakkor felnőttkorban is kialakulhat. A magvak elfogyasztását követően akár perceken belül jelentkezhetnek az olyan tünetek, mint a különféle bőrkiütések, a hányinger, hasi görcsök, hasmenés vagy légszomj.

Súlyos esetben anafilaxia jelentkezik, mely életveszélyes állapotot eredményez. A mogyoró allergia okozhat enyhe és súlyos tüneteket is, ez attól is függ, hogy az adott beteg a mogyoró allergén összetevői közül melyikre érzékeny.

Az egyes allergén összetevőknek ugyanis eltérő tulajdonságai vannak. A földimogyoró öt allergén komponenssel rendelkezik, melyek közül egy csak helyi reakciót okoz a nyálkahártyában, viszont a másik négy súlyos tüneteket is okozhat.

Ahogy a tejallergiát, úgy a mogyoró allergiát is bőrvizsgálattal és vérvizsgálattal lehet kideríteni. Ha bebizonyosodik, hogy a tüneteket a mogyoró allergia okozza, akkor az étrendből való teljes kiiktatásra van szükség.

Alkohol allergia

A szervezet akár az alkoholra is reagálhat úgy, mint allergénre és elkezdheti az antitestek termelését. Az antitestek miatt hisztamin szabadul fel, melynek következtében viszketni kezd a bőr és kipirosodik. Abban az esetben, ha a test nem képes ezeket a hisztaminokat kellőképp feldolgozni, illetve lebontani, akkor felgyűlnek a szervezetben és annak érdekében, hogy megszünjenek a bőrtünetek, antihisztaminra lesz szükség.

Az alkoholallergia alapvetően ritka, inkább az a jellemző, hogy az alkoholintoleranciát összekeverik vele és allergiaként hivatkoznak rá. Annak, aki allergiás az alkoholra, annak a legkisebb mértékű alkoholt is kerülnie kell, ugyanis nagyon hamar jelentkeznek az olyan kellemetlen tünetek, mint a viszkető bőr, kiütések, szédülés, de akár eszméletvesztés, a torok, arc vagy testrészek duzzanata, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, valamint viszkető orr, szem vagy száj.

Ezzel szemben az alkohol intolerancia fejfájással, gyors szívveréssel, hányással, esetleg hányingerrel járhat. Ha az alkoholfogyasztást követően a felsorolt tüneteket észleljük, akkor jobb a probléma forrásának utána járni.

Tojás allergia

A tojásallergia épp olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint az összes többi allergia, például hányás, hasmenés, nehéz légzés, az arc és a torok duzzadása, viszkető, kipirosodott bőr. Mindenképp bőr és vérvizsgálatra van szükség, hogy bebizonyosodjon, valóban tojásra vagyunk allergiások vagy a tüneteket valamilyen más probléma okozza.

Fontos, hogy a diagnózishoz tünetek is szükségesek, ugyanis előfordulhat, hogy a vérteszt kimutatja az antitesteket, viszont nem jelentkeznek bőrpanaszok, így nem jelenthető ki, hogy az adott beteg tojás allergiától szenved. A bőrpróba azért optimális módszer, mert megmutatja a szervezet tényleges reakcióját.

Tojás allergia esetén a megoldást az allergén étrendből való teljes kiiktatása jelenti. Gyermekkorban általában akkor alakul ki a tojásallergia, ha túl korán vezetik be az étrendbe. Jobb, ha csak egy éves kor után kap tojást a gyermek, két éves kortól pedig bármely fehérjét kaphatja, melyet a felnőttek is fogyasztanak.

A tojás alapvető élelmiszer, mely nagyon sok étel alapjául szolgál, legalábbis fontos összetevője. Emiatt sokak számára problémás a teljes elimináció, azonban ma már nagyon sok ötlet található, például online is a tojás helyettesítésére.

Víz allergia

A hétköznapi nyelvben víz allergiaként emlegetett aquagenic urticaria valójában nem is nevezhető allergiának, hiszen hivatalos orvosi besorolás alapján a krónikus csalánkiütés egyik altípusa. A bőr középső részében kialakuló tünetekért a hisztamin felszabadulás felelős.

A bőr vízzel, sőt ásványvízzel, nyállal és izzadtsággal érintkezve azonnal vörössé válik és viszketni kezd. A tünetek általában a megjelenésüket követő 20-120 percen belül elmúlnak. Az aquagenic urticaria-ban szenvedők esetében viszont nem jelent problémát a vízfogyasztás, csak a víz bőrrel való érintkezése.

Az orvosok egyelőre kutatják a betegség kialakulásának okát, de az biztos, hogy nem konkrétan a víz váltja ki a tüneteket, hanem feltételezhetően valamilyen vízben található antigén anyag jelent problémát, melynek hatására az érintettek szervezete ellenanyag termelésbe kezd.

Sajnos erre a betegségre nincs gyógymód, a betegek antihisztamin tartalmú készítmények alkalmazásával tudják csillapítani a kellemetlen panaszokat, valamint igyekezniük kell minél kevesebbszer vízzel érintkezni, ami azt jelenti, hogy az eső ellen is védekezni kell, sőt a sírást is célszerű visszafogni.

Pollen allergia

A téli hónapokban a jó idő beköszöntét az emberek többsége nagyon várja, kivéve a pollen allergiával küzdőket. A pollen allergia leggyakoribb tünetei a viszkető és kipirosodott szemek. A szervezet ugyanis ott mutat reakciót, ahol kapcsolatba került a pollenekkel.

A pollenek fehérjéi a szervezetben olyan gyulladást okozó fehérjéket szabadítanak fel, mint például a hisztamin. Ezek az anyagok kitágítják az ereket, melyek eredményeként az orr nyálkahártyája begyullad és a többi nyálkahártyát is gyulladásba hozza. Ennek következtében az alábbi tüneteket tapasztalhatók:

 • Kötőhártya gyulladás
 • Duzzadt szemhéjak
 • Napközbeni fáradtság érzet
 • Száraz köhögés
 • Bágyadtság
 • Rossz közérzet
 • Végtagfájdalom
 • Akár hosszú percekig is eltartó tüsszentési rohamok
 • Kipirosodott, viszkető, könnyező szemek

Ezek a tünetek komoly életmódbeli romlást okozhatnak, ezért mindenképp kezelésre van szükség. Az egyik megoldási opció, az allergiát kiváltó anyag kerülése, azonban ez elméletben sokkal egyszerűbben hangzik, mint ahogy az a gyakorlatban kivitelezhető.

A pollen allergia nem olyan, mint amikor valaki allergiás egy ételre, hiszen utóbbi esetben az allergént jelentő ételt viszonylag egyszerű kiiktatni az étrendből. A pollenek azonban a levegőben vannak, így gyakorlatilag mindenütt elterjedhetnek.

Nem lehet bezárkózni a négy fal közé, ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen, így inkább a rendszeres hajmosás, csukott ablaknál való alvás és a ruházat rendszeres mosása jelenti. A lehetséges megoldási alternatívák közé tartozik még a legjobb allergia gyógyszerek beszerzése, amely a legelterjedtebb megoldást jelentik pollen allergia esetén. 

Az olyan gyógyszerek, mint a tabletták, a szemcseppek, orrsprayk és orrcseppek nagy mértékben képesek megkönnyíteni az allergiások életét és a kritikus időszakokat átvészelni.

Viszont fontos tudni, hogy a legjobb allergia gyógyszer termékek, és a különböző készítmények csak elnyomják a tüneteket, nem pedig megszüntetik az allergiát. Az említetteken az úgy nevezett hiposzenzibilizáció, vagyis immunterápia jelenthet még megoldást. Ennek a módszernek köszönhetően mérsékelni lehet a szervezet túlérzékenységét hosszú távon.

Gomba allergia

Ahogy minden más allergia esetében, úgy a penészgomba allergiánál is az immunrendszer túlzott reakciójáról van szó. Aki érzékeny rá, annál a levegőben terjedő penészgomba spórája váltja ki az allergiás reakciót.

Megfelelő kezelés hiányában akár allergiás asztma is kialakulhat, mely végső esetben anafilaxiás sokkot is okozhat. A kezelés csak abban az esetben lehet hatásos, ha teljes mértékben megszűnik az allergénnel való kapcsolat. Ha a lakásban jelen van a penész, akkor mielőbb meg kell szüntetni.

A penészgomba megszüntetése érdekében csökkenteni kell a falak nedvességtartalmát és a klímaberendezéseket szakember segítségével tisztán kell tartani. Ezzel azonban nem szüntethető meg az allergia, ugyanis tudni kell, hogy az allergiás reakciót melyik gombafaj váltotta ki.

Ezenkívül a már említett allergén specifikus immunterápia is sokat segíthet az allergia kezelésében. A penészgomba kialakulása megelőzhető, ennek érdekében azonban érdemes megfogadni néhány hasznos tanácsot.

 • A szobákat célszerű rendszeresen kiszellőztetni.
 • A klímaberendezések tisztíttatásáról sokan megfeledkeznek, azonban a rendszeres tisztítás által elkerülhető az allergia kialakulása.
 • Lejárt szavatosságú élelmiszert semmiképp sem szabad fogyasztani.
 • A relatív páratartalomnak mindenképp 40 és 60 százalék közt kell maradnia.

Parlagfű allergia

A parlagfű pollenek jellemzően július végétől, illetve augusztus elejétől vannak jelen a levegőben. A parlagfű allergiában szenvedők ettől kezdve tapasztalhatják az allergiás tünetek felerősödését. Parlagfű allergia gyerekek és felnőttek esetében egyaránt kialakulhat, nemtől függetlenül.

Az allergia tünetei fokozatosan és hirtelen is megjelenhetnek. De, akár előfordulhat az is, hogy akár évekig enyhe tünetek tapasztalhatók, majd váratlanul rendkívül erős panaszokkal kell megküzdeni. Egy biztos, kezelés nélkül a tünetek fokozatosan rosszabbak lesznek.

A parlagfű allergia jellegzetes tünetekkel jár együtt, mint például a pollenszórás idején való orr és szemviszketés, orrdugulás, orrfolyás, bőr viszketés tüsszögés. Annak érdekében, hogy a diagnózis megerősítést nyerjen, célszerű allergia vizsgálatot végezni.

A növény pollenszórásának idején ez nem bőrpróba, hanem prick-teszt segítségével történik vérből. Ha bebizonyosodik az allergia ténye, akkor tüneti és tartós kezelés jöhet szóba. A tüneti kezelést a legjobb allergia gyógyszerek alkalmazása jelenti, például antihisztamin tabletta, szteroid orrspray vagy szemcsepp formájában. A másik opció a tartós kezelés, vagyis az allergén specifikus immunterápia.

Csípés – állat-rovar allergia

Több állat csípése okozhat allergiás reakciókat. Ez esetben a szervezet idegenként ismeri fel a rovar mérgét és speciális ellenanyagot kezd termelni ellene. Mindez különféle reakciókat vált ki a szervezetben.

Normális reakciónak azt nevezhetjük, ha a csípés helyén viszkető, enyhén fájó csomó alakul ki, mely körül a bőr vörössé, duzzadttá válik körülbelül 2-10 centiméteres területen. A tünet körülbelül 1-2 napig tart.

Szisztémás reakció esetén rendkívül gyorsan, körülbelül 5-10 perc után jelentkeznek a tünetek, melyek az enyhétől az igazán súlyosig terjedhetnek.

Szúnyog – darázs – méh – pók csipés allergia

A szúnyogcsípés főleg a gyerekek esetében okozhat látványos duzzanatot, amely mögé sokan allergiás reakciót látnak. Némelyeknél alig jelentkeznek tünetek, míg másoknál jóval ijesztőbbek. A szúnyogokkal kapcsolatban viszont nem beszélhetünk valódi allergiás reakcióról.

A csípést gyakran nem a szúnyog, hanem sokkal inkább egyéb rovar, például méh vagy darázs okozza. Sokan akkor is összekeverik a kettőt, ha látják a rovart. A darázsnak sárga-fekete csíkos potroha van, míg a méhek aranysárga vagy sötétbarna színűek.

A darazsak többször is csíphetnek, ugyanis fullánkjuk nem szakad benn az emberi bőrben, ellenben a méhekkel. A méhek és a darazsak általi csípést komolyan kell venni, ugyanis akár életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhat. Ha a csípés után erős rosszullét, rekedtség, nehéz légzés tapasztalható, akkor azonnal orvosi segítségre van szükség.

A mai napig él az emberek fejében a tévhit, miszerint a kalcium megoldást jelent rovarcsípés esetén. Sajnos valódi segítséget nem ad, ellenben hamis biztonságérzetbe ringathat. A viszketés és a duzzanat esetén az antihisztamin tartalmú tabletta vagy krém hozhat enyhülést.

A pókcsípés helyét gyakran csak reggel lehet felfedezni, amivel az a probléma, hogy nehezen lehet megállapítani a tünetek alapján, hogy valóban pók vagy esetleg ágyi poloska okozza a panaszokat. A csípés a test bármely részén megjelenhet.

A rovarok ellen az egyik legjobb védekezés a hagyományos szúnyogháló alkalmazása és a különféle illóolaj keverékek alkalmazása. Túrázás során pedig gondoskodni kell a megfelelően zárt védőruházatról.

Poratka allergia

A poratka allergiát vagy másként házipor allergiát, valójában nem a poratka és nem is a házipor okozza, hanem a levegőben szálló, mikroszkopikus méretűre feltöredezett, beszáradt poratka széklet. Belélegezve a poratka ürülék kiváltja az allergiás reakciókat.

Poratka alatt a Dermatophagoides farinae, valamint a Dermatophagoides pteronyssus ízeltlábúakat értjük, melyek rendkívül kicsi, 0,3 milliméteres élőlények. Az atkák száma tavasszal, nyár végén, valamint kora ősszel a legnagyobb.

Ennek oka, hogy a fűtés hiány és a lakás levegőjének nedvességtartalma miatt a poratkák számára a lakás kedvező élettér. Főleg ott találhatók meg nagy számban, ahol az emberi hámsejtek megtalálhatók, mint például a szőnyegek, párnák és ágyneműk.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a poratka allergia a házipor miatt alakul ki, viszont ez egyáltalán nem így van. Még egy egyszerű, pár perces szellőztetéssel is több millió porszemcse áramlik a lakásba. Poratka még a leghigiénikusabb lakásban is lehet. A poratka allergia tehát nem a házi por, hanem az apró ízeltlábú jelenléte miatt alakul ki.

A poratka allergia kimutatása alkaros bőrteszt, vagyis az úgy nevezett Prick teszt, valamint vérteszt segítségével történik. A kezelés gyógyszerrel, illetve poratka mentesítéssel történik. Utóbbi alatt leginkább a rendszeres takarítást értjük, különös tekintettel a párnák és az ágyneműk mosására.

Macskaszőr allergia

Az állatok által kiváltott allergiák közül a macskaszőr allergia a leggyakoribb. Ahogy minden allergia esetében, úgy itt is nagy szerepe van az örökölt hajlamnak. Abban az esetben, ha a családban van allergiás beteg, akkor nagy eséllyel a gyerek is küzdeni fog ezzel a problémával.

A hajlam öröklődhet, de elképzelhető, hogy eltérő formában és intenzitással jelentkezik. Emellett a kialakulásban a különféle környezeti tényezőknek is nagy szerepe van. Macska allergia esetében az érintett az állat közelében különféle léguti és bőrtünetekkel küzd, mint például orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, szem viszketés, bőrpír, bőrkiütés és viszketés.

A bőrtünetek általában az állat simogatása után jelentkeznek. Attól függően, hogy mennyire súlyos az allergia, akár néhány perc alatt megjelenhetnek a tünetek. Vannak, akik már attól is tüsszögnek és viszketnek, ha a macskaszőr más ruháján van, míg mások akár napokon keresztül panaszmentesen tartózkodnak macskák közelében.

Annak, aki macska allergiával küzd, nem javasolt cicát tartani, hiszen még az alapos takarítással és az állat elszeparálásával sem lehet igazán megfékezni a macskaszőrt.

Vegyszer allergia

Napjainkban egyre jobban ki vagyunk téve a különféle vegyszereknek, melyek többsége nem veszélyes, azonban olyan mértékben terheli meg az immunrendszert, hogy a szervezet érzékennyé válik, sőt akár allergia is kialakulhat.

Öblítő – mosószer allergia

A mosószer és az öblítő segítségével nem csak tiszták lesznek a ruhák, de egyben illatosak is. Ez viszont főleg annak köszönhető, hogy ezek a tisztítószerek tele vannak különféle vegyszerekkel. Némelyeknél ezek a vegyszerek allergiás reakciókat váltanak ki.

Gyerekek és felnőttek esetében egyaránt megjelenhet az úgy nevezett kontakt dermatitisz, amely vörös, viszkető kiütések formájában jelentkezik. A problémát a mosószerben és öblítőben lévő tartósítószerek, színezékek, illatanyagok és egyéb, különféle vegyi anyagok okozzák. A probléma megelőzése érdekében célszerű illat és színezékmentes termékeket használni.

Hajfesték allergia

A hajfestéknek köszönhetően a nők, sőt akár a férfiak is megújíthatják külsejüket, de akár az ősz hajszálak eltakarására is kiváló módszer a hajfestés. Azonban érdemes tudni, hogy a hajfesték számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek allergiát okozhatnak.

Ilyen például az ammónia, az amylaminok, mint a PTD és a PPD, a resorcinol, a p-aminophenol és az m-aminophenol. Nem csak a hajfestékek, de a fekete henna is tartalmaz PPD-t, ezért az arra érzékenyeknek erre is figyelni kell.

A hajfesték allergia arcduzzanatot, hajhullást, a fejbőrön égő, viszkető érzést, vörös kiütéseket, de súlyos esetben akár légzési nehézségeket is okozhat. A hajfesték gyártók igyekeznek ammónia mentes termékeket gyártani, azonban ez nem azt jelenti, hogy ezt követően bárki gond nélkül festetheti a haját az esetleges allergiás tüneteket figyelmen kívül hagyva, ugyanis a termékekben még mindig jelen van a számos problémát okozó PPD és PTD.

Ideális esetben, mielőtt a teljes haj át lenne festve, bőrpróbát végez a fodrász. Ezt sajnos otthoni hajfestés során mellőzik. Ha felmerül a gyanú, hogy a hajfesték allergiás tüneteket vált ki, akkor célszerű részt venni egy allergia vizsgálaton, melynek során fény derül rá, hogy pontosan mely összetevő jelent problémát.

Ha bebizonyosodik, hogy a tünetek hátterében hajfesték allergia áll, akkor az ismert allergén összetevő tudatában célszerű olyan hajfestéket keresni, mely nem tartalmazza az összetevőt. Természetesen az új hajfestékkel is tesztelni kell kis felületen a hajfestést megelőzően. A másik opció a hajfestés mellőzése.

Gyógyszer allergia

A gyógyszerek esetében számolni kell azzal, hogy különféle mellékhatásokat, akár allergiás reakciót is okozhatnak. Ha egy olyan gyógyszer kerül a szervezetbe, melyre vagy egy összetevőjére a test allergénként reagál, akkor a nyiroksejtekkel védekezik és speciális ellenanyagot kezd termelni ellene.

Penicillin allergia

A penicillinre való érzékenység a legáltalánosabb gyógyszerallergia, viszont könnyű félre diagnosztizálni. Ez általában akkor következik be, amikor öndiagnózisra kerül sor. Éppen ezért ha felmerül a gyanú, hogy penicillin allergia okozza a tüneteket, akkor mindenképp allergia vizsgálat erősítheti vagy cáfolhatja meg a feltételezést.

A penicillin nem más, mint egy elsődlegesen alkalmazott antibiotikum, ezért viszonylag gyakran írja fel az orvos. Bizonyos tünetek egyértelműen utalnak a penicillin érzékenységre, például a fogyasztást követően jelentkező kiütések a test különféle pontjain, az ajakduzzanat, a köhögés és nehézlégzés, valamint a nyelv és gége feldagadása. Utóbbiak különösen veszélyesek, hiszen akár fulladást is okozhatnak.

Ritkább tünetek, de előfordulhat érzéskimaradás, görcsös hasi fájdalmak, láz, evészavar, illetve a körmök és a száj elszíneződése. Emellett igazán súlyos esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat. A penicillint sokan a múlt század orvosi csodájaként emlegetik, hiszen rengeteg katona életét mentette meg a második világháborúban, azzal, hogy megakadályozta a baktériumok terjedését.

Nagyon sokáig úgy tartották, hogy az antibiotikum képes legyőzni számos betegséget. Ugyanakkor a penicillin terjedésével egyidöben megjelentek az antibiotikum rezisztens törzsek, amelyek az antibiotikum hatásainak is ellenálltak.

Emiatt ma már jellemzően széles spektrumú antibiotikumokat alkalmaznak az egészségügyben. Ezenkívül a különféle antibiotikumok felváltva történő adagolása is megszokottnak számít. Ugyanakkor a penicillint, illetve az azt tartalmazó gyógyszereket a mai napig rendszeresen alkalmazzák.

Ha felmerül a penicillin allergia gyanúja, akkor az úgy nevezett limfocita-tranformációs teszt segítségével lehet elsősorban megállapítani, hogy valóban erről van-e szó. Az immunrendszer úgy mond nem felejt, ezért a gyermekkorban vagy a sok-sok évvel korábban jelentkező tünetek esetében is célszerű elvégeztetni a tesztet.

Ezenkívül a Prick-teszt is kimutathatja a penicillin allergiát. Ha bebizonyosodik a penicillin allergia, akkor kerülni kell, illetve a penicillin tartalmú készítményeket is mellőzni kell.

Hisztamin allergia

A hisztamin allergia alapvetően nem is allergia, hanem sokkal inkább intolerancia, így orvosi körökben is inkább a hisztamin intolerancia megnevezés elterjedt. Hisztamin intolerancia esetén a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztásakor vagy nagy mennyiségű hisztamin felszabadulásakor jelentkeznek a tünetek.

A táplálékallergiákkal szemben az intolerancia nem jár immunreakcióval, azonban előidézhető és a tünetek is nagyon hasonlítanak rá. A hisztamint a DAO, vagyis a diamino-oxidáz enzim bontja le. Abban az esetben, ha az érintett esetében csökkent mértékben termelődik az enzim, akkor a hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tünetek tapasztalhatók, mint például orrfolyás, orrdugulás, hányinger, torokfájás, bőrpír, csalánkiütés.

A tünetek általában órákkal az étkezést követően jelentkeznek, de az sem ritka, hogy akár napok után tapasztalhatók a tünetek. A hisztaminintolerancia vérvétel segítségével állapítható meg. 

Egyéb allergia típusok

Vannak olyan allergia típusok, melyekről kevésbé lehet hallani, azonban ugyanúgy kellemetlen tünetekkel járnak, mint például az ételallergiák. Ezekről az allergiákról is érdemes tudni, hiszen annak ellenére, hogy kevésbé ismertek, ugyanúgy megtudják nehezíteni a mindennapokat és kellemetlen a tünetekkel nagy mértékben rontják az életminőséget.

Nap allergia

A bőrön megjelenő kiütéseknek a strandolást és a napozást követően több oka is lehet. A bőrt irritálhatja többek közt a sós vagy klóros víz, a naptej, de akár a napfény is kiválthatja a tüneteket. A nyári időszakban különösen fontos ügyelni a bőrre és arra, hogy 11 és 15 óra között minél kevesebb időt töltsünk a napon.

Emellett fontos fényvédő krémet alkalmazni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is különféle bőrtünetek és kiütések jelennek meg a bőrön. Különösen árulkodó, ha a ruhával védett, letakart bőrfelületen jelennek meg a tünetek, ugyanis ekkor nagy az esély rá, hogy napallergia áll a bőrkiütés hátterében.

Szintén napallergiára utal, ha a napon való tartózkodást követően pár órával a bőr felhólyagosodik, viszketni kezd, piros foltok jelennek meg a bőrön, égő, viszkető, esetleg fájdalmas érzés tapasztalható az adott bőrterületen. A jelentkező tünetek akár a leégéssel is könnyen összetéveszthetők volnának, azonban napallergia esetén nem kell tartani a hámlástól.

Nem biztos, hogy az allergiás tünetek hátterében a napallergia áll, ugyanis könnyen lehet, hogy a használt fényvédő valamely összetevője jelenti a problémát. Ráadásul nagyon sok kozmetikumban megtalálhatók fényérzékenyítő anyagok, illetve bizonyos gyógyszerek fogyasztása miatt is megjelenhetnek napfény hatására a bőrtünetek.

Célszerű részt venni egy allergia vizsgálaton, hogy kiderüljön, valóban napallergia okozza-e a tüneteket. Az eredményes kezelés csak abban az esetben valósulhat meg, ha a kiváltó okok ismertek. A napallergia hatására jelentkező bőrtünetek hűsítő krémekkel, valamint antihisztamin szedéssel enyhíthetők.

Latex allergia

A latex a gumigyártás egyik alapanyaga. A latex allergia nagyon korán, már csecsemőkorban is megjelenhet, mivel nagyon sok gumival készült tárgy veszi körül, a csecsemőket, mint például a cumi és gumijátékok.

A későbbiek folyamán pedig a gumírozott nadrágok, a latexes ágynemű, a lufi, a gumilabda és a radír növelheti az allergia kialakulásának esélyét. Felnőttek esetében a gumióvszer jelenthet problémát. Bizonyos szakmákban az állandó gumikesztyű viselés miatt alakul ki a latex allergia, például nővérek vagy takarítók esetében.

A latex allergia általában bőr reakciót vált ki az érintettből, melyek ekcémaszerű bőrkiütések lehetnek. Minél többet érintkezik valaki a latex anyaggal, annál valószínűbb az allergia kialakulása. Az egészségügyi dolgozók esetében ez az arány jóval magasabb, mint a lakosságra vetített arány.

A növekvő tendencia miatt egyre több helyen alkalmaznak latexmentes gumikesztyűket. Ha fennáll a gyanú, akkor kétféle módszerrel lehet megerősíteni vagy kizárni a latex allergiát, melyek a bőrpróba és a vérvétel. Abban az esetben, ha az érintett anafilaxiás reakciót élt át korábban, akkor kizárólag az utóbbi módszer, tehát a vérvétel jöhet szóba.

Ha bizonyítást nyer a latex allergia, akkor az anyag kerülésére van szükség, tehát latexmentes használati tárgyakat és játékokat kell vásárolni. A szilikon például kiválóan képes helyettesíteni a latexet.

Nikkel allergia

A nikkel főként az ékszerekben és a bizsukban van jelen. Amikor egy nikkel allergiában szenvedő személy fémmel érintkezik, akkor a szervezet tévesen káros anyagként érzékeli azt, ezért védekezésként hisztamint kezd termelni, ami az allergiás tünetekért felelős.

A vörös, viszkető bőrkiütés a nikkellel való érintkezést követő huszonnégy-negyvennyolc órában jelentkezik. A nikkel nem csupán az ékszerekben van jelen, hanem a farmer gombja és cipzárja, valamint a melltartó kapocs is tartalmaz nikkelt.

Ezenkívül kulcsok, gémkapcsok, pénzérmék, szemüvegkeretek, pénzérmék, de a rozsdamentes acélból készült tárgyak is tartalmazhatnak nikkelt. Ezenkívül némely ételekben is megtalálható a nikkel, mint például a csokoládé, kakaópor, bab, brokkoli, fekete tea és teljes kiőrlésű búza.

Ezeket az ételeket fogyasztva is jelentkeznek a tünetek nikkel allergia esetén, még akkor is, ha az érintett nem ér hozzájuk. Ha felmerül a nikkel allergia gyanú, akkor ennek megcáfolására vagy megerősítésére a legjobb módszer az epicutan teszt.

Ennek lényege, hogy a hát bőrre ragasztott allergének megmutatják, hogy az adott allergén-e. Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy nikkel allergiáról van szó, akkor a jövőben kerülni kell a nikkel tartalmú tárgyakat és mellőzni kell az étrendből azokat az ételeket, melyekben megtalálható a nikkel.

Tetoválás allergia

A tetováláshoz használt tartós festékek többsége valamilyen fémet tartalmaz, mely a bőr alsóbb rétegébe kerül. Emiatt a fémallergiával küzdők esetében nagyobb eséllyel okoz allergiás reakciót a tetoválás. De, nem csak ezek a fémek, hanem az egyéb alkotó elemek is okozhatnak allergiás tüneteket, például a propilén-glikol, a formaldehid és a tiomerzál is.

Már az első alkalommal is jelentkezhet súlyos allergiás reakció. A tetoválást követő napokban, de akár hetekkel később ekcémás tünetek, mint például bőrpír, viszketés, kiütések jelentkezhetnek az adott bőrterületen.

Sőt, a tetoválás követően, több hónap vagy év elteltével akár granulomatózus gyulladás is kialakulhat, mely a tetoválás mentén megjelenő apró csomócskákkal jár. Tetoválás allergia esetén némely fémek, például a sárga és a vörös színű kadmium súlyos fényérzékenységet produkálhatnak, melynek következtében a napfénynek kitett bőr vörössé válik, megduzzad és nedvedzik.

A tetováláshoz használt festékek színét különféle pigmentek adják, melyek lehetnek növényi eredetű, fém és szerves típusok. A tetováló festékek közül a legproblémásabb a vörös festék. Ennek alapféme ugyanis egy higanyszármazék. A tetoválás előtti allergiateszt rendkívül fontos, mindenképp érdemes elvégezni a minta teljes feltetoválása előtt.

Ha nem történt allergia teszt és a tetoválást követően allergiás reakció alakul ki, akkor attól függően, hogy mennyire súlyos a probléma, antihisztamin tabletta szedése, illetve helyileg ható szteroid kenőcs alkalmazása szükséges.

A felülfertőzés elkerülése érdekében antibiotikum szedésére is szükség lehet. A tetoválás allergia kivizsgálása epicután bőrteszt segítségével történik, ami rátevéses bőrpróbát jelent. A vizsgálat során bőrbarát ragtapasz segítségével standardizált anyagokat tapasztanak a hát bőrére, ami negyvennyolc óra elteltével kerül eltávolításra. Az eredmény körülbelül hetvenkét óra, de néha hét nap múltával látható. Az eredmények ismeretében pontosan megmondható, hogy mely anyagok okozzák a tüneteket.

Allergia szezon – naptár

A pollenallergiások számára hatalmas segítséget jelent, ha tisztában vannak vele, hogy az allergiás tüneteket okozó növény mely időszakban virágzik. Például a parlagfű augusztustól október közepéig virágzik, így ebben az időszakban okoz tüneteket. Ugyanakkor a változékony időjárás következtében az egyes allergén növények virágzási ideje nagyon kitolódhat, emiatt célszerű folyamatosan nyomon követni a pollen előrejelzéseket. 

Az allergia vizsgálatról

Az olyan tünetek, mint a könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, bőrtünetek, szem és orrviszketés mind arra utalnak, hogy a szervezetből allergiás reakciót vált ki valamilyen étel, pollen, vagy egyéb anyag. Ha nem tudjuk mi okozza a tüneteket, akkor jobb mielőbb utána járni, mert az allergiás reakció nagymértékben megnehezítheti a mindennapokat. Az allergén tudatában elkerülhető az adott anyaggal való érintkezés, illetve megkezdődhet a célzott kezelés.

Bőrteszt

Az allergia vizsgálat történhet bőrpróba elvégzésével. Allergia típustól függően az alkar vagy a hát bőr felületére viszi fel az allergológus az allergént, mely adott esetben a bőrön keresztül reakcióba lép a szervezettel, pontosabban a testben jelen lévő IgE ellenanyagokkal és beindul a hisztamin felszabadítás a bőrben. Ha jelentős bőrtünet alakul ki, akkor a teszt pozitívnak tekinthető.

A Prick-teszt esetében az alkaron történik a tesztelés, mely a nap bármely órájában történhet. A teszt előtti négy napban tilos az antihisztamin fogyasztás, mert befolyásolná a teszt eredményét. A Prick teszt során az allergológus a gyárilag tisztított allergének mellett negatív és pozitív kontrollt is felvisz a bőrre.

A negatív kontroll tiszta fiziológiás sóoldat, míg a pozitív kontroll hisztamin tartalmú folyadék. A teszt akkor tekinthető értékelhetőnek, ha a negatív kontrollnál nincs, viszont a pozitív kontrollnál van reakció. A Prick-teszt pollen, étel és állatszőr allergia gyanúja esetén alkalmazható.

A tesztet gyermekek esetében nem használják, illetve ekcémás, gyulladt bőrön sem. Ezenkívül allergia szezonban sem célszerű a tesztelés, mivel nagy eséllyel alakulhat ki anafilaxiás sokk a magas IgE szint következtében.

Az epicután teszt abból a szempontból hasonlít a Prick-tesztre, hogy a vizsgálat a bőrre helyezett allergénnel történik. Az epicután teszt hosszabb időt vesz igénybe, ugyanis gyakran egy teljes hétbe is beletelik, míg a tünetek megjelennek.

A lehetséges allergén a hát bőrére kerül felragasztva és több óráig, de akár napokig is fennmarad. A teszt alatt a hátat nem szabad megmosni, illetve nem is izzadhat meg. Az epicután teszt segítségével olyan allergének vizsgálhatók, mint a gumik, fémek, kozmetikumok, gyógyszerek, ételadalékanyagok és egyebek.

Vérvizsgálat

Az allergia vérből is elvégezhető, ezt a módszert gyermekek esetében is lehet alkalmazni. Főleg a légúti, gyógyszerallergiák, méh és darázsméreg allergia, valamint az ételallergiák vizsgálatára alkalmas. A vizsgálat a már kialakult allergia kimutatására alkalmas, viszont az allergiás hajlam előrejelzésére nem.

Molekuláris allergiavizsgálat

A molekuláris, vagy másként komponens alapú allergia vizsgálat viszonylag új vizsgálati módszernek számít. Ennek lényege, hogy nem csupán az allergént elemzi, hanem azok alkotóelemeit is. Ezáltal nem csak az derül ki, hogy mely allergén összetevők jelentenek problémát és melyek nem, hanem az is, hogy az allergének mennyire intenzív reakciót képesek kiváltani.

A molekuláris allergia vizsgálatnak köszönhetően a sokkal inkább egyénre szabott kezelés alkalmazható, mint más módszerek esetében.

Allergia ellen

Az allergia kellemetlen tünetei hosszú távon megnehezítik a mindennapokat. Szerencsére számos készítmény kapható a tünetek ellen, azonban érdemes tudni, hogy ezek csak elnyomják a tüneteket, de nem szüntetik meg magát az allergiát.

Allergia orrspray

Többféle orrspray áll rendelkezésre a gyógyszertárak polcain, melyek eltérő hatóanyagot tartalmaznak. Ezért, ha az egyik típus nem válik be, akkor érdemes lehet egy másikkal próbát tenni. Gyakran az orrspray más készítményekkel kombinálva fejti ki igazán a hatását. A kínálatban szteroid, érösszehúzó és antihisztamin tartalmú orrsprayk közül lehet választani.

Allergia szemcsepp

Különösen abban az esetben érdemes szemcseppet alkalmazni, ha az allergia erős szem viszketéssel és könnyezéssel jár. Különösen hatékonyak az antihisztamin tartalmú készítmények.

Allergia gyógyszer gyerekeknek

Mivel az allergia kellemetlen tünetei nem csupán a felnőtteket, hanem a gyermekeket is érintheti, a legjobb allergia gyógyszer készítményeket gyártó intézmények többféle készítményt, például szemcseppet, orrsprayt és egyebeket fejlesztett ki kifejezetten a gyermekek számára. Ezeket a gyógyszereket gyógyszertárakban lehet megvásárolni, de érdemes a háziorvos vagy a gyógyszerész véleményét kikérni az alkalmazás előtt.

Allergia elleni injekció

Az autoinjektálható epinefrin, egy allergia elleni injekció, melyet az anafilaxiás allergiás reakció esetén szükséges beadni. Az injekció vényköteles gyógyszer, amely gyors kezelést jelent a az anafilaxia életveszélyes tüneteinek kezelésére. A készítmény nagyon gyorsan hat, azonban csak rövid ideig tart hatása, így mindenképp orvosi ellátásra van szüksége a betegnek.

Allergia elleni tabletták

Az allergia elleni készítmények leggyakoribb típusa a tabletta formátum, mivel könnyen adagolható és hatékony megoldás a problémák megszüntetésére. Ma már nagyon sokféle termék áll rendelkezésre, ki kell tapasztalni melyik az, amely leginkább beválik számunkra.

Legjobb allergia gyógyszerek

Ha az allergia kellemetlen tünetei megkeserítik a mindennapokat, akkor érdemes az alábbi gyógyszerek valamelyikét alkalmazni!

Allegra 120 mg filmtabletta

Allegra 120 mg a legjobb allergia elleni gyógyszer

Az Allegra az antihisztaminok csoportjába tartozó egyik legjobb allergia gyógyszer, amely kiváló allergia ellenes hatással rendelkezik. A szénanátha tünetei ellen hatékony megoldást jelent, mint például az orrviszketés, az orrdugulás, a tüsszögés, a szájpadlás- és torokviszketés, a szemkönnyezés és annak kellemetlen égő érzése.

A készítmény ajánlott adagja tizenkét év feletti gyermekek és felnőttek esetében napi egy filmtabletta egy pohár vízzel bevéve. Az Allegra filmtabletta a bevételt követő egy órán belül enyhíteni kezdi a tüneteket és huszonnégy órán keresztül kifejti hatását.

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp 15 ml

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp allergia ellen

A Visine Classic oldatos szemcsepp a klóros víz, füst, por, kozmetikumok, fény és allergiás kötőhártyagyulladás túlérzékenység tüneteinek enyhítésére kifejlesztett legjobb allergia gyógyszer. Csökkenti a szem égő érzését, viszketését, fájdalmát, valamint az erős könnyezést.

A termék pangáscsökkentő és érösszehúzó hatása a becseppentést követően pár perccel jelentkezik és akár négy-nyolc órán keresztül kitart. A Visine Classic oldatos szemcseppet napi két-három alkalommal lehet alkalmazni egy-két cseppeppel.

Claritine 10 mg tabletta 30x

Claritine 10 mg tabletta allergia ellen

A Claritine tabletta az állatszőr, házipor és a szénanátha okozta tünetek elleni legjobb allergia gyógyszer. Ezenkívül a krónikus csalánkiütéssel szemben is hatékonyan lehet alkalmazni. A Claritine az antihisztamin hatású termékek közé tartozik.

Várandósság és szoptatás alatt a termék alkalmazása nem javasolt. Felnőttek és tizenkét éven felüli gyermekek esetében napi egy tabletta szedése ajánlott étkezés közben vagy az étkezések között. A tablettát egy pohár vízzel javasolt lenyelni.

Otrivin allergia adagoló orrspray 1x15ml

Otrivin allergia adagoló a legjobb allergia elleni orrspray

Az Otrivin allergia adagoló orrspray gyorsan, illetve tartósan szünteti meg a léguti allergia következtében kialakuló orrfolyást és orrdugulást. A készítmény az egyik legjobb allergia gyógyszer mivel mérsékli az orrnyálkahártya duzzanatát, aminek köszönhetően az orrdugulásból és náthából eredő kellemetlen tünetek megszűnnek.

Megszakítás nélkül legfeljebb két hétig lehet alkalmazni az Otrivin allergia adagoló orrspray-t. Ha a tünetek a készítmény használata után is fennállnak, akkor javasolt tájékoztatni a háziorvost. Az ajánlott adagolás napi három-négy alkalommal 1-2 befújás.

Cetimax 10mg filmtabletta 30x

Cetimax 10mg gyógyszer allergiás tünetekre

A Cetimax készítmény hatóanyaga a cetirizin-dihidroklorid. A Cetimax az antihisztaminok csoportjába tartozik, melyet az allergia kellemetlen tünetei ellen alkalmaznak. A szezonális és egész éven át tartó allergiás nátha orr valamint szemtünetek enyhítésére kifejlesztett egyik legjobb allergia gyógyszer.

A hat és tizenkét éves kor közötti gyermekek esetében naponta kétszer fél tabletta szedése javasolt, míg tizenkét éves kor fölött, valamint a felnőttek naponta egyszer egy tablettát fogyaszthatnak. A tablettát egy pohár folyadék kíséretében szükséges lenyelni.

Értékeld a cikket:

 • Rating